Zlomená nožička
Zlomená nožička
Ahoj, tak po delší době se opět hlásím a je mi moc líto, že se smutnými zprávami. Včera jsme přišli z práce domů a našli jsme Chipa, jak sedí smutný a ani mě nevítá jako jindy. vzala jsem ho do náruče, přivítala a pak pustila, aby se proběhl, ale on začal padat k jedné straně. Nejdříve jsem si myslela, že se mu o dost přitížilo - doteď měl problémy s kozími zády, neměl tolik energie a síly jako dříve, tak jsem to přičítala tomu. Jenže následně jsem si všimla, že zadní pravou nožičkou vůbec nehýbe. Tak jsem si ho vzala do náruče a zkusila jsem se mu na ni kouknout - visela mu nehybně = byla zlomená. Nevím jak se mu to stalo - nejpravděpodobnější je varianta, že spadl v kleci. Okamžitě jsme volali do Náchoda na ambulanci - k panu Faltovi, kolem 11 hodiny jsme byli tam a paní doktorka nám zlomeninu potvrdila. Známí, kteří měli u činčilky také zlomenou nohu nám radili, že jí ji tam dají do dlahy a nožička se uzdraví. Paní doktorka Chipa prohlédla - vůbec se nebránil, byl podle mě bolestí úplně mimo - a říkala, že to je hodně škaredá zlomenina. Přirovnala ji ke zlomenině u člověka, těsně pod kolenem :? Dlahu mu na nohu nedala, jen dvě injekce - 1. proti bolesti a druhou vitamínovou s vápníkem atd. Hodně ho prohlídla - jeho vyhublost jí připadala katastrofální, ne normální, jako panu doktoru v Hronově, počůrané bříško tipovala na zánět ledvin, nebo parazity, ale ty by se případnými antibiotiky zničili.
výsledek: po injekcích Chip chrupkal jako miminko, dostali jsme vitamíny do vody a dnes a zítra musíme na kontrolu. Paní doktorka si tam nechala čerstvé bobečky na koprologii, poradí se s ostatnímí lékaři ohledně dlahy, nebo ostatních variant (nabídla nám 3 řešení: 1) dlaha, 2) nechat volně srůst a 3) AMPUTACE!!! ) a dnes nám řekne rozhodnutí kolegia. Chystá se dnes na celkové vyšetření - odběr pár kapiček krve , tak nám držte pěsti!
V noci byl Chip v klidu po injekci, ráno už začal zase bláznit, chtěl lozit po kleci, ale naštěstí jsme mu znemožnili provádět kaskadérské kousky, tak měl přístup jen k napáječce, granulím a senu. Teď je stav stabilizovaný, prý spokojeně chrní v kleci.
Jestli máte někdo nějaké zkušenosti se zlomeninami, tak prosím prosím se o ně podělte, mám příšerný strach! :shock:
Mějte se tedy pěkně, přeji všem, ať je nepotkají výše popsané problémy a ať jste šťastní s vašimi činčilkami ... Hanka
výsledek: po injekcích Chip chrupkal jako miminko, dostali jsme vitamíny do vody a dnes a zítra musíme na kontrolu. Paní doktorka si tam nechala čerstvé bobečky na koprologii, poradí se s ostatnímí lékaři ohledně dlahy, nebo ostatních variant (nabídla nám 3 řešení: 1) dlaha, 2) nechat volně srůst a 3) AMPUTACE!!! ) a dnes nám řekne rozhodnutí kolegia. Chystá se dnes na celkové vyšetření - odběr pár kapiček krve , tak nám držte pěsti!
V noci byl Chip v klidu po injekci, ráno už začal zase bláznit, chtěl lozit po kleci, ale naštěstí jsme mu znemožnili provádět kaskadérské kousky, tak měl přístup jen k napáječce, granulím a senu. Teď je stav stabilizovaný, prý spokojeně chrní v kleci.
Jestli máte někdo nějaké zkušenosti se zlomeninami, tak prosím prosím se o ně podělte, mám příšerný strach! :shock:
Mějte se tedy pěkně, přeji všem, ať je nepotkají výše popsané problémy a ať jste šťastní s vašimi činčilkami ... Hanka
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Kladno
Ahoj Hanko,
je mi líto, co se Chipovi přihodilo. Jednou jsem o činčilce se zlomenou nožičkou slyšela. Prý dostala dlahu a dala se do kupy. I já bych se selským rozumem přikláněla k variantě, aby, pokud to půjde, byla nožička zachována.
Na posilněnou se dávají činčilkám například ovesné vločky, které je možno lehce přisladit glukopurem (dává se to například maminám s větším počtem mikrošků). Ale pan doktor vám jistě něco poradí.
Držím moc a moc palečky a dej nám vědět, jak dnes dopadnete. :lol: Určitě nejedna činčilka trable se zlomenou nožičkou zvládla, Chip je zvládne také :lol:
je mi líto, co se Chipovi přihodilo. Jednou jsem o činčilce se zlomenou nožičkou slyšela. Prý dostala dlahu a dala se do kupy. I já bych se selským rozumem přikláněla k variantě, aby, pokud to půjde, byla nožička zachována.
Na posilněnou se dávají činčilkám například ovesné vločky, které je možno lehce přisladit glukopurem (dává se to například maminám s větším počtem mikrošků). Ale pan doktor vám jistě něco poradí.
Držím moc a moc palečky a dej nám vědět, jak dnes dopadnete. :lol: Určitě nejedna činčilka trable se zlomenou nožičkou zvládla, Chip je zvládne také :lol:
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Hanko, je mi to moc líto, že má Chip úraz :cry: !
Je dobré, že ses obrátila na odborníka, určitě čipovi pomůžou. Nedokážu si představit činčilku s dlahou kvůli tomu, jak je to pohyblivé zvířátko. Na amputaci snad nedojde, při nejhorším to volně sroste, i když je to bez záruky. Kdysi jsem tu psala o jedné kočičce, co ji přejelo auto. Měla zlomenou tlapku natřikrát, měla chuť žít, srostlo jí to bez jakéhokoli zásahu, takže velká naděje je tu i pro Chipa ;-).
Je dobré, že ses obrátila na odborníka, určitě čipovi pomůžou. Nedokážu si představit činčilku s dlahou kvůli tomu, jak je to pohyblivé zvířátko. Na amputaci snad nedojde, při nejhorším to volně sroste, i když je to bez záruky. Kdysi jsem tu psala o jedné kočičce, co ji přejelo auto. Měla zlomenou tlapku natřikrát, měla chuť žít, srostlo jí to bez jakéhokoli zásahu, takže velká naděje je tu i pro Chipa ;-).
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
To je mi fakt moc líto, je mi z tvých a Chipových trablí moc smutno! :cry: Držím vám palce :) , at´to všechno dobře dopadne a jste oba veselí! Určitě se už nejedna činča vylízala ze zlomené nohy a Chip je šikulka, on to zvládne!!! :D
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: olomouc
je to smutný, co se chipovi stalo!!! :cry:
a jak to snášíte vy???
rozhodně ti přeji ať se uzdraví a ať nejde nožička pryč!!!!
HODNĚ ŠTĚSTÍ!!!!
a jak to snášíte vy???
rozhodně ti přeji ať se uzdraví a ať nejde nožička pryč!!!!
HODNĚ ŠTĚSTÍ!!!!
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Ostravsko
Ahoj Hanko,
držím pěstí, ať to dobře dopadne. Doufám, že dají tu dláhu, přinejhorším to sroste samovolně. Jen nevím, jestli by nebyl dobrý límec, pro případ, že by si ji/ tu dláhu okusoval/. Po dobu toho léčení by pomohl, ale fakt nevím, zeptej se na všechno veterináře.
držím pěstí, ať to dobře dopadne. Doufám, že dají tu dláhu, přinejhorším to sroste samovolně. Jen nevím, jestli by nebyl dobrý límec, pro případ, že by si ji/ tu dláhu okusoval/. Po dobu toho léčení by pomohl, ale fakt nevím, zeptej se na všechno veterináře.
Tak jsme přežili ve zdraví včerejší kontrolu. Chip dostal opět 2 injekce (1 s vápníkem, aby se mu noha hojila lépe a druhou proti infekci, aby se mu nedostala do kosti a o tu nohu nepřišel doopravdy). Přišel se na nás podívat i pan doktor Falta, optimismu nám spíš ubral - říkal, že je pro něho nejlepší amputace, aby se netrápil a neměl omezenou hybnost, na kterou může následně zemřít. S amputací jsme nesouhlasili, ani by nebyli rádi, kdyby ji měli dělat, protože je Chip tak vysílený, že by bylo opravdu hodně těžké ho dlouho udržovat ve spánku a nohu mu vzít, natož dělat dvouhodinovou a velmi náročnou operaci, kdy by mu nožičku zdrátovali. domluvily jsme se s paní doktorkou, že to riskneme a necháme nožičku srůst samovolně.
Ohledně hubnutí - evidentně má hodně oslabený metabolismus, způsobený zřejmě zánětem ledvin a jater - krev mu na rozbor neodebírala, i pan doktor to odmítnul - Chip neměl viditelné žíly na uchu, ze kterých by mu krev vzali a je dost slabý. Pan doktor Falta dělal na činčilí farmě ošetřovatele a jako další možný způsob odebrání krve - poněkud drastický - uvedl, že činčilkám strhávali drápky na tlapkách :cry:
Aby se dostal tedy ze slabosti, domluvili jsme se s paní doktorkou, která také upřednostňuje přírodní léky, na léčbě: ostropestřcem, čajem z pampeliškových lístků, vypeckovaným hroznovým vínem. 100% brusinkovou štávou, glukopurem, medem a pivními kvasnicemi. Vzhledem k jeho nemocným játrům vše jen v omezené míře.
Dnes nás tedy čeká ještě jedna kontrola - poslední, dostane opět další dvě injekce a nějaké léky do vody na domů, abychom nemuseli každý den dojíždět do Náchoda a dozvím se výsledky koprologie. Děkuji vám všem za podporu. Hanka + Chip
:!: :!: :!: Chtěla bych ještě všechny chovatele varovat - pokud se vám stane, že vám lékař při podobných problémech s játry předepíše lék :!: SUMETROLIM :!: NIKDY HO NEMOCNÝM ČINČILÁM I OSTATNÍM HLODAVCŮM NEDÁVEJTE!!!!!!!!!!!! je pro všechny hlodavce, zvlášť pro činčily NEVHODNÝ díky svým vedlejším účinkům na játra!!! Včera se o mě pokoušeli mdloby, když mi to lékař řekl - pan doktor Mach v Hronově nám právě tento lék předepsal jako lék ke zničení vnitřních parazitů!!!!!!!
Proto se po tomto léku Chipovi tak přitížilo a my blbci jsme to považovali za dobrý lék :cry: :cry: :cry: :cry:
Ohledně hubnutí - evidentně má hodně oslabený metabolismus, způsobený zřejmě zánětem ledvin a jater - krev mu na rozbor neodebírala, i pan doktor to odmítnul - Chip neměl viditelné žíly na uchu, ze kterých by mu krev vzali a je dost slabý. Pan doktor Falta dělal na činčilí farmě ošetřovatele a jako další možný způsob odebrání krve - poněkud drastický - uvedl, že činčilkám strhávali drápky na tlapkách :cry:
Aby se dostal tedy ze slabosti, domluvili jsme se s paní doktorkou, která také upřednostňuje přírodní léky, na léčbě: ostropestřcem, čajem z pampeliškových lístků, vypeckovaným hroznovým vínem. 100% brusinkovou štávou, glukopurem, medem a pivními kvasnicemi. Vzhledem k jeho nemocným játrům vše jen v omezené míře.
Dnes nás tedy čeká ještě jedna kontrola - poslední, dostane opět další dvě injekce a nějaké léky do vody na domů, abychom nemuseli každý den dojíždět do Náchoda a dozvím se výsledky koprologie. Děkuji vám všem za podporu. Hanka + Chip
:!: :!: :!: Chtěla bych ještě všechny chovatele varovat - pokud se vám stane, že vám lékař při podobných problémech s játry předepíše lék :!: SUMETROLIM :!: NIKDY HO NEMOCNÝM ČINČILÁM I OSTATNÍM HLODAVCŮM NEDÁVEJTE!!!!!!!!!!!! je pro všechny hlodavce, zvlášť pro činčily NEVHODNÝ díky svým vedlejším účinkům na játra!!! Včera se o mě pokoušeli mdloby, když mi to lékař řekl - pan doktor Mach v Hronově nám právě tento lék předepsal jako lék ke zničení vnitřních parazitů!!!!!!!
Proto se po tomto léku Chipovi tak přitížilo a my blbci jsme to považovali za dobrý lék :cry: :cry: :cry: :cry:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Kladno
Ahoj Hanko,
díky za informace. Pan doktor zdá se činčilkám rozumí, to je moc fajn :lol: Držím Chipovi palce, ať má brzy od všech problémů pokoj a ať je zase silný a zdravý myšáček. :lol: :lol: :lol:
díky za informace. Pan doktor zdá se činčilkám rozumí, to je moc fajn :lol: Držím Chipovi palce, ať má brzy od všech problémů pokoj a ať je zase silný a zdravý myšáček. :lol: :lol: :lol:
-
- Stříbrný uživatel
Ahoj,myslíme moc na vás,držíme moc a všichni pěstičky aby to vše dobře dopadlo :P .
Burýska
Burýska
zlomená nožička
no jo to známe před 3 lety jsme měli zlomenou pánev,když jsem byla v práci tak Arči utekl z klece(nevím kudy)a překousal kabel od kazet´áku ,kerej byl na stole na kraji.asi dostal pěknou šupu a spadl asi z 60cm na zem.Když jsem dorazila domu málem jsem zapoměla dýchat.... :( :( :( Aru nechodil ani nekničel a vůbec nevydával sebemenší náznak že by ho něco bolelo-seděl na dně klece jako přikovanej.Sám mi vlezl do ruky(to se ještě strašně ruky bál) a já s ním letěla na veterinu.Rentgen odhalil že má na 3x zlomenou pánev a že se můžu rozloučit s tím že by kdy ještě běhal a skákal.Po 2 měsících začal pomalu prozkoumávat okolí-kabelů si nevšímal-zato ho lákali kytky!!!!po půl roce začal běhat a do roka skákat a upalovat jak blázen.Do dneška mu zůstali pomyslná kozí záda ale jinak je to pěknej raubíř.
Sára si zase zvrtla kolínko když chtěla vyskočit na postel ale do 14dní byla v pohodě.Pak se skákat bála ale poslední dobou už taky skáče všude.ted´musím zaklepat nic se nepřihodilo 8) 8) 8)
Sára si zase zvrtla kolínko když chtěla vyskočit na postel ale do 14dní byla v pohodě.Pak se skákat bála ale poslední dobou už taky skáče všude.ted´musím zaklepat nic se nepřihodilo 8) 8) 8)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: olomouc
jsou to smutné příběhy! :cry:
ale štěstí je, že všechno dopadlo dobře a činčilky teď zase řádí!
ale štěstí je, že všechno dopadlo dobře a činčilky teď zase řádí!
Vrátit se na “Nemoci a potíže”