Činčilka od rodičů whilson silver a whilson white
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Tišnov
- Kontaktovat uživatele:
Činčilka od rodičů whilson silver a whilson white
Ahojky všem,
prosím o radu. Našla jsem inzerát - samička činčilky, která se narodila těmto činčilým rodičům: maminka je mutace Wilson Silver a tatínek je mutace Wilson White. !!!
Mám mít obavu ji přidat (časem) k Beige samečkovi? Nebo ji raději mám odmítnout?
Díky za jakoukoliv radu.
prosím o radu. Našla jsem inzerát - samička činčilky, která se narodila těmto činčilým rodičům: maminka je mutace Wilson Silver a tatínek je mutace Wilson White. !!!
Mám mít obavu ji přidat (časem) k Beige samečkovi? Nebo ji raději mám odmítnout?
Díky za jakoukoliv radu.
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
můžeš ji dát k beige samečkovi....ale zjisti si vahu a jak vypada....toto křížení se nesmí. Samička může být mala...ve dvou mesich by mela mít přes 200g
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
Já bych ji do chovu nedávala, nevíš co může mít za vady. Přece jen to je ryziko!
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Lom (západní Čechy)
žanda napsal:Já bych ji do chovu nedávala, nevíš co může mít za vady. Přece jen to je ryziko!
Souhlasím se žandou jestli nechceš mít popřípadné problémi tak se koukni jinde
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
letalní faktor v sobe určitě nema.....ale tyto mutace když se skříží, tak se umosnují špatné vlastnosti obou rodiču.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Letálí faktor nemá projevený (může si ho nést), ale je tu velká pravděpodobnost na genetycké vady které okem nevidíme. ;)
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
ne nemůže, mládě s letalnim faktorem se bud nenarodi a nebo zemře hned po porodu.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Marti, genetika savců je mnohem složutější než u kytiček.
Naposledy upravil(a) žanda dne Út Kvě 26, 2009 18:04, celkem upraveno 2 x.
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
žaneto, to samozdřejmě vím, nemusíš mít obavy.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Želetava, Bítovánky
- Kontaktovat uživatele:
lethalni faktor se nepřenáší jedna třetina mládat umírá na lethal faktor ptala jsem se na tom 2 učitelek zabývají se genetikou léta ta samička v sobě lethální faktor nemá. Záleží na tobě já souhlasim s Martinou :) koukni jak vypadá kolik má gramů atd ;)
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Tišnov
- Kontaktovat uživatele:
Toto mi na ten dotaz napsala MVDr. Švehlová:
"Dobrý den,
od majitelů rodičů je to nezodpovědnost, vůči matce, protože letální faktor se projevuje tím, že se narodí mrtvé, neživotné mládě nebo že odumře ještě plod v děloze matky, takže ohrožená je matka. Mládě, které byste si koupila, by mělo být v pořádku, zdědilo po jednom rodičů bílý gen a po druhém standard, jinak by nepřežilo. Osobně bych se činčilku nebála koupit, spíš bych majitelům rodičů vysvětlila, že taková kombinace činčil může být velmi nebezpečná pro zdraví nebo život jejich samice - matky toho malého, takže by je měli hned oddělit, aby už neměli další mláďata."
Zní to i logicky. I když z toho, co říká Žanda, mám nějak strach. Ale doktorka by to měla mít vystudované.... Raději se asi podívám jinde...
Díky moc všem, je to super, takto pomáhat ostatním Fakt dík.
:lol: :lol:
"Dobrý den,
od majitelů rodičů je to nezodpovědnost, vůči matce, protože letální faktor se projevuje tím, že se narodí mrtvé, neživotné mládě nebo že odumře ještě plod v děloze matky, takže ohrožená je matka. Mládě, které byste si koupila, by mělo být v pořádku, zdědilo po jednom rodičů bílý gen a po druhém standard, jinak by nepřežilo. Osobně bych se činčilku nebála koupit, spíš bych majitelům rodičů vysvětlila, že taková kombinace činčil může být velmi nebezpečná pro zdraví nebo život jejich samice - matky toho malého, takže by je měli hned oddělit, aby už neměli další mláďata."
Zní to i logicky. I když z toho, co říká Žanda, mám nějak strach. Ale doktorka by to měla mít vystudované.... Raději se asi podívám jinde...
Díky moc všem, je to super, takto pomáhat ostatním Fakt dík.
:lol: :lol:
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
já plně souhlasím s pani doktorkou. Genetických vad se můžeš bát vždy...nikdo ti na 100% nezjistí, že právě jejich miminko je 100% geneticky zdravé. do činčilek nevidiš. Zeptej se na váhu, pokud nebude mít odpovídající váhu, tak ji neber, pokud ano, nebala bych se toho.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Želetava, Bítovánky
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak taky bych se toho nebála pokud vypoadá činčilka zdravě a má odpovídající váhu :) ale záleží jen a jen na tobě :)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
no, ono když se na to člověk dívá z jiného úhlu.... letální faktor by hrozit neměl, to je pravda....... ale jak kvalitní chov má člověk, který kříží mutace aniž by si zjistil ty nejzákladnější informace? to si pak taky možná "nestihl" nikde přečíst třeba to, že činča nesmí směsky, že potřebuje písek apod., a mohly by být problémy v jiných oblastech než jen samotná genetika týkající se letálního faktoru...
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Mimoň
A nebyla by i nejaka fotka mladete???
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Nový Ples
- Kontaktovat uživatele:
Určitě se přidávám k vysvětlení paní doktorky. Nám to na škole vysvětlovali taky tak ( genetika člověka a to je dle mého ještě geneticky složitější tvoreček než činčilky).
Nicméně vždy je konečné rozhodnutí na tobě, jestli ano či ne.
Nicméně vždy je konečné rozhodnutí na tobě, jestli ano či ne.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj- Ostrava, F-M
- Kontaktovat uživatele:
Poptej se jeste odkud rodice jsou, poku djsou ze zveraku, tak bych malou tak jako tak do chovu nedavala...kdo vi z jakeho krizeni vysli oni...jinak kdyz jsem se ptala veta rikal ze pribuzenskym krizenim je tam to riziko genetickych vad hodne velke, muze mit pry dokonce srusty na deloze, takze do budoucna problemy s porodem..ale jinak s letalem souhlasim s holkama, toho se bat urcite nemusis :wink: