Línání
Línání
Ahojky,
chtěla bych se zeptat, jestli se dá nějak zabránit línání? Nebo je normální, že pouští tolik chlupů? Mám jich kolem klece strašně moc, musela bych luxovat 2x denně, aby to tam nebylo. Činčilka je jinak naprosto v pořádku.
chtěla bych se zeptat, jestli se dá nějak zabránit línání? Nebo je normální, že pouští tolik chlupů? Mám jich kolem klece strašně moc, musela bych luxovat 2x denně, aby to tam nebylo. Činčilka je jinak naprosto v pořádku.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Kladno
S tím nic nenaděláš. Ale fleesová houpačka pěkně chloupky pochytá, stačí je pak jen vybírat. Jak se tam činčilky převalují, zachytí se tam opravdu většina chlupů, vřele doporučuju :lol:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě je to úplně normální, Skipi taky línal. Je to asi jako s kočkama a psama obměňují na léto srst :-)
Re: Línání
Ála napsal:Ahojky,
Co to je strašně moc? Je to dlouhodobé? Nebo to začalo až teď? Činčili samozřejmě mění srst jako ostatní zvířata. Pokud je chováš v bytě, nemělo by to být extrémně nápadné.. Rozhodně by neměli zůstávat lysiny a tvořit se velké chuchvalce. Pak je problém zřejmě v nevhodné stravě. Látek které mohou chybět a bez znalosti konkrétní krmné dávky a jejího příjmu zvířetem se dá špatně usuzovat.
Srst má naprosto v pořádku, takže to bude asi opravdu normální. Źádné vypadané ani vykousané flíčky. Jak píšete, asi je to normální. Houpačka je opravdu dobrá na chytání chloupků :lol:
Před Matýskem jsem měla činčilí holčičku a ta tolik nelínala, tak proto jsem se ptala. Díky za odpovědi.
Před Matýskem jsem měla činčilí holčičku a ta tolik nelínala, tak proto jsem se ptala. Díky za odpovědi.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Psáry
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem to tu někde psala... Honzík má pořád nejspíš vykousané díry kolem zadních nožiček a zdá se mi, že jsou čím dál větší. Už jste mi radili, že to může být ze stresu, ale to je nepravděpodobné, nepozoruju na něm nějaký stres, klec má na chodbě, takže ničím rušený není. A plíseň to také není, nemá ty místa vylysalé až na kůži. Už si s tím nevím rady, co dělám špatně. Nechci ho stresovat převozem k veterináři a ještě v takových vedrech. Alice co myslíš??? Díky
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Pilníkov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Línání
Ála napsal:Ahojky,
Mi Julča taky právě líná,ale že bych musela luxovat 2krát dene to teda ne-e :D !!!
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Žatec (Ústecký kraj)
- Kontaktovat uživatele:
u nás teda líná jen Casy. A chudák Lucky, jak je černej a ona bílá, tak je černobílej. to člověk nestíhá ani uklízet. ráno je tam čisto a když přijdu z práce, tak je v kleci koberec... :lol:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Trnava, SR
camilla napsal:u nás teda líná jen Casy. A chudák Lucky, jak je černej a ona bílá, tak je černobílej. to člověk nestíhá ani uklízet. ráno je tam čisto a když přijdu z práce, tak je v kleci koberec... :lol:
:shock: :lol: :roll:
Pro Verču:
S vykousanými flíčky zkušenost nemám. Zkusila bych do písku přidávat ten dezinfekční prášek. Píšeš, že to sice plíseň není, ale tohle mu určitě neuškodí.
Pokud se to nezlepší, tak bych k veterináři zavolala nebo zašla bez činčilky (jak píšeš hlavně kvůli stresu) a poradila bych se. Až pak bych ho tam vzala s sebou.
Držím palce, ať to dobře dopadne. :wink:
S vykousanými flíčky zkušenost nemám. Zkusila bych do písku přidávat ten dezinfekční prášek. Píšeš, že to sice plíseň není, ale tohle mu určitě neuškodí.
Pokud se to nezlepší, tak bych k veterináři zavolala nebo zašla bez činčilky (jak píšeš hlavně kvůli stresu) a poradila bych se. Až pak bych ho tam vzala s sebou.
Držím palce, ať to dobře dopadne. :wink:
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Fungistup mu přidávám do každé várky písku. Asi si to vykusuje z nudy, ale zdá se mi, že přeci jen po dlouhé době mu to začíná pomalu zarůstat. Tak uvidíme.... Za 14 dní jedu s pejskem k veterináři, on dělá i v zoo, tak se ho zeptám, co to může být, jestli ovšem rozumí činčám :roll:
Jinak díky!
