prosím pomozte!!!
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Okolí Českých Budějovic
- Kontaktovat uživatele:
jj, nebo ten veterinář říkal že u činčil (protože ten veterinář má u sebe zapsané i asi 3 činčily) se to má dávat pravidelně (1 - 2 do roka) protože se právě můžou rozmnožit když je ve stresu nebo z toho sena (postupně). Ten přípravek co jsem tu psal je prý hlavně pro prevenci, ale samozdřejmě i k záměrnému vybití těch parazitů.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
To že má u sebe zapsané ještě 3 činčily neznamená že jim rozumí.Lékař se 3 dětmi taky nebude odborník.bohužel takto už dopadlo špatně hodně činčilek, když veterinář použil nesprávnou léčbu.on rozumí hlodavcům obecně,ne činčilám,každý hlodavec má své specifika a dle toho je potřeba určovat postup léčby.
Preventivně rozhodně ne,odčervuje se pokud je problém.Každá preventivní dávka jakéhokoliv léku, hlavně antibiotik, postihuje ledviny a játra a může jim zkrátit život. Tomu můžeš předejít tak, že uděláš 2x do roka koprologii. Do činčilek nebudeš zbytečně cpát léky a budeš mít jistotu že je vše v pořádku. Navíc činčilky by mohli získat rezistenci nebo parazity odolnost a až budeš potřebovat, daný přípravek ti nepomůže.
Preventivně rozhodně ne,odčervuje se pokud je problém.Každá preventivní dávka jakéhokoliv léku, hlavně antibiotik, postihuje ledviny a játra a může jim zkrátit život. Tomu můžeš předejít tak, že uděláš 2x do roka koprologii. Do činčilek nebudeš zbytečně cpát léky a budeš mít jistotu že je vše v pořádku. Navíc činčilky by mohli získat rezistenci nebo parazity odolnost a až budeš potřebovat, daný přípravek ti nepomůže.
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jj, to s tím veterinářem co jsi psala to mi je jasný. tak já seženu ještě něco jiného (něco z těch antibiotik na tom odkazu). V pátek odjíždím na týden pryč tak snad se to nezhorší, ještě než odjedu tak jim dám nějaké to antibiotikum a uvidíme. :-)
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
teda antiparazika (tak trochu jsem to splet)
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
antibiotika určitě ne,ty nejsou na giardie. Na to jsou antiparazitika. Ale nemůžeš ordinovat jak chceš, nevíš dávkování a který by byl nejvhodnější na daného parazita. Zavolej na kliniku do Brna- http://www.veterina-info.cz/script/surg ... p?sid=1105
Chtěj buď Jekla nebo Hauptmana, přečti jim závěr koprologie a popros o název přípravku a dávkování co bys mě dát. Zabere to jeden telefonát a budeš mít jistotu že dáš to co holkám neuškodí a že to zaléčíš.
Počítej s tím že odčervení pár dní trvá, není to během dne. Navíc musíš desinfikovat klec během odčervení a vyhodit větve, kameny atd., ze kterých by po zaléčení mohli parazita opět dostat do zažívacího traktu. Pokud to neuděláš může se to za pár týdnů vrátit.
Chtěj buď Jekla nebo Hauptmana, přečti jim závěr koprologie a popros o název přípravku a dávkování co bys mě dát. Zabere to jeden telefonát a budeš mít jistotu že dáš to co holkám neuškodí a že to zaléčíš.
Počítej s tím že odčervení pár dní trvá, není to během dne. Navíc musíš desinfikovat klec během odčervení a vyhodit větve, kameny atd., ze kterých by po zaléčení mohli parazita opět dostat do zažívacího traktu. Pokud to neuděláš může se to za pár týdnů vrátit.
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
podle toho co jsem si četl za příspěvky tak nejlepší je panacur. Nevíš jestli není na předpis???
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
musí ti ho vydat veterinář a říct dávkování, nemůžeš jen tak něco nasadit pokud nemáš zkušenosti. Zavolej do Brna, zeptej se co by bylo vhodné a na dávkování, pak jdi za veterinářem jestli ti to sežene. Panacur je dost častý, měl by ho mít v ordinaci a odtáhne ti kolik budeš potřebovat a ušetříš. Ale musíš mít potvrzené od odborníka že na tento kmen zabere.
Po měsíci od odčervení se musí udělat znovu kontrolní koprologie, zda jsi zaléčil dobře.
Po měsíci od odčervení se musí udělat znovu kontrolní koprologie, zda jsi zaléčil dobře.
-
- Zlatý uživatel
Panacur v tabletách se dá koupit ve zvířecí lékárně. Myslim,že je to pro psy. Já mám osvědčené nadrtit,rozpůlit rozinku,vnitřek obalit v přášku,zalepit a po 10 dní dávat každý den jednu rozinku. U mě na giardie vždy zabral do pár dnů a myšky byli v pohodě,s metrozolem zkušenosti nemám,ale taky se dává a prej je na giardie lepší. Pokud maj tvoje myšky giardie,tak rozhodně na nic nečekej a hned to řeš,chce to dávat těch 10 dní vkuse,za týden může být pozdě.
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Giardióza
ahoj. mým činčilkám se pořád vrací giardióza zkoušel jsem Banminth pastu (veterinář mi ji doporučil, že činčilám zabírá) mě však vždy pomůže max. na 1-2 měsíce. Poté se to vždy vrátí. Proto bych chtěl zkusit ten Panacur nebo metrozol. Ale nevím který z nich je lepší. V hodně příspěvcích je, že panacur nepomohl a pomohl až matrozol. Ale metrozol je zase často zmiňováno, že je špatný pro činčily. Tak jak to je? A který bych měl zkusit? Opravdu si nevím rady. :-(
Budu rád za každou odpověď :-)
Budu rád za každou odpověď :-)
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Re: prosím pomozte!!!
U činčil jsou osvědčené Panacur nebo Metrozol, většina veterinářů dává to. Možná jim dáváš něco, co není vhodné na giardie, proto to nezabírá. Co jsem koukala, Banminth působí proti tasemnicím, škrkavkám a měchovcům. Více není zmíněno. Pokud jim budeš dávat něco, co pro ně není vhodné a opakovat to, můžou z toho začít mít problémy s růstem nebo zažíváním.
Důležitá je také desinfekce klece, pokud se to nevydesinfikuje pořádně, můžou se opětovně nakazit.
Kam posíláš koprologii a co píšeš do žádanky?
Důležitá je také desinfekce klece, pokud se to nevydesinfikuje pořádně, můžou se opětovně nakazit.
Kam posíláš koprologii a co píšeš do žádanky?
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
posílám to do Prahy a vždy žádám o rozbor. :) Asi zkusím ten panacur. V jaké podobě je? (kapky, prášek, pasty)
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Nejčastěji se dává Metrozol, je to prášek a rozmýchá se ve vodě přesně dle dávkování pro činčily.
To je potřeba zkonzultovat s veterinářem, co tomu rozumí. Pokusy a nevhodné léčby činčilkám ubližují.
To je potřeba zkonzultovat s veterinářem, co tomu rozumí. Pokusy a nevhodné léčby činčilkám ubližují.
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jj, už dávám panacur. Dávkování jsem se dozvěděl od veterináře. Takže vše v poho. Snad to vyléčíme. :)
Jenom mám ještě jednu otázku. Jak dlouho se má ten panacur dávat? (týden nebo 10 dní - tak ňák to myslím je, ale nevím to právě přesně) :)
Jenom mám ještě jednu otázku. Jak dlouho se má ten panacur dávat? (týden nebo 10 dní - tak ňák to myslím je, ale nevím to právě přesně) :)
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Léčbu, dávkování a dobu podávání léku by měl určit veterinář.
-
- Bronzový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jj, už jsem to jistil 10 dní mám dávat v kuse. Jenom bych se rád zeptal, když těch 10 dní uplyne, tak to přestanu dávat. Mám to ještě (tu léčbu) opakovat? Protože někdy se to třeba dělá (např. po týdnu, či 14 dnech se u některých léků musí léčba ještě jednou zopakovat) Je to stejné i u panacuru? A pokud ano, tak po jaké době bych měl léčbu zopakovat? :) díky za všechny odpovědi |:)
Vrátit se na “Nemoci a potíže”