Na zaver obrazok chorobou postihnuteho zvierata, ktore muselo byt utratene.

Monika napsal:Furt mi vrtá hlavou, jestli teda něco nezanedbávám a nemůže se tak stát i u mé činče.....protože jak tak pozoruji, se zubama má problém dost činčilek. Větve na okus má, kostky na obrus taky...granule má....chybí něco na obrus zubů? Fakt mám děs, aby to nepotkalo i moji činču..Ten obrázek je dost drsnej...chuděrka.
Sepp napsal:Monika napsal:Furt mi vrtá hlavou, jestli teda něco nezanedbávám a nemůže se tak stát i u mé činče.....protože jak tak pozoruji, se zubama má problém dost činčilek. Větve na okus má, kostky na obrus taky...granule má....chybí něco na obrus zubů? Fakt mám děs, aby to nepotkalo i moji činču..Ten obrázek je dost drsnej...chuděrka.
PROBLÉMY SE ZUBY
Činčily jsou hlodavci – zuby jim tedy neustále rostou (až 30 centimetrů ročně). Vepředu mají dva páry řezáků, vzadu mají 4 páry stoliček (na horní i dolní čelisti – celkem tedy 20 zubů). Pokud zuby rostou pod nesprávným úhlem,nebo pokud činčila nemá dostatek příležitostí si zuby zkracovat hlodáním, zuby se špatně obrušují a přerostou. Žvýkání potravy se těžší a těžší. U zdravého zvířete je délka řezáků cca 5 mm a horní řezáky jsou v mírném předkusu oproti dolním řezákům. Zuby mají mít zažloutlou nebo oranžovou barvu. Světlá barva zubů bývá znakem neadekvátní výživy – nedostatek vápníku.
Symptomy: Pomalé žvýkání, činčila upřednostňuje měkkou stravu. Slintá, okolí tlamy a náprsenka jsou mokré (nebo slepená srst). Sousta jí vypadávají z tlamy,bobky se postupně zmenšují, činčila ztrácí hmotnost. Zuby vržou. Zubní kořeny mohou tlačit zevnitř na oční jamku.V tom případě činčila slzí.
Možné příčiny: nedostatek vápníku v období růstu, málo větviček ke hlodání, zub se zalomil, nebo zalomený zub následně nesprávně dorost (to se týká pouze předních řezáků, stoličky se nezalamují), špatné postavení zubů od narození – u stoliček to má za následek nerovnoměrné obrušování zubů a mohou na nich vznikat ostré hrany či bodce. Nedostatek vitamínu C může zapříčinit uvolnění zubů a jejich vyklání.
Léčba: Přerostlé zuby musí být ošetřeny veterinárním lékařem, který zakrátí přední zuby a případně zabrousí stoličky. Pokud se jedná o vrozenou vadu, návštěvy lékaře bude třeba pravidelně opakovat. Sledujte hmotnost svého zvířátka. Chronické opakování problému může mít za následek úplné vyhladovění a vysílení vašeho zvířátka. Ve vážných případech může být lékařské ošetření velmi nákladné a pro činčilu velmi stresující. V takových případech je třeba uvažovat o případné euthanasii.
Prevence: Dostatečný přísun kalcia v období růstu. Dostatek čerstvých větví na hlodání.Pravidelně několikrát do roka kontrolujte délku, barvu a postavení předních zubů. Dostatečný přísun vitamínu C je také důležitý. Doporučuje se dávat vitamín C v pevném stavu, máte tak kontrolu nad množstvím, které činčila dostává. Někteří chovatelé doporučují dávat 1x týdně činčilám k pití místo vody přírodní brusinkovou šťávu. Činčily se špatně rostlými zuby nepoužívejte k chovu.
a nebo tady mas cele vlakno:
http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=1231
Monika napsal:Spíš mě zajímají názory ostatních, co ještě používají, né přeříkání z nějaké příručky.... :wink:
S čím má kdo zkušenosti....
Terezka napsal:Alice říkala, že zrovna tohle je dědičné.
Vlasticka napsal:Na tom obrazku to vypada hrozne :cry: :cry:
Ja jim davam porad neco na okusovani, ale problemu se zubama se i presto bojim...
Vlasticka napsal:Na tom obrazku to vypada hrozne :cry: :cry:
Ja jim davam porad neco na okusovani, ale problemu se zubama se i presto bojim...
Ina napsal:presne tohle jsem tady psala take, ponevadz jsem o tom mluvila s veterinari i v tom Brne, zajimalo me to a slysela jsem o tom uz i predtim. Reakce ale byla takova tady, ze chci jen utracet cincily a jen strasim lidi:-(
Vrátit se na “Nemoci a potíže”