**Varování** - závěsná koule na seno
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hradec Králové
- Kontaktovat uživatele:
**Varování** - závěsná koule na seno
Prosím všechny, aby věnovali pozornost tomuhle varování a tím třeba i předešli tomu, co se přihodilo mně :idea:
O pár témat níže jste řešili závěsný seníček - kouli... Z vlastní, a ne zrovna příjemné, zkušenosti, bych vás všechny chtěla varovat před tímto seníčkem. Jde o to, že činčila je zvídavý a zvědavý tvor a vyzkouší cokoliv aniž by se zamýšlela nad tím, je-li to pro ní bezpečné!
Bohužel jsem tento závěsný seník měla v kleci, za těch pár let, co klec mám a seník v ní je od samého začátku, tak nikdy nebyl žádný problém, měla jsem za to, že seník je umístěn tak, aby se nemohlo nic přihodit... Bohužel, dnes ráno jsem našla jednoho z mých činčiláků doslova oběšeného na tomto seníku. Hlavu měl strčenou v té kouli a bohužel jsem přišla pozdě, muselo se to stát někdy v noci, neslyšela jsem nic podezřelého!!! Podotýkám, že šlo o dospělou činčilu!!!!!
Tímto vás všechny varuji a prosím, abyste si rozmysleli, jestli dál budete tento seník používat! Věřte mi, že ten obrázek mám pořád před očima a nikomu bych to nepřála!!! Nehledě na tu hrůzu, co si činčilák musel prožít... :cry:
O pár témat níže jste řešili závěsný seníček - kouli... Z vlastní, a ne zrovna příjemné, zkušenosti, bych vás všechny chtěla varovat před tímto seníčkem. Jde o to, že činčila je zvídavý a zvědavý tvor a vyzkouší cokoliv aniž by se zamýšlela nad tím, je-li to pro ní bezpečné!
Bohužel jsem tento závěsný seník měla v kleci, za těch pár let, co klec mám a seník v ní je od samého začátku, tak nikdy nebyl žádný problém, měla jsem za to, že seník je umístěn tak, aby se nemohlo nic přihodit... Bohužel, dnes ráno jsem našla jednoho z mých činčiláků doslova oběšeného na tomto seníku. Hlavu měl strčenou v té kouli a bohužel jsem přišla pozdě, muselo se to stát někdy v noci, neslyšela jsem nic podezřelého!!! Podotýkám, že šlo o dospělou činčilu!!!!!
Tímto vás všechny varuji a prosím, abyste si rozmysleli, jestli dál budete tento seník používat! Věřte mi, že ten obrázek mám pořád před očima a nikomu bych to nepřála!!! Nehledě na tu hrůzu, co si činčilák musel prožít... :cry:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Želetava, Bítovánky
- Kontaktovat uživatele:
Ježiši to je strašny :cry: Domčo je mi moc líto co se stalo :cry:
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Lom (západní Čechy)
To mě moc mrzí co seti stalo neví jakbych reagoval kdyby se to stalo mě :cry:
Seníček se používat nebude
Seníček se používat nebude
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hovorany 179
- Kontaktovat uživatele:
To je hrozné ,moc mě to mrzí chudák činčilka :( .Chtěla sem ty koule koupit všem do klece :?
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Upřímnou soustrast :( , seníček raději vyndáme.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
upřímnou soustrast je mi to líto
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Havířov
- Kontaktovat uživatele:
Je mi to moc líto. Nikdy by mně nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát. Taky máme takovou kouli. Naštěstí ji nepoužíváme protože naše činči z ní moc tahali to seno a všechno bylo akorát na zemi. :cry: :cry: :(
-
- Zlatý uživatel
To mě fakt moc mrzi , Domčo :( .
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Krupka,Ústecký kraj
Taky je mi to moc líto.Osobně raději házím seno přímo na dno klece.
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
chudák malinkej :( to je smutné, je nám to moc líto..
tak alespon ted víme, že to není bezpečné
tak alespon ted víme, že to není bezpečné
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Trnava, SR
Já bych to tak kategoricky neodsuzoval. Neštěstí se může stát vždy a všude, ale to bychom pak asi museli mít činčilu zavřenou v zavařeninové sklenici. Já kouli mám a mám s ní jenom dobré zkušenosti, takže v kleci zůstane.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
STYRO napsal:Já bych to tak kategoricky neodsuzoval. Neštěstí se může stát vždy a všude, ale to bychom pak asi museli mít činčilu zavřenou v zavařeninové sklenici. Já kouli mám a mám s ní jenom dobré zkušenosti, takže v kleci zůstane.
taky jí mám, už kvůli tomu, že Bony se jinak sena ani nedotkne... Sára má seno v domečku otočeným na střechu, ale Bonýskovi tam kouli nechám... ale má jí tak, aby se k ní nemusel natahovat, jen pár cm nad zemí, takže pověsit se na ní nemůže...
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
bohužel může, činčila, když tam strčí hlavu a nemůže ven, tak se zapře zadníma nohama a tlačí hlavu ven - nechápe, že ji to ubližuje. Kamarádce tak oběsilo 4 měsíční mládě a to tu kouli měla asi 2 cm nad zemi.
-
- Zlatý uživatel
Může se stát všechno. Taky někdo psal, že si činčila zlomila nožku na pletivu, kde se jí zachytila. Takže nahradíme všichni pletivo děrovaným plechem?
Mně nedávno Miška vzala větvičku do zubů a chtěla vběhnout do domečku. Samozřejmě se větvička napříč otvorem nevešla, a Miška jak byla naběhnutá, tak ji to zhodilo až dolů. Nic se sice nestalo, ale kdyby...? Budu jím řezat větvičky na 3cm kousky? Nebo zruším domeček? Je dobré psát, co se stalo, ale spíš než kategoricky odsuzovat, je vhodnější sledovat, co s tím vaše činče vyvádějí. Já mám seníček asi 15cm nad první poličkou, takže se musí činča postavit na zadní a natáhnout se. Nevšiml jsem si, že by měly jakoukoli snahu strkat hlavu mezi sprušle. Prostě jenom chytí a vytáhnou stéblo, které trčí ven a pokud se jim nezdá, putuje na zem. Ale jak říkám, je dobré vědět co se všechno může stát, abychom mohli odsledovat jejich chování.
Mně nedávno Miška vzala větvičku do zubů a chtěla vběhnout do domečku. Samozřejmě se větvička napříč otvorem nevešla, a Miška jak byla naběhnutá, tak ji to zhodilo až dolů. Nic se sice nestalo, ale kdyby...? Budu jím řezat větvičky na 3cm kousky? Nebo zruším domeček? Je dobré psát, co se stalo, ale spíš než kategoricky odsuzovat, je vhodnější sledovat, co s tím vaše činče vyvádějí. Já mám seníček asi 15cm nad první poličkou, takže se musí činča postavit na zadní a natáhnout se. Nevšiml jsem si, že by měly jakoukoli snahu strkat hlavu mezi sprušle. Prostě jenom chytí a vytáhnou stéblo, které trčí ven a pokud se jim nezdá, putuje na zem. Ale jak říkám, je dobré vědět co se všechno může stát, abychom mohli odsledovat jejich chování.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Martej napsal:bohužel může, činčila, když tam strčí hlavu a nemůže ven, tak se zapře zadníma nohama a tlačí hlavu ven - nechápe, že ji to ubližuje. Kamarádce tak oběsilo 4 měsíční mládě a to tu kouli měla asi 2 cm nad zemi.
Já si nějak nedovedu představit, jak tam tu hlavu strčí, my máme rozmezí mezi těmi drátkami mnohem menší, než aby tam hlavičku strčila.
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
jo to nevim, ale určitě by mi nelhala
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Želetava, Bítovánky
- Kontaktovat uživatele:
Když vidim jak uzkou dirkou dokáže prolést dospělá činčila nedivila bych se :(
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To je jasné, že by chovatel bezdůvodně nelhal, třeba je ta její koule je větší, ale ta naše má rozmezí mezi drátkami tak 1,5 cm. Tak podle mě, tam by hlavičku nestrčila.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hodonín
- Kontaktovat uživatele:
ja mam ty senicky teprve neco malo pres rok, ale nedovedu si predstavit, ze by se neco takoveho stalo. ty mezery mezi mrizkamy jsou podle meho, docela male(KRECEK, BY MOZNA PROLEZL). neumim si predstavit, jak by se tam dostala cincila... to je tech senicku vice druhu???
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
myslím že existují minimálně dva druhy - jeden otevírací, a druhý má místo těch "dvířek" jen větší mezeru, a do té by se hlava dospělé činčily bez problému vešla....
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hodonín
- Kontaktovat uživatele:
aha, tak ja mam ty oteviraci
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Havířov
- Kontaktovat uživatele:
Já mám tu s tou dírou a vím jak po ní lezli a věšeli se na ni. Souhlasím činčilky se nedají uhlídat a může se stát cokoliv u nás se toho stalo někdy to dopadlo špatně někdy dobře. Každopádně člověk se poučí co všechno se může stát a na co si má člověk dávat pozor. A tak to beru i s kouli někoho to vyděsí a dá kouli pryč a někdo si řekne že všechno se ohlídat nedá.Hlavně že se to tady dalo a je jen na každém jak s tou informací naloží.Každopádně je mi líto činčilky.
-
- Zlatý uživatel
Já mám taky tu otvírací. Je pravda že v obyčejné je ten jeden otvor dost velkej. Možná by stálo za to ty dvířka dodělat, je to vlastně jenom kus ohnutého drátu.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Žatec (Ústecký kraj)
- Kontaktovat uživatele:
mám taky ten otvírací a myslím, že je v pohodě, je to hrozný najít činčilu v takovém stavu. Mně jednou Kiki vlezla hlavou do sádrového domečku, který jsem dala na hraní mrňousům. Snažila se z toho dostat, ale už měla nateklou hlavu. Nakonec jsem šla pro kladivo. Dlouho jsem se odhodlávala do domečku praštit, abych jí nezpůsbila další šok, ale asi při nás stáli všichni svatí a ona z toho v momentě vyklouzla. Činčila je zvědavý zvíře, určitě nekupujte nic, co má díru víc jak 3cm, to je pro činčily hračka..
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já mám tu neotvírací, hlavu tam zatím nestrká, je to pověšené těsně pod stropem nad nejvyšší poličkou. Každopádně existuje velmi jednoduché řešení - vzít kus drátu a vyrobit si jednoduché zavírání na tom rozšířeném oku. Do ostatních mezer se dospělá činčila nemá šanci narvat.