kozí záda
kozí záda
Ahoj všem milovníkům činčilek,i já patřím mezi ty,kteří propadli těmto roztomilým tvorečkům,uz 5 let chovam činčilí samičku.Teď jsme se ale přestěhovali a Bobinka to asi špatně snáší...zhubla,a má propadlou šíji,v knížce jsem se dočetla o kozích zádech...doteď bylo všechno v pořádku,tak nevím,jestli to nemůže být stresem z přestěhování,nebo jestli nemá opravdu nemocný střeva nebo játra jak jsem se dočetla...má s tím někdo zkušenosti a poradí mi???předem díky
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Kladno
Ahoj kacko, můj Lumpík má kozí záda - není ještě úplně fit po problémech se stoličkami. Doporučovala bych, abys pořádně prověřila, jestli Bobinka papá tolik, kolik papat má a jestli má správné činčilí bobečky. A kolik pije. Z toho se hodně pozná. Stresem to samozřejmě může být, moji kluci jsou na své bydlení taky zvyklí a jsou celí nesví, když jsou na chvíli jinde.
Dej vědět, co papání a bobečky - pak budeme moudřejší.
Dej vědět, co papání a bobečky - pak budeme moudřejší.
Pokud jde o jídlo a bobky,tak se snad nic výrazně nezměnilo...Bobi jí pořád stejně,i když včera mi mrška odmítla meruňku a na jablíčko se taky nehrnula jako obvykle...i když ho nakonec stejně sbaštila...tak nevim...ještě to zkusim skouknout,ale docela mi nahnala strach...dřív nikdy podobný problémy neměla... :(
-
- Zlatý uživatel
Ještě můžeš zkusit omrknout, jak rychle baští a jestli moc nedrobí. Právě pomalým kousáním a drobením se projevují problémy se zuby.
A co umístění klece? Není třeba moc u tepla, v průvanu nebo někde jinde, kde by Bobinku něco rušilo? I to by mohla být příčina problému.
A co umístění klece? Není třeba moc u tepla, v průvanu nebo někde jinde, kde by Bobinku něco rušilo? I to by mohla být příčina problému.
-
- Zlatý uživatel
Nevim, jestli jsi ji celych tech 5 let krmila opravdu vhodne a zdrave, protoze problemy s jatry se v lepsim pripade mohou projevit az po nekolika letech, v tech uplne lepsich pripadech se cincila nedozije vic, jak okolo 10 let. Rozhodne by nemela vubec dostavat orisky a olejnata semena a pamlsky jako rozinky a susene ovoce velmi zridka kousek. To susene tropicke ovoce bych nedoporucovala vubec, jako merunky, mango, svestky apod. protoze jsou konzervovane a muzou obsahovat plisne. Pozor i na rozinky, rada z nich je konzervovana, casto i v oleji a sirena, kdyztak by mely byt v biokvalite.
Ja bych radeji davala jako prilezitostny pamlsek kousicek suseneho jablicka, nebo jeden kousek z Vitacraft coctejlu, kde jsou i suseny sipky a to bohate staci. U cincil plati mene, znamena vice pro jejich zivot a zdravi.
Ja bych radeji davala jako prilezitostny pamlsek kousicek suseneho jablicka, nebo jeden kousek z Vitacraft coctejlu, kde jsou i suseny sipky a to bohate staci. U cincil plati mene, znamena vice pro jejich zivot a zdravi.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Psáry
- Kontaktovat uživatele:
Teď jste mě trochu vyděsili. Přijde mi, že Honzík má při určité poloze v sedě, třeba když se myje packama čumáček nebo sedí, za krkem takový malinký hrb, nevypadá jako v té knížce to ne... Papá normálně i bobky jsou ok. Strčila jsem ho na váhu a má 500g, už dlouhou dobu. Tak doufám, že to nic není.
Ino, prosím, když se dávají bobky na koprologii, jak staré mají být a zhruba kolik jich je třeba přinést atd. Díky moc, asi tam raději zajdu ať mám klid.
Ino, prosím, když se dávají bobky na koprologii, jak staré mají být a zhruba kolik jich je třeba přinést atd. Díky moc, asi tam raději zajdu ať mám klid.
