Nemocná činčila, poraďte...

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Ostrava

Re: Nemocná činčila, poraďte...

Příspěvekod TaaraK » Po Kvě 14, 2012 18:57

martej napsal:Jak jsem už psala, mě osobně se new generation granule nelíbí a přirovnala bych je k pedigree, ale pokud je žere, tak bych ji je teď nechala. Ten meloxivet si můžete objednat i v lékarně sama, ale veterinářka vám musí napsat recept. Já s ním zkušenosti nemám, ale je tu hodně činčilářů, kteří vědí, jaké je dávkování na činču, tak určitě poradí :-)) Co říkala doktorka na to, že se vyhýbá senu a raději si bere jen listečky?

No v podstatě na to neříkala nic moc no... Že je to asi tím, že stoličky jsou citlivé a že nemám přestávat seno a bylinky nabízet... :roll:
Včera jsme byli celkem živí a i manžel říkal, že i očka má zdravější, že vypadá líp... Meloxivet zatím nemáme, takže budu muset zavolat na tu naši veterinu, jestli ho nemůžou objednat... A chci se zeptat na ten metacam, ten je taky sladký?

Disable adblock

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Místo/Bydliště: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » Po Kvě 14, 2012 19:33

myslím, že také ...... škoda, že veterinářka není ochotná ho objednat :-( dobře se činčilám aplikuje. Metacam je taky dobrý, ale je drahy, meloxivet je levnější varianta.

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Po Kvě 14, 2012 20:19

martej napsal:myslím, že také ...... škoda, že veterinářka není ochotná ho objednat :-( dobře se činčilám aplikuje. Metacam je taky dobrý, ale je drahy, meloxivet je levnější varianta.

No vypadá to (klepu na dřevo [-o< ), že se stav Zoe zlepšuje, už si dává i trochu sena a to dnes ani včera neměla léky na bolest =D> Je to moje šikulka :) Na konci týdne ji zvážím a budu doufat, že bude mít o trošku víc.. [-o<

Terezka
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: Středočeský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Terezka » Po Kvě 14, 2012 20:47

Metacam je sladký, voní trochu po medu, řekla bych. Ten jsme dávali kdysi Ferdíčkovi my.

Disable adblock

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Stř Kvě 16, 2012 20:09

Tak to vypadá, že bez léků na bolest to asi nepůjde... :( Dnes jsem činču vážila a má o 10g míň... Zítra jedeme na veterinu aby nás paní doktorka prohlédla a taky pro léky. Rovnou tam vemu i bobečky na koprolku, protože mi příjde divné, že když by nejedla, tak by ani nebobkovala ne? ale bobkuje hezky. třeba se k tomu přidal ještě nějaký parazit a proto hubnem. Dokonce má trochu zájem už i o seno, takže mě nižší váha docela překvapila...
Namíchala jsem trochu husté kaše rodicare a dala jí to na lžičce, aby měla alespoň něco v bříšku...

katerina.kat
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Havlíčkův brod

Příspěvekod katerina.kat » Čt Kvě 17, 2012 13:26

To je mi líto. :( držím palce

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Út Kvě 22, 2012 17:49

Tak tedy nevím... Činča je váhově pořád stejná, nepřibírá ale ani neubírá, ale je to kostřička :( U granulí jsem ji voděla, takže nejspíš žere, když nehubne. Aktivní celkem je, pořád se tlačí ven z klece :) Ale když začne jíst, sahá si packama do tlamky, jakoby ji tam pořád něco vadilo... :shock: Nevím co víc pro ni můžu udělat... Každý den jí dávám dávku léků proti bolesti reumocan, už mám objednaný meloxivet. Myslíte, že ji to i tak může bolet, nebo je jí to nepříjemné a proto si sahá do tlamky? Připadá mi, že má citlivé i ty přední řezáky - měla tam ten háček a brousili jí ho, protože třeba tvrdý chleba moc nechce, jakoby ho nemohla ukousnout... :(

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Út Kvě 22, 2012 20:35

A kde jste byli na zakroku u Litavcove, nebo Jekla?

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Út Kvě 22, 2012 20:53

Byli jsme tady v Ostravě U Dr. Kokešové, specializuje se na činčily a konzultuje prý s Jeklem... Vypadalo to, že opravdu ví o čem mluví.. Udělala rentgen, zbrousila háček na předním zubu a taky zabrousila stoličky, které rostly křivě - směrem k jazyku.
Uvidím ještě pár dní a kdyžtak zas zajdem na kontrolu. Aspoň že je činča váhově stejná a nehubne...

chovamcoumim
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Metylovice

Příspěvekod chovamcoumim » Stř Kvě 23, 2012 5:52

Kokešová je dobrá my k ní chodíme a dala vám od bolesti Rheumocan?Držíme palečky ať to činčilka v pohodě zvládá a ať pape o život :D

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Stř Kvě 23, 2012 8:40

jj dala nám ho a už ho i činča v pohodě příjme, ale připadá mi, že to tolik nezabírá... navíc jsem jí koukala do tlamky a připadá mi že má kousek spodního hlodáku uštíplý, tak proto asi nechce nic tvrdého... hned jsem, jí včera dala sepiovku, ať si dá nějaké minerály, třeba má nedostatek a proto se jí zoubek uštípnul... :( chjo, už nevím co dělám špatně...
Hlavní pro mě je, že činča alespoň nehubne...

chovamcoumim
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Metylovice

Příspěvekod chovamcoumim » Stř Kvě 23, 2012 9:04

Zkuste jí vymazat pusinku tantum verde,Jáji to pomáha pokud jí není moc do jídla,já ředím 1:6vodou a špechtlí do uší ji pusinku vymažu pár dnů a je klid,možná by nebylo špatný ji trošku přikrmovat,určitě má hlad i když je v korýtku a sem tam si zobne.

