Směsky a málo sena neee!Pozor!
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Hradec Králové
Směsky a málo sena neee!Pozor!
Už toho mám fakt dost:-) Chci apelovat na všechny činčiláře co dávají činčilám jen směsky a žádné seno!!! To nedělejte!!! Činčilkám to strašně ubližuje a pak trpí!!! Vím o čem mluvím. Chovám činčilky od roku 2000 a dávám jim jen zelené lisované válečky a činčilky jsou zdravé a nic jim není. Jenže jsem chtěla zachránit činčilky od jedné paní tak jsem si je vzala, činčilky krmené směskou a málo senem, prej jim seno nechutná (no jo, taky když jim ho nikdy nedávají:-( No a ty činčilky sameček - problémy se zuby - už jsem to tu řešila viz. http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=6634. Vet říkal že zuby se vracejí, no a taky že jo a teď mi opět hubne před očima, je to strašně rychlé a nevím co zase dělat, teď odjíždím pryč a o činčilky se bude starat někdo jiný, nevím jak to dopadne:-(
No a samička co jsem si vzala, jedla taky jen směs a žádný seno. Už jsem to tu řešila taky viz. http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=7190. Porodila malá miminka, taky problém se zuby. Bohužel se to zjistilo až po porodu, tím jak byly mimi malý. Samička nepřežila, umřela mi :cry: Teď mám na krku dvě malá miminka, která už od narození jedí sama. Je to divný, ale je to tak. Příroda si poradí. To jedno mimi má teď 60g - roste pomalu, ale je čilé a zdravé a to druhé má 100g, ale jsou bez mámy!!!
Tímto chci fakt všechny poprosit, dávejte činčilkám jen granule. A pokuď jim dáváte směsky, tak činčilky potom nedávejte pryč. Pak tím trpí někdo jiný i s činčilkami, je mi to moc líto a vždy to moc obrečím :cry: Vím že se to tu už řešilo, ale někteří na to neberou ohled:-(
No a samička co jsem si vzala, jedla taky jen směs a žádný seno. Už jsem to tu řešila taky viz. http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=7190. Porodila malá miminka, taky problém se zuby. Bohužel se to zjistilo až po porodu, tím jak byly mimi malý. Samička nepřežila, umřela mi :cry: Teď mám na krku dvě malá miminka, která už od narození jedí sama. Je to divný, ale je to tak. Příroda si poradí. To jedno mimi má teď 60g - roste pomalu, ale je čilé a zdravé a to druhé má 100g, ale jsou bez mámy!!!
Tímto chci fakt všechny poprosit, dávejte činčilkám jen granule. A pokuď jim dáváte směsky, tak činčilky potom nedávejte pryč. Pak tím trpí někdo jiný i s činčilkami, je mi to moc líto a vždy to moc obrečím :cry: Vím že se to tu už řešilo, ale někteří na to neberou ohled:-(
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hodonín
- Kontaktovat uživatele:
Nedavno jsem byla ve zverimexu pro granule a narazila jsem na smesku pro cincily, tak sem to chvilku zkoumala. a lidi to kupujou asi proto, ze je to levnejsi. Ja osobne UZ nedavam smesku ani morcatum.
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
taky je nedávám....když se koupí smeska třeba v kauflandu a otevře se, tak máte pocit, že ten tuk se snad vyleje :? fakt hnus.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Klatovy (blízko Plzně)
teda smesky rozhodne ne jen granulky aseno :(
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Staré Město pod Landštejnem
Jasně krmit jen granulemi a senem.Sem tam ňáký ten palmsek (jablíčko,rozinku,vločky ).
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Když ony ty pytlíky se směskama vypadají barevnější a stojí víc a člověk si pak řekne, že co stojí víc, bude i kvalitní. Taky mě to štve, hlavně když prodejce ještě směsky doporučuje. Copak nejde na výrobce poštvat veterináře nebo tak něco??
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Je to smutný.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Problém je, že sami veterináři doporučují směsky. Byl jsem toho sám svědkem, když mi veterinář, přestože byl sympatický a měl určitě hodně zkušeností, doporučoval směsky. Že prý ve volné přírodě si také určitě vybírají tak nevidí problém v tom, že si vybírají ze směsky. Zkušenosti měl určitě, ale bohužel ne s činčilama.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hodonín
- Kontaktovat uživatele:
no cincam to nedavam, ale kdyz sem krmila morcata smeskou(ted davam granule), tak sezraly vsechno a nezbylo vubec nic.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Lom (západní Čechy)
Musim se priznat ze kdyz jsem zacinal taky jsem daval smes :cry: ALe odte doby co jsem zde jsem na granulich a senu a sjem spokojen a MIKY taky teda aspon tak vipada je to moje prvni mam ji rok a uz jsme si na sebe celkem zvikli :P
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
sem stejný případ, na začátku sem dávala směsky a sem tam seno, ale už vím víc a tady sem se hodně naučíla.. ted už jen granulky a seno a samozřejmě občas nějakou tu činčilí dobrotu :D
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Liberec
přesně tak, Vendelín taky dostával směsku a granule, ale když jsem začala chodit sem tak směska skončila v koši. A kluci teď dostávaj jenom granulky a seno. A mlsky :wink: