jak zařídit klec pro činčí miminko
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Praha 10
jak zařídit klec pro činčí miminko
můžete mi prosím poradit chci koupit činčilí miminko asi tak nejlépe 3měsíce a chtěla jsem mu zřídit klícku. Podle rad tady jsem koupila takové ty dřevěné válečky ( jonáš ) i domeček půlkulaý hezonký a teĎ mi jde o to jestli ten domeček mám dát dolů přímo na válečky? Je už 3-měsíční činča schopná vylézt si někam po větvičce do menšího patra kam bych jí umístila domeček. Mám k dispozici v kleci i rošt ale ten tam zatím dávat moc nechci aby jí tam nezapadávaly nožičky ale na tu hygienu aby si nenosila do domečku čůrání. Je činčila schopná se naučit čůrat třeba do jednoho rohu nebo čůrá všude? Moc díky za rady
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava, SR
- Kontaktovat uživatele:
ja si myslim,ze 3 mesacna cincilka nebude mat problem vyliezt do nizsieho poschodia...uplne hore by som domcek zatila nedavala... :D
-
- Bronzový uživatel
LUCIA napsal:ja si myslim,ze 3 mesacna cincilka nebude mat problem vyliezt do nizsieho poschodia...uplne hore by som domcek zatila nedavala... :D
děkuju já nahoru taky ne jen mi šlo o to že jako začínající chovatel nevím jak moc jsou ty činčilátka zdatná
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Severní - Střední Čechy a okolí
Koukni se na mje stránky.
Najdeš tam, jak si lze klec "vybavit". I tříměsíční činčila si dokaže vyskákat po poličkách do vyšších pater.
Některé činčily mají rádi domek na podlaze jiné vysoko nad zemí. Nejlepší je odpozorovat, kde traví činčila den /spí/ a tam ji pak dát domek.
Jinak rošt mi příjde nevhodný a co se týka močení, tak činčila močí pouze do rohů, takže stačí dat do rohu nějakou misku a činčila se tam naučí chodit. Na stránkách mám i ukázku "činčilý toalety".
Najdeš tam, jak si lze klec "vybavit". I tříměsíční činčila si dokaže vyskákat po poličkách do vyšších pater.
Některé činčily mají rádi domek na podlaze jiné vysoko nad zemí. Nejlepší je odpozorovat, kde traví činčila den /spí/ a tam ji pak dát domek.
Jinak rošt mi příjde nevhodný a co se týka močení, tak činčila močí pouze do rohů, takže stačí dat do rohu nějakou misku a činčila se tam naučí chodit. Na stránkách mám i ukázku "činčilý toalety".
-
- Bronzový uživatel
Sepp napsal:Koukni se na mje stránky.
Díky jdu tam hned mrknout
-
- Bronzový uživatel
Sepp napsal:Koukni se na mje stránky.
tak tza klec je super moc hezká a prostorná. Ještě mi prosím poraď větvičky jakých stromů můžu použít k činče - jabloňové?
-
- Stříbrný uživatel
Tak větve tu bude "prosazovat" každý po svém ... co chovatel, to jiný názor.
Nejlepší je Jabloň a Hruška, ale je tu vlákno co je jen a jen o větvých :)
http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=45
Nejlepší je Jabloň a Hruška, ale je tu vlákno co je jen a jen o větvých :)
http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=45
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: jak zařídit klec pro činčí miminko
Bibione napsal:můžete mi prosím poradit chci koupit činčilí miminko asi tak nejlépe 3měsíce a chtěla jsem mu zřídit klícku. Podle rad tady jsem koupila takové ty dřevěné válečky ( jonáš ) i domeček půlkulaý hezonký a teĎ mi jde o to jestli ten domeček mám dát dolů přímo na válečky? Je už 3-měsíční činča schopná vylézt si někam po větvičce do menšího patra kam bych jí umístila domeček. Mám k dispozici v kleci i rošt ale ten tam zatím dávat moc nechci aby jí tam nezapadávaly nožičky ale na tu hygienu aby si nenosila do domečku čůrání. Je činčila schopná se naučit čůrat třeba do jednoho rohu nebo čůrá všude? Moc díky za rady
Domeček dej klidně na válečky. Když v něm bude chtít spát, válečky si vyhrabe. Jinak čůrat ti bude pravděpodobně po celé kleci. Některé činčily jsou vychované a chodí na jedno místo, možná to ta tvoje bude umět. Pak stačí dát do rohu, který si sama vybere, misku s Jonášem a je po starostech :).
