zlý činčilák

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

martinka.si
Nový uživatel

Příspěvekod martinka.si » Út Led 18, 2011 21:24

aha, no to stim klepnutim sem skousela a zacal kvicet a otevrel na me pusu a chtel hryznout jeste vic :D tak nevim no. Ma neco malo pres rok :)

Disable adblock

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Út Led 18, 2011 21:55

buď trpělivá a zkoušej to pokaždé když kousne

Laďka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Hostinné,VČ kraj

Příspěvekod Laďka » Út Led 18, 2011 22:03

Tak u nás kouše Čípa nejspíš ze žárlivosti.Nikdy to nedělala,až co jsou doma další dvě činčilky,tak občas kousne.A prdí a smrdí.Naprosto je nesnáší a když se k nim před ní přiblížím a promluvím na ně,tak mě kousne do nohy.Už nesmím vzít do ruky ani smetáček,to ji mám okamžitě někde zakouslou.Zřejmě ji to připomíná nechtěné kamarádky.Ale pak se zklidní a pokousaniny mi oblizuje a mazlí se a mazlí.Jak kdyby říkala:,,ty jsi jen moje".Už jsem si zvykla a jsem před ní prostě opatrná a nedělám moc,co nesnáší.

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Stř Led 19, 2011 9:08

jo,přesně :D u nás to dělal sameček když měl holku zabřezlou,to jsem ani nemohla v kleci zamést bez toho aby mi vysel na smetáčku :lol:

Disable adblock

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Stř Led 19, 2011 11:56

To jsou ale potfurky zarlive:-)
Na to mam jednu fintu a radu.Cincilky jsou bohuzel strasne zarlive a hlavne zavistive.Nikdy, kdyz mate doma dalsi novou,tak neuprednostnujte v pomazleni, pozornosti a davanim pamlsku z ruky tu nocou, byt by to lakalo sebevic.Pamatuji si hodne a pak to muze spustit i tyhle problemy, ci dokonce bude pak necekane nekdy napadat i tu novou.Vzdy prvni pustte tu puvodni, i na ni mluvte a pomazlete a az pak tu novou.A bacha,mozna se to zda, jako fantas, ale takhle to delat i pri vicero cincilach.Oni maji vse v hlave a tak dodrzujte vzdy ten harmonogram, jako dosud u kazde zvlast, jak po sobe prisli a hlavne, jak jsou uz zvykle.Jakakoliv sebemensi zmena, kterou vy ani nemusite brat, jako zmenu a postrehnout je vykoleji a vystresuje i casto

Karolína Kapitánová
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Oravský Podzámok, 115/9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karolína Kapitánová » Stř Led 19, 2011 12:31

Moj cincilak sice nikdy nebol az taky agresivny aby hryzol, ale o pritulnosti tiez nemohlo byt ani reci. Nakoniec nas zblizili susene hrozienka :D ked ma vidi zasuchotat vrecuskom, okamzite sa pride pritulit a vypocitavo caka na svoju pochutku. Je to materialista, uznavam :P

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51

materialista

Příspěvekod Jitka Řeháková » Stř Led 19, 2011 15:40

Žoli je ubreptaný, přijde si ke mně vždycky postěžovat, dá se hladit, ani mu nevadí, když ho pustím jako druhého i když je jak já říkám můj prvorozený. Amy se hladit nenechá, ale jak se s něčím zařachtá, přijde se podívat jestli o něco nepřišla, sebere dobrotu a alou. O nějakém sbližování nemůže být ani řeč - je to potvůrka všemi mastmi mazaná. Ale dělá mi radost - po zákroku u paní dr. Lietavcové žere a bobkuje jedna báseň. Protože je takový jedlík, Žoli taky baští, docela se zakulatil. Ale je fakt, že když jednomu, tak i druhému :wink: Amy je asi němá, tu vůbec neslyším :lol:

Vignette
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Praha- Barrandov

Příspěvekod Vignette » Čt Led 20, 2011 11:44

No, mě teď začala hryzat Esk- hodně se jí nelíbí, když ji tahám z klece na váhu a úplně nejhorší je, když ji nesu z výběhu do klece (není problém dostat holky do klece jednotlivě, ale aby tam vlezly najednou, to dá dost zabrat- takže většinou tam hupne první Esme, kterou bych jinak asi nelapila a pak chytám- přes trubku od koberce- Esk). Naštěstí po mně nejde nijak agresivně, jenom dává najevo, že s mým počínáním nesouhlasí- do krve se jí podařilo mě rafnout jenom jednou a to byla skoro neviditelná ranka :). Naštěstí je Esk taková splachovací, jakmile je pak v kleci, tak jí můžu klidně strkat ruce do domečku (z toho mě jenom odstrkuje pacičkama, což je docela sranda :D) a je v pohodě :wink:

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Zlý

Příspěvekod Jitka Řeháková » Út Led 25, 2011 12:11

doufala jsem a myslela jsem si, že budu mít chovný pár. Po včerejšku mé naděje končí. Stalo se mi totiž do třetice, že Žoli uhnal Amy. Pořád se muchlovali, okusovali, pohoda. Najednou vystartoval a ona před ním utíkala. Už se několikrát lpostavila i na odpor, ale včera to nestačila. Myslala jsem, že mi umře :(( byla úplně bez ducha, okamžitě jsem se s ní postavila k otevřenému oknu, já ji ani nemohla snad nahmatat, byla i na okamžik snad bezpáteřní - no děsné. Potom jsem jí položila na dno klece, poličky dala pryč, jenom kolem sebe slabě hrabala jako v posledním tažení. Nemohla jsem se na ní dívat, šla jsem pryč. Za 10 minut už nabývala tvar, ale veškeré pokusy vlezt na domek končily pádem. Dala jsem jí kustovnici, jablíčko, snažila vnutit vodu - nic. Problémy začaly cca kolem deváté večer a teprve za jednu a půl hodiny se už neklepala, vylezla na ruku a pak se už proběhla sama po chodbě, vlezla do písku a už byla OK. Zažili jste tohle už někdy??? No já potřetí a mám dost. Dohromady je nedám, to by opravdu skončilo špatně. Žoliho musím hlídat, nějaké choutky na prohánění si musí nechat zajít. Holt bude mít kamarádku a útrum. A dohled. Jestli jste něco takového zažili, prosím o radu co s tím. Díky

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Út Led 25, 2011 21:54

Aby to spis nebyly ty krece, nebo epilepsie.Pokud by se to opakovalo jeste nekdy, tak to neni samo sebou.Otevrene okno ted radeji ne, je zima, mrzne a nahla zmena teploty by ji mohla spis ublizit, aby nenastydla.

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

včera klid

Příspěvekod Jitka Řeháková » Stř Led 26, 2011 7:47

Ahoj, máme jet stejně po čase na kontrolu se zubama do Prahy na Hůrku. Zuby jsou v pořádku, baští, bobkuje jak má a tak paní doktorce řeknu i těchto stavech. Včera byl např. klid - já byla jak ostříž, ale láskyplně se okusovali, dokonce bych řekla, že Amy jeho víc. Okno jsem neotvírala celé, je to malé okénko na chodbě a ještě na půl, jenom aby šel čerstvý vzduch. Děkuji za každé stanovisko k potížím tohoto druhu a všechny zdravím.

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Stř Led 26, 2011 8:29

Mě se to stalo jednou při seznamování.holka ho tak dlouho honila po kleci až padl vysílením k misce a nehýbal se.Okamžitě jsem je oddělila,Čertíka jsem chovala- vůbec se nehnul jen bezvládně ležel.Dostal Béčko do tlamičky a holku jsem dala do malé klece do jeho klece.Za pár hodin jsem jí otevřela dvířka,očuchávali se,párkrát prohnali,ale už to bylo v pořádku.
Ona prostě nezvládla tolik podnětů najednou,ty když jsi ve stresu tak se potíš,klepeš...oni mají křeče nebo nežerou.
Máš možnost dát menší klec do větší a nechat to tak pár dní?budeš muset na ní pomalinku,je vidět že bude asi stres hůře zvládat.

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Re: včera klid

Příspěvekod jasmin » Stř Led 26, 2011 21:49

Jitka Řeháková napsal:Ahoj, máme jet stejně po čase na kontrolu se zubama do Prahy na Hůrku. Zuby jsou v pořádku, baští, bobkuje jak má a tak paní doktorce řeknu i těchto stavech. Včera byl např. klid - já byla jak ostříž, ale láskyplně se okusovali, dokonce bych řekla, že Amy jeho víc. Okno jsem neotvírala celé, je to malé okénko na chodbě a ještě na půl, jenom aby šel čerstvý vzduch. Děkuji za každé stanovisko k potížím tohoto druhu a všechny zdravím.

Urcite ji o tom rekni, ponevadz to muze byt nejaka geneticka vada i, srdicko slabsi apod. a pak by nesmela mit mlade, aby se to nededilo dal.
Bude potreba asi odebrat krev na celkove vysetreni, nevim.

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Stř Led 26, 2011 21:51

Doufam, ze jsem to spatne nepochopila.Ta cincilka, jak s ni jedes na kontrolu se zubama a ma s nima problem, tak snad neni se sameckem, aby meli mlade?Ponevadz tyhle vady se pak prenasi dal do dalsich chovu a generaci, ale tohle asi vis.

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

ahoj

Příspěvekod Jitka Řeháková » Čt Led 27, 2011 13:16

já jsem snad ani o mladých moc neuvažovala a je mi jasné, že ani nemusím. Nejdříve nechám Amy řádně vyšetřit, ale myslím si, že je to dopředu jané. Včera už byli na sebe milí, ale já hlídám, nestojí mi to pak za ty nervy. Jinak spolu nebydlí, jenom spolu poběhají.

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Čt Led 27, 2011 14:07

Nato taky bacha, staci par vterin, nemusis to uhlidat.I pri spolecnem vybehu hrozi, ze ji muze naparit.A jestli ma jeste ke vsemu problemy se zubama, tak to vubec ne.

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

tak nevím

Příspěvekod Jitka Řeháková » Ne Led 30, 2011 9:05

asi jsem špatný hlídač :roll: nevím jestli se nestalo :roll: včera při výměně podeslýlky jsem našla něco, co teoreticky může připomínat hlenovou zátku po spáření. V knížce se píše několik hodin po spáření, byli spolu večer a druhý den večer sem to oné našla. Včera při výběhu na Žoliho zaúčtočila docela zle, prostě na něho skočila a dá se říct, že doslova vyprášila, byl z toho celý tumpachový. Jaké jsou pozorovatelné změny? Vzhledem k jejím problémům ( 3 x slabost při výběhu, kdy ji prohnal a jednou jsme byli se zubama - pojedeme na kontrolu koncem února) Díky za typy

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Ne Led 30, 2011 10:11

Může to být zátka před,jsou 2.Jedna při říji druhá po oplodnění.
Pokud má samička takovéhle problémy vůbec bych je spolu nepouštěla dokud nebudeš vědět co je to a zda je to dědičné.snadno se něco přihodí a pokud má problémy se zuby či srdíčkem,je to dědičné a není fér pouštět do světa miminka s takovými vadami.