Pokud basti a ma normalni bobky a nehubne, nema hmatatelny kosti, tak bych se s tim nezabyvala zatim. Staci sledovat tvar bobku a vahu. Kdyz uz jsou problemy chronicke, ci akutni, tak mi muj samecek zacal padat na bok pri vybehu, byl okamzite velmi unaveny, mel zacpu, takove malinke bobecky hodne za sebou jich bylo a byly hodne mekke a byl velmi hubeny, hrb mel presne, jako v te knizce. A stacilo k tomu, ze byl nevhodne krmeny ve zverimexu asi mesic a tyto projevy zacaly az za 3/4roku. Uz jsem o tom psala.
Bobky radim znovu kazdemu cincilarovi davat preventivne na koprolku alespon dvakrat do roka, obzvlast, mate-li doma vice zvirat hlavne hlodavcu a doufam, ze jsou kazdy ve sve vlastni kleci v tom pripade.
Znovu jsem se utvrdila, jak je to nutne, bavila jsem se s jednou cincilarkou a ta dala bobky preventivne na koprolku, ikdyz vypadaly vporadku, zadny prujem, zacpa a nasly se v nich vajicka parazitu, cerviku, strongely a pod. Kdyby to nezacala lecit, tak by casem uhynuly. Opravdu to doporucuji vsem, hlavne, kdo ma cincilku ze zverimexu a doporucuje se to i u ostatnich hlodavcu, hlavne morcat, kraliku.
Chce to posbirat co nejcerstvejsi bobky do dvou hodin asi 20kousku a odnest je do laborky na veterinu na koprologii pro vylouceni pritomnosti parazitu. Kdyz se nekdo nemuze dostat do dvou hodin po nasbirani bobku, tak je dat v mikrotenaku do lednice.
Ina
Bobky radim znovu kazdemu cincilarovi davat preventivne na koprolku alespon dvakrat do roka, obzvlast, mate-li doma vice zvirat hlavne hlodavcu a doufam, ze jsou kazdy ve sve vlastni kleci v tom pripade.
Znovu jsem se utvrdila, jak je to nutne, bavila jsem se s jednou cincilarkou a ta dala bobky preventivne na koprolku, ikdyz vypadaly vporadku, zadny prujem, zacpa a nasly se v nich vajicka parazitu, cerviku, strongely a pod. Kdyby to nezacala lecit, tak by casem uhynuly. Opravdu to doporucuji vsem, hlavne, kdo ma cincilku ze zverimexu a doporucuje se to i u ostatnich hlodavcu, hlavne morcat, kraliku.
Chce to posbirat co nejcerstvejsi bobky do dvou hodin asi 20kousku a odnest je do laborky na veterinu na koprologii pro vylouceni pritomnosti parazitu. Kdyz se nekdo nemuze dostat do dvou hodin po nasbirani bobku, tak je dat v mikrotenaku do lednice.
Ina
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Díky Ino. Doma mám jen činčilku, ale raději tam zajdu.
-
- Zlatý uživatel
Opravdu to doporucuju vsem, jako prevenci, protoze si ty vajicka clovek muze prinest domu na sobe, ci botech a take muze byt temito parazity a bakteriemi potrisneno seno od mysí, ci jinych divokych hlodavcu, meziprenaseci jsou i kocky, ktere ziji venku.
-
- Zlatý uživatel
jo a ty paraziti, obzvlast kokcidie a girardie napadaji jatra a organy, tudiz se to take muze projevit znicenymi jatry, ale pokud se to hned nepreleci a paraziti se nedostanou z tela pryc, tak je to smrtelne.
