Seno
-
- Nový uživatel
Seno
Ahoj :) Mám dotaz ohledně sena. Činča má v kleci malý kovový seník, je v "prvním patře" nad poličkou. Hodně sena z něj vypadává a činča se toho vypadlého už ani nedotkne, jenom vytahuje ze seníku nové :) Přitom padá na úplně čistou poličku, neřeknu, kdyby to padalo do znečištěné podestýlky :roll: Dělají vám to činčilky taky, nebo je ta moje trošku praštěná, že takhle plýtvá senem ? :D
-
- Stříbrný uživatel
Re: Seno
Já si myslím,že je to úplně normální .. Mně to taky činčiláci dělají :D Jim naplním úplně hodně,a za 3 dny,vytahané.. KOlikrát to vytahují z nudy,ale hlavně papkají :) Dělali to činčiláci i mé kamarádce,takže je to normální.. Činčilky si berou čerstvé seno.. Nikdy jsem u kluků neviděla,že by brali ze země,oni jen čerstvé nepošlapané a nepočůrané :-)
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
dělají to, že je to baví :-) když jim seno vrátíš zpět do seníku, tak něco snědí a něco roztahají :-D Já osobně jim to davam do misky a přesně dávku, co snědí, protože nemám mezipatro a pada to na podestylku a ja se bojím, aby si to seno nepočůrali a nenafoukli se. Takže každý den dostanou příděl :-)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha- Barrandov
Jj, naše potvory taky roztahají seno, kam se dá :). Taky u nás seníky procházely vývojem- nejdřív jsme používali senem naplněnou kartónovou trubku se třemi otvory, která ležela dole v podestýlce... vůbec se nedalo uhlídat, kolik toho snědly, protože seno bylo všude mezi pilinama... Teď máme krabičku od léků s dvěma vyřezanýma otvorama a je nahoře na nejvyšší poličce... sice ji občas shodí dolů a seno je taky různě po patře, ale aspoň se nemusím bát, že by si ho počůraly (na to chodí dolů) :wink:. Ale ještě pořád to není ono, chtělo by to nějaký chromový mini seníček (u nás vedou spíš granulky), který se mi ale nedaří nikde sehnat :roll:
-
- Stříbrný uživatel
no aj mne zo senníka vždy všetko vybrali :D tak som im dala seno do takej veľkej keramickej misy....síce ho sem tam povyberajú, ale aspoň ho nevedia vyťahovať zo všetkých strán a odvtedy čo to tak mám tak ho vyberajú len vtedy keď idú z neho aj papať...podľa mňa sa oni prehrabávajú tým senom aj preto lebo hľadajú tie najchutnejšie stebielka :D sú moc prefíkaný :D :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava, SR
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme je to normalne :wink:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Mladá Boleslav
Já seníček mám,ale nepoužívám ... jak čikoušek tak pan jezevec si seno berou jen tak ze země... Seníček jsem zkoušela a uspěchh žádnej :)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: BÍLINA
tak seníček nepoužívám,kluci přišli na to,že se na něj můžou i posadit a tak tak seděl vždy spíše George,měla jsem strach,že do něj čůrají tak šel seníček pryč a seno leží na podlaze :D a v poho
-
- Nový uživatel
:D činčilky jsou asi vybíravky...moje vytahá jenom ty nejtlustší stébla a ten zbytek jí moc nejede...takže se to válí všude kolem :)
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
Nám se to taky nepodařilo vymyslet.Máme kovový seník-něco vyžerou a zbytek roztahají.Dávám jim méně a ne každý den.Když jsem ho dávala denně,většina byla roztahaná a počůraná.
Teď máme ve dvou klecích zkušebně kovový kulatý závěsný seníček a z toho to tak netahají,zatím se osvědčil.
Teď máme ve dvou klecích zkušebně kovový kulatý závěsný seníček a z toho to tak netahají,zatím se osvědčil.
-
- Nový uživatel
Ta moje má v kleci seník válcový, vlastní výroby, takže na něm dost často sedí a táhá seno shora, to si na něj může načůrat? Protože jinak pečlivě chodí na jedno místo v kleci, poličky jsou čisté jako nové...
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Pokud chodí dolů,tak by neměla.Načůrají většinou do toho co roztahají a pak by se mohli nadmout.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Mi jsme koupili na zkoušku tu závěsnou kouli a bylo to naprosto super... skoro nic nevytahali a co jo, tak pak snědli ze země (měli jsme ho nad poličkou a činčilky chodí čůrat dolů, takže seno bylo čisté) Teď jsem kouli ale radši kvůli miminkům vytáhla, aby si něco neudělali... Ono přece jen to mrně z toho rozum nemá a leze kde se dá. Až pujdou mimča z domu, zase velcí dostanou kouli.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
My je taky vytahujem když jsou mimča.Teď už jsou větší,tak jsem ji vrátila.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Benešov u Prahy
- Kontaktovat uživatele:
Me to taky dela, ze vsechno z toho seniku vyhazi, vybere par nejlepsich stebel a zbytek shodi z policky dolu. Je sranda ho pozorovat, jak ta stebla bere do pacek a normalne zahazuje dolu:-D Jen jsem se chtel zeptat na pomerne laickou otazku, ale jak v tech pilinach poznam, kam mi chodi curat? Zatim to neni nijak citit. Jednou se mi vycural do domecku a pak tam nechtel spat, ale to proto, ze sem mu tam dal trochu pilin. Ted kdyz mu je tam nedavam, tak uz je to dobry...
-
- Stříbrný uživatel
Jsou v nich vidět tmavší fleky :wink: . To určitě poznáš, čerstvý piliny jsou světlý a postupně tmavnou :D . A cítit to moc není, činčily naštěstí nejsou křečci :)
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vignette napsal:Jsou v nich vidět tmavší fleky :wink: . To určitě poznáš, čerstvý piliny jsou světlý a postupně tmavnou :D . A cítit to moc není, činčily naštěstí nejsou křečci :)
Ja to mam prave dost pokryty senem... :lol:
-
- Stříbrný uživatel
Být tebou bych to seno (a vůbec asi veškerou vyházenou potravu) ze dna vždycky posbírala, protože by si to moh činčilák počůrat a pak třeba sníst a nafouknout se :wink: . Aspoň se to říká...
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vignette napsal:Být tebou bych to seno (a vůbec asi veškerou vyházenou potravu) ze dna vždycky posbírala, protože by si to moh činčilák počůrat a pak třeba sníst a nafouknout se :wink: . Aspoň se to říká...
Diky za tip, uz jsem to tak pro jistotu zacal delat. On je plysak dost vybiravej, ale clovek nikdy nevi:-) Neco zfutruje hned a nad necim ofrnuje :lol:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
já bych řekla že určitě nehrozí, že by to sežral, neznám činčilu, která by byla něčeho tak "fuj" schopná... jsou to spíš dost citlivky, a seno, které se dotklo země, už je přece "nečisté" :D... Ale spíš tam hrozí, že počůraný seno může dost rychle zplesnivět nebo shnít, a to by mohlo být špatný na kožich, na dýchání a tak...