Nebobkuje

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Elata
Nový uživatel

Nebobkuje

Příspěvekod Elata » Po Pro 09, 2013 14:51

Ahoj, potřebuji si přečíst nějaké zkušenosti.. činčilka naše byla v pátek divná, tak ji kamarád vzal k veterináři (bylo mi zle a s 15 měsíčním synem bych to nedala, tak se nabídnul).. jen polehávala, nemohla na zadní nohy, nechala se v klidu hladit, za ničím se nehnala.. strašný. :( Dostala injekci na zavodnění, protože byla prý strašně dehydrovaná, nějakou injekci od bolesti a další jakousi ani nevím co, kdyby šlo o neurologický problém tak proti otokům.. na doma sáček s výživou do vody a stříkačku na dokrmování a další sáček s probiotikama.. nojo, jenže ona nebobkuje, od pátku pořád. Všechno vzorně zbaštila/vypila skrze stříkačky, druhý den i seděla, i si stoupala na zadní, jedla, ale žádný bobek, jen moč a trocha krve a co chvíli si něco "čistí" na bříšku, tahá srst.. a večer a dnes jsem jí na bříšku viděla nějakou hrču, snad vyhřezlé střívko, já nevím. Ona na sebe nedá ani sáhnout, abych jí to prohlédla.. prosím názory, zkušenosti.. je mi jasné, že k veterináři znovu, jen já v dešti s malinkým dítětem a nemocná totálně slabá to nedám, musím chtě nechtě počkat na přítele. Činčila má doma 9 týdenní mláďátko. :(

Disable adblock

Wulfina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Okr. Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Nebobkuje

Příspěvekod Wulfina » Po Pro 09, 2013 16:28

Určitě urychleně k veterináři...
9 týdnů nevadí, to už je mimino dost velké a zralé na odstav. :wink:

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Čt Pro 12, 2013 23:17

Pokud uz neni pozde, tak urychlene k veterinari, ktery ovsem rozumi cincilam.Kdyby ji nekdo mohl odvezt do Brna na Palackeho Univerzitu za Dr.Jeklem, nebo Hauptmanem, tam si ji muzou i odborne hospitalizovat.Vypada to na pupecni kylu a tam hrozi v urcitem okamziku a dobe protrzeni streva, proto nema bobky.U te se udela boulicka, na omak je to, jako bublina vzduchova na brisku.Musi ji to strasne bolet a trpet, ponevadz nemuze bobkovat a muze dojit, mozna uz dochazi k protrzeni streva, proto i ta krev.
Rozhodne nejezdit k veterinarum, kteri cincilam absolutne nerozumeji, vetsina cincil pak diky neodbornym zasahum a leceni umira:-( a bohuzel predtim jeste strasne trpi.
Pupecni kyla se musi odborne operovat a opravdu tam jsou ti vetove bezkonkurencni.Doporucila bych ji tam i nechat po zakroku tyden, aby se o ni postarali odborne, nebo aspon par dni.

Elata
Nový uživatel

Příspěvekod Elata » Čt Pro 12, 2013 23:29

Bohužel naše Betynka byla v úterý v devět ráno uspaná. Měla výhřez střívka, konečníku.. ještě v úterý ráno i hopsala, kus střívka venku, ale jak jsem ji pustila z přepravky, už si to tu hopsala.. bylo vidět, že jí není dobře a má bolesti, ale pořád byla chvílemi dost čilá.. každopádně šance na přežití operace měla minimální.. tak jsme ji nechali uspat, raději tak, než ji trápit. Ona byla velice akční a ulítaná, neumím si představit nutit ji odpočívat kdo ví jakou dobu po operaci, pokud by to vůbec přežila, což dle dr. pravděpodobně ne.. :(

Disable adblock

Wulfina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Okr. Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wulfina » Pá Pro 13, 2013 9:46

:( to mě mrzí...

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Pá Pro 13, 2013 11:11

To me mrzi, skoda.Chtelo to jit s ni hned k veterinari, ktery cincilam rozumi a neco o nich vi, tady evidentne nepoznali hned problem, neudelala se potrebna vysetreni asi i a na problem se neprislo vcas.V tom Brne by ji mozna zachranili, ikdyz tento problem je vazny, ale tam jsou machri.Stejne si myslim, dle toho popisu, ze slo o pupecni kylu a to vyhrezle strivko bylo pouze nasledek a dusledek toho, ze se ji ucpalo strevo, coz se dalo cekat, kdyz nebobkovala nekolik dni.Uz jen kolikrat jeden den, kdyz cincila nebobkuje muze skoncit fatalne, tohle je potreba resit okamzite, ale s odbornikem vzdy a vyplati se za nim jet i tak pro nekoho daleko.Nechapu jen, ze tady nepoznali problem, zvlast, kdyz ji vyhrezavalo strivko a krvacela.Uz jen to, jak jsi psala, ze byla dle nich dehydrovana se mi vubec nezdalo a ten jejich postup s probiotikama a injekcema spise jeste cincile trpici bolesti mohl ublizovat.
Jestli si priste jeste poridis cincilku a byl by nejaky problem, radim to kazdemu, res to s odbornym veterinarem pres tato zvirata a nejlepsimi odborniky u nas, v tom Brne na Univerzite, Jeklem a Hauptmanem,vyplati se to ve finale jak pro cincilu, tak i pro cincilare.

Elata
Nový uživatel

Příspěvekod Elata » Pá Pro 13, 2013 14:10

jasmin napsal:To me mrzi, skoda.Chtelo to jit s ni hned k veterinari, ktery cincilam rozumi a neco o nich vi, tady evidentne nepoznali hned problem, neudelala se potrebna vysetreni asi i a na problem se neprislo vcas.V tom Brne by ji mozna zachranili, ikdyz tento problem je vazny, ale tam jsou machri.Stejne si myslim, dle toho popisu, ze slo o pupecni kylu a to vyhrezle strivko bylo pouze nasledek a dusledek toho, ze se ji ucpalo strevo, coz se dalo cekat, kdyz nebobkovala nekolik dni.Uz jen kolikrat jeden den, kdyz cincila nebobkuje muze skoncit fatalne, tohle je potreba resit okamzite, ale s odbornikem vzdy a vyplati se za nim jet i tak pro nekoho daleko.Nechapu jen, ze tady nepoznali problem, zvlast, kdyz ji vyhrezavalo strivko a krvacela.Uz jen to, jak jsi psala, ze byla dle nich dehydrovana se mi vubec nezdalo a ten jejich postup s probiotikama a injekcema spise jeste cincile trpici bolesti mohl ublizovat.
Jestli si priste jeste poridis cincilku a byl by nejaky problem, radim to kazdemu, res to s odbornym veterinarem pres tato zvirata a nejlepsimi odborniky u nas, v tom Brne na Univerzite, Jeklem a Hauptmanem,vyplati se to ve finale jak pro cincilu, tak i pro cincilare.

Nejsem z Brna a Brno mám docela daleko, to opravdu nehrozí. Navštěvuji tady nejlepšího veterináře, který opravdu vyšetření vzal velice poctivě včetně velmi důkladného prohlédnutí bříška, kde nenašel absolutně vůbec nic. Betynka byla večer trochu skleslá, ale reagovala, skákala, jedla, pila.. když jsem ji druhý den našla ležet s divně jakoby ochrnutýma nohama, okamžitě se jelo na veterinu. Mám ještě bílého Willíka a jejich devíti týdenní miminko, které brzy jede do nového domova. Bohužel nevím o žádném odborníkovi, veterinární klinika, kterou navštěvuji, je tady nejvíc ze všech zaměřená i na hlodavce, plazy, je tam báječná doktorka s tímto zaměřením, ale tohle moc nevyšlo teda. :´( Pro příště alespoň vím, na jaké možnosti se konkrétně přeptat a o jaké vyšetření přímo požádat. Jinak k těm injekcím, oni jí dali injekce na zavodnění, s výživou, vitamíny a další od bolesti, aby netrpěla tolik než by se problém našel a vyřešil, ale bohužel. :(

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”