Koprologie
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé. To slyším poprvé. By mě docela zajímalo, jakou koprolku dělají u nás. Já myslela, že když dělají koprolku, tak na všechno.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hostinné,VČ kraj
Tak to slyším taky prvně.To je zajímavý.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
martej napsal:klasická koprolka je jen na určité zaměření..třeba na giardie a velka koprolka je ta, kde to prozkoumaji uplně na vše.
mě dělají klasickou ale asi není přímo zaměřená? vím že mi jednou říkali že kdybych chtěla třeba na giardie tak používají jiné sérum tak v té normální to nezjistí. ale pokud prý nemá průjem stačí normální.
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Ono to není asi jen na giardie, spíš to je asi tak, že se na to zaměří a zkontrolují zběžně, jestli tam něco není. Při velké koprologii jsou důkladnější a dělaji různé testy, protože i trvá déle než přes noc.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
já jen že mě docela zarazilo když mi řekli že v normální koprologii giardie nezjistí, že by museli použít jiné sérum. to pak má člověk obavy jestli ta koprolka opravdu negativní je
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
hej tak to nevím...ono asi každá laboratoř to děla jinak. Já sem dlouho dělala jen malé a sem tam velkou a teď dělam jenom velkou
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
já asi začnu taky dělat tu velkou,ať mám jistotu
posíláš kontrolně každou klec zvlášť nebo dohromady?
posíláš kontrolně každou klec zvlášť nebo dohromady?
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Každý půl rok posílám vzorek celého chovu a pak když činčila odchází, tak dělám každé činčile jednotlivě.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
já posílám taky každý půl rok a každé nové v karanténě. sbírám kontrolně každou klec zvlášť ale četla jsem že to jde dohromady od všech najednou.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Jablonec nad Jizerou- okres Semily
- Kontaktovat uživatele:
Tak tento týden mám praxi na Státním veterinárním ústavě ( koprologii jsem dělala tento týden asi stokrát :) ) ptala jsem se paní doktorky, co tam vede, jak se mají sbírat bobky od činčil. Bylo mi řečeno, že stačí aby byli čerstvé, příp. uchované v lednici ( ne v mrazáku ) na jednou nasbírané. Ty 3 dny za sebou se sbírá trus od koní, ne od hlodavců :wink: , že je to u hlodavců zbytečný :lol:
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
mě bylo řečeno že víckrát z toho důvodu že nemusí být parazit v každém bobku.Je to možné?
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak ono asi stačí, jich vzít víc najednou...
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jinak to asi záleží i na vetovi, jaký stím má zkušenosti. Tady ta paní doktorka, co jsem se jí ptala to dělá a posuzuje už mnoho a mnoho let, proto jsem se ptala taky jí :wink:
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Mě bylo od veterináře řečeno, že mám na koprolku sbírat boky tři dny a každý den několik bobků. Stejně tak mi to řekly i slečny co chovají činčilky hodně let a v chovu mají opravdu zkušenosti. Takže radši sbírám dle těchto doporučení.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já jen psala to co mi říkala doktorka, která za den uděla tak 15 koprologií :lol:
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Určitě sbírat několik dní. Je to z důvodu, že někteří parazité se vylučují v cyklech a vy se můžete při sběru trefit mimo tento cyklus a koprologie vám vyjde negativní, i když jsou ve střevech přítomní.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vajíčka, trus a části parazitů se vylučují stále....samozřejmě ať každý děla jak chce, slíbila jsem že se zeptát přímo tak kam to posíláte, tak jsem jen vzkázala co mi bylo řečeno :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Trnava, SR
Podľa dostupných informácií je naozaj potrebné zbierať trus viac dní. Pozri napr. tento článok: http://www.hpl.sk/main.php?go=ochoreli-ste/choroby/giardioza alebo tu: http://www.veterinarnipece.cz/yuccan-prirodni-cestou-proti-giardioze-3079.html.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Jen napíšu své zkušenosti. Doktorka Lietavcová říkala sbírat během šesti dní a to obden pár kousků, nezakapávat, uchovávat v ledničce. Přijde mi to trochu extrém. Navíc to posílají do Plzně, jestli se nemýlím. Tak už je to podle mě stejně přeschlý, ale nerozumím tomu vůbec. A chtějí 200Kč. Malou nebo velkou jsme vůbec neřešili, tak to nevím.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
pro jihočeský kraj,našla jsem SVÚ České Budějovice,koprologii dělají a svozy mají několikrát týdně po celém kraji.to mi napsali na dotaz:
Cena parazitologického vyšetření jednoho vzorku je 60,- Kč. Ke každé zakázce (lhostejno, kolik vzorků obsahuje), je dále účtován jednorázový poplatek 35,- Kč za převzetí, evidenci vzorku a pořízení protokolu a 18,- Kč manipulační poplatek (poštovné...).
