Prosím pomoc!!! - koupená činčila porodila najednou mládě
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Jižní čechy
Prosím pomoc!!! - koupená činčila porodila najednou mládě
Dobý večer, prosím o pomoc, o rady. Před 2 měsíci jsem koupila od chovatele činčilku k mojí samičce a dneska jsem šla holky krmit a všude po kleci chlupy (asi se praly) a z domečku vylezlo mláďátko.
1)jsem nasraná, jak je možné, že jsem si od chovetele koupila těhotnou činčilu??????????????
2)Co mám dělat s mládětem? Postará se matka o všechno????
3)Kdy poznám, co je to za pohlaví?
4)Kdy můžu na činčilu sáhnout - zjistit pohlaví?
5)Pokud to bude kluk, jak dlouho má být u matky, aby mi neoplodnil další činčilu????
Díky, jsem zoufalá...
1)jsem nasraná, jak je možné, že jsem si od chovetele koupila těhotnou činčilu??????????????
2)Co mám dělat s mládětem? Postará se matka o všechno????
3)Kdy poznám, co je to za pohlaví?
4)Kdy můžu na činčilu sáhnout - zjistit pohlaví?
5)Pokud to bude kluk, jak dlouho má být u matky, aby mi neoplodnil další činčilu????
Díky, jsem zoufalá...
-
- Bronzový uživatel
Re: Prosím pomoc!!! - koupená činčila porodila najednou mlád
Je to holka???
Jinak barevně je bílá, kolem hlavy a kousek ocásku šedá. Váží 46g.
Jinak barevně je bílá, kolem hlavy a kousek ocásku šedá. Váží 46g.
-
- Bronzový uživatel
Omlouvám se, nejde mi vložit fotka....
-
- Bronzový uživatel
foto
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsou v kleci chlupy, budeš muset holky od sebe oddělit, jinak přijdeš o miminko a ještě se mohou mezi sebou samičky zabít. Maminku s mimčem nech v kleci a samičku bez mláděte odděl do jiné klece. Někdy se těhotenství u samičky nedá poznat a hodně se to stává u jednoho mláděte.
Miminko teď první 4 dny hlídej a pravidelně ho važ. Pokud po třech dnech nezačne přibírat, budeš muset začít dokrmovat a nebo mu najít náhradní mamku. Pohlaví nedokážu z této fotky určit, mám ji hodně rozmazanou, ale tipla bych na samičku.
toto je sameček
toto je samička
Miminko teď první 4 dny hlídej a pravidelně ho važ. Pokud po třech dnech nezačne přibírat, budeš muset začít dokrmovat a nebo mu najít náhradní mamku. Pohlaví nedokážu z této fotky určit, mám ji hodně rozmazanou, ale tipla bych na samičku.
toto je sameček
toto je samička
-
- Bronzový uživatel
Děkuju za odpověď. Já jsem v naprostém šoku, činčila je narozená na konci února, brala jsem si ji v červenci, a porodila včera. Jestli dobře počítám, musela zabřeznout někdy v jejích 4 měsících??? Není to brzo? :shock:
Ničeho jsem si nevšimla, akorát včera, když jsem šla krmit, byly v kleci chlupy a "matka" najednou napadala tu druhou. Nenechala ji slézt dolu na spodek klece - no a z domečku najednou vyšlo mládě. Málem to se mnou švihlo a vydýchávám to doteď. Jen doufám, že je to fakt samička, tu bychom si teoreticky mohli nechat. Ale cítím se dost podvedeně, jak se to může chovateli stát a činčilu jen tak prodat? Co bych dělala, kdybych neměla náhodou náhradní klec, to nevím.
