Žere vlastní bobky
Žere vlastní bobky
Zdravím vás,
přijde mi hrozné, když moje činčila žere vlastní bobky.
Někde jsem četl, že to třeba u psa může být psychická porucha.
Máte někdo podobné problémy? Nebo ještě líp máte nějakou radu co s tím?
přijde mi hrozné, když moje činčila žere vlastní bobky.
Někde jsem četl, že to třeba u psa může být psychická porucha.
Máte někdo podobné problémy? Nebo ještě líp máte nějakou radu co s tím?
-
- Stříbrný uživatel
neboj u činčiliek je úplne normálne, že papá svoje bobky :wink: robí to každá činčilka, takže sa nemusíš báť, že bude z toho chorá :wink: :D
Pokiaľ normálne papá aj základnú stravu, je čiperná a teda nemá iné náznaky na chorobu tak je zdravá ako rybička :D
Pokiaľ normálne papá aj základnú stravu, je čiperná a teda nemá iné náznaky na chorobu tak je zdravá ako rybička :D
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Ano, činčilky opravdu žerou vlastní bobky a je to normální.
Nejlépe úplně zatepla, co hned vyjdou ;-).
Nejlépe úplně zatepla, co hned vyjdou ;-).
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
Žerou taky i cizích činčilek. :D
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Prý si tím obnovují střevní mikroflóru a někteří dokonce doporučují činče po nemoci dát ke konzumaci bobky zdravé činčily.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Terezka napsal:Prý si tím obnovují střevní mikroflóru a někteří dokonce doporučují činče po nemoci dát ke konzumaci bobky zdravé činčily.
My jsme to zkoušeli,ale sežrali kaši okolo a bobky nechali :D
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Asi už nebyly teplé ;-).
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
No,to nebyli. :D
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
mně někdo z venkova vysvětloval, že to je u činčil stejné jak u králíků, hlodavci obecně mají krátký a rychlý zažívací trakt a nestihnou pořádně zpracovat všechny živiny a už to jde ven, včetně i nějakých bakterií, která ve střevech potřebují, proto svoje výkaly žerou (králíci jen konkrétní typ - takovou řidší "vánočku"), aby do sebe ještě znovu nacpali živiny a hlavně si obnovili ty prospěšné bakterie
takže pokud žerou svůj trus (nebo cizí), je to dobře, činčila si tím udržuje zdravé zažívání
takže pokud žerou svůj trus (nebo cizí), je to dobře, činčila si tím udržuje zdravé zažívání
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava!!!
Ještě že toto nemusí dělat lidi :D :D :D
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
lidi přece užívají tablety a actimel
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Lázně Bělohrad nebo Mostek (TU)
- Kontaktovat uživatele:
Ivanka napsal:mně někdo z venkova vysvětloval, že to je u činčil stejné jak u králíků, hlodavci obecně mají krátký a rychlý zažívací trakt a nestihnou pořádně zpracovat všechny živiny a už to jde ven, včetně i nějakých bakterií, která ve střevech potřebují, proto svoje výkaly žerou (králíci jen konkrétní typ - takovou řidší "vánočku"), aby do sebe ještě znovu nacpali živiny a hlavně si obnovili ty prospěšné bakterie
Přesně tak. Je rozdíl mezi bobkem a bobkem ze slepého střeva. Lidi to tak nedělaj, proto mají slepák zbytečně.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Ivanka napsal:mně někdo z venkova vysvětloval, že to je u činčil stejné jak u králíků, hlodavci obecně mají krátký a rychlý zažívací trakt a nestihnou pořádně zpracovat všechny živiny a už to jde ven, včetně i nějakých bakterií, která ve střevech potřebují, proto svoje výkaly žerou (králíci jen konkrétní typ - takovou řidší "vánočku"), aby do sebe ještě znovu nacpali živiny a hlavně si obnovili ty prospěšné bakterie
Ne ne, naopak, mají ho hooodně dlouhý :) Krátkým zažívacím traktem se vyznačují masožravci, nejkratší mají kočkovité šelmy.
Býložravci mají dlouhý, aby strávili celulozu obsaženou ve stravě..
Jinak pojídání bobků se říká koprofágie :)
-
- Stříbrný uživatel
ako to s tým dlhým a krátkym trávením je mi jasné :wink:
Ale to, že sa pojedanie bobkov volá koprofágia...som netušila, aspoň viem zasa o niečo viac :D :wink:
Ale to, že sa pojedanie bobkov volá koprofágia...som netušila, aspoň viem zasa o niečo viac :D :wink:
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Dubnica nad Vahom Slovensko
Boboky
Dobry den,potrebujem radu. Mam cincilu asi 2,5roka staru ja to samec. Dnes so si vsimol ze papa svoje vlastne bobky,je to v poriadku? Nebude chora, lebo v poslednej dobe ma moc ulepenu srst okolo zadnych noziciek aj no krku zo spodu. Vopred DAKUJEM za radu.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Re: Boboky
Činčily občas žerou svoje bobky, říká se tomu koprofágie. Je to normální. Srst má ulepenou jako špinavou nebo jen nedokoupanou, slepenou?
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Dubnica nad Vahom Slovensko
Re: Boboky
Kupat ju davam kazdy den, Asi ta prva moznost.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Re: Žere vlastní bobky
Co váha, nahubne? Jestli slintá a má ulepenou srst pod krkem, může se jednat o zuby. To by bylo potřeba jí vzít k veterináři a to co nejdříve.
Vrátit se na “Nemoci a potíže”