minerální kamen
-
- Nový uživatel
minerální kamen
Ahojky chtěla bych se zeptat, vadí kdyz dám mému činčilákovi mineralní kámen s mořskou řasou, ktery je urcen potkanum a krysam? Ve zveraku mi rekli že to nevadí ale radeji se zeptám ještě vás =o) ...děkuji za odpověd
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
ne nevadí ;)
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
záleží na tom jaký to je. Můžeš sem hodit odkaz?
-
- Nový uživatel
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
trošku mě děsí ta barva :D nevypadá zrovna nejlíp no.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
jestli je to nevím, ale u nás jsem činčilkám párkrát minerální kámen zkoušela dávat a ani si ho nevšimly. daleko lépe se nám osvědčily sépiovky :)
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Kámen je v pohodě, ale činčily tady ten typ moc nemusí :)
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
taky mi zůstal v kleci bez povšimnutí :-)
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Plzeň
dříve ho milovali stejně jako sepiovky,ted už se toho ani nedotknou. když ho koupim,ale nekdy jo, někdy z toho udelají kouli a pak to nechaj
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Miletínky,Prachatice
- Kontaktovat uživatele:
my ted zkoušíme nějakej jinej,od Vitakraftu
je taky s mořskou řasou a byla sem docela překvapená jakym fofrem mizí :D
je taky s mořskou řasou a byla sem docela překvapená jakym fofrem mizí :D
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
bacha na to, pokud jej snědí moc rychle, nekupujte hned další, ale tak jednou za 1/4 rok, protože by se mohly činčilám tvořit kameny.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
tak já dávam normálně půlku a pak ho vyndavam
ale tenhle je u rodinky kde je celkem i smimi 6 myšek tak se podělí :)
ale tenhle je u rodinky kde je celkem i smimi 6 myšek tak se podělí :)
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
I tak opravdu opatrně, protože už maji důležité minerály v granulích.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: okr. České Budějovice
u nás už je v kleci minerální kámen 4 mjěsíce a je do něj párkrát kousnuto ale sepiovka ta jim moc chutná a za týden je pryč :)
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
já minerálních zkoušela taky víc a většinou nic moc,to mi mizel rychleji ytong :D
až tenhle jim nějak padnul do noty 8)
až tenhle jim nějak padnul do noty 8)
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Plzeň
martej napsal:bacha na to, pokud jej snědí moc rychle, nekupujte hned další, ale tak jednou za 1/4 rok, protože by se mohly činčilám tvořit kameny.
týjo,tak to je dobré vědět. Jsem netušila.A platí to i pro sepiovku? Já jim dávám pořád do klece kamen nebo sepiovku
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To je to a samý, když se dávají vysoké dávky, tak může dojít k zavápnění a to se projeví třeba ledvinovými kameny.
Já osobně dávám všem sepiovku na zpestření jednou za půl roku. Jinak dávám těm, kteří potřebují vápník- takže to jsou mláďata. Každému dvakrát měsíčně kousek veliky cca 2 cm na 2 cm a pak samozřejmě těhotným a kojícím samicím, které mají velký úbytek vápníku a těm nechávám po dobu kojení sepiovku nonstop.
Já osobně dávám všem sepiovku na zpestření jednou za půl roku. Jinak dávám těm, kteří potřebují vápník- takže to jsou mláďata. Každému dvakrát měsíčně kousek veliky cca 2 cm na 2 cm a pak samozřejmě těhotným a kojícím samicím, které mají velký úbytek vápníku a těm nechávám po dobu kojení sepiovku nonstop.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
taky já taky nedávám sépiovku pořád, někteří ji jsou schopni zfutrovat za den, takže bychom zaprvé měli dost velkou spotřebu a taky jsem si říkala, že všeho moc škodí...
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
Sépiovku dávám do každé klece každý měsíc jeden kus. Kojícím a miminkům dodávám pořád.
Někde jí počůrají, někde zmizí hned, ale většinou hodně rozdrolí.
Minerální kámen nedávám.
Minerální kámen nedávám.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
minlub napsal:Sépiovku dávám do každé klece každý měsíc jeden kus. Kojícím a miminkům dodávám pořád.
Minerální kámen nedávám.
Jo, u nás také tak :)
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
citace :
" Sépiová kost se tradičně používá jako zdroj snadno přijímatelného organického vápníku pro domácí chovy mnoha druhů zvířat, obzvláště pro želvy, ještěry, ptáky, hlemýždě atd. Obsahuje min. 30% využitelného vápníku a 0,03% fosforu. Ne všechen se vždy vstřebá, např. v zelenině je vápník (i některé jiné prvky) často vázán jako nerozpustný fytát či šťavelan. Také vláknina omezuje jeho využití. Ve stravě se dodává i hořčík, který zabráňuje demineralizaci kostí a zavápnění srdečního aparátu a ledvin (vápenaté ledvinové kameny). "
navíc když dám jednu za měsíc do klece o více činičlách nezavápní se
" Sépiová kost se tradičně používá jako zdroj snadno přijímatelného organického vápníku pro domácí chovy mnoha druhů zvířat, obzvláště pro želvy, ještěry, ptáky, hlemýždě atd. Obsahuje min. 30% využitelného vápníku a 0,03% fosforu. Ne všechen se vždy vstřebá, např. v zelenině je vápník (i některé jiné prvky) často vázán jako nerozpustný fytát či šťavelan. Také vláknina omezuje jeho využití. Ve stravě se dodává i hořčík, který zabráňuje demineralizaci kostí a zavápnění srdečního aparátu a ledvin (vápenaté ledvinové kameny). "
navíc když dám jednu za měsíc do klece o více činičlách nezavápní se
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Když si vezmete, tak vápník i hořčík jsou obsaženy v granulích ve správném poměru, jaký má být a tak pokud činčila není ve stresu, v zátěži a nebo zdravotně na tom špatně, tak jí stačí klasická strava- kvalitní granule- seno-voda a nic víc. Takže pokud ji do správného poměru přidáme ještě minerály a vitamíny, tak může, ale nemusí dojít k tomu, že činčile se budou tvořit ledvinové kameny, které se začnou tvořit až třeba po 4 letech a jediná šance, jak je z činčily dostat, je operace. Já osobně bych byla opravdu opatrná při podávání těchto věcí. Určitě sepiová kost nenadělá tolik škody než minerální kámen, ale méně je někdy více. 8)
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
nemyslela jsem tim samozřejmě že je třeba za každou cenu činčilkám cpát všechno co je na trhu :)
jen si myslím že když vezmu poměrově co z té sepiovky ve skutečnosti spotřebujou a co znehodnotí a hlavně téměř nikdy není jen jedna činčilka samotná pak bych jim bez velkých obav dala jednou za čas celou aniž bych odměřovala kousky a bála se že jí ublížim :wink:
jen si myslím že když vezmu poměrově co z té sepiovky ve skutečnosti spotřebujou a co znehodnotí a hlavně téměř nikdy není jen jedna činčilka samotná pak bych jim bez velkých obav dala jednou za čas celou aniž bych odměřovala kousky a bála se že jí ublížim :wink:
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jako určitě, ale bohužel nikdy nevíš u té sepiové kosti, kolik toho doopravdy spotřebují a taky nevíme kolik toho doopravdy potřebují. A proto se bojím dávat tyto přídavky často. Já beru granule ze zbýšova a vim, že oni se tím poměrem vitamínu a minerálů zabývají, a tak mám jistotu, že jim nic nechybí . Fakt bych se bála dávat sepiovou kost každý den, ale je to asi věc názoru :-) Já přidávám vitaminy a minerály, když si myslím, že je potřebují a myslím, že jim fakt nic neschází :-)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Liberec
- Kontaktovat uživatele:
U nás dostávají minerální kameny nebo sépiovku jednou za čas (za pár měsíců), teď dostali kameny k Vánocům, ve třech klecích zmizely přes noc téměř nebo úplně celý, v jedný ho mají pořád a jen do něj párkrát kousli. Sépiovky mají radši...