Ničeho jsem si nevšimla, akorát včera, když jsem šla krmit, byly v kleci chlupy a "matka" najednou napadala tu druhou. Nenechala ji slézt dolu na spodek klece - no a z domečku najednou vyšlo mládě. Málem to se mnou švihlo a vydýchávám to doteď. Jen doufám, že je to fakt samička, tu bychom si teoreticky mohli nechat. Ale cítím se dost podvedeně, jak se to může chovateli stát a činčilu jen tak prodat? Co bych dělala, kdybych neměla náhodou náhradní klec, to nevím.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
Stát seto může, chovatel o tom nemusel ani vědět...
http://chsvertuamor.webnode.cz/poznamky ... ov-mladat/
http://chsvertuamor.webnode.cz/poznamky ... ov-mladat/
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Raduska napsal:Děkuju za odpověď. Já jsem v naprostém šoku, činčila je narozená na konci února, brala jsem si ji v červenci, a porodila včera. Jestli dobře počítám, musela zabřeznout někdy v jejích 4 měsících??? Není to brzo? :shock:
Spíš bych řekla, že ji měl asi chovatel moc dlouho ve školce i se samečkama. Bohužel v tomhle věku je těžké poznat, jestli je samička těhotná a nebo, jestli přirozeně přibírá :-( spoj se s chovatelem a vyžádej si informace - s kým otěhotněla a jestli není z příbuzenské plemenitby. Chovatel asi nebyl tak zkušený. Zkus miminko znovu nafotit, aby byla fotka ostra ;-)
Taky přilepši samičce - je dobré ji teď zvýšit přísun vápníku, vitamínů a minerálů. Zabřezla příliš brzo a mohlo by se to projevit na jejím zdravotním stavu. Takže je dobré mamině přilepšit třeba mléčnými granulemi, vločkama, kuličkama pro mimiminka, roboranem h pro kožešinova zvířata, sušenými malinovými listy atd. skoro vše najdete tady http://www.zravamrska.eu/?cz_pro-cincily,54
-
- Bronzový uživatel
Já bych tak nenadávala. :) Holt jsi koupila ,,dva v jednom" :wink: Můžeš se zeptat chovatele,jestli nechce mláďátko zpátky....
-
- Bronzový uživatel
Děkuji za rady. Pokud by vás něco napadlo, napište mi prosím, budu moc ráda. Mám sice činčilu už 10 let, ale s miminama teda zkušenosti nemám. Musím uznat, že je to hezký pohled, na to mrně, ale rozdýchává to celá rodina. :roll: Musela jsem chvíli přemlouvat, abych si mohla pořídit tu "matku" no a teď jsou z toho hned dvě činčily.
Potřebovala bych nějak přepažit skříňovou klec, tu druhou činčilu mám v separé kleci, ale to je něco tak obrovskýho, že se nedá v místnosti hnout. Proto asi nějak na ty dva měsíce přepažím skříňoklec. Nahoře by byla ta jedna činčila a dole mamina s miminem. Napadá vás, čím to přepažit - jestli jen deskou nebo tam nějak zabudovat i pletivo, aby na sebe viděly a cítily se?
Potřebovala bych nějak přepažit skříňovou klec, tu druhou činčilu mám v separé kleci, ale to je něco tak obrovskýho, že se nedá v místnosti hnout. Proto asi nějak na ty dva měsíce přepažím skříňoklec. Nahoře by byla ta jedna činčila a dole mamina s miminem. Napadá vás, čím to přepažit - jestli jen deskou nebo tam nějak zabudovat i pletivo, aby na sebe viděly a cítily se?
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Přepažila bych to plnou deskou. Aby na sebe ty dvě nemohly ani přes pletivo - ono pak by holky mohly bejt bez prstíků. A až by se odstavilo mimí, tak bych začla seznamovat znova...
