Bojím sa pustiť činčilu na výbeh

Diskuze o bydlení, venčení a klecích.

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

neposedna
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Bojím sa pustiť činčilu na výbeh

Příspěvekod neposedna » Ne Bře 28, 2010 21:14

Ahojte prosím poradte mi,mam Trixiho to je moj činčilak nieco vyse 10 dní a este sa ho bojím pustit z klietky hoci ten malý je taký špekulant ze vie kde su dvierka a snaží sa dostať von už mi aj mierne zdemoloval dvierka na klietke.Prosím poradte ako ho mam pustit a kde lebo ja sa ho bojím pustit a nieviem ci mu tym neskodím ked nema výbeh.Dakujem

Disable adblock

Reňaaa
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Ostrava!!!

Příspěvekod Reňaaa » Ne Bře 28, 2010 21:17

Já bych ho ještě nepouštěla, počkej až si zvykne na tvoji ruku a pak pouštěj.

chocolate
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod chocolate » Ne Bře 28, 2010 21:18

Když zabezpečíš místnost,aby se mu nic nestalo,tak strach nemusíš mít.
Hlavně schovat kabely,kytky,které by mu mohli uškodit (raději schovat všechny),zavřít jinam jiná zvířata,dávat pozor na nádoby s vodou apod.,čistící prostředky apod.,zkontrolovat všechny díry,aby neměl kam utéct a zavřít dveře a okna,aby nezdrhnul/nevypadl z okna.
Další věci mně nenapadají,ale zkus se kouknout po místnosti z pohledu činčiláka a představ si možná nebezpečí a zkus je odstranit :) :wink:
Taky se připav,že Ti může ohlodat nábytek nebo zeď,ale když jej budeš mít na očích,tak se jakékoli riziko minimalizuje :wink:

neposedna
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod neposedna » Ne Bře 28, 2010 21:19

Ved to je to ze si na moju ruku ani nesadne len mi ju jemne ohryzkava a ked ho chcem jemne chytit tak salie a nechce a uteka a skace ako besny neviem co mam robit aby sa mu neznudil priestor v ktorom zije.

Disable adblock

chocolate
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod chocolate » Ne Bře 28, 2010 21:22

Zkoušet lákat na zdravé pamlsky a opatrně-nejdřív ho nechat přijít,jak píšeš a postupně a pomalu jej zkusit pohladit a teprve začít opatrně brát s pamlskem.
Hlavně ne rychlé a nečekané prudké pohyby,to je děsí,když člověka ještě neznají :wink:
Já takhle pouštěla činčilku,která u mně byla týden a taky nebyla na mně zvyklá,ale při tom výběhu jsme se poznali a sblížili víc,ale asi záleží na povaze dané činčilky :wink:

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Po Bře 29, 2010 6:25

Nejdřív bych líkala na pamlsky a počkala až si činčilka na tebe zvykne.Teprve pak ho pusť proběhnout.Nejde o běhání,ale až ho budeš chytat a nebude na tebe zvyklý,dost ho to vystresuje.

1victoria1
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Nový Hrozenkov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 1victoria1 » Po Bře 29, 2010 18:07

Já mám ten samý problém. Nedávno se mi při venčení zranila činčila a umřela. I když jsem se snažila vše zabezpečit a hlídat jí. Teď mám novou činčilku 16 dní a ještě sama nedokážu ho nechat proběhnout. Mám strach, že si ublíží.

Dantha
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dantha » Po Bře 29, 2010 18:22

Chtěla bych se zeptat, jestli se dá činčila chovat i bez pouštění (za předpokladu, že by měla dostatečně velkou klec)?

jaji-nka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod jaji-nka » Po Bře 29, 2010 18:25

Myslím,že ano :-) Našla jsem hodně lidí,kteří chovají činčilky jen v klecích,ale mají velkou klec :)

Vignette
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Praha- Barrandov

Příspěvekod Vignette » Po Bře 29, 2010 18:54

1victoria1 napsal:Já mám ten samý problém. Nedávno se mi při venčení zranila činčila a umřela. I když jsem se snažila vše zabezpečit a hlídat jí. Teď mám novou činčilku 16 dní a ještě sama nedokážu ho nechat proběhnout. Mám strach, že si ublíží.

No a jak se ti zranila ta předchozí činčila?

