kŕče alebo elektrika???

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Dragy

kŕče alebo elektrika???

Příspěvekod Dragy » Pá Srp 04, 2006 12:57

moja činčilka včera zaliezla za skrine ako obyčajne... odrazu som len počula buchoty a odrazu vybehla... vyzerala úplne vystrašene, uši sklopené, nehýbala sa... zobrala som ju na ruky, celá sa triasla... zobrala som ju do druhej miestnosti kde boli aj rodičia.... stale som ju mala na rukách... packami neovládateľne mykala.... keď som ju položila na zem, tak sa len prevalila na bok... ani sa nepohla... ale potom pomaly začala bežať, najprv tak všeliako - krivo... a potom to rozbehala a bola znova úplne čulá....
čo sa jej mohlo stať???
oco povedal, že mohla kusnúť do kábla a dostala ranu.... ale veď kebyže kusne do kábla, tak také malé zvieratko, to by ju elektrika hneď zabila, nie??? a potom keď sme tie káble pozerali, tak tam nebol žiadny kúsanec...
alebo ešte som čítala v jednej knižke, že to mohol byť kŕč...všetko tomu nasvedčovalo... svalové kŕče, zablokovoanie alebo omedzenie pohybových schopností... v tej knižke píšu, že príčinou môže byť nedostatok vápniku alebo vitamínu B a stres... ale pravidelne činčam dávam tie vápnikové tabletky... vitamín B, tak to neviem - nedávam im nič špeciálne... a stres.. aj to je možné, nakoľko som nebola skoro dva týždne doma a starali sa o činče rodičia...
mohlo to byť aj z toho, že ten čas čo som nebola doma neboli pustené???
prosím poraďte... dúfam že sa to už nebude opakovať....

Disable adblock

Káťa88

Příspěvekod Káťa88 » Pá Srp 04, 2006 13:20

těžko říct..škoda, že nám to činčilka nepoví...
podle mě to ale mohla být ta křeč, mé činče se naštěstí nic takového nestalo, nenechávám jí běhat za skříně kde by se jí mohlo něco stát. Elektrický proud by ji doopravdy zabil - tedy asi podle toho jak moc by se zakousla :?
Počkej si na vyjádření zkušenějších, třeba ti pomůžou lépe

khelis
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: olomouc

Příspěvekod khelis » Pá Srp 04, 2006 13:24

někde jsem kdysi četla, že činča si kousla do kabelu od ledničky a dostala ránu a ta činča pak vše přežila, jenom měla myslim lechce ožahnuté vousky, ale jestli jste prohledali kabel a nic tam nebylo, tak to asi byla ta křeč, tak třeba skoč do zveráku a kup pro jistotu pár vitamínu, aby se to neopakovalo :wink:

Dragy

Příspěvekod Dragy » Pá Srp 04, 2006 13:46

ešte ma ale napdlo, že či nemohla okusávať jeden konektor, ktorý ide z videa a je za tou skiňou... neni zapojený v telke ale video samo osebe v zásuvke je... tak aj z toho mohla mat ranu...

Disable adblock

Ivanka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvekod Ivanka » Pá Srp 04, 2006 14:00

ještě je tu možnost epilepsie, už se totu někde probíralo a příznaky by taky odpovídaly...
těžko říct, asi by to posoudil spíš doktor...

Dragy

Příspěvekod Dragy » Pá Srp 04, 2006 14:09

no.. ale toto sa jej stalo prvý krát... a to už má okolo 3 rokov... a veterinári u nás v meste a okolí nič o činčilách nevedia...

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Místo/Bydliště: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » Pá Srp 04, 2006 14:14

je možný, že to bylo z toho videa-ono by pak odpovídalo, že nemá sežehnutý vousky, protože podle mě, než to projde celým videem,tak je ten proud menší-ale je pravda, že já a fyzika nejsme kamarádky...........a kdyby měla svalovou křeč,tak přece neuskočí,ale zůstane pod tou skříni????
Rači bych něčím ucpala díry, aby pod tu skříň už nemohla vlíst :wink:

Sharona
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Postřižín u Prahy

Příspěvekod Sharona » Pá Srp 04, 2006 14:46

ono je ale překousnutí kabelu nemusí vždy hned zabít nebo omráčit. Nám se Nera schovala za ledničku a překousla kabel a vůbec nic jí nebylo. Jen nám zhasla lednička :lol: . Teď už je lednice OK a kolem sebe má všude mříže, aby se už dozadu nikdy žádná činča nedostala.

tuta
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Kontaktovat uživatele:

káble

Příspěvekod tuta » Pá Srp 04, 2006 14:58

překousaný nebo porušený káble nemusí vždy zabít... konektor vedoucí z videa si myslím že by to taky nezpůsobil - toho se nebojím ani já. kdyby to byla epilepsie, tak nezvládne rychle vyskočit ven.... pokud to byli fakt svalový křeče tak bacha na ty vitamíny, nejen jejich nedostatek způsobuje problémy (do granulí se přidává hodně vitamínu D a občas navíc i A)
M.
PS: tyhle příznaky mi nejvíc ale připomínají šok po zásahu elektrikou (kdysi mě kopla zásuvka a reagovala jsem podobně)

Hanka

Příspěvekod Hanka » Pá Srp 04, 2006 16:28

Nemyslím si, že to bylo elektrikou - Chip tyto záchvaty míval taky a byl zavřený v kleci - zničehonic se povalil na bok, začal škubat a kroutit nohama a mlátit sebou, když jsem ho pohladila, tak se uklidnil, po chvilce byl zase opět živý a skákal po celé kleci. Protože jsem viděla tyto záchvaty jen v kleci po tom, co dostal seno myslela jsem, že to je ze sena, že tam bylo něco jedovatého nebo seno bylo znečištěné od myší. Mluvila jsem o tom s Inou, ale nepřišly jsme na 100 % diagnozu. Já bych to charakterizovala jako epileptický záchvat a křeče dohromady. Každopádně si myslím, že je to dost nebezpečné, zvlášť když dostane tento záchvat činča v místech, odkud může spadnout. Myslím si, že si Chip zlomil nohu při tomhle záchvatu - jenže to jen hádám, už se nedozvím, jestli se mu to stalo právě při záchvatu. :cry:

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » Pá Srp 04, 2006 17:01

KDyb měl křeče a nebo epilepsii,tak neuskočí a bude mít záchvat pod skříní

Hanka

Příspěvekod Hanka » Pá Srp 04, 2006 17:09

Chip "pádloval" po celém dnu klece, během toho záchvatu se pokoušel skákat, určitě neskákal jako při plné síle, ale chtěl se dostat pryč do bezpečí. Uši měl sklopené, hlavičku nastranu, chvíli sebou cukal na zemi a po chvíli se snažil vyskočit. Při snahách o vyskočení a o normální běhání měl dost pochroumanou motoriku - chodil do strany a motal se.

martej
Vážený uživatel
Vážený uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martej » Pá Srp 04, 2006 17:15

no protože si asi myslel, že mu tu bolest způsobuje něco v kleci. Ale on uskočil a byl omračenej.......těžko říct. Kdyby měl epylepsii,tak se bude klepat, když se to stane jednou,tak bych to nechala být, ale pokud se ty záchvaty budou vracat .zašla bych k vetovi

tuta
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Kontaktovat uživatele:

epi

Příspěvekod tuta » Pá Srp 04, 2006 18:37

při epilepsii může být v křeči zkroucené tělo, může se i pohybovat (díky vracejícím se křečím a závratím) po záchvatu by mohl mít problémy jak s pohybem tak s orientací tak i s koordinací pohybu. Pokud se mu ty záchvaty nebudou opakovat moc často (pro člověka je teoreticky únosný aby měl silný záchvat jednou za měsíc aby neměl medikaci) tak bych to neřešila, protože ty léky a léčení můžou víc uškodit než pomoct. Jo a pokud je to opravdu epilepsie, tak opravdu moc pomůže chytit do ruk a utěšovat slovy i hlazením.
Martina

Dragy

Příspěvekod Dragy » Pá Srp 04, 2006 19:55

diky za rady...
ale ja si tiez myslim ze to mohla byt ta elektrika... lebo on spoza tej skrine vyliezol (a ze to je teda dlha skrina) a potom sa triasol a sklbal packami iba ked som ho mala polozeneho na sebe... triasol iba packami a vnutri sa cely chvel... ale nebolo to zas take ze by sebou cely sklbal v nejakom epileptickom soku.... iba ked som ho dala na zem, tak sa zvalil na bok a triasol sa... a potom zacal utekat.... a nakoniec to rozbehal uplne....

STYRO
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Trnava, SR

Příspěvekod STYRO » Pá Srp 04, 2006 20:06

Ja by som to zase tipoval na kŕče alebo záchvat. Myslím si, že zásah elektrickým prúdom by u takého malého zvieraťa prebiehal inak. Ale to je len môj subjektívny dojem.
Spomínam si, že pár dní po tom, čo som začal púšťať Mišku zabehať si, zaliezla za slriňu a dlho nevychádzala. A keď som ju vyťahoval, bola úplne apatická, skoro ako mŕtva. Tak som ju zobral na gauč a hovoril na ňu. Asi po 15 minútach sa začala hýbať a nakoniec sa celkom prebrala. Asi to bolo zo stresu, odvtedy sa to už nikdy neopakovalo.

Host

Příspěvekod Host » Stř Srp 23, 2006 9:06

Ono video často pěkně tluče i člověka, stejně tak satelitní přijímače či společná anténa. Je to způsobeno konstrukcí zdrojů, kdy je přes malý kondenzátor spojeno se sítí. A jestli si čichnul, no nechtěl bych držet. Rána neublíží, ale bolí.

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”