uhraznutie činčilou

Diskuze o všem, co se týká činčil a nehodí se do kategorie strava, bydlení nebo nemoci a potíže.

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Lenka Kubináková
Nový uživatel
Příspěvky: 12
Registrován: Po Pro 26, 2011 18:35
Místo/Bydliště: Šaľa, Slovensko

uhraznutie činčilou

Příspěvekod Lenka Kubináková » Út Lis 26, 2013 18:01

Ahojte,

potrebujem poradiť. Doma chovám 2,5 ročného samčeka, ktorý je veľmi pokojnej povahy. Viem, že činčilky nie sú agresívne tvory, ale mám trochu starosť, nakoľko máme 9 mesačné bábätko a klietka s činčilou ju patrične zaujíma. Nedovolíme jej prístup k nej, nakoľko činčiláčik musí mať cez deň svoj kľud. Ale stala sa už situácia, že sa cez klietku zoznamovali, samozrejme náš drobec mu zvedavo cez pletivo strkal prsty a činčilák si myslel, že mu ide dať pamlsok, alebo či sa zľakol nových zvukov, kebyže nezabránim už ju kusne. Dosť ma to vydesilo, pretože mala som doma odbornú publikáciu o chove činčiliek v zajatí. Hneď na úvode autorka veľkým tučným kurzivom uvádza, že aj keď činčily sú mierumilovné, ak sa náhodou stane, že kusne človeka a rana krváca, je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť a upozorniť, že kusla činčila. Nikde som sa nedozvedela, že v čom je kusnutie také nebezbečné a či je to vôbec pravda. Kým sme nemali bábätko nikdy som to neriešila, ale teraz mám obavu, aby neprišlo k nejakému zraneniu.

Ďakujem veľmi pekne za radu.

Lenka :-)

Disable adblock

Avatar uživatele
Wulfina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Příspěvky: 4033
Registrován: Út Črc 13, 2010 10:26
Místo/Bydliště: Okr. Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: uhraznutie činčilou

Příspěvekod Wulfina » Út Lis 26, 2013 18:38

:roll: jelikož činčila není přenašečem žádné vztekliny a pod, není potřeba se toho bát.
Ránu normálka vydesinfikovat a hotovo :wink:
nidky sem neslyšela, že by člověk nebo jiné zvíře zemře po kousnutí od činčily... :wink:

Avatar uživatele
Dantha
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Příspěvky: 662
Registrován: Út Črc 14, 2009 15:03
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: uhraznutie činčilou

Příspěvekod Dantha » Út Lis 26, 2013 20:53

"Pokousalo" mě už několik krvelačných činčil a i když zrovna nebyla po ruce žádná desinfekce tak jsem stále mezi živými :-) Takže bych se ničeho nebála pro jistotu vydesinfikovat ránu a myslím, že zde žádné riziko nehrozí.

Avatar uživatele
minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Příspěvky: 6933
Registrován: Po Dub 20, 2009 22:05
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Re: uhraznutie činčilou

Příspěvekod minlub » Stř Lis 27, 2013 7:59

Určitě bych se nebála. Nejen já, ale i syn jsme si už pár kousanců odnesli a nikdy nebyl (krom pláče) žádný problém. Bohužel dětem se to může vysvětlovat horem dolem, ale stejně si to musí vyzkoušet :D
Nemusí to být agresivitou činčilky, že by chtěla kousnout. Taky se nám už párkrát stalo, že podával menší mlsku a činčilka se netrefila kam měla :roll:

Disable adblock

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Příspěvky: 738
Registrován: Po Ún 25, 2008 13:46
Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51

Re: uhraznutie činčilou

Příspěvekod Jitka Řeháková » So Lis 30, 2013 10:17

Činčilky jsou čistotná zvířátka, navíc nepřichází do styku s žádnými jinými tvory krom svých ošetřovatelů, nemyslím si, že by se měly z toho vyvozovat důsledky a soudit činču jako krvelačníka. To se stalo nedopatřením, myslím si, že spíš pozor na malé děti, činča mohla být vystresovaná a pochopitelně se bránila. To jsem zažila tady, když nám umřel první činčilák vinou veta, pořídil nového, druhý den ho přivezl. Ale ten první bobeček byl mazlí, spal na ruce, syn ho nosil pod svetrem, Bertík mu lovil v puse... a druhý byl Macík se vším všudy i s pudy sebeobrany. No jinak to dopadnout nemohlo než že prokousl Adamovi prstík. Prostě se bránil, všichni ho taky odsoudili, já s ním trávila celou noc. Adam bečel, já bečela a do toho Macík stýskal. Ale všechno se srovnalo, Adam byl opatrnější v přístupu k němu a nakonec to byl miláček všech. Tady spíš pozor na děti :wink:

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Příspěvky: 738
Registrován: Po Ún 25, 2008 13:46
Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51

Re: uhraznutie činčilou

Příspěvekod Jitka Řeháková » Pá Pro 19, 2014 9:47

Nezavdávat příčinu aby činčilka kousala, ale když už se stane, není to tragédie, stačí omýt vodu pokud není kysličník a zalepit.
Já byla teď kousnutá, protože jsme byly na korekcích a chtěla jsem ji pohlazením utišit, ale měla lidských rukou dost, takže i moje byla pro ní nepřítel číslo 1. Přežila jsem to a ona se druhý den přišla pomazlit jako omluvu a nadále jsme nejlepší kámoši. :wink:

Disable adblock


Vrátit se na “Ostatní”