Rýma

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » So Pro 18, 2010 22:02

Snad jo, ale sleduj ji radeji

Disable adblock

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Plzeň

Re: Rýma

Příspěvekod Lenca » Pá Dub 06, 2012 13:13

Potřebovala bych radu,jestli někdo nebude vědět. Naše Zoe včera začala mít rýmu, unudlaná,packy mokrý,trošku bublinky jakoby z nosu, dnes jsem ji vzala na veterinu za barákem, říkám,rýmu snad pozná každej vet, no tam už nikdy víc. Vyndat a držet jsem si ji musela sama, nemohl jí najít zadek, zavolal druhého veta, tak ho hledali pod ocasem, tak jsem jim řekla jestli to nechtěj ukázat :lol: no,prostě jsem si ji tam zkontrolovala sama :lol: pan vet vytáhl bichli a začal hledat něco o činčile. Našel tam antibiotika a které smí a nesmí a pak mi dal lék,nemůžu to přečíst : TRIMAVPRIM, mám jí to kapat do nosu :shock: Má někdo zkušenost s kapáním do nosu činčile když má rýmu? Jako doufám,když ten lék našel v té knize,že jí to neuškodí :roll:

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Pá Dub 06, 2012 13:19

Určitě bych jí nic od takového veta nedávala a zajela jinam.
Když jsme léčili rýmu, dostali jsme ATB do tlamičky, u další činčilky už píchací, kvůli rychlému účinku. Volala jsem i MVDr. Jeklovi kvůli konzultaci, jak můžeme ještě pomoct a doporučil mi stříkat jí do čumáčku kapky do nosu- s rozprašovačem. Ne kapat a stříknout a trochu z dálky.

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Lenca » Pá Dub 06, 2012 13:28

já jsem to našla tady: viewtopic.php?f=8&t=10169, je tam Borgal (trimetoprim se sulfaclozinem) - léčby primárních bakteriálních infekcí respiračního, gastrointestinálního, urogenitálního traktu, infekce kůže. léčba sekundárních infekcí v průběhu virových infekcí způsobených zárodky citlivými na sulfadoxin nebo trimethoprim.(Možnost potencionálního poškození ledvin,jater ,krvetvorného systému.)

Jenže já se do Prahy k Lietavcové nedostanu :( Tak nevím,kde seženu nějaké správné léky,hlavně se mi nechce jí zase tahat někam, byla z toho uplně vyřízená a nedivím se.Nebo jedině zajet k nějakému vetovi v Plzni, který by byl ochotný mi prodat lék,když bych věděla název.

Disable adblock

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Pá Dub 06, 2012 13:34

Borgal jsme přesně na toto měli, plus ten sprej na uvolnění nosíku. Ale Borgal má obě účinné látky a moc se mi kapání do nosu nezdá. Zkus zavolat buď Jeklovi nebo Lietavcové a zkonzultovat to s nimi, za to nic nedáš a budeš mít jistotu že jí neublížíš když ti to potvrdí.

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Místo/Bydliště: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » Pá Dub 06, 2012 13:54

Mě vet říkal, že se jim nesmí stříkat do nosu, protože naše kapky jsou moc silné a citlivý čumák činčily by naše kapky poleptali.Co je na tom pravdy nevím, ale raději jsem nekapala. My jsme na rýmu jednou píchali Enroxil a podruhý dávali do tlamičky tetraseptin. A aby se ji ulevilo při dýchání, tak jsme koupili mentolový gel a dali ho do misky, zalili vařící vodou a činču jsme dali do malé klicky, vedle položili misku s vodou a přikryli na 10 minut ručníkem, aby inhalovala mentol. A pomohlo to bezvadně.