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

dík

Příspěvekod Jitka Řeháková » Ne Led 30, 2011 11:31

No dík, to se mi napůl ulevilo. Musím zdůraznit, že po miminech, když teď vím, že to není všechno v pořádku ani netoužím. Jenom se mi zdá Amy trochu divná - občas Žolina okusuje, nechá se okusovat, ale dokáže tropit i vyrvál - včera např. mu vybouchala kožich, že zůstal chudák jak vyřezaný. Netočí se k němu, nechce se nechat, i jsem přemýšlela jestli není :roll: např. lezba. Určitě to existuje i ve zvířecím světě a já bych se nedivila, kdybych měla smůlu v tomto směru. Berušku jsem měla z chovu, i když to byl chovatel z donucení - syn mu nadělal dluhy a on splácel výkupem, potom chov rušil, takže to křížil jak mu to napadlo a já měla smůlu na zuby. Jinak jsem ráda, že jsem s Vámi na fóru - dřív jsem to neznala, můžeme si napsat co nás trápí, jaké máme poznatky, podržet se psychicky a mít radost když se věci daří. Fakt, fakt dík. Ozvu se když bude něco nového a Vy jestli máte takovou zkušenost s odmítavou partnerkou - i když znovu zdůrazňuji, že mi to v našem případě zas tak moc nevadí, písněte.

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Ne Led 30, 2011 13:54

Ikdyz na nej obcas utoci, tak neznamena, ze ji nemuze naparit.Rozhodne bych je spolu nepoustela a oddelila je trvale, ponevadz si myslim, ze tady nejake ty problemy budou, zvlast, kdyz byla jedna z velkochovu, kde se kaslalo na genetiku a vse, jen na zisk ne.Bohuzel nekteri velkochovatele krizi i pribuzensky a s vadami, jen, kdyz kozesina stoji zato:-(
Rozhodne by nemely byt mimina z tohoto parku.Pokud na sebe nejsou vylozene fixovani, to by vyresilo pouze kastrace samecka, aby mohli zustat spolu, tak bych je oddelila a spolu nepoustela ani na chvilicku, ponevadz opravdu staci par vterin, neda se to uhlidat.

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Ne Led 30, 2011 14:00

Uvidíš co ti řekne doktorka na kontrole.Kdy tam jdeš?Co to bylo za problémy se zoubky?
Zatím je spolu opravdu nepouštěj,ono je to během pár sekund,to fakt neuhlídáš.Může být odmítavá a jakmile začne říjet bude se mu nabízet.Nebo to nemusíš ani poznat a najednou budou mimi.

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Amy

Příspěvekod Jitka Řeháková » Ne Led 30, 2011 14:57

Žoliho i Amy mám ze zveráčů. Velkochovatel byl minulý problém. Tady ani nevím odkud jsou. Amy měla na zadních stoličkách háčky, které paní dr. Lietavcová odstranila. Celkem byla brzy fit, začala baštit sama. Jsou každý ve své kleci, úprotože když už jsem si myslela, že bych je mohla po karnténě a delším vzájemném okukování dát dohromady, přišel ten první kolaps po uhonění, pak přišly ty zuby a teď zase kolaps po uhonění. Takže je dohromady nedávám, jenom co jim přidělím krmení, uklidím klec, tak si poběhají spolu. Ale jak jsem již psala - někdy je to vzájemné okusování, ale nikdy nepřipustila, že by ho měla za zadkem. Na kontrolu budeme muset jet určitě v únoru, zatím baští. Je to takový trapič :lol: , to abych se nenudila. :roll:

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Ne Led 30, 2011 15:48

Nene, to je spolu uz urcite nedavej, pouze, pokud samecka nechas vykastrovat.Jakmile tam uz byly nejake zubni problemy, je nejvetsi pravdepodobnost, ze by se to dal prenaselo do dalsich generaci a uz je tady s tim dost postizenych cincil.Navic u cincily ze zverimexu nemas jisty puvod, predky, zdravi, genetiku, takze cincily ze zverimexu bych ja osobne parovat nedoporucila do chovu vubec.

Jitka Řeháková
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

kastrace

Příspěvekod Jitka Řeháková » Ne Led 30, 2011 16:10

Vzhledem k tomu, že je Žoli živý a zdravý sameček, bála bych se kastrace. ještě počkám na radu s paní dr. Lietavcovou. Jinak díky za příspěvky k tématice, každá rada je prospěšná. :wink:

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Ne Led 30, 2011 17:33

Lietavcová ti poradí spíše z lékařského hlediska.Ne z hlediska chovatele činčil se zkušenosti.

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”