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Opava
- Kontaktovat uživatele:
taky se mi to stalo... samička měla mít půl roku a po měsíci doma mi porodila a ne jedno ale 3 mimina. taky jsem byla v šoku! z chovatele se vyklubal překupník (což již není ojediněné, ba naopak běžné)
taky jsem stresovala a nakoupila všechno možné a nekonec to proběhlo všechno v pořádku :). chce to B-komplex (šumivé tablety - koupíš v lékárně, přečti si dávkování), který dáš do vody do napáječky. podpoří to chuť k jídlu. pak jsou dobré listy jahodníku na tvorbu mlíčka. miminko teď bude mít obrácený rytmus života, tak se mamina moc nevyspí. chce to klid, dostatek vitamínů a samička to zvládne ;) ta moje to taky zvládla ;)... jen miminka šli všichni striktně na mazlíky! bohužel jsem se nedopátrala otce...
taky jsem stresovala a nakoupila všechno možné a nekonec to proběhlo všechno v pořádku :). chce to B-komplex (šumivé tablety - koupíš v lékárně, přečti si dávkování), který dáš do vody do napáječky. podpoří to chuť k jídlu. pak jsou dobré listy jahodníku na tvorbu mlíčka. miminko teď bude mít obrácený rytmus života, tak se mamina moc nevyspí. chce to klid, dostatek vitamínů a samička to zvládne ;) ta moje to taky zvládla ;)... jen miminka šli všichni striktně na mazlíky! bohužel jsem se nedopátrala otce...
-
- Bronzový uživatel
Tak jsem to právě přepažila pevnou deskou. Činčilí máma zkoumá zmenšenou klec, slyší nad sebou kroky té druhé činčily a miminko nechává dole samotné v domečku - nevadí mu to? Nikde jsem se nedočetla, jestli se mámy hnou nebo nehnou na krok. Nevím, jak moc ho mají zahřívat a jak moc u něj být?
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
některé matky jsou u mimí pomalu 24h denně, některé matky, skoro vůbec, matku, která si mimina nevšímá je potřeba zavřít do malé klece, ba jí došlo, že tam má mimino a musí se starat.
Ale většinou je vše oukej a matka se zvládá starat - uvidíš podle váhy :)
Ale většinou je vše oukej a matka se zvládá starat - uvidíš podle váhy :)
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se k mimiku vrací a kojí ho, tak to je v pořádku :-)) Některé samičky nejsou nonstop s miminkem ;-)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Metylovice
Tak to se mi taky stalo,že jsem si přivezla samičku od chovatele,otěhotnět musela v pěti měsících,mela jít k samci,a jaké překvapení když jsem jí našla na dně klece i s miminkem,naštěstí měla u sebe samičku která s ní byla v poho a pomáhala jí malou vychovávat,sice se narodila slepá,ale jsou všechny tři v poho a už tři roky obývají klec a naprosto bez hádek.Starost o mimi zvládla v pohodě já zase dávám samičkam jak porodí za odměnu suš.jablíčko a listy pampelišek.U pár samiček se mi stalo,že nechtěly být u mimin ty první dny tak to řeším že dám tak na tři dny dny až týden všechny poličky z klece pryč,nechám jenom domeček na dně klece a pak je vše v poho samička pochopí že se musí starat a pak jak vrátím poličky tak je s mimkem a lítaj po poličkách atd.Některé holky jsou u mimek furt :lol:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Pokud miminko přibývá a vypadá čile, tak bych je nechala, některé smičky chodí k miminkum jen na kojení, kor když je to prvorodička.... nechala bych to na přirodě, samička přijde na to sama, že se má o mimi postarat.
Dávat do menší klece mi přijde zbytečné stresování, myslím že některé samičky vyloženě potřebují odpočinek od mimin!Ale to neznamená, že se o ně nepostará s krmením a čištěním zadečku a masírováním bříška... :-)
Některé samičky si dávají záležet,aby u miminka nabyly přistižené a jen zavřete dveře, už jsou u něj :-)
Pokud miminko je v pořádku a čilé, bych je nechala co nejvíce v klidu.
Dávat do menší klece mi přijde zbytečné stresování, myslím že některé samičky vyloženě potřebují odpočinek od mimin!Ale to neznamená, že se o ně nepostará s krmením a čištěním zadečku a masírováním bříška... :-)
Některé samičky si dávají záležet,aby u miminka nabyly přistižené a jen zavřete dveře, už jsou u něj :-)
Pokud miminko je v pořádku a čilé, bych je nechala co nejvíce v klidu.