Tak včera jsem byla s naším Chipem u pana doktora Macha v Hronově, právě kvůli zmíněným kozím zádům. Zvířátko musím pochválit - byl opravdu statečný, až jsem se divila, že se nechá bez větších problémů prohmatat a zkontrolovat bříško a tesáky. Na dvouletého činče je opravdu hubený - vyskytly se u nás přesně ty problémy s kozími zády, tak jsem za panem doktorem radši zajela. Ptal se nás na granulky - kolik baští a jestli drobí (zoubky máme naštěstí v pořádku, papká s chutí a nějak vyjímečně nedrobí, samozřejmě mu v misce zbydou drobky, ale že by slintal a drobil, to ne)
Říkala jsem mu, že před časem byl Chip krmený směsí, tak že se bojím, aby neměl zánět jater - připustil, že jsou činči hrozně náchylný, ale dodal, že se to strašně špatně zjišťuje - u koček a psů dejme tomu - krve mají na tyto testy dostatek, ale u činči si na to nechtěl troufnout - za prvé by ho musel skoro vysát, aby bylo dostatek krve a za druhé, jak už tady psala Ina a ost., je to hodně náročné. Když přestal dostávat tyhle mlsky, tak se u něj zhruba do 3/4 roku začali objevovat příznaky kozích zad - přestože jí každý den jen granule a seno (občas dostane kousek sušeného jablka, lístek pampelišky, růžičky, šípek nebo vitamín z Vitakraftu) míváme občas problémy s měkkými bobky.
Výsledek je tedy ten, že jsme mu nechali v ordinaci několik super čerstvých bobků :oops: , a dnes si mám volat pro výsledky z koprologie a dál uvidíme.
Ještě mě tak napadlo, jestli to extrémně počůrané bříško nemůže mít nějakou souvislost právě s nemocnými játry, nebo nějakými parazity, co by mohl mít Chip v sobě...
Říkala jsem mu, že před časem byl Chip krmený směsí, tak že se bojím, aby neměl zánět jater - připustil, že jsou činči hrozně náchylný, ale dodal, že se to strašně špatně zjišťuje - u koček a psů dejme tomu - krve mají na tyto testy dostatek, ale u činči si na to nechtěl troufnout - za prvé by ho musel skoro vysát, aby bylo dostatek krve a za druhé, jak už tady psala Ina a ost., je to hodně náročné. Když přestal dostávat tyhle mlsky, tak se u něj zhruba do 3/4 roku začali objevovat příznaky kozích zad - přestože jí každý den jen granule a seno (občas dostane kousek sušeného jablka, lístek pampelišky, růžičky, šípek nebo vitamín z Vitakraftu) míváme občas problémy s měkkými bobky.
Výsledek je tedy ten, že jsme mu nechali v ordinaci několik super čerstvých bobků :oops: , a dnes si mám volat pro výsledky z koprologie a dál uvidíme.
Ještě mě tak napadlo, jestli to extrémně počůrané bříško nemůže mít nějakou souvislost právě s nemocnými játry, nebo nějakými parazity, co by mohl mít Chip v sobě...
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak Honzíkovi už ten hrb zmizel a dokonce mi přibral za týden 20g. Tak už jsem konečně v klidu.
Hanko jak to dopadlo s Chipem je v pořádku???
Hanko jak to dopadlo s Chipem je v pořádku???
Od pana doktora jsme dostali ATB - nevím přesně, jak se jmenují, ale je to sirup, který se dává malým dětem. Smrdí jako pendrek a má růžovou barvu - jméno začíná na S, ale víc si už fakt nepamatuju. Nebyla jsem si moc jistá, jestli mu to nějak neuškodí, tak jsem mluvila ještě s paní doktorkou Švehlovou (díky Ino) a ta mi užívání schválila. Týden jsme měli léčit, z injekční stříkačky 2x denně 1/2 dílku. Zezačátku ok, to si ještě Chip sám chodil a olizoval stříkačku, ale po 4 dávce mu to přestalo chutnat a nastaly boje... Po ránu byl celý nevrlý, naštvaný a hlavně ulepený od toho vynikajícího sirupu - fakt jsem ho litovala, ale vydržela jsem. Nicméně - lékárnice nám říkala, že by se během léčby mohly vyskytnout problémy se jedením - nemusel by jíst atp., ale díky bohu granulky pořád chutnaly. Zato jsme však pozorovali, jak je čím dál slabší - nedokázal už vyskočit na postel, skoro ani na nohu - doufáme, že to bylo díky těm ATB. V pondělí jsme přestali užívat a teď vidíme, že začíná ožívat, všude poletuje, tlačí se ke dveřím, pořád se chce oňuchávat - pokouší se nám vylézt za krk a je dost živější. Po neustálém odhánění a sundávání ze stolu nám na ohmat připadá, že má kulatější bříško, ikdyž jsou pořád dost hmatatelné kosti a hrb je v určitých polohách také vidět. Máme teď přijít na kontrolu, tak uvidíme, co nám pan doktor řekne. O Chipovi jsem mluvila i s paní Švehlovou, ten sirup tedy schválila, ale taky si moc rady nevěděla - doporučila (pokud se tedy nic nezlepší), abychom se připravili na celkový krevní obraz. Nevím, jestli jsem to psala, ale koprologie byla o.k. - žádné parazity nemá, ale pro jistotu (v rozboru se nemusí vždy objevit příznaky nevím jakých prazitů- název jsem zapoměla, pokud jsou v určitém stadiu) nasadil právě tenhle sirup na vyléčení příp. parazitů.
