seno
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: BÍLINA
seno
jaké máte zkušenosti s kupovaným senem? všimla jsem si ,že jsem koupila klukům seno s bylinkami (máta) a to posledně kupovaný jim moc nejede připadá mi nějaké hrubé asi mají raděj nějaké jemnější
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Lázně Bělohrad nebo Mostek (TU)
- Kontaktovat uživatele:
To musíš vyzkoušet. My můžeme kupovat jen dva druhy - alpský Vitakraft a ještě jedno, co maj jen u nás ve zverimexu. Nic jihého ty malý potvůrky nechtěj.
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Sušilova, Brno
Nejlepší je domácí sušený, ale osvědčilo se mi jedno seno, který má jen malej štítek, že je od pana Maliny. Jenže takový seno maj taky jen v jednom zveráku.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Lázně Bělohrad nebo Mostek (TU)
- Kontaktovat uživatele:
My domácí nemůžem, protože máme dva psy a kocoura.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Oslo NORSKO!!!!!!!!
- Kontaktovat uživatele:
Re: seno
helenka35 napsal:jaké máte zkušenosti s kupovaným senem? všimla jsem si ,že jsem koupila klukům seno s bylinkami (máta) a to posledně kupovaný jim moc nejede připadá mi nějaké hrubé asi mají raděj nějaké jemnější
Pre cincilu je vhodne co najhrubsie seno.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hodonín
- Kontaktovat uživatele:
domaci seno je nejlepsi, ale ja kupuju seno RASCO je hodne slisovany a kdyz se rodela, tak je ho hodne. cincam chutna, ale pak znej taky udelaj peknej neporadek
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Havířov
- Kontaktovat uživatele:
Bubu napsal:Nejlepší je domácí sušený, ale osvědčilo se mi jedno seno, který má jen malej štítek, že je od pana Maliny. Jenže takový seno maj taky jen v jednom zveráku.
U nás je taky seno od pana Maliny a to našim chutná nejvíc i když jsou i jiné ale tohle jim opravdu jede :wink: :wink: :wink:
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Klatovy (blízko Plzně)
tukan to nas cincilak zere :D
-
- Stříbrný uživatel
mě přijde,že klukům zrovna moc hrubé seno nejede
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem ráda,že mám domácí seno,protože činčám moc chutná, vždy z něj zbydou jen "třísky" :) protože to co kupuje známá zakrslíkům ve zveráku,co tady mají všude, mi připadá jako by někde 100 let leželo v prachu. Je bez barvy a bez vůně. Ale když přijdu do seníku, tak tam seno krásně voní a určitě i čerstvě chutná. Kdybych bydlela v bytě,tak bych asi zašla někam posekat pytlík trávy s plevelem(samo ne tam kam se chodí venčit pejsci :)) a v létě to usuším na slunci(balkón,parapet) a v zimě na topení. a kupované si nechám jen pro případ nouze.. Prostě jak jsem zvyklá na to domácí tak se nedivim,že ti králíci se toho kupovaného skoro nedotknou.vypadá hrozně..
-
- Stříbrný uživatel
to máš pravdu a můžou mikrošci jakou koliv trávu(seno)? že bych si to třeba posekala u nás v práci tam psi nechodí
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
trávu nedavej, jen seno a seno můžou jakékoli...oni si z toho vyberou to co jim šmakuje:-)
-
- Stříbrný uživatel
já vím,že né trávu,měla jsem na mysli jestli můžu usušit jakou koliv trávu na zahradě u nás ve školce jí je plno hlavně jetel
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
pozor na to abys tu usušenou trávu nechala nějaký ten pátek odležet... a nesuš na přímým slunku
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
K sušení se používá: luční tráva,zelené obilí(před vytvořením klasů), zahradní trojlístek, bojínek, sveřepi(tvrdší vysoká tráva), lipnice, kostřava, zahradní nejedovatý plevel.
Vojtěška nebo jetel obsahují mnoho bílkovin a proto se používá jen málo. Kvalitní seno má být zelené, má obsahovat hodně lístků, málo plevele a má příjemně vonět a sladce chutnat. Nesmí v něm být žádné viditelné plísně. Usušit (venku, na topení) a pak alespoň týden nechat dál v suchu dosušit ve větratelné místnosti.
Vojtěška nebo jetel obsahují mnoho bílkovin a proto se používá jen málo. Kvalitní seno má být zelené, má obsahovat hodně lístků, málo plevele a má příjemně vonět a sladce chutnat. Nesmí v něm být žádné viditelné plísně. Usušit (venku, na topení) a pak alespoň týden nechat dál v suchu dosušit ve větratelné místnosti.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Bibinka napsal:K sušení se používá: luční tráva,zelené obilí(před vytvořením klasů), zahradní trojlístek, bojínek, sveřepi(tvrdší vysoká tráva), lipnice, kostřava, zahradní nejedovatý plevel.
Já bych jen opravila, že pro činčilky je vhodnější právě takové to hrubší seno - žádná jemná travička a lístečky, ale právě ta tvrdší tráva... Ono jim to jemné sice víc chutná, ale nenutí je tolik žvýkat, a to je právě špatně... Víceméně platí, že pro činčily je vhodné to seno, které je vhodné pro koně, ne pro králíky a tak... A odležet se myslím má nechat déle, minimálně měsíc....
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
seno se po usušní musí nechat minimalně tři měsíce nechat uležet, na suchém větraném místě. My dáváme seno až za rok po nasušení
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Oslo NORSKO!!!!!!!!
- Kontaktovat uživatele:
Janča napsal:Bibinka napsal:K sušení se používá: luční tráva,zelené obilí(před vytvořením klasů), zahradní trojlístek, bojínek, sveřepi(tvrdší vysoká tráva), lipnice, kostřava, zahradní nejedovatý plevel.
Já bych jen opravila, že pro činčilky je vhodnější právě takové to hrubší seno - žádná jemná travička a lístečky, ale právě ta tvrdší tráva... Ono jim to jemné sice víc chutná, ale nenutí je tolik žvýkat, a to je právě špatně... Víceméně platí, že pro činčily je vhodné to seno, které je vhodné pro koně, ne pro králíky a tak... A odležet se myslím má nechat déle, minimálně měsíc....
Presne tak uz som to tu spomenula v prispevku o nieco vyssie. V galerii Nordrealice mam obrazok sena ako ma vyzerat.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Prostějov
Já jsem si do základu koupila seno z e-shopu "žravá mrška" a můj činčiláček je naprosto spokojený - velice mu chutná... je to s přídavkem pampelišky. Koupila jsem ho je na začátek i s dalšími věcmi, teďka budu doma sušit, už ho mám od minulého týdne, tak teďka přesně nevím jak dlouho musí být zaležený, někdo píše různě dlouho. Několik týdnů????
-
- Stříbrný uživatel
Takže tak dlouho?
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
určitě. POtřebuje uležet a opravdu doschnout. Takže pokud si teď nasušila seno, tak bych ho dřív jak v listopadu nedavala.
-
- Stříbrný uživatel
Děkuju za radu, nevadí, že ho mám v pytlu? ASI ne že :)
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No pokud jim ho chceš dát za tři měsíce, tak bdue lepší volně položené.
-
- Stříbrný uživatel
to teda nevím jak udělám, může být někde v kotelně?
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to nechala v pytli, u nás vždy platilo, že seno se napytluje a nechá šest týdnů odležet. Sice na něj většinou došlo ještě déle, ale ani po těch šesti týdnech nebyl problém. ;)