Vzorky možno odevzdat ve všední dny přímo na našem ústavu v době od 06:30 - 17:00 nebo v sobotu a neděli v době od 07:00 do 11:00 hod. Další místa, kde lze vzorek odevzdat je k nalezení na našich stránkách http://www.svu-cb.cz/svozne-linky/.
-
- Vážený uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mě bylo v liberci v laboratoři řečeno, že stačí sbírat tři dny po 3 bobkách a to dělají koprologii víc jak 15 za den ;-)
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
Bobky by se dle mě neměli zakapávat.. dejte je do pytlíku a nechce týden, uvidíte co to udělá...
Nikdy jsem vodou nezakapávala. Zbírala 3 dny a odnesla vetovi, on si to rozkapal sám... I když se posílali bobky do velké laborky, zakapávání nebylo třeba.. Voda v tom udělá chaoz.. lecoz zabije (chlor) a lecos vytvoří..
Nikdy jsem vodou nezakapávala. Zbírala 3 dny a odnesla vetovi, on si to rozkapal sám... I když se posílali bobky do velké laborky, zakapávání nebylo třeba.. Voda v tom udělá chaoz.. lecoz zabije (chlor) a lecos vytvoří..
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Pečky
- Kontaktovat uživatele:
Já si kupuji zkumavku v lékárně za 3,-kč je i s víčkem.
-
- Stříbrný uživatel
???
- tak některé nápady mě naprosto děsí..!
Nejsem tu jediný "zdravotník", ale opět se k tomu musím vyjádřit.
1. divím se veterinářům, že nejsou jednotní
2. jeině správně je používání sterilních zkumavek (buď se dají koupit v lékárně - myslím, že jsou průhledné s modrým víčkem nebo by je měl mít každý vet v ordinaci a poskytnout vám je)
3. bobky se sbírají tři dny po sobě (každý sběr do jedné zkumavky)
4. po celou dobu je nutno zkumavky uchovávat v lednici (ne v mrazáku)
5. vyšetřuje se
Nejsem tu jediný "zdravotník", ale opět se k tomu musím vyjádřit.
1. divím se veterinářům, že nejsou jednotní
2. jeině správně je používání sterilních zkumavek (buď se dají koupit v lékárně - myslím, že jsou průhledné s modrým víčkem nebo by je měl mít každý vet v ordinaci a poskytnout vám je)
3. bobky se sbírají tři dny po sobě (každý sběr do jedné zkumavky)
4. po celou dobu je nutno zkumavky uchovávat v lednici (ne v mrazáku)
5. vyšetřuje se
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
veronika32 napsal:muzu mit prosim otazku kolik davate za toto vysetreni???zda se mi ze muj vet me kapanek odira.dekuji za odpoved
ajtik napsal:U nás 120,-
Bodlinka-h napsal:u nás 320,- ale šlo to holt přes drahou kliniku s nonstop provozem
Dávám 60kč/vzorek a dále je účtován na jednu zásilku (jedno kolik vzorků) jednorázový poplatek 35,- Kč za převzetí, evidenci vzorku a pořízení protokolu a 18,- Kč za poštovné
Vrátit se na “Nemoci a potíže”