Může činčila kukuřici a zrní ?
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Krupka,Ústecký kraj
Může činčila kukuřici a zrní ?
Dneska jsem narazila na tohle:
Základem krmení je hrubší, dobře vysušené seno, kterého by činčily měly mít vždy dostatek. Krmnou dávku doplňujeme každý den polévkovou lžící granulí pro činčily pro jedno zvíře, nebo místo nich můžeme použít přibližně stejné množství zrní. Přitom dáváme přednost méně olejnatým druhům – kukuřici, pšenici, ovsu, ječmeni, hrachu, případně ovesným nebo pšeničným vločkám. Slunečnici, lněné semínko, sóju nebo různé oříšky přidáváme jen v nepatrném množství, protože činčily snadno tloustnou. Jako pamlsek rády přijmou rozinku, křížalu a jablko nebo bodlák. Zeleného krmení dáváme jen málo – pro jednu činčilu postačí rostlinka vojtěšky nebo 2-3 lístky pampelišky, případně odpovídající množství trávy. Naproti tomu by činčily měly mít neustále dostatek čerstvých větví na ohryz. Při jejich výběru však musíme dávat pozor na jedovaté druhy – nejvhodnější jsou větve ovocných dřevin. Vodu k napájení používáme studniční, vodovodní musíme převařovat, abychom ji zbavili chlóru.
Přitom se tady všude píše,že kukuřici,zrní...se dávat nemá.Včera jsem do půlnoci třídila Xtra vital a vybírala z něho jen zelené a pár hnědých tyčinek.Dál tam mám nějaká zelená kolečka,o kterých jsem usoudila,že to je seno,ale to má Kryštůfek čerstvé,takže krom těch vybraných tyčinek nedostal nic jiného.Jsem z toho už cvok a nevím,co může dostat,abych mu neublížila.
Základem krmení je hrubší, dobře vysušené seno, kterého by činčily měly mít vždy dostatek. Krmnou dávku doplňujeme každý den polévkovou lžící granulí pro činčily pro jedno zvíře, nebo místo nich můžeme použít přibližně stejné množství zrní. Přitom dáváme přednost méně olejnatým druhům – kukuřici, pšenici, ovsu, ječmeni, hrachu, případně ovesným nebo pšeničným vločkám. Slunečnici, lněné semínko, sóju nebo různé oříšky přidáváme jen v nepatrném množství, protože činčily snadno tloustnou. Jako pamlsek rády přijmou rozinku, křížalu a jablko nebo bodlák. Zeleného krmení dáváme jen málo – pro jednu činčilu postačí rostlinka vojtěšky nebo 2-3 lístky pampelišky, případně odpovídající množství trávy. Naproti tomu by činčily měly mít neustále dostatek čerstvých větví na ohryz. Při jejich výběru však musíme dávat pozor na jedovaté druhy – nejvhodnější jsou větve ovocných dřevin. Vodu k napájení používáme studniční, vodovodní musíme převařovat, abychom ji zbavili chlóru.
Přitom se tady všude píše,že kukuřici,zrní...se dávat nemá.Včera jsem do půlnoci třídila Xtra vital a vybírala z něho jen zelené a pár hnědých tyčinek.Dál tam mám nějaká zelená kolečka,o kterých jsem usoudila,že to je seno,ale to má Kryštůfek čerstvé,takže krom těch vybraných tyčinek nedostal nic jiného.Jsem z toho už cvok a nevím,co může dostat,abych mu neublížila.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Želetava, Bítovánky
- Kontaktovat uživatele:
Určitě to nedavej jim stači granule a seno občas pamlsek ale ty olejnata semena jsou moc tučná a činčilkám škodí ;)
-
- Bronzový uživatel
Díky,docela by mi teda zajímalo,proč to píšou na stránkách ZOO Praha. :roll:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Staré Město pod Landštejnem
Souhlasím ,my krmíme taky jen granule a seno .Pamlsky dostanou jen občas a jsou v pohodě.Jako pamlsek mají nejradši rozinku.A sem tam dostanou trošku ovesných vloček ,ale ne často.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Na zrní asi nebude nic špatného, obilniny jsou hlavní složkou většiny granulí.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Terezka napsal:Na zrní asi nebude nic špatného, obilniny jsou hlavní složkou většiny granulí.
jj taky občas davam ječmen ale jen malo vsecko maji v granulich ale kukuřici a slunečnice rozhodně ne ;)
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
No o slunečnicích vůbec nemluvím :wink: , to je kategorie sama pro sebe. Prostě je to paradox, říkat, že obilniny nedávat, protože ... , jenže je to hlavní komponenta granulí.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
ono když to tak vezmeš ječmen a oves je taky docela tučny myslim ale že trocha ho neublíží :) ale chtěla bych varovat před pšenicí nevim jak pro činčily ale pro některá zvířata je jedovatá.
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Pardubice
- Kontaktovat uživatele:
taky jí občas dám pár zrníček na chut ale to jenom jednou týdně. Přece jenom má granulky a seno
-
- Bronzový uživatel
tak všichni píšou jenom pelety a seno a hledala jsem činčilku a na stránkách jednoho chovatele mají složení směsi a je tam mimo jiné pšenice,ječmen,oves,proso,lněné semínko...tak nevim :(
-
- Bronzový uživatel
tak to jsme asi dvě,co nevědí-nejhorší je,že každý říká a píše něco jiného.
Já zatím dávám jen granule a seno+minimálně rozinku nebo jinou mlsku.
Já zatím dávám jen granule a seno+minimálně rozinku nebo jinou mlsku.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Mladá Boleslav
Já tomu našemu dávám granulky, seno, vodu,to je to základní.
Každý den dostane jednu sultánku(rozinku)sultánky jsou malé a nemyslím si že by mu jedno to mrně ublížilo...
Pak dostává do granulek trošku ovesných vloček.
Na další mlsku dostává šípky...
Ale složení ,které tu píšete není špatné, teda já v něm nic špatného nevidím.
Jediné co je špatné ve směsích,který jsou na trhu je slunečnice, kukuřice a buráky. Je to tučné.
Krmily jsme dříve granumem,který má fakt stejný složení jako tady je zmíněno, granum mu chutnal a nikdo mi proti němu neřekl ani fň.
Tak nevím.
Každý den dostane jednu sultánku(rozinku)sultánky jsou malé a nemyslím si že by mu jedno to mrně ublížilo...
Pak dostává do granulek trošku ovesných vloček.
Na další mlsku dostává šípky...
Ale složení ,které tu píšete není špatné, teda já v něm nic špatného nevidím.
Jediné co je špatné ve směsích,který jsou na trhu je slunečnice, kukuřice a buráky. Je to tučné.
Krmily jsme dříve granumem,který má fakt stejný složení jako tady je zmíněno, granum mu chutnal a nikdo mi proti němu neřekl ani fň.
Tak nevím.
-
- Bronzový uživatel
já mám pelety od vitakraftu a dávám jí směsku prestige,je sice dražší ale je tam celkem dost těch granulek. Dávám to tak napůl. Sestra kupuje jakoukoli směsku a jak to vypadá,tak Ferdovi/12 let / to nevadí. Tak bych řekla pozor na tučná semínka a jinak co jim chutná :wink:
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
gábina napsal:já mám pelety od vitakraftu a dávám jí směsku prestige,je sice dražší ale je tam celkem dost těch granulek. Dávám to tak napůl. Sestra kupuje jakoukoli směsku a jak to vypadá,tak Ferdovi/12 let / to nevadí. Tak bych řekla pozor na tučná semínka a jinak co jim chutná :wink:
To je jako s lidma jeden umře na raka ve dvaceti dtuhý kouří celí život a pohoda...... smad jen slunečnici a ořechy nee
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Slovensko
Ahojte
Ja som už tiež cvok z mjej činčily Fredyho, nevedela som že nemôže slnečnicové jadierka, kedže boli v zmesi pre ne. Začala som mu ich primiešavať do misky,ale po prečítaní týchto rád som ich hned vyhodila..Za ten čas si na ne tak zvykol že sa bojim že nebude chciet nič ine, pretože granule nechce vôbec ani seno mu nič nehovorí. Občas mu dám sušenú slivku,banán,marhulku,mandarinky,jablčko..neviem ako ho mam naučit na seno a na granule..
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava, SR
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ahojte
vychrica17 napsal:Ja som už tiež cvok z mjej činčily Fredyho, nevedela som že nemôže slnečnicové jadierka, kedže boli v zmesi pre ne. Začala som mu ich primiešavať do misky,ale po prečítaní týchto rád som ich hned vyhodila..Za ten čas si na ne tak zvykol že sa bojim že nebude chciet nič ine, pretože granule nechce vôbec ani seno mu nič nehovorí. Občas mu dám sušenú slivku,banán,marhulku,mandarinky,jablčko..neviem ako ho mam naučit na seno a na granule..
Pomaly ked mu budes do papania pridavat granulky. Ja som teda mala stastie,ze ten moj nemal probpem sa preorientovat. Slivku, banan, marhulku, mandarinky by som uplne vylucila. Skus mu davta susene jablcko obcas suchy kusok chleba, sipky a daj mu jablonove konare. Ostatne mozes nazbierat ked bude jar. Snad si pomaly zvykne.
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Slovensko
granulky mal v miske vždy len on vyjedol slnečnicu a ostatné tam vždy nechal..na obkusovanie ma toho v klietke dosť..len nejako sa stále bojí..
