Jak rychle vychovat činčilu?
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Nový Hrozenkov
- Kontaktovat uživatele:
Jak rychle vychovat činčilu?
S manželem máme naši činčilku moc rádi. Jenže jako každá činčila, i ta naše okusuje vše co vidí a má binec kolem klece. Máme doma vše nové, teď ožrané, a několikrát u nás byli lidi měnit prokousané kabely. I když se jí snažím hlídat, dávat jí různé záterasy, stejně si nějak cestičku najde a stačí chvilka, však to znáte. Teď je problémem hlavně i ten binec kolem klece. Jakmile to uklidím, tak je tam za chvíli zas spousta bobků, pilin atd. A k okolnostem, že k nám chodí malé děti, některé ještě ani pořádně nechodí, je to hodně nehygienické a připadám si jak čuně, když je musím odhánět od bobků. Já jsem sice chvíli naštvaná, ale přejde to, jenže manžel je rozhodnutý že musí činčila z domu. Prý nám tady za chvíli všechno zničí a dělá jen binec. Prý by šla k našemu kamarádovi, který chová činčily a musím říct že se mají dobře. Prý bych jí mohla navštěvovat. Jenže já jí nedokážu dát pryč. :(( Je to můj chlupáček milovaný a nebude mi stačit, když se na ni občas půjdu podívat. Manžel jí má taky moc rád, ale nezničené věci a pořádek víc. Proto potřebuju nějaké rady, jak jí překazit hlodání věcí v bytě, a jak zařídit, aby toho tolik nevylétávalo z klece. Má 9 měsíců, takže je ještě divoká.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Zkuste jí zařídit velikou klec a pouštět třeba jednou týdně, až budete mít opravdu čas ji bedlivě hlídat. Také nepouštím činčily každý den, neboť to tak nějak nejde, všechno ohlodají a nějak už nestíháme neustále opravovat překousané kabely od reproduktorů, nabíječek atp. :)
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Bruntál
Já ji pouštím každej den ale jen v přecíni kde je max tapeta, prádelník z tvrdýho dřeva, udělám ji tam milion prolízek z krabic, přetahujeme se o karton a max. co je ožrané je práh a nějakej ten rožek tapety ale to už se naučila, že nesmí ( občas když má šibalskou náladu, tak s tím nic neudělám, ale jinak jak se rychle pohnu tak toho nechá) do obýváku ji radši ani nepouštím, pokoj kde mám PC a všechnu elektroniku už vůbec ne, kuchyn tam je koš atp :) takže předsín prostě jediná
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Lázně Bělohrad nebo Mostek (TU)
- Kontaktovat uživatele:
Máme skříňovou klec. Je výborná, protože vše lítá jen z jedné strany. Piliny nepoužíváme vůbec. Je z nich největší nepořádek. Místo pilin jsou lepší takové ty dřevěné válečky. Vydrží i déle čisté. Pokud by ani tohle u vás nepomohlo, není špatné v místech, kde je podestýlka a seno, dát přes mříže pás plexiskla. S bobky to nikdy nevyřešíte, prostě bobkovat budou.
K okousaným kabelům: Koupili jsme v obi takové ty trubky, co používají elektrikáři na stavbách. Říká se tomu myslím husí krky ( http://www.q3.cz/images/517_dsc_0105.jpg ). Není kabel, který by byl venku. Sice to moc hezky na fotce nevypadá, ale šlo jen o dočasné řešení. Už máme i tyto trubky zakomponované do obýváku.
K okousaným kabelům: Koupili jsme v obi takové ty trubky, co používají elektrikáři na stavbách. Říká se tomu myslím husí krky ( http://www.q3.cz/images/517_dsc_0105.jpg ). Není kabel, který by byl venku. Sice to moc hezky na fotce nevypadá, ale šlo jen o dočasné řešení. Už máme i tyto trubky zakomponované do obýváku.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Činču nevychováš, s tím se smiř. Je to hlodavec, bude hlodat :) Našim úkolem je jim v tom bránit :D - podotýkám, že u nás ne moc úspěšně :D Takže výběh se omezuje na minimum - ale máme velké klece. Hlavním důvodem je, že když myšouni chtějí řádit, já doslova padám na hubu, protože je pozdě večer. Výběh jsem přesunula z pokoje do koupelny, akorát sklopím deklík na toaletě a dám z dosahu čistící prostředky. Posledně jsem sledovala Kryštůfka, jak sedí na topení, packama objímá toaletní papír a okusuje ho :D
A binec kolem klece - dej poličky dál od pletiva tak, aby mezi poličkou a pletivem byla mezera. Pokud se polička dotýká pletiva a myšani z ní vyhazují binec ven, připevni k pletivu kus prkénka, aby to nemohlo propadávat ven. Nepořádek omezíš, ale úplně mu nezabráníš.
PS: Naše drahé polovičky by si mohly podat ruce :D :D :D
A binec kolem klece - dej poličky dál od pletiva tak, aby mezi poličkou a pletivem byla mezera. Pokud se polička dotýká pletiva a myšani z ní vyhazují binec ven, připevni k pletivu kus prkénka, aby to nemohlo propadávat ven. Nepořádek omezíš, ale úplně mu nezabráníš.
PS: Naše drahé polovičky by si mohly podat ruce :D :D :D
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava!!!
Náš Macík neokusuje dráty, protože od nich dostal pořádnou pecku, tak se jim radši vyhýbá... a nabytek taky ne, jenom krabice a papír, no a bobky vezmu smetáček a zametu není to nějáká náročná práce... jednou denně zamést bobky...
-
- Nový uživatel
Tak tak :) smetáček a lopatka, tím se to dělá celkem dobře.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Trnava, SR
U nás se venčí v kuchyni, kabely nejsou, přístup za sporák a k lince chráněn kartónem. A samozřejmě nonstop dohled. Taky nevenčím každej den, ale jednou za 2, někdy i 3 dny. Myslím že i to je lepší než nic :roll: .
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: olomouc
Myslim, že činčilky jdou trošku vychovat, ale žádný záraky se čekat nedají. Muj prvni myš kabely nehryzal, podezírala jsem ho z toho, že asi dostal nějakou šlupku a proto se od kabelů držel dál. Ale i když dělal něco nepatřičného, stačilo zatleskat a okamžitě přestal. Třeba Terezka, ta po chvilce přemlouvání přijde i na zavolání, ale takovou delikatesu jako jsou kabely si odepřít nemůže :? :D
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
My máme malou klec 75x42x59cm, proto jí pouštím často, je mi jí líto. Máme malé bydlení a činčila se může pohybovat jen v kuchyni a obýváku, kde to máme vše nové. Plánujeme časem postavit dům, tam by měla velkou skříňovou klec a byla by na lepším místě, ale kdoví kdy to bude. Hlídat se jí snažím. Rozestavím jí na zem hračky jako krabice, proutěné košíky, větvičky, polínka atd, ale ne vždy jí zajímá jen tohle. Navíc stačí chvilka kdy u ní nemohu být, nebo je činčila rychlejší a zas je něco poničené. Možná to vypadá hloupě že je problém s tím bincem kolem klece, ale nevím jestli to dělá jen moje činčila, ale za chvíli je tam ten nepořádek znovu což by až tak nevadilo ale někdy prostě není čas to uklidit a hlavně nejsem. A když pak třeba přijde návštěva těsně se mnou domů, tak je hodně blbý říkat že to napřed uklidím a potom můžou děti ke kleci. Dneska jsem se snažila od rána před manželem činčilu vychvalovat: podívej jak spinká a jak hezký papá, a jak místo poliček ohlodává větvičku atd, ale večer když jsem jí měla venku mne před ním pokousala, takže má další černý puntík. :(
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
neprodejny vzorek napsal:Máme skříňovou klec. Je výborná, protože vše lítá jen z jedné strany. Piliny nepoužíváme vůbec. Je z nich největší nepořádek. Místo pilin jsou lepší takové ty dřevěné válečky. Vydrží i déle čisté. Pokud by ani tohle u vás nepomohlo, není špatné v místech, kde je podestýlka a seno, dát přes mříže pás plexiskla. S bobky to nikdy nevyřešíte, prostě bobkovat budou.
Ty válečky vyzkouším, to může být vážně lepší. Jinak ty trubky ti neprohryžou? Nám kabely vedou za gaučem, skříní, pod postelí prostě v místech kde nejsou vidět, takže by nevadilo, že to moc hezké není. Ale nevím jakou by to mělo životnost.
-
- Nový uživatel
No válečky taky máme a jsou super, určitě doporučuji.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
a možná jí tam zkus dát mističku jen jako záchod, klec obalit v místech poliček nějakým materiálem (prkýnkem, plexisklem, sklem, plechem.... je to jedno ale bobky tím nepropadnou, takže je jich kolem klece míň...
http://fotogalerie.cincila.com/albums/userpics/10255/PICT0010.JPG
na mém akvárku vpravo je vidět, jak dřeva tak plechy, a vlevo je nastavená malá klec (bylo mě potvor líto aby nebydleli v malém.... ne každý má ale žaludek na takovéto experimenty v bytě (náš byt má 2 pokoje) a stejně se vešla tahle rohová skříň (s plexisklem, aby toho padalo málo http://fotogalerie.cincila.com/albums/userpics/10255/PICT0062.JPG
http://fotogalerie.cincila.com/albums/userpics/10255/PICT0010.JPG
na mém akvárku vpravo je vidět, jak dřeva tak plechy, a vlevo je nastavená malá klec (bylo mě potvor líto aby nebydleli v malém.... ne každý má ale žaludek na takovéto experimenty v bytě (náš byt má 2 pokoje) a stejně se vešla tahle rohová skříň (s plexisklem, aby toho padalo málo http://fotogalerie.cincila.com/albums/userpics/10255/PICT0062.JPG
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Lázně Bělohrad nebo Mostek (TU)
- Kontaktovat uživatele:
1victoria1 napsal:neprodejny vzorek napsal:Máme skříňovou klec. Je výborná, protože vše lítá jen z jedné strany. Piliny nepoužíváme vůbec. Je z nich největší nepořádek. Místo pilin jsou lepší takové ty dřevěné válečky. Vydrží i déle čisté. Pokud by ani tohle u vás nepomohlo, není špatné v místech, kde je podestýlka a seno, dát přes mříže pás plexiskla. S bobky to nikdy nevyřešíte, prostě bobkovat budou.
Ty válečky vyzkouším, to může být vážně lepší. Jinak ty trubky ti neprohryžou? Nám kabely vedou za gaučem, skříní, pod postelí prostě v místech kde nejsou vidět, takže by nevadilo, že to moc hezké není. Ale nevím jakou by to mělo životnost.
Trubky okusujou. Ale moc jim to nejde, takže se ke kabelům zatím nedostali.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dala jsem jí ty pelety a je to o hodně lepší. Zkoušela jsem dát tu zábranu přes poličky ale přijde mi tam moc schovaná, už takhle jí vykukuje jen půlka klece, protože jí má zasunutou mezi dvěma skříněmi, tak aby nebyla moc schovaná. Ale když má ty pelety tak už to snad takový problém nebude. Ještě dohlídnout na to okusování.
Všimla jsem si, že jsem tuhle diskuzi dala nechtě do špatné kategorie, tak se omlouvám.
Všimla jsem si, že jsem tuhle diskuzi dala nechtě do špatné kategorie, tak se omlouvám.