co činčilky můžou papat?
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Hradec Králové
co činčilky můžou papat?
dobrý den,
s přítelem jsme přišly ke třem činčilkám - odebrali jsme je jeho sestře, které už dvě umřely a nyní měla už třetí namále - v ne jsme jí našli značně vyhublou, vážící sotva 400 g. Včera jsme je přivezli domů - v po jsme nechali činčilce zbrousit stoličky, měla je značně přerostlé a poraněnou dáseň. Činčilky byly krmeny jakýmisi peletkami - váženými, jelikož vím, kde byly kupované byla jsem se informovat, co obsahují - prý 50% seno a 50% vojtěška. Takže tuto stravu měly činčilky asi 2 roky, velice sporadicky dostávaly seno, což byl zázrak, že ještě byly v takovémto stavu. S přítelem jsme jim koupili směsku od Prestige - zelený pytlík. Větvičky, kostku na obrušování předních zoubků jsme jim také dali. Víme, že můžou kousek jablíčka, mrkvičky, rozinky - jako pamlsky. Máme už 2 králíky a ti dostávají čerstvou vojtěšku a trávu, můžou činčilky také vojtěšku? Samozřejmě postupně bychom je navykali. A také nějakou travičku, bylinky apod.? A co vlastně výhradně nesmí? Včera jsme na ně večer koukali a zkonstatovali, že vlastně víme jen o senu a směsce - ted zas na internetu spíše čtu, že směska zase není moc vhodná, a že jsou lepší granule. No jsem z toho zmatená........... Děkuji za odpověď.
Alena S.
s přítelem jsme přišly ke třem činčilkám - odebrali jsme je jeho sestře, které už dvě umřely a nyní měla už třetí namále - v ne jsme jí našli značně vyhublou, vážící sotva 400 g. Včera jsme je přivezli domů - v po jsme nechali činčilce zbrousit stoličky, měla je značně přerostlé a poraněnou dáseň. Činčilky byly krmeny jakýmisi peletkami - váženými, jelikož vím, kde byly kupované byla jsem se informovat, co obsahují - prý 50% seno a 50% vojtěška. Takže tuto stravu měly činčilky asi 2 roky, velice sporadicky dostávaly seno, což byl zázrak, že ještě byly v takovémto stavu. S přítelem jsme jim koupili směsku od Prestige - zelený pytlík. Větvičky, kostku na obrušování předních zoubků jsme jim také dali. Víme, že můžou kousek jablíčka, mrkvičky, rozinky - jako pamlsky. Máme už 2 králíky a ti dostávají čerstvou vojtěšku a trávu, můžou činčilky také vojtěšku? Samozřejmě postupně bychom je navykali. A také nějakou travičku, bylinky apod.? A co vlastně výhradně nesmí? Včera jsme na ně večer koukali a zkonstatovali, že vlastně víme jen o senu a směsce - ted zas na internetu spíše čtu, že směska zase není moc vhodná, a že jsou lepší granule. No jsem z toho zmatená........... Děkuji za odpověď.
Alena S.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Plzeň
- Kontaktovat uživatele:
Tak za prvé,Prestige opravdu NEEEEEEEE,je to pěkný svinstvo.Jelikož jsi tu nová překopíruju ti sem info o základní stravě činči.
KRMIVO
Speciální pelety pro činčily, nikdy ne pro králíky nebo jiné hlodavce! Obsahují dostatek minerálních látek a vitamínů. Spolu se senem a vodou jsou základní potravou. Dávejte činčilám stolní nebo kojeneckou balenou vodu, z vodovodu není vhodná, může způsobovat průjmy.
Doporučované granule: Vitacraft, Sonnenland, Apetit CH, Tukan, White Mollen- Country line a Biosta-Chinch universal, Biostan,
zahraniční - Bello, KFK, Oxbow
Pamlsky:
Kousíček jablíčka, kousíček mrkve(lépe sušené), sušené ovoce bez chemických konzervantů(ne exotické), rozinky, šípky, lístek pampelišky, tvrdý chléb, Vitacraft Cocktail.
Nikdy oříšky a olejnatá semena(slunečnice), vysokým podílem tuků poškozují játra.
Obrušování zubů:
Tvrdý chléb(nebo Knäckebrot), větve z ovocných stromů (jabloň, hrušeň), větve ze stromů s tvrdým dřevem, sépiová kost, siporexová kostka, kalciový kámen.
A klobouk dolů,že jste se činče ujali,udělali jste moc hezké gesto,činča se vám určitě odvděčí.
KRMIVO
Speciální pelety pro činčily, nikdy ne pro králíky nebo jiné hlodavce! Obsahují dostatek minerálních látek a vitamínů. Spolu se senem a vodou jsou základní potravou. Dávejte činčilám stolní nebo kojeneckou balenou vodu, z vodovodu není vhodná, může způsobovat průjmy.
Doporučované granule: Vitacraft, Sonnenland, Apetit CH, Tukan, White Mollen- Country line a Biosta-Chinch universal, Biostan,
zahraniční - Bello, KFK, Oxbow
Pamlsky:
Kousíček jablíčka, kousíček mrkve(lépe sušené), sušené ovoce bez chemických konzervantů(ne exotické), rozinky, šípky, lístek pampelišky, tvrdý chléb, Vitacraft Cocktail.
Nikdy oříšky a olejnatá semena(slunečnice), vysokým podílem tuků poškozují játra.
Obrušování zubů:
Tvrdý chléb(nebo Knäckebrot), větve z ovocných stromů (jabloň, hrušeň), větve ze stromů s tvrdým dřevem, sépiová kost, siporexová kostka, kalciový kámen.
A klobouk dolů,že jste se činče ujali,udělali jste moc hezké gesto,činča se vám určitě odvděčí.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A z vlastní zkušenosti vodu nemusíš kupovat stačí ji převařit a nechat vychladnout.
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Hradec Králové
parisse napsal:A z vlastní zkušenosti vodu nemusíš kupovat stačí ji převařit a nechat vychladnout.
No a můžou teda i vojtěšku a zelený? Když se postupně navyknou? A taky může se jim do vody dávat Acidomid nebo Optimin? Co máme králíky, tak tohle dostávají a takhle upravená voda jim chutná, obsahuje to dost minerálů. Po krmení se zkusíme podívat, králíci dostávají Prestige - proto jsme od téhle značky koupili i pro činčilky, pro králíky je tahle směs opravdu dobrá, koukala jsem na Witte molen, tak možná zkusíme to. Ještě se jim musí udělat nějaká větší klec - chudinky byly výhradně klecový a to ještě v kleci, která by měla být mnohem větší. Jo a jsou v místnosti s králíkama - není jiná možnost. Máme ted byt rozdělený, protože naše králice se začly rvát - jedna je vážně nemocná, takže má každá svoji místnost a třetí místnost máme my. Zatím jsou teda s tou jednou králicí v předsíni.
činčilky u nás skončily proto, protože jsme jim nesehnali nikoho, kdo by byl ochotný se ujmout 3 činčil, aby byly spolu - jsou to 3 holky, krásných barev, táta byl black velvet, máma beige (oba jsou už mrtvý, díky špatné péči). Holky jsou black velvet, beige a brown velvet - taková vznikla tím křížením. Každopádně, kdyby se nám podařilo sehnat někoho u koho by se měli moc dobře, tak je darujeme. Péče o nevyléčitelně nemocného králíka a ještě jednoho zdravého zabere hrozně moc času a ještě to kombinovat s činčama, když králci jsou v bytě navolno a tak se zavřít nemůžou a nevím jak se spolu budou snášet.
Každopádně děkuju za jakoukkoli reakci, aby jsme činčilkám nějak neublížili. Jdu ještě pro jistotu objednat přípravek na trávící potíže, kdybyse jim něco stalo.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já teda nevím,ale já osobně bych vojtěšku a jakékoli zelené nedávala vůbec.Místo na 2 holky bych měla,ale nemůžu si je vzít kvůli letálnímu faktoru.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Slavkov, okr. Uherské Hradiště
Já mám s Prestige taky špatnou zkušenost, už bych si nic od této značky nekoupila, ale dneska mně přišlo zadarmo, spolu s objednávkou toto http://img.kralici.cz/minishop/08ca6be0 ... 90.jpg?300 , myslíte, že i tohle mám vyhodit? :):D Je to lisované seno s něčím..
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Buď to vyhoď nebo jen jako pamlsek jednou za čas.Nevypadá to v reálu jako dlouhej hnědej činčilí bobek?
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
zelené bych nedavala.....po zeleném se může činčilka nadmout a umřít...jednou za čas jeden listek pampeliškového květu neškodi, ale nesmí se dávat velké množství.
jinak jak říkali holky, granule jen pro činčily a pamlsky také jen jednou za čas:-)
jinak jak říkali holky, granule jen pro činčily a pamlsky také jen jednou za čas:-)
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Slavkov, okr. Uherské Hradiště
Jsou to takové asi 2 cm dlouhé válečky :lol: No, raději to vyhodím, po otevření jsem zjistila, že to nevoní moc pěkně- jak je u Prestige zvykem :lol:
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
JA by som prestige svojim cincam nedaval vobec. je to svinstvo a hlavne tie kde do toho miesaju dalsie veci