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Opava
To je vrchol
Většina píše, že kukuřici v žádném případě. Přitom jsem našla v knížce o činčilách že to patří do základního krmení! Hrozně mě rozčiluje jak jeden tvrdí tohle v žádném případě a druhý málem v neomezeném množství. A taky nechápu, že se v obchodech prodávají jako základní krmné směsy takové, kde je spousta věcí (přijde mi, že hlavně takové), které smí činčilka jen v omezeném množství, co dostává jako pamlsky
Já své Fifince dávám obyčejné pelety k tomu trochu kukuřice a sem tam ji do toho přimíchám trošku vloček nebo zrní. A samozřejmě má k dispozici seno, ale mám pocit, že ho nežere. Pouze si s ním vystýlá kolem domku. Občas nějaké tužší stéblo schroupá... Zatím žádné zažívací potíže nemá. Jako mlsku dávám šípek (ten ale najednou přestala jíst), takové barevné trojúhelníčky z nějaké směsy a hrášek nebo hrozinku.
Já své Fifince dávám obyčejné pelety k tomu trochu kukuřice a sem tam ji do toho přimíchám trošku vloček nebo zrní. A samozřejmě má k dispozici seno, ale mám pocit, že ho nežere. Pouze si s ním vystýlá kolem domku. Občas nějaké tužší stéblo schroupá... Zatím žádné zažívací potíže nemá. Jako mlsku dávám šípek (ten ale najednou přestala jíst), takové barevné trojúhelníčky z nějaké směsy a hrášek nebo hrozinku.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Klatovy (blízko Plzně)
uhm
davam smudlikovi jen granulky od vitakraftu :wink: směsky jsou špatný!
-
- Nový uživatel
Dávam jim to co papají. Zrniny(obilí) všeho druhu. Olejniny s vyjímkou slunečnice nic (slunečnice jako pamlsek funguje líp než cokoli jiného - lovc do klece). Sušené ovoce skoro vše co jím sám. Oříšky tak max. jedno jádro týdně a to jen když jsou moooooooooc hodní. Z olejnin a ořechů toleruji občas burák se skořápkou. Mají to jako hračku a stejně si pošmáknou až prijdou na to k čemu to vlastně je. K smrti milují dvě věci : KOKS(čersrtvý) a POPCORN (tennesmí ale co se dá dělat když si o to ŘEKNOU DOSLOVA NAHLAS (už jste slyšeli somrující činčilku? :oops: :oops: :oops: )
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Prostějov
Radim napsal:Dávam jim to co papají. Zrniny(obilí) všeho druhu. Olejniny s vyjímkou slunečnice nic (slunečnice jako pamlsek funguje líp než cokoli jiného - lovc do klece). Sušené ovoce skoro vše co jím sám. Oříšky tak max. jedno jádro týdně a to jen když jsou moooooooooc hodní. Z olejnin a ořechů toleruji občas burák se skořápkou. Mají to jako hračku a stejně si pošmáknou až prijdou na to k čemu to vlastně je. K smrti milují dvě věci : KOKS(čersrtvý) a POPCORN (tennesmí ale co se dá dělat když si o to ŘEKNOU DOSLOVA NAHLAS (už jste slyšeli somrující činčilku? :oops: :oops: :oops: )
Tohle je nejlepší cesta k veterináři, to ovšem v tom lepším případě. V tom horším k poškození jater, které bývá pro činčily smrtelné.
Vždyť jim dáváš samé věci, které jsou pro ně tučné a tudíž jedovaté. Na somrující činčily nesmíš dát, ony jsou schopny pro pamlsek udělat třeba kotrmelec. Ten kdo musí mít rozum jsi ty.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hodonín
- Kontaktovat uživatele:
RAdime.... nic proti, ale zodpovednost, nadevse co??
-
- Nový uživatel
JOJO !!! Ač s poměrně velkou skepsí, přesto jsem navštívil obchod a nakoupil granulky VITAKRAFT(special best for kids - pro ty mladší a EMOTION pro ty odrostlejší) Že by tato forma krmení byla levnější bych ale ROZHODNĚ NETVRDIL, ale snad najdu místo, kde to bude platit. Největším překvapením pro mě ale bylo, že ty moje rozmlsané potvůrky přijaly granule stejně jako směs, kterou jsme krmili doposud. Se stejnou chutí, jen to obligátní prohrabání misky si odpustily. Je fakt, že jsem dosud dal na to, že činčilka může žrát téměř stejné krmivo, jako jiní hlodavci. V tomto ohledu ale určitě dám na rady zkušenějších chovatelů.
-
- Nový uživatel
AAAAAA ještě dotaz: Je možné nahradit seno v krmení (zcela nebo částečně) obilnou slámou? POPŘ. proč ano nebo proč ne?
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Seno musí mít činčila neustále k dispozi, raději hrubší než jemnější. Brousí si tím stoličky, které by jinak přerostly. Pochybuji, že by myšáci jedli slámu.
Radime přestaň prosím v příspěvcích používat velká písmena, je to v rozporu s pravidly fóra, díky :wink:
Radime přestaň prosím v příspěvcích používat velká písmena, je to v rozporu s pravidly fóra, díky :wink: