Malocclusion dedicne ochorenie zubov.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Oslo NORSKO!!!!!!!!
- Kontaktovat uživatele:
Malocclusion dedicne ochorenie zubov.
Ja VAs chcem este raz vsetkych varovat ohladom zubov.Prerastanie zubov do ocnych kanalikov alebo krive rastenie zubov v dosledku podkusu a predkusu je dedicna choroba, ktora sa prejavuje najcastejsie okolo 3 roku ale niekedy aj skor respektive neskor okolo 5 rokov. Tieto zvierata sa NESMU pouzivat na chov.V ziadnom pripade ich nenechavajte parit a ak sa tato choroba u vaseho zvierata vyskytne, upozrnite vsetkych, ktory si kupili vase mladata. Hrozi tu totiz, ze tuto chorobu zdedia a budu rozsirovat dalej.
Na zaver obrazok chorobou postihnuteho zvierata, ktore muselo byt utratene.
Na zaver obrazok chorobou postihnuteho zvierata, ktore muselo byt utratene.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je brutální obrázek, moc smutné :cry:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Furt mi vrtá hlavou, jestli teda něco nezanedbávám a nemůže se tak stát i u mé činče.....protože jak tak pozoruji, se zubama má problém dost činčilek. Větve na okus má, kostky na obrus taky...granule má....chybí něco na obrus zubů? Fakt mám děs, aby to nepotkalo i moji činču..Ten obrázek je dost drsnej...chuděrka.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Alice říkala, že zrovna tohle je dědičné.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Severní - Střední Čechy a okolí
Monika napsal:Furt mi vrtá hlavou, jestli teda něco nezanedbávám a nemůže se tak stát i u mé činče.....protože jak tak pozoruji, se zubama má problém dost činčilek. Větve na okus má, kostky na obrus taky...granule má....chybí něco na obrus zubů? Fakt mám děs, aby to nepotkalo i moji činču..Ten obrázek je dost drsnej...chuděrka.
PROBLÉMY SE ZUBY
Činčily jsou hlodavci – zuby jim tedy neustále rostou (až 30 centimetrů ročně). Vepředu mají dva páry řezáků, vzadu mají 4 páry stoliček (na horní i dolní čelisti – celkem tedy 20 zubů). Pokud zuby rostou pod nesprávným úhlem,nebo pokud činčila nemá dostatek příležitostí si zuby zkracovat hlodáním, zuby se špatně obrušují a přerostou. Žvýkání potravy se těžší a těžší. U zdravého zvířete je délka řezáků cca 5 mm a horní řezáky jsou v mírném předkusu oproti dolním řezákům. Zuby mají mít zažloutlou nebo oranžovou barvu. Světlá barva zubů bývá znakem neadekvátní výživy – nedostatek vápníku.
Symptomy: Pomalé žvýkání, činčila upřednostňuje měkkou stravu. Slintá, okolí tlamy a náprsenka jsou mokré (nebo slepená srst). Sousta jí vypadávají z tlamy,bobky se postupně zmenšují, činčila ztrácí hmotnost. Zuby vržou. Zubní kořeny mohou tlačit zevnitř na oční jamku.V tom případě činčila slzí.
Možné příčiny: nedostatek vápníku v období růstu, málo větviček ke hlodání, zub se zalomil, nebo zalomený zub následně nesprávně dorost (to se týká pouze předních řezáků, stoličky se nezalamují), špatné postavení zubů od narození – u stoliček to má za následek nerovnoměrné obrušování zubů a mohou na nich vznikat ostré hrany či bodce. Nedostatek vitamínu C může zapříčinit uvolnění zubů a jejich vyklání.
Léčba: Přerostlé zuby musí být ošetřeny veterinárním lékařem, který zakrátí přední zuby a případně zabrousí stoličky. Pokud se jedná o vrozenou vadu, návštěvy lékaře bude třeba pravidelně opakovat. Sledujte hmotnost svého zvířátka. Chronické opakování problému může mít za následek úplné vyhladovění a vysílení vašeho zvířátka. Ve vážných případech může být lékařské ošetření velmi nákladné a pro činčilu velmi stresující. V takových případech je třeba uvažovat o případné euthanasii.
Prevence: Dostatečný přísun kalcia v období růstu. Dostatek čerstvých větví na hlodání.Pravidelně několikrát do roka kontrolujte délku, barvu a postavení předních zubů. Dostatečný přísun vitamínu C je také důležitý. Doporučuje se dávat vitamín C v pevném stavu, máte tak kontrolu nad množstvím, které činčila dostává. Někteří chovatelé doporučují dávat 1x týdně činčilám k pití místo vody přírodní brusinkovou šťávu. Činčily se špatně rostlými zuby nepoužívejte k chovu.
a nebo tady mas cele vlakno:
http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=1231
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Sepp napsal:Monika napsal:Furt mi vrtá hlavou, jestli teda něco nezanedbávám a nemůže se tak stát i u mé činče.....protože jak tak pozoruji, se zubama má problém dost činčilek. Větve na okus má, kostky na obrus taky...granule má....chybí něco na obrus zubů? Fakt mám děs, aby to nepotkalo i moji činču..Ten obrázek je dost drsnej...chuděrka.
PROBLÉMY SE ZUBY
Činčily jsou hlodavci – zuby jim tedy neustále rostou (až 30 centimetrů ročně). Vepředu mají dva páry řezáků, vzadu mají 4 páry stoliček (na horní i dolní čelisti – celkem tedy 20 zubů). Pokud zuby rostou pod nesprávným úhlem,nebo pokud činčila nemá dostatek příležitostí si zuby zkracovat hlodáním, zuby se špatně obrušují a přerostou. Žvýkání potravy se těžší a těžší. U zdravého zvířete je délka řezáků cca 5 mm a horní řezáky jsou v mírném předkusu oproti dolním řezákům. Zuby mají mít zažloutlou nebo oranžovou barvu. Světlá barva zubů bývá znakem neadekvátní výživy – nedostatek vápníku.
Symptomy: Pomalé žvýkání, činčila upřednostňuje měkkou stravu. Slintá, okolí tlamy a náprsenka jsou mokré (nebo slepená srst). Sousta jí vypadávají z tlamy,bobky se postupně zmenšují, činčila ztrácí hmotnost. Zuby vržou. Zubní kořeny mohou tlačit zevnitř na oční jamku.V tom případě činčila slzí.
Možné příčiny: nedostatek vápníku v období růstu, málo větviček ke hlodání, zub se zalomil, nebo zalomený zub následně nesprávně dorost (to se týká pouze předních řezáků, stoličky se nezalamují), špatné postavení zubů od narození – u stoliček to má za následek nerovnoměrné obrušování zubů a mohou na nich vznikat ostré hrany či bodce. Nedostatek vitamínu C může zapříčinit uvolnění zubů a jejich vyklání.
Léčba: Přerostlé zuby musí být ošetřeny veterinárním lékařem, který zakrátí přední zuby a případně zabrousí stoličky. Pokud se jedná o vrozenou vadu, návštěvy lékaře bude třeba pravidelně opakovat. Sledujte hmotnost svého zvířátka. Chronické opakování problému může mít za následek úplné vyhladovění a vysílení vašeho zvířátka. Ve vážných případech může být lékařské ošetření velmi nákladné a pro činčilu velmi stresující. V takových případech je třeba uvažovat o případné euthanasii.
Prevence: Dostatečný přísun kalcia v období růstu. Dostatek čerstvých větví na hlodání.Pravidelně několikrát do roka kontrolujte délku, barvu a postavení předních zubů. Dostatečný přísun vitamínu C je také důležitý. Doporučuje se dávat vitamín C v pevném stavu, máte tak kontrolu nad množstvím, které činčila dostává. Někteří chovatelé doporučují dávat 1x týdně činčilám k pití místo vody přírodní brusinkovou šťávu. Činčily se špatně rostlými zuby nepoužívejte k chovu.
a nebo tady mas cele vlakno:
http://diskuze.cincila.com/viewtopic.php?t=1231
No tak tohle všechno vím.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Spíš mě zajímají názory ostatních, co ještě používají, né přeříkání z nějaké příručky.... :wink:
S čím má kdo zkušenosti....
-
- Stříbrný uživatel
Monika napsal:Spíš mě zajímají názory ostatních, co ještě používají, né přeříkání z nějaké příručky.... :wink:
pokud bude mit v kleci poradad co k okusu /at vetve stromu, drevene policky, ytong, tvrdy chleb/, tak se neboj, ze si cincila nevybere... a pokud je to v genech zvirete, tak to bohuzel nezmenis...
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Terezka napsal:Alice říkala, že zrovna tohle je dědičné.
No tak to můžu jenom doufat, že nemá, z tohoto hlediska, co dědit....
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Olomouc
Na tom obrazku to vypada hrozne :cry: :cry:
Ja jim davam porad neco na okusovani, ale problemu se zubama se i presto bojim...
Ja jim davam porad neco na okusovani, ale problemu se zubama se i presto bojim...
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Vlasticka napsal:Na tom obrazku to vypada hrozne :cry: :cry:
moje činči taky pořád něco hlodají.. ale zalomení zubu nebo zdědění vad tím nezabráním.. :( Ale to je asi u všeho.. člověk je může hlídat jak chce, přesto se může cokoliv stát.. :?
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vlasticka napsal:Na tom obrazku to vypada hrozne :cry: :cry:
Tak tak..já taky :?
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
A jak mám tohle řešit, když se přesně tento problém objevil u našeho skoro 7 letého Fouska, který měl mláďata už dávno předtím, než problémy se zuby nastaly? Mimochodem, celý svůj život neměl jediný problém se zuby a kvůli růstu kořenů zubů do hlavičky, takže i k očím, jsme ho museli nechat uspat, protože by umřel hlady! :( Na tu dědičnou dispozici se zeptám na veterině, jak budu mít chvilku. Vím, že problémy se zuby se "dědí" v příbuzných párech. Zajímalo by mě, jestli se dá určit procento výskytu zrovna tohoto problému se zuby a jestli se čísla liší podle pohlaví činčily.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pri tejto poruche nepomoze nic na okus.Zuby su zle postavene.V predkuse, podkuse alebo inac pokrivene.Vtedy ani ohryzanie nepomoze, budu nadalej rast dalej.Ked si pozriete ten obrazok, tak uvidite, ze tie horne zuby su v polovici zodrate ako na ne doliehaju dolne zuby. Kedze su ale zle ulozene , neobrusuju sa a dalej rastu.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava, SR
- Kontaktovat uživatele:
vyzera to fakt dost desne....normalka ma clovek strach.... :(
-
- Zlatý uživatel
Opravdu, tady nepomuze dostatek okusu, ani zbrusovani a pred tim jsem prave chtela onehda varovat, nebo na to upozornit a bohuzel jsem se s jednou dotycnou zde se zlou za to potazala.
Aby se prokazalo, co vlastne problem se zuby zpusobuje, tak je zapotrebi udelat pod narkozou ten kompletni rentgen zubu a celisti, ktery delaji v tom Brne a navic tam jsou schopni ho delat pod velmi setrnou inhalacni narkozou. myslim, ze jeste delaji take sono. Tam se totiz ukaze, jestli ty problemy se zubama zpusobuji prorustajici koreny, nebo spatne postaveni zubu a pokud ano, tak v techto pripadech radeji doporuci cincilku trvale uspat, ponevadz by se ty zuby musely operovat porad dokola, coz je pro ne velke trapeni, ale jen ten rentgen to muze prokazat. Proto take rada lidi se divi, ze jejich cincila ma opakujici se problemy se zubama a musi na zbrusovani a pritom to je z velke casti, pokud se to opakuje prave timto problemem, coz bezna prohlidka zubu bez rentgenu neukaze.
To pribuzenske krizeni neni jako hlavni a jedine na vine, ale predevsim, kdyz se spolu spari cincilky,z nichz jen jedna ma dany problem dedicny a treba i z predesleho vrhu.
Podle me ani u kozesinoveho chovatele a velkochovu neni jistota, ze tam tyto vady nejsou, ponevadz se to pri takovem mnozstvi neda uhlidat. Ja bych to videla tak, ze u nas je bohuzel vnou nekvalitniho pocatecniho krizeni spousta poskozenych jedincu, kteri si to predavali a predavaji dal.
Aby se prokazalo, co vlastne problem se zuby zpusobuje, tak je zapotrebi udelat pod narkozou ten kompletni rentgen zubu a celisti, ktery delaji v tom Brne a navic tam jsou schopni ho delat pod velmi setrnou inhalacni narkozou. myslim, ze jeste delaji take sono. Tam se totiz ukaze, jestli ty problemy se zubama zpusobuji prorustajici koreny, nebo spatne postaveni zubu a pokud ano, tak v techto pripadech radeji doporuci cincilku trvale uspat, ponevadz by se ty zuby musely operovat porad dokola, coz je pro ne velke trapeni, ale jen ten rentgen to muze prokazat. Proto take rada lidi se divi, ze jejich cincila ma opakujici se problemy se zubama a musi na zbrusovani a pritom to je z velke casti, pokud se to opakuje prave timto problemem, coz bezna prohlidka zubu bez rentgenu neukaze.
To pribuzenske krizeni neni jako hlavni a jedine na vine, ale predevsim, kdyz se spolu spari cincilky,z nichz jen jedna ma dany problem dedicny a treba i z predesleho vrhu.
Podle me ani u kozesinoveho chovatele a velkochovu neni jistota, ze tam tyto vady nejsou, ponevadz se to pri takovem mnozstvi neda uhlidat. Ja bych to videla tak, ze u nas je bohuzel vnou nekvalitniho pocatecniho krizeni spousta poskozenych jedincu, kteri si to predavali a predavaji dal.
Naposledy upravil(a) Ina dne Stř Lis 22, 2006 14:54, celkem upraveno 2 x.
-
- Stříbrný uživatel
Tak zuby se stipou i kralikum, ale vetsinou prave, kdyz maji nedostatek "okusovadla" - pokud ma "genetickou vadu" tak se okamzite vyrazuje z chovu.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Uplne suhlasim s Inou. Obrusovanie je len docasna pomoc. Tie zuby budu nadalej rast krivo a cincila sa bude len trapit.
-
- Zlatý uživatel
presne tohle jsem tady psala take, ponevadz jsem o tom mluvila s veterinari i v tom Brne, zajimalo me to a slysela jsem o tom uz i predtim. Reakce ale byla takova tady, ze chci jen utracet cincily a jen strasim lidi:-(
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ina napsal:presne tohle jsem tady psala take, ponevadz jsem o tom mluvila s veterinari i v tom Brne, zajimalo me to a slysela jsem o tom uz i predtim. Reakce ale byla takova tady, ze chci jen utracet cincily a jen strasim lidi:-(
To nie, v tomto mas urcite pravdu. Toto sa nijak opravit ani vyliecit neda. Skracovanie zubov pomoze na mesiac na dva a potom znova pod narkozu a dalsie skracovanie.Tym zviera len trpi. V tomto pripade je najhumannejsie dat zviera uspat.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Holky, dovolím si napsat svou zkušenost. Lucka měla problémy se zuby často - že jí rostly křivo do jazyka, jsem už někde tu psala. Na veterině jsme bývaly pravidelně dvakrát do roka - narkóza, odštípnutí zubů. Pak se stalo, že v ní odumřelo mládě a abychom ji zachránili (když vám děti položí otázku - mami, ty ji necháš umřít?, tak ji chcete zachránit), musela být odstraněna děloha apod. Lucina se z toho dostala během 10 dnů (bříško měla zašité fialovou nití :D ) Zajímavé je to, že od té doby - jsou to 3 roky - jsme nebyli ani jednou na veterině se zuby, protože tento problém prostě vymizel. MVDr Jekl je přesvědčený, že se srovnala rovnováha vápníku a dalších minerálů včetně hormonálních změn, které nastaly vlivem operace. Asi je to výjimečný případ, hlavní je, že má se zuby pokoj. Doporučení brněnské veteriny - preventivní kontrola zubů činčil asi tak 2x ročně, pro klid.
Vrátit se na “Nemoci a potíže”