Teď se s Chipem máme přijít ukázat na kontrolu, až budeme vědět zase víc, napíšu.
Teď se s Chipem máme přijít ukázat na kontrolu, až budeme vědět zase víc, napíšu.
-
- Zlatý uživatel
Držím palce, ať je Chip brzy v pořádku :lol:
Díky, ale bojím se, aby to fakt nebyla nějaký vrozený problém, jak mi říkala paní Švehlová, nebo chronický zánět jater. :(
-
- Zlatý uživatel
Při problémech s játry mi na veterině radili, aby myšák dostával k baště hlavně seno, spoustu sena. Granule také, ale míň. Nicméně nejdřív ať se Chip dostane ze slabosti a pak se dá něco vymýšlet :lol:
Jak čtu tady tyhle příspěvky tak začínám mít o svého činču čím dál tím větší strach.... :cry: jak poznám "kozí záda"?myslim si že filípek papá dobře,ale při pohlazení trošku nahmatám kosti,poradí mi někdo co je normální a co ne?předem děkuji... :)
-
- Zlatý uživatel
ten kozi hrb je videt zobrazeny v te knizce od te nemecke veterinarky"CINCILA" Jak na to.
Pozna se to snadno, vypadaji ty zada, jako kapri hrbet, obzvlast, kdyz sedi.
Bohuzel tohle je jeden z dusledku nevhodneho a nezdraveho krmeni, byt jen chvili uz od mala. A bohuzel se to ve vicero pripadech zacne projevovat az za nejakou dobu, pripadne i roky.
Pozna se to snadno, vypadaji ty zada, jako kapri hrbet, obzvlast, kdyz sedi.
Bohuzel tohle je jeden z dusledku nevhodneho a nezdraveho krmeni, byt jen chvili uz od mala. A bohuzel se to ve vicero pripadech zacne projevovat az za nejakou dobu, pripadne i roky.
Ino, Vincentek se po ostropestřci trošku spravil, nebo byl pořád tak vyhublý? Mě radila p. švehlová i náš doktor přidávat vločky, aby zpět nabral aspoň trošku váhu - zkoušela jsi to? Chip se teď trošku upravil, ale bojím se, že to nebude nadlouho. Nedávno jsme mluvili s Chipovými "rodiči", kteří museli dát pryč jeho pravé činčilí rodiče - měli hrozný problémy se zuby - místo, aby jim rostly normálně, tak prorůstaly směrem k očím a nešlo s tím nic dělat :cry: Docela mě uklidnili... :cry:
-
- Zlatý uživatel
Hanko, to, že jeden veterinář řekne, že se s něčím nedá nic dělat ještě neznamená, že je to ztracené. Geneticky vrozená vada zubů je sice průšvih a kluků je velké pravděpodobnost, že ji zdědí, ale Ty o tom víš, tak můžeš zkusit něco dělat. Chtělo by to odborníka, který s tím má zkušenost a nejlíp nějakou tu s dobrým koncem.
Navíc se vůbec a geneticky danou vadu u Chipových rodičů nemusí jednat, mohlo jít jen o zanadbaný běžný problém a veterinář to nemusel umět rozeznat. To je můj názor a jsem si jistá, že je docela reálná šance, že to tak opravdu je. Ona je totiž podle mého velice malá pravděpodobnost, že by stejnou genetickou vadou trpěli oba rodiče. To je divné a musela by to být souhra smutných náhod. Mluvila jsem o genetických problémech se zuby se svým veterinářem a shodli jsme se na tom, že to je jen maličké procento případů. On se s ním prý ještě nesetkal. Většina problémů s činčilími zoubky, které měl v ordinaci, byly běžně léčitelné případy. A já k tomu dodávám, že často to způsobuje strava kterou není třeba kousat tolik, kolik činčilí zoubky potřebují k tomu, aby byly zdravé.
V každém případě neztrácej víru, že bude myšák v pořádku. :lol:
Navíc se vůbec a geneticky danou vadu u Chipových rodičů nemusí jednat, mohlo jít jen o zanadbaný běžný problém a veterinář to nemusel umět rozeznat. To je můj názor a jsem si jistá, že je docela reálná šance, že to tak opravdu je. Ona je totiž podle mého velice malá pravděpodobnost, že by stejnou genetickou vadou trpěli oba rodiče. To je divné a musela by to být souhra smutných náhod. Mluvila jsem o genetických problémech se zuby se svým veterinářem a shodli jsme se na tom, že to je jen maličké procento případů. On se s ním prý ještě nesetkal. Většina problémů s činčilími zoubky, které měl v ordinaci, byly běžně léčitelné případy. A já k tomu dodávám, že často to způsobuje strava kterou není třeba kousat tolik, kolik činčilí zoubky potřebují k tomu, aby byly zdravé.
V každém případě neztrácej víru, že bude myšák v pořádku. :lol:
-
- Zlatý uživatel
taky se k tomu priklanim, ikdyz zase od odbornice ze zahranici vim, ze geneticky problem se zubama je velky problem a casto se projevi klidne az treba po nekolika letech, stejne, jako se to stalo u moji jedne milovane samicky z velkochovu, zacalo ji to az v 7 letech.
Je take velka pravdepodobnost, ze ty rodice sami mohli byt navzajem pribuzni, tady vznika timto nejvice genetickych vad a jak jsi mi rikala, ze byly krmeni jen tema smeskama, to je dalsi z moznych duvodu vsech problemu. Co proboha udelali s tema Chipovyma rodicema? Snad je nenechali uspat navzdy aniz by se pokusili s tim neco udelat u odbornika? Tohle nemuze resit kazdy veterinar, ale specialne vybavena klinika na pripadne operace zubu, kde je take stomatolog. Pokud byl uz stav takovy, ze zuby prorustaly jinam, nez mely, tak to je zanedbanim pripadu, museli mit zpocatku klasicke priznaky.
Delal veterinar u ktereho jste byli rentgen celkovy vsech zubu, aby se zjistilo a bylo viditelne, jestli maji stolicky spravny rust, nebo se jen dival namatkove?Potom bych zvazovala jet za tim zubarem, ktereho zde zminuje a jezdi za nim Iva, do tech Klanovic. Chip nemusi mit problemy s jatry, ale nakonec jsou to treba opravdu stolicky, vadny rust a to se pozna jen rentgenem.A casto to byva spojene, pozor na to, jakmile zacnou problemy se zubama, nasledne ihned zacnou i zazivaci problemy, jsou spatne bobky, zacpa a maji takovy divny kostrbaty tvar, jak cincilka spatne kouse a je to nenatravene. Moje je mela nezvykle dlouhe, cerne a vselijak zatocene, kostrbate.To, ze Chip porad hubne by tomu take napovidalo. Zkus ho pozorovat, jak kouse, to je dulezite, ja to u ni poznala, jakmile zacala pomalu a napadne zvykat a dlouho ji trvalo, nez sousto snedla.Kazdopadne tam nejaky problem geneticky asi po rodicich bude.
Je take velka pravdepodobnost, ze ty rodice sami mohli byt navzajem pribuzni, tady vznika timto nejvice genetickych vad a jak jsi mi rikala, ze byly krmeni jen tema smeskama, to je dalsi z moznych duvodu vsech problemu. Co proboha udelali s tema Chipovyma rodicema? Snad je nenechali uspat navzdy aniz by se pokusili s tim neco udelat u odbornika? Tohle nemuze resit kazdy veterinar, ale specialne vybavena klinika na pripadne operace zubu, kde je take stomatolog. Pokud byl uz stav takovy, ze zuby prorustaly jinam, nez mely, tak to je zanedbanim pripadu, museli mit zpocatku klasicke priznaky.
