Co potřebuji vědět před koupí činčily

Poptávka po činčilách

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Avatar uživatele
lwici
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Příspěvky: 1462
Registrován: So Črc 29, 2006 16:45
Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj
Kontaktovat uživatele:

Co potřebuji vědět před koupí činčily

Příspěvekod lwici » Po Zář 03, 2007 15:16

Je několik možností, kde si můžete svou činčilu pořídit. Před koupí byste již měli mít připravenou klec s výbavou a vědět co chov činčil obnáší. Není dobré přinést si ji domů činčilu a nevědět o jejim chovu zhola nic. Nebudete pak nemile překvapení chováním a způsobem života tohoto kouzelného tvora.

Zvíře můžete pořídit:
- v obchodě se zvířata (zverimex)
- od malého bytového chovatele
- z chovné stanice
- z farmy

Bohužel většina z nás při nákupu svého miláčka opomíná to základní a pak nevychází z údivu. Tou první věcí, na kterou by měl každý kupující myslet jsou informace. Mám jich dost? Jsou to ty správné informace? Bohužel také spousta budoucích chovatelů a hlavně ti, kteří si pořizují své první zvíře nevědí na co se mají zeptat. Následující řádky by měly osvětlit jak zvíře vybírat a jak se ptát.

Na co si dát při koupi pozor
?

Vždy byste si ale měli dávat pozor při výběru zvířete. Dejte si na čas a svou novou činčilu si předtím, než si ji odnesete domů, pořádně prohlédněte. Jde přeci o Vaše peníze.

Zvíře by nemělo být:
- apatické (nemoc)
- příliš agresivní (stresové zvíře)
- téct z očí nebo mít špinavý zadeček (zánět, průjem)
- nesmí působit nemocným, splihlým dojmem (nemoc)
- mít díry nebo lysiny v kožichu (pliseň- přenosná, psychická porucha)
- příliš malé (pod 200g)

Naopak zvíře by mělo být:
- přirozeně zvědavé
- nebojácné
- přátelské

Pokud máte doma už jinou činčilu nedávejte je ihned k sobě. Nové zvíře nechte nějakou dobu v karanténě. Nejlépe v jiné místnosti. Také, pokud již jedno zvíře máte, budete potřebovat do doby než je dáte k sobě dvě klece. Jednak proto, že nová činčila může být nemocná, ale také proto, že jejich seznamování musí být postupné. Starší zvířata se napadají. S přibližně stejně starými mláďaty problémy nebývají.

Dále si dejte pozor na váhu a věk zvířete. Váha je důležitá. Mláďe by nemělo mít méně než 200g. Takové mládě je příliš malé a nemusí být ještě samostatné. Bylo odebráno od matky předčasně. Ideální je váha mezi 250-300g a věk minimálně mezi 8-12 týdny. Toto by povětšinou problém být neměl. Nicméně je vhodné to kontrolovat.

A podle toho kde si činčilu pořídíte byste měli dostat:

Z obchodu - zverimexu - pravděpodobně nedostanete nic. Většinou nejsou podány ani zprávné informace ohledně krmení tohoto druhu. Bude Vám pravděpodobně nabídnuta směs - buďto zrniny, směs pro hlodavce nebo směs tropického ovoce. Toto je pro činčilu nevnodné!!! Obraťte se raději na zkušeného chovatele, který Vám podá odpovídající informace.

Od chovatele - (chovatel, chovná stanice, farmy) - dostanete rady jak chovat činčilu. Informace o krmivu, které je pro činčilu vhodné a na které je zvíře zvyklé. Informace o písku ve kterém se koupe. Někteří chovatelé dávají k mláďatům granule na jeden měsíc zdarma. Někteří i písek. U větších chovatelů a na farmách bude pravděpodobně možmost toto krmivo i odebírat.

Také byste měli dostat informace ohledně původu zvířete. Rodiče popř. prarodiče. Důležitost této informace je dle způsobu chovu. Většina chovatelů si tyto záznamy vede a Vy jako zájemce/kupující na ně máte právo. Musíte o ně však požádat, automaticky je nedostanete :(.


Doufám, že Vám budou tyto řádky k užitku. Přeji šťastnou ruku při výběru Vašeho miláčka.

Disable adblock

Vrátit se na “Sháním”