-
- Bronzový uživatel
lwici napsal:Bibione napsal:můžete mi prosím poradit chci koupit činčilí miminko asi tak nejlépe 3měsíce a chtěla jsem mu zřídit klícku. Podle rad tady jsem koupila takové ty dřevěné válečky ( jonáš ) i domeček půlkulaý hezonký a teĎ mi jde o to jestli ten domeček mám dát dolů přímo na válečky? Je už 3-měsíční činča schopná vylézt si někam po větvičce do menšího patra kam bych jí umístila domeček. Mám k dispozici v kleci i rošt ale ten tam zatím dávat moc nechci aby jí tam nezapadávaly nožičky ale na tu hygienu aby si nenosila do domečku čůrání. Je činčila schopná se naučit čůrat třeba do jednoho rohu nebo čůrá všude? Moc díky za rady
Domeček dej klidně na válečky. Když v něm bude chtít spát, válečky si vyhrabe. Jinak čůrat ti bude pravděpodobně po celé kleci. Některé činčily jsou vychované a chodí na jedno místo, možná to ta tvoje bude umět. Pak stačí dát do rohu, který si sama vybere, misku s Jonášem a je po starostech :).
moc díky vy jste tady tak chytrý to je super od vás se člověk dozví všechno. Ještě jsem narazila že při potížích třeba se zubama dává někdo činče acidofilní mléko je na tom něco nebo jen nějaké nouzové řešení či nápad? Koupila jsem dnes seno, granule vitakraft a ještě jedny které vypdaly dobře značka granum s kousky sušené zeleniny ty by taky mohly být oki? Jinak mi paní prodavačka nabízela taky takovou hezky vypadající směs plnou rozinek, sušených banánů a oříšků mezi tím pár granulek. Jak tohle můžou beztrestně prodávat a je to opravdu označené pro činčily????
A k pití činčilce mám dát kupovanou vodu když nesnese chlor nebo používáte taky nějakou speciální ?
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Bibione napsal:lwici napsal:Bibione napsal:můžete mi prosím poradit chci koupit činčilí miminko asi tak nejlépe 3měsíce a chtěla jsem mu zřídit klícku. Podle rad tady jsem koupila takové ty dřevěné válečky ( jonáš ) i domeček půlkulaý hezonký a teĎ mi jde o to jestli ten domeček mám dát dolů přímo na válečky? Je už 3-měsíční činča schopná vylézt si někam po větvičce do menšího patra kam bych jí umístila domeček. Mám k dispozici v kleci i rošt ale ten tam zatím dávat moc nechci aby jí tam nezapadávaly nožičky ale na tu hygienu aby si nenosila do domečku čůrání. Je činčila schopná se naučit čůrat třeba do jednoho rohu nebo čůrá všude? Moc díky za rady
moc díky vy jste tady tak chytrý to je super od vás se člověk dozví všechno. Ještě jsem narazila že při potížích třeba se zubama dává někdo činče acidofilní mléko je na tom něco nebo jen nějaké nouzové řešení či nápad? Koupila jsem dnes seno, granule vitakraft a ještě jedny které vypdaly dobře značka granum s kousky sušené zeleniny ty by taky mohly být oki? Jinak mi paní prodavačka nabízela taky takovou hezky vypadající směs plnou rozinek, sušených banánů a oříšků mezi tím pár granulek. Jak tohle můžou beztrestně prodávat a je to opravdu označené pro činčily????
A k pití činčilce mám dát kupovanou vodu když nesnese chlor nebo používáte taky nějakou speciální ?
Spíš ti doporučuju pořizovat ji čisté granule...ta sušená ,, zelenina" je stejně uměla, jako v těch směskách. VOdu dávám ze studny..máme ji pitnou a napojednou na kohoutky. Jinak můžeš kupovat balenou za tři koruny a nebo natoči do flašky vodu z kohoutku a nechat odstát. Co chovatel to nazor a každej si najde to, co mu nejlépe vyhovuje :wink:
-
- Bronzový uživatel
Martina Tejnilová napsal:Bibione napsal:lwici napsal:Bibione napsal:můžete mi prosím poradit chci koupit činčilí miminko asi tak nejlépe 3měsíce a chtěla jsem mu zřídit klícku. Podle rad tady jsem koupila takové ty dřevěné válečky ( jonáš ) i domeček půlkulaý hezonký a teĎ mi jde o to jestli ten domeček mám dát dolů přímo na válečky? Je už 3-měsíční činča schopná vylézt si někam po větvičce do menšího patra kam bych jí umístila domeček. Mám k dispozici v kleci i rošt ale ten tam zatím dávat moc nechci aby jí tam nezapadávaly nožičky ale na tu hygienu aby si nenosila do domečku čůrání. Je činčila schopná se naučit čůrat třeba do jednoho rohu nebo čůrá všude? Moc díky za rady
Spíš ti doporučuju pořizovat ji čisté granule...ta sušená ,, zelenina" je stejně uměla, jako v těch směskách. VOdu dávám ze studny..máme ji pitnou a napojednou na kohoutky. Jinak můžeš kupovat balenou za tři koruny a nebo natoči do flašky vodu z kohoutku a nechat odstát. Co chovatel to nazor a každej si najde to, co mu nejlépe vyhovuje :wink:
Dík a dokže činča lézt po mřížích jakože viset hlavou dolů? \mám sice obr klec která byla ale původně na papoucha a má mříže daleko do sebe ( asi tak 1,5cm) tak sem přemýšlela že bych ji ještě obehnala pletivem ale nevím jestli musí i vršek klece?
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Bibione napsal:Dík a dokže činča lézt po mřížích jakože viset hlavou dolů? \mám sice obr klec která byla ale původně na papoucha a má mříže daleko do sebe ( asi tak 1,5cm) tak sem přemýšlela že bych ji ještě obehnala pletivem ale nevím jestli musí i vršek klece?
:lol: :lol: :lol: myslíš jako netopýr?
Činčila na to nemá tak šikovné zadní nožičky. Po pletivu sice šplhat dokáže, ale když se dostane tak odkud už to nejde(vrch klece)... spadne jako hruška. Hodně mi to dělaly mimina... jsou úplně "gumový".
-
- Bronzový uživatel
lwici napsal:Bibione napsal:Dík a dokže činča lézt po mřížích jakože viset hlavou dolů? \mám sice obr klec která byla ale původně na papoucha a má mříže daleko do sebe ( asi tak 1,5cm) tak sem přemýšlela že bych ji ještě obehnala pletivem ale nevím jestli musí i vršek klece?
Činčila na to nemá tak šikovné zadní nožičky. Po pletivu sice šplhat dokáže, ale když se dostane tak odkud už to nejde(vrch klece)... spadne jako hruška. Hodně mi to dělaly mimina... jsou úplně "gumový".
jé a nemůže si ublížit? já mám klec vysokou metr a když by vylezla až nahoru a spadla atk si ublíží ne?
-
- Stříbrný uživatel
Mám i klec, která je více jak metr vysoká. Stačí dát poličky tak, aby nemohla "propadnout" až na dno :)
http://www.cheeky.estranky.cz/fotoalbum ... ne/klece/5
Jinák nahoru to po mřížích vyšplhá, ale dolů hlavou? Tak to ne, to mi dělala veverka, ale činčila ne.
"Uvědomte si prosím, že zhlédnutím tohoto odkazu napomáháte zvýšit navštěvnost stránek. Pokud tak nechcete učinit, prosím, neklikejte. Děkuji Sepp"
Jinák nahoru to po mřížích vyšplhá, ale dolů hlavou? Tak to ne, to mi dělala veverka, ale činčila ne.
"Uvědomte si prosím, že zhlédnutím tohoto odkazu napomáháte zvýšit navštěvnost stránek. Pokud tak nechcete učinit, prosím, neklikejte. Děkuji Sepp"
-
- Bronzový uživatel
Sepp napsal:Mám i klec, která je více jak metr vysoká. Stačí dát poličky tak, aby nemohla "propadnout" až na dno :)
ta Tvá klec je úžasná mám hodně podobnou jen vysokou jen ten metr ale konstrukcí a stavbou je úplně stejná a je zlatá :-)) Dnes jsem uřízla větev jabloně a začnu vyrábět bydleníčko mám i pletivo, nůžky na dráty, šrouby a drát a domeček, větve jen poličky zatím ne ale ty mi zítra přítel uřízne na míru a stačí pak přidělat. Máte někdo tip prosím jak přidělat poličky do klece aby nepadaly? nějakými vruty nebo šrouby nebo na nějaké trámky??
-
- Stříbrný uživatel
No ja tuhle klec už teď moc nevyužívám ... bude se stěhovat do mého druhého bydliště, takže když nebudou ve skříňové, tak je postěhuji do kovové klece :) Bude to takové letní sídlo.
Jinak poličky jsou přichyceny tak, že jsem vzal měděné kroužky /ale materiál může být jakýkoliv/, v něm je vyvrtaná díra na vrut. Polička je zevnitř opřená o mříž, kovové kolečko z venčí /průměr musí být větší než mezera mezi mřížemi/ a vrutem je to navzájem spojené. Funguje to jako podložka pod šroub. Vrut si sedne a opře o mříž a když na poličku použiješ 4 vruty, tak to drží navždy.
Stejným způsobem jsou přichyceny i větve.
Jinak poličky jsou přichyceny tak, že jsem vzal měděné kroužky /ale materiál může být jakýkoliv/, v něm je vyvrtaná díra na vrut. Polička je zevnitř opřená o mříž, kovové kolečko z venčí /průměr musí být větší než mezera mezi mřížemi/ a vrutem je to navzájem spojené. Funguje to jako podložka pod šroub. Vrut si sedne a opře o mříž a když na poličku použiješ 4 vruty, tak to drží navždy.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Bibione napsal:lwici napsal:Bibione napsal:Dík a dokže činča lézt po mřížích jakože viset hlavou dolů? \mám sice obr klec která byla ale původně na papoucha a má mříže daleko do sebe ( asi tak 1,5cm) tak sem přemýšlela že bych ji ještě obehnala pletivem ale nevím jestli musí i vršek klece?
jé a nemůže si ublížit? já mám klec vysokou metr a když by vylezla až nahoru a spadla atk si ublíží ne?
Taky jsem se toho bála, tak jsem to raději zadělala 20cm od země kartonem... ten mi asi za 3 týdny s maminkou sežraly... ale malá už po pletivu naštěstí nelezla. Mimina jsou jako z gumy. Když spadnou tak se jen oklepou a vesele dovádějí dál. Starší činčily to už maji naučené, takže ty nepadají. Většinou pletivo používají jako pomocnou stěnu pro odražení nebo pro šplnáhí na poličky ve vyšších patrech (ne že by se tam nedostaly jinak, ale si je to baví :)).
Ono záleží na tom jak a na do by spadla. Může si ublížit při pádu z 150cm stejně tak jako při pádu z 100cm.
-
- Bronzový uživatel
Sepp napsal:No ja tuhle klec už teď moc nevyužívám ... bude se stěhovat do mého druhého bydliště, takže když nebudou ve skříňové, tak je postěhuji do kovové klece :) Bude to takové letní sídlo.
Super díky moc ona je tam ta podložka i trochu viděrt na té fotce ale ne tak dobře aby to bylo poznat jak to tam je udělané takže jdu na to a pak vložím taky fotečku jak to má zařízené :-)) Díkec
-
- Bronzový uživatel
tak jsem zařídila klec pro činču - je to první a zatím ještě musím rořešit odpočívadlo v horní části ale je hotovo. Pokud budete mít prosím někdo připomínky co bych měla opravit nebo dodělat nebo předělat budu moc ráda za info. Jste tu zkušení a já zatím amater. Moc díky a koukněte :
http://fotogalerie.cincila.com/index.php?cat=10476
-
- Stříbrný uživatel
Bibione napsal:tak jsem zařídila klec pro činču - je to první a zatím ještě musím rořešit odpočívadlo v horní části ale je hotovo. Pokud budete mít prosím někdo připomínky co bych měla opravit nebo dodělat nebo předělat budu moc ráda za info. Jste tu zkušení a já zatím amater. Moc díky a koukněte :
Dobré, jen činčila není veverka, takže bude potřebovat tak dvě, tři poličky. Na větvy samotné se neudrží.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
je pěkně udělaná, ale máš tam ještě dost nevyužitého místa.. ale věřím, že postupem času to bude super.. :wink:
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Sepp napsal:Bibione napsal:tak jsem zařídila klec pro činču - je to první a zatím ještě musím rořešit odpočívadlo v horní části ale je hotovo. Pokud budete mít prosím někdo připomínky co bych měla opravit nebo dodělat nebo předělat budu moc ráda za info. Jste tu zkušení a já zatím amater. Moc díky a koukněte :
Dobré, jen činčila není veverka, takže bude potřebovat tak dvě, tři poličky. Na větvy samotné se neudrží.
ta spodní větev je dobrá (je vodorovně), ale ta druhá je opravdu dost strmá.. sice se na něktrých místech "udrží", ale větší část větve nebude využitá (a ani na okus, protože se k ní nemá jak dostat..)
-
- Bronzový uživatel
Denča Bártková napsal:Sepp napsal:Bibione napsal:tak jsem zařídila klec pro činču - je to první a zatím ještě musím rořešit odpočívadlo v horní části ale je hotovo. Pokud budete mít prosím někdo připomínky co bych měla opravit nebo dodělat nebo předělat budu moc ráda za info. Jste tu zkušení a já zatím amater. Moc díky a koukněte :
ta spodní větev je dobrá (je vodorovně), ale ta druhá je opravdu dost strmá.. sice se na něktrých místech "udrží", ale větší část větve nebude využitá (a ani na okus, protože se k ní nemá jak dostat..)
Ok tak já tu horní větev ještě trochu položím a ty poličky - ono je jedno odpočívadlo vpravo v kleci udělané z větví ( jako vor ) a zatím přidrátované ( neměla jsem takové ty podložky velké ty musím ješt dokoupit a přidělat to pak tím. A ještě se zeptám papání a pití mám zatím dole je to tak ok i seníček
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
to vůbec nevadí, že máš jídlo a pití dole.. :wink:
-
- Bronzový uživatel
Denča Bártková napsal:to vůbec nevadí, že máš jídlo a pití dole.. :wink:
Já jen jestli to má mít někde nahoře. zase jsem brala že to bude 3-měsíční a bude se bát tak aby k tomu nemusela moc daleko :-))
A ještě papání má mít celodenně nebo se jí dává nějak třeba ráno a večer a mezitím pořád dostatek sena. Jo a co do domečku mám jí ho vystlat taky senem?