Delal veterinar u ktereho jste byli rentgen celkovy vsech zubu, aby se zjistilo a bylo viditelne, jestli maji stolicky spravny rust, nebo se jen dival namatkove?Potom bych zvazovala jet za tim zubarem, ktereho zde zminuje a jezdi za nim Iva, do tech Klanovic. Chip nemusi mit problemy s jatry, ale nakonec jsou to treba opravdu stolicky, vadny rust a to se pozna jen rentgenem.A casto to byva spojene, pozor na to, jakmile zacnou problemy se zubama, nasledne ihned zacnou i zazivaci problemy, jsou spatne bobky, zacpa a maji takovy divny kostrbaty tvar, jak cincilka spatne kouse a je to nenatravene. Moje je mela nezvykle dlouhe, cerne a vselijak zatocene, kostrbate.To, ze Chip porad hubne by tomu take napovidalo. Zkus ho pozorovat, jak kouse, to je dulezite, ja to u ni poznala, jakmile zacala pomalu a napadne zvykat a dlouho ji trvalo, nez sousto snedla.Kazdopadne tam nejaky problem geneticky asi po rodicich bude.
-
- Zlatý uživatel
jinak Vincentek uz moc nepribral, tedy pribral po tom hlavnim kolapsu a vysetreni, kdy mu v tak zubozenem stavu v narkoze navic odebirali krev a delali rentgen celisti. Kdyz mi ho predavali, tak se klepal a byl kostricka potazena kuzi, vazil asi necelych 200gramu a to mu byl skoro rok. Samozrejme, ze potom trosku nabral, ted, nez se to stalo vazil asi 400gramu, coz byl uspech, i ten hrb mu castecne zmizel, ale ne uplne. Meli jsme jit jeste za par mesicu na kontrolni odber krve, ale ja uz to odmitla, protoze jsem to nechala osudu. Bud se z toho dostane a trapit ho ale nebudu, protoze ten odber je sam o sobe opravdu nebezpecny a cincilu velmi vystresuje.Doporucuji ho provadet v narkoze, ale zase to musi byt narkoza umerna cincilam, jedna pani doktorka pouziva specialne nejaky eter pro hlodavce. Dala jsem Ti na ni Hani kontakt, tak pokud by to chtelo ten odber, jela bych asi tam, nebo do tech Klanovic, kde ma Iva toho veterinare?Vlocky jsem mu obcas davala, ale pani doktorka Fialova mi to moc nedoporucovala, ze to spise zpusobuje zacpu a at mu davam nejake ty kvalitni granule, ze by je mel dostavat, ikdyz ma dietu, ale jen ty s nejnizsim obsahem tuku a hodne kvalitniho sena. Pamatuju se, ze jsem davala denne i jednu kulicku omyteho a vypeckovaneho vina a do vody asi tyden pridavala glukopur, hroznovy cukr je to myslim, ale jen na spicku noze a nenechavat dyl, jak den, nebo pres noc, kazi se.Poradne vyplachnout napajecku vodou. Dostal take injekci glukosy a na muj pozadavek i B12 proti stresum, protoze byl uplne vystresovany, asi rok se nasledne bal kazdeho ciziho cloveka, ktery prisel na navstevu a porad stekal, nebo narikal.
patty má taky malinký hrb, ale papá mormálně, i bobky jsou v poho. Ani nehubne a žerer s chutí a rychle. Je aktivní, pořád běhá. Takže myslím, že je to OK. ono také záleží na postavě činčilky apod.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Olomouc
Presto ze jsem tady vsechno o kozich zadech precetla, porad nevim jak se to pozna :cry: :cry: Muzete mi nekdo poradit? V galerii jsem nasla nejake fotky, ale ta cinca mi prijde normalni. Ja se totiz bojim ze to ma Mysak taky pokud je to to, co myslim, ale nejsem si jista. Da se to nejak lecit?
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Obrázek z knížky Činčila jako domácí zvíře od Maike Röder-Thiedové
Vrátit se na “Nemoci a potíže”