Našim holkám (a ani činčilám, co jsem měla v minulosti) se při výběhu zatím nikdy nic nestalo, ale je pravda, že oči z nich nespustím :)

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Po Bře 29, 2010 18:59

Dantha napsal:Chtěla bych se zeptat, jestli se dá činčila chovat i bez pouštění (za předpokladu, že by měla dostatečně velkou klec)?

Někteří lidé je tak chovají,ale dobré to rozhodně není.Činčilky jsou dost živé,potřebují prostor na běhání,skákání...prostě se vyblbnout.A to v kleci nemají.I když je mají ve velké voliéře,kam může vstoupit člověk,tak je pouštějí ven.

1victoria1
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 1victoria1 » Po Bře 29, 2010 19:13

Dantha napsal:Chtěla bych se zeptat, jestli se dá činčila chovat i bez pouštění (za předpokladu, že by měla dostatečně velkou klec)?

Dá, ale je to určitě nejen podle mne trápení. To by ta klec musela být opravdu hodně obrovská. Žádná velká skříňovka jak bývá běžné.

1victoria1
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 1victoria1 » Po Bře 29, 2010 19:18

[No a jak se ti zranila ta předchozí činčila?

Našim holkám (a ani činčilám, co jsem měla v minulosti) se při výběhu zatím nikdy nic nestalo, ale je pravda, že oči z nich nespustím :)[/quote]

Skočila na rozpálený sporák ve kterém se v zimě topí. Je to tady i v diskusi.

Dantha
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dantha » Po Bře 29, 2010 19:45

No, ptala jsem se, protože se budeme stěhovat do bytu kde bohužel nebude zřejmě možnost myšáčky pouštět, tak abych si udělala představu, jesli je možné je takto chovat nebo jim mám s těžkým srdcem začít hledat nový domov...

neprodejny vzorek
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Lázně Bělohrad nebo Mostek (TU)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod neprodejny vzorek » Po Bře 29, 2010 20:15

Proč nebude možné je pouštět? Podle mně se to vždycky dá vyřešit. Třeba ne každý den, ale dvakrát do týdne klidně i v koupelně, když se schovají přípravky a zamezí se činčile namočení. Ale samozřejmě vždy pod dozorem.

1victoria1
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 1victoria1 » Po Bře 29, 2010 20:16

Dantha napsal:No, ptala jsem se, protože se budeme stěhovat do bytu kde bohužel nebude zřejmě možnost myšáčky pouštět, tak abych si udělala představu, jesli je možné je takto chovat nebo jim mám s těžkým srdcem začít hledat nový domov...

Zkus popsat, co by v tom bránilo. Třeba by se našlo řešení jak je venčit. U nás je to s venčením taky dosti složité. S obrovskou klecí jsem to myslela tak, že by byla třebas přes půlku obýváku. Hodně široká a vysoká. Aby měly prostor jak při venčení. Ale stejně bych činčilu nezavírala.

tuta
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tuta » Po Bře 29, 2010 21:26

pokud má činča dost prostoru na bydlení není až tak potřeba pouštět (nepíšu, že jim nedělá radost běhat jinde než doma). Měla jsem činču, která byla přo odchytu tak nervozní, že jsem ji 10 let nevenčila dokud jsme neudělali klec do které se mohla volně vracet......

Dantha
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dantha » Út Bře 30, 2010 8:19

V současnosti máme činčilky s klecí v předsíni, takže když je chci pouštět, jen otevřu klec a oni si hopkají pak zaběhnou zpět a je vše ok a v předsíni nemají skoro co zničit. V novém bytě budou v některém z pokojů (ještě nevím přesně kde na ně vyjde místo), ale bude s námi bydlet ještě psík lovec (mám strach aby mi je nechytil). Ale co je hlavní, naše činčilky nejsou moc ochočené spíš poněkud polodivoké, takže veškeré chytání jak v kleci, tak mimo klec je pro ně obrovským stresem. Majitelé domu, kde je byt mi snad dovolí je pouštět občas na chodbě (tam by se jim snad nemuselo nic stát, když zavřu psa jinam), ale prosím poraďte, nemáte někdo nějaký fígl jak ja odchytávat a přenášet (aby to bylo bezpečné a pro ně né tak strasující?)

Dantha
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dantha » Út Bře 30, 2010 8:25

Možná si ještě řeknete, proč člověk jako já si pořizuje dvě činčily, když s nimi neumí pořádně zacházet? Všechno bylo trochu jinak, činčilky jsou sestry, ale ta se odstěhovala do ciziny a tak jsem se o myšáky starala a jak to tak bývá, tak jsem si je zamilovala... Tak se teď snažím vše nějak "naučit"... To jen tak na vysvětlenou, aby si někdo nemyslel, že jsem uplně nezodpovědná a neschopná majitelka...:-)

1victoria1
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 1victoria1 » Út Bře 30, 2010 8:54

Já jsem nazačátku činčilu taky hodně naháněla a stresovala. Pak jsem to udělala tak, že jsem jí přestala dávat mlsky ( rozinky, křížalky atd..). Nechala jsem jí zhruba 2 týdny jen o seně, granulích a vodě. Když byla puštěná, sedla jsem si na zem s křížalkou a lákala jí. Když se nechala chytit v klidu do ruky, tak si jí mohla sníst. Tak jsem to dělala každý den. Zkoušela jsem to několikrát za sebou. Do hodiny, třeba 3x. Aby se naučila, že mlsek dostane jen za odměnu. Vždycky jsem jí ale dala jen malý kousek, ne celou křížalku. Později už za mnou automaticky chodila sama. Chce to ale trpělivost.

Reňaaa
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Ostrava!!!

Příspěvekod Reňaaa » Út Bře 30, 2010 9:34

Já si nemyslím že by měla činčila nějak trpět když ji nepustíš a pokud máš velkou klec...podle mě chovatélé co mají min.20 činčil a víc tak je většina nepouští (tež jak by mohli pouštět min.20 činčil), třeba já mého 4 měsíčního činčiláka nepouším každý den ale obden protože ho to moc "zatím" nebaví a druhého činčiláka který má 2 roky pouštím každý den.
Naposledy upravil(a) Reňaaa dne Út Bře 30, 2010 10:29, celkem upraveno 1 x.

chocolate
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod chocolate » Út Bře 30, 2010 10:07

Já nevím,podle mně neházej všechny do jednoho pylte-i někteří s 20ti činčilami se mohou řádně starat o výběh stejně jako někdo se 2 činčilami.
Já mám činčilek 9 a pouštím je.Sice to trvá,než se prostřídají (páry pouštím spolu,samičky,které jsou bez samce taky spolu,samce bez samiček zvlášť,aby se neporvali).Teď dodám,že březí samičky před porodem nepouštím,aby si neublížily.
Co se týče chytání,tak jako Victoria-u některých musím mít trpělivost a nabídnout pamlsek při chycení,ostatním,kteří přijdou sami,tak jim dám až když je dávám do klece a jde to.Občas má nějaká svůj den a prostě se chytit nedá,ale nelítám za ní :D
Počkám si,až je na blízku :wink: :)

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Út Bře 30, 2010 10:49

U nás je to přesně jak píše Chocolate :D .
Jen máme jednu činčilku,která se prostě nenaučila jít do klece nebo se nechat chytit na mlsku-už jsme zkoušeli všechno(ač jsme se snažili co mohli,podbízeli,mlsku dávali...).A je jedno jestli běhá hodinu nebo celý den.Tuhle činčilku bohužel každé běhání naháníme až nám poští chlupy-neřekla bych že ho to stresuje,už je na to zvyklý.Spíš bych řekla že to dělá schválně a dělá si z nás dobrý den. :D

Vignette
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Praha- Barrandov

Příspěvekod Vignette » Út Bře 30, 2010 11:56

No, my jeden takový fígl máme :). Obě činčily milují trubku od koberce (máme dvě dvoumetrové), takže je vždycky nechám tak hodinu (někdy i víc) běhat a jakmile se začne Esme schovávat, přestává běhat a tak (Esk by to možná vydržela celou noc, má energie za tři :D), tak přineseme trubku- je jedno, kam ji položíme, ačkoli teď ji opřeme tak, že jednoduše vede přímo do klece... můžu se spolehnout, že za chvíli už budou v trubce obě, takže stačí je jenom "vyklopit" do klece :D

Obrázek

Teda Esk si v poslední době skáče do klece i během výběhu, šikulka, takže s ní problém vůbec nemám- navíc myslím, že by se nechala i chytit... s Esme by to bylo o něco horší :wink:

Dantha
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dantha » Út Bře 30, 2010 12:16

Ale to je dobrý fígl!!! Na to by se snad i ti naši nechali nalákat...

Disable adblock

Vrátit se na “Bydlení”