Domácí bylinková směs
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Domácí bylinková směs
Ahojky lidičky, zajímalo by mě jestli si někdo doma sušíte vlastní bylinkové směsy (pamelišky, kopřivi ....) zajímalo by mě co by se dalo nasušit krom pampelišek, kopřiv, sedmikasek , šípků... a asi v jakém by to mělo býti poměru? Jo a taky jsem se tu dočetl ze seno by se mělo dávat uleželé jako ne hned po sklizni a bylinky to je vlastně takové "seno" tak mě zajímá jestli by taky měli být uleželé ty bylinky??
Děkuji Ondra
Děkuji Ondra
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
Já si zbírám sama bylinky. Včera sme byli na pampeliškách. :lol:
Bylinky by neměly být starší než jeden rok.
Já zbírám a suším:
meduňku - na uklidnění
mátu
pampelišku
sedmikrásky
podběl - proti kašli
kopřivy
hloh (květ)
šípel (okvětní lístky a plody)
malinu (lysty) - samičkám se po ní lépe tvoří mlíčko
borůvky (plody) - na průjem
Všechno samozřejmě s mírou. Jen občas. A některé bylinky mám přímo jen na určitý problém - viz borůvky.
Když si dělá seno, snažim se, aby tam byli i jitrocel a hřebíček a listy pampelišky. Seno začínám používat asi týden po jeho usušení.
Bylinky by neměly být starší než jeden rok.
Já zbírám a suším:
meduňku - na uklidnění
mátu
pampelišku
sedmikrásky
podběl - proti kašli
kopřivy
hloh (květ)
šípel (okvětní lístky a plody)
malinu (lysty) - samičkám se po ní lépe tvoří mlíčko
borůvky (plody) - na průjem
Všechno samozřejmě s mírou. Jen občas. A některé bylinky mám přímo jen na určitý problém - viz borůvky.
Když si dělá seno, snažim se, aby tam byli i jitrocel a hřebíček a listy pampelišky. Seno začínám používat asi týden po jeho usušení.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A ta meduňka nebo malina se může dát taky jen tak do smesy? to je taky přeci léčivka!! Přece nemůžou bejt pořad utlumevaný meduňkou!!
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
Nene, já nic z toho nedávám do dení krmné dávky! Vše mám jako palsek, nebo první pomoc při potížích. Muduňku a mátu dávám hodně málo.