činčiláka asi bolí bříško

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Veverka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

činčiláka asi bolí bříško

Příspěvekod Veverka » So Zář 28, 2013 19:28

od včerejška když vezmu činčiláka na ruku tak jednou (= pravou) zadní nožkou úhýbá před mým dotekem ruky. Baští normálně, ale začal si dost vytrhávat srst. V posledních dnech na mne působí takovým vyčerpaným dojmem. Tak si myslím, že ho možná v okolí prdelky něco bolí. Nevíte co by mu mohlo být?
Každopádně ho zítra vezmu pro jistotu na veterinu.

Disable adblock

Terezka
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: Středočeský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: činčiláka asi bolí bříško

Příspěvekod Terezka » So Zář 28, 2013 20:38

Může to být cokoliv. Na bříško pomáhají suché teplé obklady. Můžeš zkusit přežehlit kapesník a přiložit jí ho, třeba to bude trošku lepší.
Veterinář je určitě dobrá volba. Přeju hodně štěstí.

Wulfina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Okr. Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wulfina » So Zář 28, 2013 20:53

Určitě k veterináři...
Džím palce [-o<

Veverka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod Veverka » Po Zář 30, 2013 18:59

Tak jsem včera byla s činčilákem na veterině v Přerově. Zeptala jsem se veta, zda má s činčilama zkušenosti a on řekl, že zkušenosti má. Pan doktor mu prohlédl srst (jestli nemá plíseň), pindíka (jestli na něm nemá kroužek z chlupů), prohmatal mu rukama bříško (jestli se mu neudělaly nádorky). Jiné vyšetření mu nedělal. Dle jeho názoru je činčilák zdravý. Kvůli tomu jak si začal v poslední době vytrhávat srst dostal homeopatika na zklidnění Sédatif PC. Doktor mi řekl, že to vytrhávání srsti může být třeba taky způsobeno hormonálně. Za 14 dní máme přijít na kontrolu. Činčilák má už cca 13 let a tak veterinář říkal, že má možná v nožce artrozu.
Sice jsem ráda, že byl prohlášen za zdravého nicméně činča se chvílema vyhýbá došlápnutí na pravou nožku. Myslím si, že ho asi něco na pomezí zadního stehýnka a bříška bolí - proto si odlehčuje nožku a asi proto si kouše srst.
Nerada bych něco zbytečně zanedbala, ale na druhou stramu myslíte že má smysl vláčet činču ještě k jinému zvěrolékaři?
Nevím, nevím...

Disable adblock

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Út Říj 01, 2013 22:48

No nevim, ale pokud chces mit jistotu, ze mu opravdu nic neni, doporucuju Brno Palackeho univerzitu a DR.Jekla, nebo Hauptmana.Tam je 100% jistota a odbornost i spickove vybaveni

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Stř Říj 02, 2013 7:36

Artróza bolí, to by svědčilo pro ulevování na nožičku i pro vykusávání srsti v okolí. Když je něco bolí, snaží si to vykousat, aby to přestalo. Činčiláčka bych sledovala, hlídala váhu a kdyby hubl nebo se ti něco nezdálo, poohlédni se po další veterině v okolí, jestli by činčilkám nerozumněli nebo zajeď k odborníkovi, zde je seznam http://fojtl.cz/veterinari_praha.php
Pokud nemůžeš dojet, zkus alespoň zavolat do Brna (MVDr. Jeklovi) nebo do Prahy (MVDr. Lietavcová, MVDr. Chylíková) a stav zkonzultovat. I léky a možnost úlevy v případě artrózy.

Veverka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod Veverka » Stř Říj 02, 2013 22:41

děkuji za Vaše odpovědi - budu činčiláčka sledovat a uvidím...

Veverka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod Veverka » Po Říj 14, 2013 19:54

Tak jsem se dneska "obětovala" a zajela jsem do Brna k MVDr. Jeklovi s Pepíkem. Udělali mu rentgen a hurá - žádnou artrozu činčilák nemá, ani ledvinové či žlučové kameny. Myslela jsem si, že by mu mohli udělat třeba i sono vyšetření aby se vědělo, jestli nemá v nepořádku vnitřní orgány, ale pan doktor řekl, že toto se u činčilek nedělá. Jsou moc malé a tak by se stejně nedalo nic moc poznat. Dělá se to u větších zvířat - např. psů. Pravá nožka ho prý možná bolí, protože může mít pochroumané šlachy na pravé zadní nožce - mohl např. někdy špatně skočit. I osvalení na pravé nožce má už ochablé jak se snaží tu bolavou tlapku nepoužívat. Činčilák dostal proti bolesti kapky Meloxidyl a navíc dostal "domácí vězení". Minimálně měsíc nesmí z klece ven na procházku a z voliery ho mám přemístit do malé nízké klece aby nemohl moc skákat (no, to se mu u r č i t ě líbit nebude :wink: ).
Doufám, že na mě nebude kvůli tomu uražený :)

Veverka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod Veverka » Pá Pro 27, 2013 20:29

Chudák činčiláček bere pořád Meloxidyl, ale nepozoruju na něm k dnešnímu dni žádné zlepšení zdravotního stavu. Pořád nedošlapuje na pravou zadní nožku, protože má bolesti a taky srst si vykusuje. Naštěstí baští dobře a o dění kolem se stále zajímá. Domácímu vězení v kleci se natolik bránil, že jsem to s ním nakonec vzdala a na pravidelné procházky mimo klec ho pouštím - je na to celý svůj život zvyklý.
Když jsem s ním byla na veterině v Brně tak mu na rentgenu nic nenašli (a jiné vyšetření se u činčilek dělat prý nedá...). Hauptman mi řekl, že by to mohlo být nervosvalového původu.
Veterinář u nás v Přerově mi řekl, že by se činčilákovi mohl dělat nádor - (? asi ?), ten mu tlačí na nervy a proto ho bolí nožka.
Už činčilu nebudu trápit taháním po doktorech...
Nestalo se něco takového někomu z vás s vaší činčou? Nemáte nějakou zkušenost jak zvířátku ulevit?

Kobylatko
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Bouzov

Příspěvekod Kobylatko » Pá Pro 27, 2013 23:03

Ono je taky možný že si mohla natrhnou šlachu a špatně se to zahojilo.No jak to tak čtu poslední dobou tak se mi zdá že to v Brně nák začínají flákat nebo se mi to jen zdá.No kdyby se ti ještě někde chtělo lítat tak tu máš ještě něco jsou tam i dva z Přerova :D http://veterinari.ifauna.cz/index.php?k=M&s=11&page=1
Mají tam ti veterináři v seznamu i vypsané jaké zvířata ošetřují :) .Nebo můžeš i tot je to trocha z ruky http://kubinova-veterina.cz/Home/Article/index ale psala sem paní doktorce jestli ošetřují i činčily a napsala že lehčí zákroky ano ty obtížnější posilají do toho Brna :wink: .

Kobylatko
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Bouzov

Příspěvekod Kobylatko » Pá Pro 27, 2013 23:06

A paní veterinářka i v Brně na vet. fakultě studovala :wink: .

Veverka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod Veverka » So Pro 28, 2013 20:43

DÍK ZA ODPOVĚĎ :wink:

Veverka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod Veverka » Po Ún 24, 2014 21:34

=D> hurá, můj činčiláček se tento týden konečně uzdravil :-). Dávala jsem mu několik měsíců Meloxidyl 2x denně po čtyřech kapkách - nejdřív se dlouho nedělo nic, pak nastalo na několik týdnů dosti viditelné zhoršení zadní bolavé tlapky - tak jsem si začala myslet, že mu ty léky nepomůžou. Jenže když už jsem ten hodně drahý léčivý sirup jednou koupila, tak ho přece nevyhodím, že :wink: ?
Vždycky když jsem činčilákovi sirupík podávala stříkačkou do tlamičky, tak se tvářil jakože v životě nic tak dobrého nejedl - gurmán jeden mlsný. Kam se hrabou hrozinkýýý !!! :lol: Řekla jsem si, když se Tím sirupem nevyléčí, aspoň si pochutná....
Díky těmto okolnostem jsem léčbu předčasně neukončila a ejhle, světe div se ! Starouš činčilák už zase běhá jako zamlada...
MVDr. Hauptman měl tedy pravdu - bolavé zadní stehýnko bylo způsobeno nějakým nervosvalovým problémem.
Teď jsem ráda, že jsem do toho Brna zajela - sice na to padl jeden den dovolené, ale co by člověk pro svého domácího mazlíčka neudělal, že jo ?

Lenca
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Plzeň

Příspěvekod Lenca » Út Ún 25, 2014 11:49

To je výborná zpráva! To je moc dobře,že jste to po takové době zvládli a že to trvalo.. :) Tak hlavně ať se to už nevrátí, hodně zdravíčka přejeme

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”