Jinak díky!
Vousy
nepatří to mezi línání, ale našel jsem na podlaze, po jednom večerním výletě našeho činčiláka, tři jeho vousy, každý jinde. Vypadaly,že jsou i s kořínky. Je to normální? Protože u předchozí činčily jsem nepozoroval,že by mu padaly vousy. Jsou mu 4 měsíce. díky za odpověď
-
- Zlatý uživatel
Já nacházím fousky nejčastěji v písku, tam jsou dobře vidět. Jinak se žádná z činčil nestěžovala, že by ji něco chybělo :lol:.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Žďár nad Sázavou
- Kontaktovat uživatele:
Mojí Stacy taky padají fousky. Jeden mám dokonce v peněžence pro štěstí. :D
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Mému Scipionkovi taky sem tam nějaký ten fousek vypadne :lol: Neřekla bych, že by ho to nějak znervózňovalo :D
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Honzíkovi taky padají fousky. Nejčastěji ho vždycky najdu v písku.
Už jsem se tu ptala na začátku diskuse na línání. Budu kvůli tomu muset dát činčilku asi pryč. Těch chlupů je opravdu hodně - když otevřu dveře do pokoje a udělá se průvan, tak se zvednou spousty chlupů do vzduchu. Jak často luxujete nebo vytíráte kolem klece?
Činčilák je naprosto v pořádku, žádné vypadané flíčky nemá, jen z něho lítá strašnejch chlupů a já už nevím co s tím. Mám kvůli tomu dost problémy doma. Měla jsem už jednou činčilku, ale tolik chlupů z ní nikdy nebylo!!!!
Činčilák je naprosto v pořádku, žádné vypadané flíčky nemá, jen z něho lítá strašnejch chlupů a já už nevím co s tím. Mám kvůli tomu dost problémy doma. Měla jsem už jednou činčilku, ale tolik chlupů z ní nikdy nebylo!!!!
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Žatec (Ústecký kraj)
- Kontaktovat uživatele:
je holt teplo a i činčily línaj. Já kolem klece zametám každý den, hned jak přijdu z práce.... A pokaždé, když uklízím celou klec, tak mám plný nos chlupů - to bych vždycky zešílela. Ale činčilí chupy prý nejsou alergenní, spíš seno, které se jim dává...
Mně osobně ty chloupky nevadí, mám v bytě ještě 2 zlatý retrívry, po těch je větší bordel...
Mně osobně ty chloupky nevadí, mám v bytě ještě 2 zlatý retrívry, po těch je větší bordel...
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hranice
- Kontaktovat uživatele:
camilla napsal:je holt teplo a i činčily línaj. Já kolem klece zametám každý den, hned jak přijdu z práce.... A pokaždé, když uklízím celou klec, tak mám plný nos chlupů - to bych vždycky zešílela. Ale činčilí chupy prý nejsou alergenní, spíš seno, které se jim dává...
já kolem klece taky zametám každá den a aji luxuju i vytírám :wink: kvůli tomu činču nemusíš dávat pryč ono to zase přejde
-
- Zlatý uživatel
Třeba jim dát do klece flísový houpačky. Na tom se chlupy krásně zachytí a jednou za čas je z toho posbírám. A je jich tolik že by to vydalo na další činčilku :wink:.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Mrač 178
Tak to mě taky holky línají a je to všude. To abych ob den vyklízela chlupy na skříních, počítači..... Vždycky, když luxuju tak je hned plnej pytlík, musím přejít na bezsáčkový vysavač, abych ušetřila na pytlíkách a mohla nakupovat holkám :lol: :lol: Doufám, že už brzy přelínají a bude to o.k. :wink:
Opravdu teda myslíte, že je to tím, že bylo takové horko a že prostě "jen" línají a že to s ochalzením přejde?,? Já právě myslela, že činči nelínají...
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Mělo by je to opravdu přejít. Pokud máš činču krotčí, tak když mě u prvního Mišáka přestalo bavit všude sbírat chlupy, tak jsem to řešila následovně vzala tupírák a pročesala mu kožíšek (tak jak vyčesáváme psy ze začátku se jim to moc nelíbý ale když je svědí kožíšek tak Bona-pes v jistý partiích vzorně drží a ještě se natáčí směrem kde ji mám podrbat) něco podobné dělal i Mišák. Prostě se tím trošku urychlí to přelínání. Zkus to za to nic nedáš.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Používám na vyčesávání zibní kartáček, bohatě to stačí. Posbírá chluby, co vypadnou a v pohodě. Jen to působí statickou elektřinu v kožíšku.
Vrátit se na “Nemoci a potíže”