Činčilí venkovní voliera
-
- Nový uživatel
Činčilí venkovní voliera
Dobrý den, prosím pouze o slušné odpovědi, chtěla bych si koupit činčilu (ne teď) a zajímalo by mě jak musí být velka venkovní voliera (samozřejmě by byla upravená pro činčilu a měla by tam domečky atd.) aby se činčila měla dobře, smaozřejmě bych jí brala taky ven z voliéry :D
Děkuji za odpovědi
Děkuji za odpovědi
-
- Nový uživatel
Re: Činčilí venkovní voliera
Andela.skoloudova napsal:Dobrý den, prosím pouze o slušné odpovědi, chtěla bych si koupit činčilu (ne teď) a zajímalo by mě jak musí být velka venkovní voliera (samozřejmě by byla upravená pro činčilu a měla by tam domečky atd.) aby se činčila měla dobře, smaozřejmě bych jí brala taky ven z voliéry :D
Děkuji za odpovědi
a ještě jsem se chtěla zeptat jestli tu není někdo kdo by mi ji (tak za rok, dva) vyrobil a hlavně kolik to cca. stojí
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Ahoj, venkovní voliéra to určitě nebude, protože naše klima je celkem dost odlišné od podnebí JIžní Ameriky, takže by se činčilám nelíbila občas vysoká vlhkost, kolísání teplot, horka a mrazy. Podívej se do galerie - je tam dost moc pěkných klecí, někde jsou součást pokoje a vypadají fakt dobře. Rozměr klece - podle možností - kam klec umístíš, jak bude finančně náročná apod. I když - pokud seženeš někde v bazaru starou skříň tak za 300,- (určitě seženeš), stačí pár úprav a klec máš podle svých představ.
-
- Nový uživatel
silva napsal:Ahoj, venkovní voliéra to určitě nebude, protože naše klima je celkem dost odlišné od podnebí JIžní Ameriky, takže by se činčilám nelíbila občas vysoká vlhkost, kolísání teplot, horka a mrazy. Podívej se do galerie - je tam dost moc pěkných klecí, někde jsou součást pokoje a vypadají fakt dobře. Rozměr klece - podle možností - kam klec umístíš, jak bude finančně náročná apod. I když - pokud seženeš někde v bazaru starou skříň tak za 300,- (určitě seženeš), stačí pár úprav a klec máš podle svých představ.
Ale já bych ji na zimu brala do klece domů, to by to potom bylo možné, ne?
Naposledy upravil(a) Andela.skoloudova dne So Říj 13, 2007 13:48, celkem upraveno 1 x.
-
- Nový uživatel
silva napsal:Ahoj, venkovní voliéra to určitě nebude, protože naše klima je celkem dost odlišné od podnebí JIžní Ameriky, takže by se činčilám nelíbila občas vysoká vlhkost, kolísání teplot, horka a mrazy. Podívej se do galerie - je tam dost moc pěkných klecí, někde jsou součást pokoje a vypadají fakt dobře. Rozměr klece - podle možností - kam klec umístíš, jak bude finančně náročná apod. I když - pokud seženeš někde v bazaru starou skříň tak za 300,- (určitě seženeš), stačí pár úprav a klec máš podle svých představ.
ale četla jsem že někteří chovatelé mají venkovní chovy
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Postřižín u Prahy
Ale v létě je zase někdy moc vedro, aby ti tam nechcíply činči vedrem
-
- Nový uživatel
vím, asi se ptámk hloupě, ale dokáže se činčila koupat ve vodě?Sharona napsal:Ale v létě je zase někdy moc vedro, aby ti tam nechcíply činči vedrem
A já bych jí tam klidně udělala stín... Myslím si že bych se o tohle dokázala postarat :)) hlavně mě zajímají ty rozměry té voliery, kolik tak myslíte?
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Fakt nedokáže. Nezkoušej to. Její kožíšek nemá ochrannou mastnou vrstvu, takže je to podobné, jako když namočíš vatu. Zvířátko může zemřít následkem šoku nebo prochlazení. Činčila se koupe v písku, koukni se na odkaz v diskusi, psala jej myslím Terezka - rady pro ty, kteří si chtějí pořídit činčilu.
Ani ta letní voliéra není to pravé - nemáme vyrovnané noční a denní teploty a riziková je teplota v letě. Při 27 stupních se činča necítí moc dobře ani v bytě, natožpak venku. Jesli máš problémy s umístěním klece v bytě, zkus to napřed s nějakým méně náročným zvířátkem - křeček, morče.
Ani ta letní voliéra není to pravé - nemáme vyrovnané noční a denní teploty a riziková je teplota v letě. Při 27 stupních se činča necítí moc dobře ani v bytě, natožpak venku. Jesli máš problémy s umístěním klece v bytě, zkus to napřed s nějakým méně náročným zvířátkem - křeček, morče.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Pečky
- Kontaktovat uživatele:
Na tuto otázku je jen jedna odpověď činčila se venku chovat nedá a koupat ve vodě nesmí.To když nebudeš respektovat tak si raději pořiď jiné zvířátko :wink:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Postřižín u Prahy
činča se opravdu koupat ve vodě nesmí - není to kachnička, která by se v létě čachtala na dvorku ve vodě
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Povazska Bystrica
- Kontaktovat uživatele:
Preštuduj si forum su tu odpovede na vsetky tvoje otazky :wink:
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Činčilí venkovní voliera
Andela.skoloudova napsal:Dobrý den, prosím pouze o slušné odpovědi, chtěla bych si koupit činčilu (ne teď) a zajímalo by mě jak musí být velka venkovní voliera (samozřejmě by byla upravená pro činčilu a měla by tam domečky atd.) aby se činčila měla dobře, smaozřejmě bych jí brala taky ven z voliéry :D
Děkuji za odpovědi
Jak už se tu psalo. Činčila nesmí být venku. Činčila potřebuje stálý teploty a hlvaně optimalni vlhkost.A to neni ani v létě. Ve dne je kolem 25°C a v noci klesne i na 18. Nehledě na to, že ráno padá rosa a tím se podle mě zvyšuje vlkost. Nesmíš taky zapomenout na parazity a ostatni živočichy, co žijí venku- ti přenašeji nemoci, proti kterým není činčila imunní.
A to a sami s koupanim. Rozhodně to nezkoušej. Činčilce by si opravdu mohla ublížit. Činčilka může prochladnout než uscne, nehledě na to, že se ji to libit nebude:-) Raději kup kulaté akvarko a dej ji do toho witte mollen písek :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj- Ostrava, F-M
- Kontaktovat uživatele:
Ta ma cincilka kterou jsme si nedavno prinesla, tak byvali majitele ji nechavali v kleci venku pres leto a chudak jim nekolikrat i zmokla :( a jeste se u toho ta holka pousmivala jak mi ji davala. kjozisek je vazne v dost spatnem stavu a snad nebude mit i jine nasledky :( . Cincilka ven opravdu nepatri a uz vubec ne aby se koupala...
-
- Nový uživatel
Jak mi někdo psal ať to prvně zkusím s morčetem, křečkem, tak ty jsem už chovala (teď momentálně mám králici a myšáka), venkovní zvířata tu nejsou (došplhaj se na balkon do třetího patra?) zmoknout by nemohla...
Tak já jí mít nebudu no... Nic se neděje, akorát jsem si psala s člověkem který je chová ve venkovní volieře a má nádhérné činčilky... mají sametové kožíšky a jsou opravdu moc pěné celkově... :wink: Tak mě napadlo že by to teda nemusela bejt tak zly...
Ja jsem nerikala ze bych ji koupala, ptala jsem se jestli se muze koupat ve vode, nemyslela jsem ze bych ji koupala, ale ze by mela treba misku s vodou (pisek na koupani beru jako samozrejmost u cincilky)
Tak já jí mít nebudu no... Nic se neděje, akorát jsem si psala s člověkem který je chová ve venkovní volieře a má nádhérné činčilky... mají sametové kožíšky a jsou opravdu moc pěné celkově... :wink: Tak mě napadlo že by to teda nemusela bejt tak zly...
Ja jsem nerikala ze bych ji koupala, ptala jsem se jestli se muze koupat ve vode, nemyslela jsem ze bych ji koupala, ale ze by mela treba misku s vodou (pisek na koupani beru jako samozrejmost u cincilky)
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Trnava, SR
Já bych to řekl asi takhle: jsou určité zásady, a to jak ve světě lidském, tak i činčilím, které se berou za samozřejmost. Tak jako asi nebudeš nechávat své dítě behat v zimě bosé po ulici (a jsou některé "kultury" v našem státě, které to dělají), tak stejně nebudeš chovat činčily ve venkovní voliéře. Tak jako jsme si odvykli pít vodu z kaluží, tak je dobrým zvykem dávat činčile vodu do napáječky. Ne že by to nemohla činča přežít, ale patří to tak nějak k dobrým mravům. Pokud patříš mezi druh lidí, kteří své batolata noří do ledové vody a pod., můžeš to zkusit i s činčilou. Ale nečekej že sklidíš velké uznání. Pokud ale patříš mezi "obyčejné" lidi, zkus chovat i činčilu "obyčejným" způsobem.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Andela.skoloudova napsal:Jak mi někdo psal ať to prvně zkusím s morčetem, křečkem, tak ty jsem už chovala (teď momentálně mám králici a myšáka), venkovní zvířata tu nejsou (došplhaj se na balkon do třetího patra?) zmoknout by nemohla...
No ale na balkon prší... opravdu to nezkoušej. Buď ti ten člověk nehorázně lhal, nebo je to šílený experimentátor. O kvalitě kožichu pochybuji, protože aby byl pěkně načechraný musí být zvíře v suchu. Při venkovní vlhkosti (vyjde to nastejno jako kdybys je chovala v zapařeném terariu) je pravděpodobnost že dostanou plíseň velmi vysoká. Léčení je nepříjemné (můžeš to od ni chytit) a také nákladné.
Takže bych doporučovala nechat činčilu doma (pokud nechceš zbytečně utráce horentní sumy za veterináře).
Činčily jsou maximálně stresová zvířata a venku je tolik podnětů, které je budou děsit... např. ptáci, hluk z ulice, štěkání psů (které je v bytě tlumeno sklem oken a pes žijící v domácnosti obvykle neštěká celý den) Také mohou chytit nějakou opravdu škaredou nemoc. Mikroorganismy nejsou vidět, protože jsou opravdu malinké a roznáší je i vítr. Stačí jen aby se činčila nadýchala a průšvih je na světě. Doma je stálé klima (jak teplota, tak vlhkost) a počet patogenů je minimální.
Je dobře že se ptáš :wink:.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Liberec
mě by docela zajímalo, kdopak je ten člověk, se kterým sis psala..? :)
-
- Nový uživatel
to bohužel nevím, bylo to na nějakém chatu nebo foru, posilal mi fotky...yanka napsal:mě by docela zajímalo, kdopak je ten člověk, se kterým sis psala..? :)
a tady je ale taky nekdo takvy:
http://www.ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/s ... =42&page=1
a myslela jsme to presne tak, ze by mela moznost byt v byte
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
Na té i-fauně to ten člověk měl jen přechodně. Už dávno má činčilku napořád doma. Jestli chceš něco chovat venku, tak třeba psoun tam bydlet může. Ale chce to si přečíst vše o jeho chování a potřebách. :wink:
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Andela.skoloudova napsal:to bohužel nevím, bylo to na nějakém chatu nebo foru, posilal mi fotky...yanka napsal:mě by docela zajímalo, kdopak je ten člověk, se kterým sis psala..? :)
Ale když se koukneš tady na tu fotku, tak uvidíš, že odpovídajici srst to neni :

i když na balkon neprší, měnící se vlhkost jim může způsobit plisně.
Pokud budeš chovat činčilku jak máš, tak bude vypadat takto:
srst činčilek musí vypadat načechraně..ja tomu říkám pufíkovej efekt :-)
-
- Nový uživatel
Martej napsal:Andela.skoloudova napsal:to bohužel nevím, bylo to na nějakém chatu nebo foru, posilal mi fotky...yanka napsal:mě by docela zajímalo, kdopak je ten člověk, se kterým sis psala..? :)
Ale když se koukneš tady na tu fotku, tak uvidíš, že odpovídajici srst to neni :
i když na balkon neprší, měnící se vlhkost jim může způsobit plisně.
Pokud budeš chovat činčilku jak máš, tak bude vypadat takto:
srst činčilek musí vypadat načechraně..ja tomu říkám pufíkovej efekt :-)
já ale nemluvím o té první ale o těch posledních
!
-
- Nový uživatel
a v jedné encyklopedii jsem četla: ČINČILA ŽIJE VYSOKO V ANDÁCH A PŘED CHLADEM JI CHRÁNÍ MĚKKÝ, HUSTÝ KOŽÍŠEK. ČINČILA SI STAVÍ OBYDLÍ V DÍRÁCH A PUKLINÁCH SKAL.
-
- Nový uživatel
Andela.skoloudova napsal:a v jedné encyklopedii jsem četla: ČINČILA ŽIJE VYSOKO V ANDÁCH A PŘED CHLADEM JI CHRÁNÍ MĚKKÝ, HUSTÝ KOŽÍŠEK. ČINČILA SI STAVÍ OBYDLÍ V DÍRÁCH A PUKLINÁCH SKAL.
Psouni se mi líbí, díky za tip, činčila je stále jednička, ale pokud by moj podmínky pro ni nestačily (což nestačí) ráda bych tedy chtěla za ten rok, dva psouníka... Teď mi to nevyjde, ale znám holku která má 2 psouny doma a jsou super.... Asi se pro ně nakonec rozhodnu
Omlouvám se pokud jsem někoho rozhněvala
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Andela.skoloudova napsal:Andela.skoloudova napsal:a v jedné encyklopedii jsem četla: ČINČILA ŽIJE VYSOKO V ANDÁCH A PŘED CHLADEM JI CHRÁNÍ MĚKKÝ, HUSTÝ KOŽÍŠEK. ČINČILA SI STAVÍ OBYDLÍ V DÍRÁCH A PUKLINÁCH SKAL.
Psouni se mi líbí, díky za tip, činčila je stále jednička, ale pokud by moj podmínky pro ni nestačily (což nestačí) ráda bych tedy chtěla za ten rok, dva psouníka... Teď mi to nevyjde, ale znám holku která má 2 psouny doma a jsou super.... Asi se pro ně nakonec rozhodnu
Omlouvám se pokud jsem někoho rozhněvala
tak chceš psouna a nebo činčilu ? mám ted v tom zmatek :-D
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Andela.skoloudova napsal:já ale nemluvím o té první ale o těch posledních!
ty fotky, jsou ale z interieru....a možná nejsou ani jeho