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Lenca » Pá Dub 06, 2012 15:08

tak zítra pojedu na Hůrku, volala jsem tam a doporučili mi MARBOCYL, 10mg/kg spíš,ten je do tlamičky. Ten trimetoprim prý není špatný,ale problem je v tom,že mi vlastně neřekl jaký je to z těch druhů, že je jeden druh do nosu i oči jako na vyplach co se dává vícekrát denně, jeden do nosu jen a nebo injekční a být mnou,že by jí to nedávala,že ji to neuškodí,ale pokud se jí špatně dýchá, tak by bylo lepší dostávat přímo do těla atb a ne jen lokálně.tak jsem se rovnou objednala a vezmu s sebou Alfonse na kontrolu po tý kastraci a malou, co má už 3 týdny strup od kousance na krku.Tybláho,to je období, poprvé lítám po veterině :D

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » Pá Dub 06, 2012 15:36

Marbocyl je taky dobry :-)) Období veteriny znám. Už od ledna lítame s feňulí každej den kvůli uchu a věřím, že je to náročné, ale bohužel nic jiného nám nezbývá #-o Hlavně jen, aby to pomohlo :wink: Budeme držet palce :-)

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Pá Dub 06, 2012 15:39

Tak ať to dobře dopadne, držím palce. Zkus s ní zkonzultovat aplikaci léků do nosu, ať máme víc názorů a kdyžtak to doplníme.

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Lenca » Pá Dub 06, 2012 16:25

Dobře, děkuju, určitě dám vědět

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Lenca » So Dub 07, 2012 15:31

tak jsme se vrátili z Hůrky..takže snad si to pamatuji všechno správně. No Zoe dostala atb Marbocyl, jsou to tabletky, dává se 1/4 1x denně a dává se 3-5 dní,ale do těch 3 dnů by se měl dostavit už vysledek, potom se ale musí dávat ještě 7 dní po vymizení příznaku.Takže se dává kolem 10 dnů.A jsou hnusné,takže je mám dávat s něčím, já je nadrtím do rodicaru.

A ptala jsem se jí na ten trimetoprim a ty léky do nosu atak a řekla mi,že se musí nejdřív zjistit příčina rýmy, že pokud to je voda,co teče z nosu, tak to může být příčina problému se srdcem,kdy má ta činčila pak vodu na plicích a dostává se to ven nosem,ale to ta činčila i chrčí,rychle dýchá.
Potom, pokud to není hlen,ale jen voda, a třeba i z očí teče,tak se to může vykapávat,ale problém je v tom,že není jednoduché se do toho nosíku trefit, takže to,co jsem dostala včera je sice také účinné teoreticky,ale prakticky ne,protože se jí tam netrefim.
Pokud se ale už vyskytne hlen,tak se musí nasadit atb celkově,ne jen lokálně, třeba právě ten Marbocyl.
Nebo pak může být příčina od zubů nebo jim vadí "něco" ,což je možná náš případ,protože jí to neteče pořád,ale jen jakoby fázově, tak jestli jí něco jen nevadí,tak musíme pozorovat kdy se jí spustí.Ale tím,že měla kolem nosu špínu a žluté chlupy,tak nasadila atb, protože to by jen voda neudělala.

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » So Dub 07, 2012 17:04

díky za zprávu. Já osobně bych ten marbocyl do rodycaru nedávala, aby si pak mela jistotu, že sni opravdu všechno. dala bych mu neco, co opravdu žere. co prášek rozdrtit a dát ho třeba na rozinku a nebo goju?

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Lenca » So Dub 07, 2012 17:51

Jo to bych mohla taky zkusit. Já jí to dnes dala na lžičku rodicare myslím ten instant a v tom rozpuštenou tu tabletu a cely to zhltla a olizala do posledni kapicky.

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » So Dub 07, 2012 19:13

tak super, ja myslela že to dáš do celé dávky kaše :oops:

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Lenca » So Dub 07, 2012 19:46

:) nene, ona papá sama,nepotřebuje dokrmovat,jen jí dam vždy lžičku a jí to moc chutná.

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » So Dub 07, 2012 20:56

tak to je super :-)

Myrrha1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Myrrha1 » Stř Pro 18, 2013 18:55

Prosím, poraďte, máme oddělit činčilu od ostatních, když je nachlazená? Ostatní se od ní drží dál. Byli jsme na veterině, tam nám dali Enacard na srdíčko a Meloxoral na zánět. Barunka ale nežere, těžko dýchá, nosánek má zahleněný (hustý hlen), slepené chloupky okolo nosánku. Zkusili jsme jít to navlhčit a otřít a teď rozmočila jsem granule, že jí je zkusím dát stříkačkou a ráno s ní pojedeme znovu pro antibiotika :-(

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Lenca » Stř Pro 18, 2013 21:35

asi by bylo lepši oddělit,aby to nechytili ostatni,ikdyž bude asi smutna když bude sama.Chudinka :( hlavně at je ji co nejdřív líp, snad atb rychle zaberou! Měli by už po 2 dnech zabrat. Držíme palečky!

Myrrha1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Myrrha1 » Stř Pro 18, 2013 21:41

Zkoušela jsem je oddělit, ale Barunka to vzala dost špatně a zbylí 2 k ní o to víc čichali přes klec. Tak jsme ji vrátili. Takto jsou všichni v klidu a nečichají k sobě :-( zkusíme do ní dostat znovu nějaké jídlo, protože nic moc nesnědla. Je to hrozné sledovat, jak tam jen tak leží. Ona je z nich normálně největší jedlík :-( teď nejí nic, jen trochu kousla do listu ze sena. I když na nás budu naštvaná, tak to do ní musíme dostat... achjo!

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Čt Pro 19, 2013 7:33

Raději je tedy nech spolu. Můžeš jim dát více vitamínů a probiotika na posílení imunity. U Barunky hlídej váhu, pokud by šla dolů, přikrmila bych jí. Nebude chtít papat dokud se jí nosánek neuvolní a po ATB nebude mít ani moc chuť.
Dobrá je vincentka pro děti v rozprašovači http://www.drmax-lekarna.cz/vincentka-n ... -25ml.html Uvolňuje nos, léčí a je přírodní, tak jim neuškodí. Dáš dál od čumáčku a jemně stříkneš.

Myrrha1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Myrrha1 » Čt Pro 19, 2013 17:14

.... :cry: ráno jsme volali na veterinu a že mám hned dojet, nechali si ji tam, je na kyslíku, dávají ji antibiotika a výživu... pokud se to nezlepší máme zvážit eutanazii... je mi z toho hrozně. Vím, že to k ničemu není, ale pořád mě napadá, že když jsme tam byli v úterý, že nám měl hned dát antibiotika. V úterý jsme tam byli a prý je to srdíčko a nějáký nespecifický zánět, zuby prý jsou v pořádku a že na kontrolu 27.12. Ve středu jsem tam volala, že nejí, že má v nosánku vazký sopel, že nemůže dýchat. A prý ji máme dávat to co nám řekl doktor, což jsme dělali plus začali přikrmovat. Dnes ráno tam voláme a doktorka se podívala na její kartu a prý jsou to zuby. Že to tam ten doktor napsal a to všechno je k tomu a ať hned dojedeme a tam si ji nechali... Je mi jí chudinky tak líto, že trpí... Myslím, že doktoři udělali chybu, ale to jí teď nepomůže :((

Myrrha1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Myrrha1 » Čt Pro 19, 2013 17:17

Píšu to sem proto, že vím, že vy to pochopíte... dnes jsem potkala známou a řekla jí to a ona... "no tak dostane injekci" ... a vyřízeno. Pro nás to tak snadné není :((

Wulfina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Okr. Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wulfina » Čt Pro 19, 2013 18:29

Ona to třeba nemyslela zle...
Ono někdy je lepší dát injekci a nenechat činčilku trápit a nechat ji v klidu odejít...
Je to těžké, hodně těžké, ale je to pro její dobro a úlevu >:*B

Myrrha1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Myrrha1 » Čt Pro 19, 2013 20:14

Obávám se, že to budeme muset rozhodnout zítra :cry: podle toho, zda se to zlepší nebo ne...

Wulfina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Okr. Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wulfina » Čt Pro 19, 2013 21:09

Ať už se rozhodnete jakkoliv, mysli na ní a na její vykoupení od všech bolestí...

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”