Příčin může být mnoho. Například šok, mechanický problém, kdy si činča například zapíchne do tlamičky třísku, přerostlé přední hlodáky nebo přerostlé stoličky.
Proč je hladovění pro činčilky nebezpečné
Když činča přestane úplně baštit, znamená to pro ni obrovské riziko a to hned z několika důvodů:
- hrozí nevratné poškození střevní mikroflóry
- hrozí vážné poškození jater
- když činča nejí, neobrušuje si stoličky a hrozí, že přerostou (pokud právě ony nejsou příčinou problému)
- hubnutí může vést k podchlazení
:!: V žádném případě neplatí, že několikadenní půst činčile prospěje. Například u králíků je potvrzeno, že dvoudenní hladovění znamená téměř jistou smrt.
Co pro činčilku můžeme udělat
:idea: Heřmánek zklidňuje. Nálev z heřmánku ochucený glukopurem dodá činče energii a současně zklidní bolavou tlamičku. Jen je třeba si uvědomit, že heřmánek se používá proti průjmu a že tudíž hrozí zácpa, pokud by byl činčile podáván jen heřmánek. Zácpě zabrání podávání acidofilního mléka nebo jogurtu s živými kulturami.
:idea: Acidofilní mléko nebo jogurt s živými kulturami pomáhá uchovat střevní mikroflóru takovou, jaká má být. Osvědčilo se mi acidofilní mléko ABT, nic jiného si Lumpík nevzal a to jsem vyzkoušela snad všechny jogurty a kefíry, které se u nás prodávají. Nejprve jsem dávala mlíčko samotné, později jsem do něho míchala rozdrcené granule.
:!: Pokud činčila užívá antibiotika, měl by být jogurt nebo acidofilní mléko samozřejmostí. Denní minimum jsme při antibiotikách měli naordinované tuším 2 ml. Antibiotika také ničí střevní breberky, takže doporučuji mlíčko nepodceňovat.
:arrow: V praxi jsem vzala hmoždýř, rozdrtila granule, prosila jemným sítkem, vmíchala do mlíka, nabrala 3 ml injekční stříkačkou a šla jsem krmit. Jedna dávka se pohybuje od 1 do cca 8 ml, podle chuti činči. Mléko samozřejmě nelze podávat studené přímo z ledničky, je třeba ho nechat ohřát na pokojovou teplotu. V lednici mi vydrželo použitelné dva dny, pak jsem otevírala nové. Ovšem není nutné to nespotřebované vylít, jsou z něho dobré lívance :lol:
Výše zmiňované acidofilní mléko ABT vypadá takhle:

:idea: Další možností, čím činčilu krmit, je rozvařená rýže s drcenými granulemi. Toto mi ovšem neporadil veterinář, ale moje "člověčí" paní doktorka v době, kdy jsem ještě neobjevila acidofilní mléko. Rýže se ve vodě rozvaří, po vychladnutí se prosije a zahustí se prositými granulemi roztlučenými v hmoždýři. Když byla rýže sama o sobě moc hustá, naředila jsem jí trochu vodou, aby se do daly granule přimíchat.
:idea: Jak zjistila Simona, pan doktor Fiala doporučuje také granule pro leguány a suchozemské ještěry. Granule jsou vyrobeny jen z přirodních produktů jako je zelenina, obilniny, ovoce. Analýza:sur.protein-12,5%,sur.tuk-2,5%,sur.vláknina-22%,sur.popel-8,5%.Vitamíny:A,D3,E,C. Vyrábí:JBL GmBH,Německo. Moje zkušenost s nimi je taková, že zdravé činče moc chutnají a ta, co má bolavou tlamičku, ta je nechce. Stejnou zkušenost má Simona.
:idea: Když činčilka nebaští nebo baští málo, začne hubnout, nemá dostatek energie a dříve nebo pozdějí jí začne být zima. V tomto případě se mi osvědčilo dát činče do klece dvoulitrovou lahev (klidně dvě) naplněnou horkou vodou, nejlépe obalenou ručníkem. Ručník drží teplo a současně umožňuje použít teplejší vodu, protože nehrozí, že by se činča spálila. Pokud lahev nelze použít, je dobré dát do klece alespoň kousek fleesu, aby činča neseděla na studených poličkách. Pro stejné blázny jako jsem já je tu ještě možnost vzít si vyhublou a zesláblou činču na noc do postele. Tam je jí úplně nejlíp. Jen pozor na zalehnutí.
:idea: Pozitivní myšlení je stejně důležité, jako všechno ostatní. Když člověk začne panikařit, činčilka to ihned vycítí a ještě jí to přitíží. Jasně, že když nám chlupáč onemocní, jsme z toho nesví, tím spíš, když to jde se zvířátkem z kopce. Ale je třeba věřit v dobrý konec a nepřipouštět si, že by to mohlo skončit špatně. Činčilka to pozná a hned bude mít větší chuť do života. Shrnuto a podtrženo: žádné hořekování a litování nepomůže, myška potřebuje uklidnit a ujistit, že zase bude dobře, že zase bude "zdravá a tlustá myš" :)
Kdy a kam na veterinu
Kdy :?: Co nejdříve. Hlavně u přerostlých stoliček hrozí velké riziko infekce. Přerostlá stolička má jakési ostré špičky, které rozdírají a poškozují dásně a jazyk. To je jednak velice bolestivé, ale vůči jemným tkáním i velmi destruktivní a je třeba zoubky co nejdříve sbrousit. Zbytky potravy zachycené mezi zuby a dásněmi spolu s poraněními způsobují ošklivou infekci, která je také nebezpečná.
Kam :?: Kontakty na různé veterináře najdete tady: http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=147
V případě problémů se zuby je důležité, aby bylo veterinární pracoviště bylo vybaveno zubní vrtačkou. Nenechte se zmást, není to běžné vybavení (jak jsem mylně předpokládala) a ne všude vrtačku mají. Je to totiž docela drahá záležitost. Zuby totiž nestačí jen zaštípnout. Je třeba ja obrousit, aby zmizely veškeré ostré hrany. To platí nejen o stoličkách, ale i o předních hlodácích.
V případě problémů se zuby se osvědčili:
Veterinární klinika v Klánovicích, MVDr. Vlach
Po ošetření na veterině
Když činčilka zvládne narkózu, není ještě zdaleka vyhráno. Například u psů je vyhráno, pokud se pejsek probere z narkózy, pak jde jeho stav obvykle k lepšímu. U činčil je kritický období zhruba druhý den po zákroku. To se projeví, jak moc byl organismus nemocí poznamenán. Zhruba ve stejnou dobu se také začnou projevovat poranění v tlamičce způsobená při zákroku. S těmi je třeba počítat, činčilí tlamička je malinká, moc prostoru pro nástroje tam není a proto je velice pravděpodobné, že k nějakému nechtěnému drobnému poranění vrtačkou dojde.
My jsme dostali od pana doktora Betadine, osvědčený právě na léčení zanícených zvířecích tlamiček. Nakape se na vatovou tyčinku a vytírá se s ním tlamička. To je dobré si nechat ukázat od veterináře, tlamičku je třeba čistit důkladně, aby se zánět nezhoršil. (To se stalo u nás, bála jsem se, že Lumpíka v tlamičce dloubnu a byl z toho problém.) V každém případě je nutné pozákroku tlamičku ošetřovat, pokud od svého veterináře nic nedostanete, doporučuji koupit Betadine v lékárně. Druhou variantou je Tantum Verde, používá se jako pro lidi, tedy naředěný roztok (tak se dá také koupit, takže nemusíte doma nic ředit). Vytírá se s ním tlamička stejně jako s Betadinem. (Kdo ho doporučuje a komu se osvědčilo doplním........)
Heřmánek na to nestačí. (Stejně tak není dobré vytírat tlamičku Betadinem před zákrokem, špičky a nerovnosti zubů při tom mohou způsobit další poranění.)
Druhý den po zákroku bude nejspíš činčilku bolet tlamička úplně nejvíc. Proto je dobré se jí více věnovat a nezapomenout na heřmánek, případně dokrmovat trochu tekutější směsí, aby se líp baštila. Činčilka v tu dobu asi nebude mít na jídlo moc pomyšlení, ale aspoň trošku je třeba jí vnutit, aby žaludek nebyl úplně prázdný. Jak se bude zánět hojit, začne stoupat i chuť k jídlu.
Antibiotika
Pokud nejde jen o lehký zánět, pravděpodobně bude vaše činčilka dostávat antibiotika. Jak jsem již uvedla výše, je nutné po dobu podávání antibiotik pečovat o střevní mikroflóru činčilky podáváním jogurtu s živými kulturami nebo acidofilního mléka.
V době, kdy začnou léky zabírat, se může objevit něco jako velké zhoršení stavu činčilky, například nevyskočí ani na poličku v kleci, je unavená a nemusí mít chuť do života. Toto se stává, proto se nevyděste a věnujte činčilce maximální péči. Po dobrání léků se to spraví.
Přechod na normální stravu
Pokud se nemoc podchytí včas, může být přechod zpět na normální krmení asi relativně rychlý. Jestliže ale dojde k prodlení s léčbou nebo se objeví nějaké komplikace, může se tato doba protáhnout až na několik měsíců.
:idea: Jak na to? Už při dokrmování injekční stříkačkou jsem nechávala v kleci mističku s nadrcenými granulemi, drcenými ovesnými vločkami a pšeničnými klíčky (nepleťte si to s naklíčenou pšenicí, to není totéž), případně i trochou celých granulí. Lumpík postupně, jak ho přestávala tlamička bolet, začal ochutnávat. V tu dobu už jsem mu dávala do klece i seno. Pokroky se dostavovaly ale velmi pomalu, objevila se totiž další komplikace - přerostlé dolní přední hlodáky a velmi krátké horní. Takže jsme ještě jezdili na veterinu na průbežné zkracování, aby se poměr zoubků srovnal. Pozná se to snadno. Když se podíváte z boku na hlodáky, musí do sebe pasovat. Pokud rostou špatně, tak se míjí a činčila s nimi tudíž nic neukousne.
Po uzdravení
Když činčilka přestojí všechny útrapy spojené s přerostlými stoličkami, je třeba se jí ještě nějaký čas více věnovat. Hladověním, dokrmováním, antibiotiky a vším tím mohou být poznamenána játra. Proto je velice rozumné nasadit činčile dietu složenou především z kvalitního sena a granulí bez velkého množství tuků. Pozor na jetel a vojtěšku (vojtěškové granule, Zelená louka...), obsahují velké množství bílkovin a ty je třeba také omezit.
:arrow: Možná vás zarazilo, že ve fóru probíráme zdravou stravu a já tu doporučuji plnotučné acidofilní mléko. Důvod je prostý. Pokud činčila přestane jíst, je to velký průšvih a jedině tohle mléko se mi osvědčilo a Lumpík ho daštil dobrovolně a rád. Pokud si někdo najde dietnější náhražku (pozor, musí být s "breberkami"), jedině dobře.
Výše uvedené jsou moje osobní poznatky a zkušenosti. Nejsem veterinář ani jiný študovaný odborník na zvířátka. Výše uvedené postupy by bylo v případě léčby vhodné s vaším veterinářem prokonzultovat, zde jsou určeny pouze jako vodítko pro chovatele, kteří se do podobného problému dostali poprvé.
---- pokračování a úpravy příště -----
Uf. Prosím o schovívavost, píšu to "z voleje".
Na případné koniny mne, prosím, upozorněte.