Stévie
-
- Zlatý uživatel
Stévie
Chtela bych upozornit na vyborny prirodni sladidlo, jak pro lidi, hlavne diabetiky, tak pro cincily, ktere nema vedlejsi ucinky, nema vliv na vahu a je prospesne i jako silny antioxidant.Takze, kdo treba prikrmuje, nebo krmi po zakrocich, nebo mladata, tak misto glukopuru muze davat tohle, ktere je daleko prospesnejsi.Prodava se ve zdrave vyzive ve forme kapek, nebo tablet, kapky budou nejlepsi.Jelikoz je to rostlina, tak by mozna neskodilo maly kousicek cincilce dat.Nebo par kapek obcas do vody, ponevadz predavkovani, ani cukrovka a jine neduhy nehrozi a jeste je zdravi velmi prospesna.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stévie
Máš to potvrzené od nějakého veterináře? V případě glukopuru jde o energetickou hodnotu, ne o sladkou chuť. Jaké energetické hodnoty má stévie, to netuším. Přidávají ji třeba do coca-coly místo části cukru.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Máme doma sušenou stévii, ale nikdy mě nenapadlo to činčám dávat. Sice je to bylina, ale pokud to nebude ověřené, tak nemám odvahu to zvířatům dávat. Co kdyby. :?
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
Používám sušený extrakt ze stévie už delší dobu jako náhradu části dávky cukru např. při pečení buchty atd.. Činčilkám bych to asi nedávala z důvodu co píše Terezka.
-
- Zlatý uživatel
Pry je to ciste prirodni sladidlo bez rizika predavkovani, ciste rostlinne, takze bych se asi nebala.Pri rucnim krmeni cincily by se klidne pridat mohla jedna, maximalne dve kapky do kase.Musela by to byt ale cista stevie
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Jenže stévie má skoro nulovou energetickou hodnotu, i když je sladká. Glukopur se při dokrmování nepoužívá kvůli sladké chuti ale na dodání energie, což stévie nedodá.
-
- Zlatý uživatel
Ale zase je to pry silny prirodni antioxidant, takze bych se ji sem tam asi nebala.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Přidat klidně, ale ne náhrada za Glukopur jak píšeš.
-
- Zlatý uživatel
Prostridat by se to ale mohlo a dat jim, jako mnamku obcas kousicek listecku.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
A už jsi to činčilam dávala? Co na to říkaly?
-
- Zlatý uživatel
Jeste ne, nemam ted cas sehnat kytku.Nebo, pokud sezenu nejakou ciste vylisovanou stavu z toho, myslim, ze to existuje v prodejnach zdrave vyzivy.ale dala bych jen kapku, vic ne a obcas.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Havlíčkův brod
Připadá mi jako blbost prostřídávat něco co je osvědčené a dává se kvůli přísunu energie nemocným činčilám za něco, co nemá žádnou energii. Nemocná činičla potřebuje energii a pokud budu experimentovat a střídat to s neenergetickou složkou akorát jí uškodím :!: To leda tak přidat ne střídat :roll: Stévie může být vhodná, ale pokud to ještě nikdo nevyzkoušel neměl by to doporučovat :!: to je pak na bázi teorie.......
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
Stévii jsem činčilám zkoušela dávat, nicméně jí odmítaly - je pro ně sladká (dost parádně po tom vrzaly zubama) a raději sáhli po meduňce.
K dokrmování je nevhodná - má nulovou kalorickou hodnotu - tudíž nemocné činčile nedá žádnou energii, jen by dokrmovací směs přisladila - což většině činčil nesedí.
Ti, kdo dokrmovali někdy miminka ví, že když to přeženou s glukopurem - mlíčko je sladké a mimčo ho odmítá víc, než když je tam glukopuru málo.
A ano, Stévie je dobrá pro lidi, co chtěj zhubnout, co mají cukrovku a přesto chtějí si osladit čaj nebo kafe (zkoušela jsem si jí dát do kafe a takovou blbost už neudělám - má lékořicový nádech - né čistě sladký, jako cukr).
Takže Stévie nic činčile nedá.
Nicméně její další užitečné vlastnosti jsou:
Pro lidi
- odolává vysokým teplotám, může být použita při vaření a pečení
- při jejím získávání nejsou použity žádné konzervanty nebo umělá barviva
- pomáhá předcházet zubnímu kazu
- snižuje chuť na tabák a alkoholické nápoje.
- je účinně aplikovatelná na akné, dermatitis, ekzem atd. (dala by se zde využít i pro poranění u zvířete)
Pro zvířata
- je vynikající na zranění – urychluje hojení a nezůstává jizva
:D
K dokrmování je nevhodná - má nulovou kalorickou hodnotu - tudíž nemocné činčile nedá žádnou energii, jen by dokrmovací směs přisladila - což většině činčil nesedí.
Ti, kdo dokrmovali někdy miminka ví, že když to přeženou s glukopurem - mlíčko je sladké a mimčo ho odmítá víc, než když je tam glukopuru málo.
A ano, Stévie je dobrá pro lidi, co chtěj zhubnout, co mají cukrovku a přesto chtějí si osladit čaj nebo kafe (zkoušela jsem si jí dát do kafe a takovou blbost už neudělám - má lékořicový nádech - né čistě sladký, jako cukr).
Takže Stévie nic činčile nedá.
Nicméně její další užitečné vlastnosti jsou:
Pro lidi
- odolává vysokým teplotám, může být použita při vaření a pečení
- při jejím získávání nejsou použity žádné konzervanty nebo umělá barviva
- pomáhá předcházet zubnímu kazu
- snižuje chuť na tabák a alkoholické nápoje.
- je účinně aplikovatelná na akné, dermatitis, ekzem atd. (dala by se zde využít i pro poranění u zvířete)
Pro zvířata
- je vynikající na zranění – urychluje hojení a nezůstává jizva
:D
-
- Stříbrný uživatel
Skvěle shrnuté =D>
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Otrokovice
Ahojte,mam doma rostlinku a dal jsem cincovy kousicek listku suseneho,zblajzl to. :wink:
A jeste zije :D.
A jeste zije :D.
-
- Stříbrný uživatel
A proč by neměla žít :lol: je tu přece psáno že jí můžou
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
:lol: nikdo nepsal, že by po tom měla umřít (psala jsem, že jí tato rostlina nic nedá), sama jsem psala, že jsem Stévii činčilkám dala, moje potvory ji odmítli. :wink: