Baští svoje bobky....
Baští svoje bobky....
Ahoj lidičky,
Je to nechutné, ale musím se tu poradit s odborníky...
máme činčiláka Kubu asi 2,5 roku, dáváme mu seno a mlsky (směs ovoce a semen pro činčily) a lisované seno v granulích. Písek má neustále v kleci (prakticky se nekoupe ale aspoň trochu).
Je to asi půl roku co jsem si všiml že náš Kuba drží bobek v tlapce a žvýká.
Normálně si ho vzal od zadečku a kousal jako rohlík!!!
Má ještě jiné potíže a to s pelicháním ... nezdá se že by pelichal z jednoho místa. Prostě pelichá a každé ráno uklízíme kolem klece plno chuchvalců šedých chloupků.
Možná že to má spojitost ale nevím jak tomu zabránit.
PROSÍM PORAĎTE
Děkuji Max :cry:
Je to nechutné, ale musím se tu poradit s odborníky...
máme činčiláka Kubu asi 2,5 roku, dáváme mu seno a mlsky (směs ovoce a semen pro činčily) a lisované seno v granulích. Písek má neustále v kleci (prakticky se nekoupe ale aspoň trochu).
Je to asi půl roku co jsem si všiml že náš Kuba drží bobek v tlapce a žvýká.
Normálně si ho vzal od zadečku a kousal jako rohlík!!!
Má ještě jiné potíže a to s pelicháním ... nezdá se že by pelichal z jednoho místa. Prostě pelichá a každé ráno uklízíme kolem klece plno chuchvalců šedých chloupků.
Možná že to má spojitost ale nevím jak tomu zabránit.
PROSÍM PORAĎTE
Děkuji Max :cry:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Takže směsky nedávat-nejsou pro činčilky zdravé. To,že papá bobky, je naprosto v pořádku. Dělají to činčilky normálně-získávají tak nezbytné živiny.Pokud jde o pelichání.Může mít plíseň,takže si sežeň fungistop a přidávej jej do koupacího písku.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Slavkov, okr. Uherské Hradiště
Ahoj, žádná semena!! Ovoce mu dáváte jaké? Jablíčka, sušené švestky, rozinky..to můžou s mírou, ale jiné bych nedávala, tropická ovoce nemůžou vůbec (pomeranče, ananas, banány atd.) Bobky činčily jí normálně, je tam plno vitamínů :wink: Pelíchat může třeba i z většího tepla nebo ze stresu a nebo taky může mít plíseň, moje činčilky nikdy nepelíchaly, tak nevím, jak Ti v tomto poradit.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Směsku vysazuj postupně-činčilky mají citlivé trávení. Přidávej obyčejné granule pro činčily a jejich dávku zvyšuj a směsku ubírej. Tím pozvolna přejdeš na granullky a činčilce neublížíš. Taky je důležité seno. Jako pamlsek občas dávej sušené jablíčko,rozinku nebo můžeš také dávatusušené plátky šípkové růže a sušené šípky. To mají činčilky rády a neublíží jim to, narozdíl od tučných semen a sladkého ovoce.
dáváme jen tu směs a občas rozinku jako pamlsek.Čerstvé ovoce nechce žádné. Obyčejné seno jsme před třema týdny vysadily protože ho akorát vytahal a podupal, ale asi se k senu vrátíme. Jinak mu dáváme Granum- kompletní krmivo pro činčily. A v tom je prý i lisované seno .Zkusím postupně zmenšovat dávku směsi...
Jak poznám že má plíseň? jinak se nám ulevilo že je normální jíst bobky :D .
děkuji
Jak poznám že má plíseň? jinak se nám ulevilo že je normální jíst bobky :D .