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Stř Kvě 23, 2012 9:20

ten tantum verde je fakt dobrej.Uz mi o nem rikala pred vice lety znama, ktera studovala v Brne u Jekla na veterinarku a sama chovala cincilky a s jednou, kterou zachranovala prese me z velice spatnych podminek, kde se mnozily sourozenci, rodice s potomky apod.mezi sebou a problemy se daly cekat, tak v te dobe jezdila s ni za Jeklem.A tim tantumem uz mi tenktat rikala, ze po zakroku vytira tlamicku.

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Út Črv 19, 2012 19:52

Tak se po delší době zase hlásíme a s radostí oznamujeme, že činča se drží, bouje jako lev a krásně sama papá. Dokonce něco málo přibrala, atk snad to tak bude pokračovat dále [-o< :)

vera novotna
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Brno-Královo pole
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vera novotna » Út Črv 19, 2012 22:30

Tak to je moc a moc výborné, že se chytla =D> , snad se jí už zoubky i dutinou ústní daly do normy a má větší chuť k jídlu :D ..teď jen podporovat v těchto vedrech hodně přírodními vitamíny, myslím jako proti žízni např. čerstvým studeným kouskem čerstvého šťavnatého jablka nebo sem tam se napít šťávy z ovocných sirupů, aby se rychle dohnala původní váha :wink: ....

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51

Příspěvekod Jitka Řeháková » Čt Črv 21, 2012 16:48

Já jsem taky ráda, mám totiž taky "zubní problémy" s činčilkou a na jaře to bylo taky dlouhodobější, ale chytla se. Tak ť se Vám dobře daří, naberete nějaké deko a nemusíte znovu nebo aspoň ne tak brzy :wink:

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » So Črc 28, 2012 11:27

Tak jsme byli zase na broušení, protože činča začala slinit a teklo jí z očí a potvrdilo se, že má zase na stoličkách háky a přední hlodáky jí do sebe nezapadají, takže nemůže správně kousat...
Chjo když už konečně nabrala na svou původní váhu, zase broušení a zhubnutí... :( Takže bojujeme znovu a bohužel to určitě nebude naposled... Broušení jí vydrželo asi 2 měsíce, než jí zuby zase přerostly... No ale co už, musíme bojovat a nevzdávat to, takže teďka trochu dokrmujem ze lžičky rodicarem a snad se to na chvíli zas upraví... [-o<

Alyfin
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Nový Jičín

Příspěvekod Alyfin » So Črc 28, 2012 11:45

Držím palce ať všechno dobře dopadne :(

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » So Črc 28, 2012 19:29

To je mi líto, držím palce ať to dobře zvládne.

Wulfina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Okr. Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wulfina » So Črc 28, 2012 20:22

Také držíme palce i tlapičky [-o<

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Ne Črc 29, 2012 12:33

Tak se opět hlásíme a snad se lepšíme :) činča trošku nabrala a večer jsem ji viděla u misky jak baštila granule, tak snad bude zas chvíli klid :wink:
děkujeme všem za podporu =D>

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod Jitka Řeháková » Ne Črc 29, 2012 14:30

Určitě to bude dobré, mám taky takovou "výtečnici", v dubnu jsme absolvovali Hůrku 3 x
Dokrmování bylo v punčošce, protože je jinak dost nekontaktní, takže to muselo jít "po zlém", nicméně úspěch se dostavil taky až tak po 5 dnech začala sama a zatím bobčí OK.
Doufám, že ještě chvíli vydržíme [-o<

TaaraK
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod TaaraK » Po Črc 30, 2012 22:03

No moje činča se snažila jíst granulky hned ten den, ale radši jsem jí přidávala trochu rodicaru, aby měla dostatek a případně nezhubla. Jen mám trochu strach z tak časté narkozy... Myslíte, že to může mít nějaké následky? :?:

saskie
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod saskie » Stř Srp 08, 2012 0:10

S Mikuláškem (Mikym) chodím už bez měsíce rok na broušení. Někteří jistě víte, o jakou zachráněnou činčilu jde. Zprvu to bylo každý měsíc, teď už to stačí ob měsíc. Je to bojovník. Zatím vše zvládá, váha se mu spravila a drží se. Má sice přerostlé kořeny, ale od doby, co je v mé péči, se toto nezhoršuje a prý je to v mezích, že tím netrpí. (Mimochodem nevím, čím toho chudáčka krmili, ale někdy z kraje se mu jeden zub i zlomil.) Narkozy nejsou nic prospěšného, ale když to jsou ty šetrnější inhalační, tak to snad moc neubližuje. Když to má svůj důvod, tedy broušení zubů nebo podobně důležité záležitosti, řekla bych, že případné následky nejsou takové, aby bylo lepší narkozu nepodstupovat. Činčilce držím palce, také se Miky na granule vrhá hned po broušení sám, ale tolik jich nesní, takže trochu kaše si dá rád :)

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod Jitka Řeháková » Stř Srp 08, 2012 15:15

Já jsem letos musela s Amy absolvovat inhalační uspání dvakrát po týdnu. Měla jsem velké obavy, ale bylo to třeba a zatím je vše OK. Taky máme stejnou diagnozu - háčky a zaboušení předních zubů. Držím palce : - )

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”