děkuji
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
směs musíš vysadit,může činčilce poškodit játra.já ji po letech také úspěšně nahradila granulkama.seno je důležitý doplnět stravy.ohledně plísně zajdi třeba na veterinu a nebo opravdu vyzkoušej ten Fungistop
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Požírání (nejen) vlastních bobků je u činčil normální, upravují si tak střevní mikroflóru. Dokonce se říká, že když má činčilka střevní mikroflóru rozhozenou(průjem, antibiotika...), tak se jí mají dát bobky jiné zdravé činči.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Želetava, Bítovánky
- Kontaktovat uživatele:
že papá svoje bobky je normální ale směsky a tučná semena(slunečnice oříšky atd..)by mu mohli hodně ublížit. To že pelichá trva jak dlouho?? oni taky přesrstují přece jen je tepleji než v zimně
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Každá činčila pelicha....pokud to pelichání neni takové, že mu dou vidět hola mista, tak bych to neřešila...asi máte doma větší teplo a tak sundava kožich. ;-)
Jinak pojídaní bobku, jak bylo řečeno, je v pořádku, dobiji tim mineraly, které mu chybi. Směs nedavej vůbec....jediné, co by činčila měla jíst, jsou granule, seno a voda. Směsku nech jako pamlsky....takže jednou za čás, protože směsky jsou hrozně tučné a s tim si činčila neumí poradit a tak se ji veškerý tuk uklada na játrech,tudíž je to pomalé usmrcování činčily. Takže na to bacha ;-)
Jinak pojídaní bobku, jak bylo řečeno, je v pořádku, dobiji tim mineraly, které mu chybi. Směs nedavej vůbec....jediné, co by činčila měla jíst, jsou granule, seno a voda. Směsku nech jako pamlsky....takže jednou za čás, protože směsky jsou hrozně tučné a s tim si činčila neumí poradit a tak se ji veškerý tuk uklada na játrech,tudíž je to pomalé usmrcování činčily. Takže na to bacha ;-)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Krnov
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj jojo jak píšou holky :wink: Věř jim :lol: a k tomu senu...to žeho činčilky občas pošlapou a pak nejí je normální dej ho třeba do seníčku :wink: To jen tak vysadit nemužeš :wink:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: OSTRAVA
- Kontaktovat uživatele:
odpověd
Každá činčilka jí své bobky! opravdu je to normální!
dokonce se doporučuje, že pokud máš např. jednu nemocnou nebo slabou činčilu, tak ji máš dát do klece bobky od ostatních, silnějších a zdravých činčilek :P
dokonce se doporučuje, že pokud máš např. jednu nemocnou nebo slabou činčilu, tak ji máš dát do klece bobky od ostatních, silnějších a zdravých činčilek :P
Děkuji... Jak poznám že je to ta plíseň?
Kde seženu ten fungistop? mají ho v lékárně?
A že máme doma teplo? to asi máme ale topíme pořád stejně, a pelichat začal asi před půl rokem. Tak myslím že teplem to asi nebude...
to seno zítra nasuším a hned ho Kubíčkovi přinesu...
Moc děkuji za informace....
Max
A že máme doma teplo? to asi máme ale topíme pořád stejně, a pelichat začal asi před půl rokem. Tak myslím že teplem to asi nebude...
Max
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Postřižín u Prahy
podíveje na starší témata, tam jsou činčilky s plísní vyfocené a porovnej to
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Max napsal:Děkuji... Jak poznám že je to ta plíseň?
Max
kolem očička se dělaj holá ista....de vidět kůže ............ jinak pokud si nasušíš seno, tak ho musíš nechat 3 měsíce uležet, protože tam je vlkost, která by je mohla nadmout ;-)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha 5
Maxi, nečekej na usušení sena, jak říká Martej, ještě by se mělo uležet a kup seno zatim v potřebách pro zvířata.. seno je pro ně dost důležitý, vedle čistých granulí je to pro ně základní potrava..
to že ti chlupáč pelichá je naprosto normální.. mně, co se udělalo trochu tepleji, začali činči taky decentně upouštět kožíšek.. jestli nechceš mít chlupy kolem, tak já někdy ráno vezmu každou činču a hladím je s takovým jemným škubáním..
to že ti chlupáč pelichá je naprosto normální.. mně, co se udělalo trochu tepleji, začali činči taky decentně upouštět kožíšek.. jestli nechceš mít chlupy kolem, tak já někdy ráno vezmu každou činču a hladím je s takovým jemným škubáním..
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: OSTRAVA
- Kontaktovat uživatele:
odpověď
NEDÁVEJ MU ČERSTVÉ SENO!!!!!!!!! umře ti! musí být dostatečně odleželé. kup staré !
Takže mám odpověd na to jestli baští své bobky.Takže ano, když sní svoje bobky tak se jim nic nestane obsahují totiž všechno co zbaaští např. seno atd..
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51
baští bobky
není to nic proti ničemu / jenom lidi to nedělají - snad / ale bobky obsahují i strávené důležité látky, takže nechte je podle chuti a potřeby bobky baštit a neříkejte jim éééé
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bouzov
Re: Baští svoje bobky....
Tak koukám že je to normální že činča jí svoje bobiše :lol: ,ted mi to dělá jedna činča.Co by jí mohlo chybět ? :D
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51
Re: Baští svoje bobky....
JJ proti chuti žádný dyšputát - u první činči mě to zarazilo a myslela jsem si něco o čuňátku, ale pak jsem se dozvěděla od odborníků, že je máme nechat, protože právě pro ně to je zdravé a potřebné, právě kvůli těm živinám. :wink:
Vrátit se na “Nemoci a potíže”