Prosím o radu, děkuji.
Prosím o radu, děkuji.
Ahojky lidičky, chtěla bych vás všechny moooooooooooc poprosit o radu. Mám doma 5,5 letého samečka Skipiho (je to moje zlatíčko), ale...........
Celou dobu co ho mám jsem s ním neměla nikdy žádné problémy, až teď. Koupila jsem mu novou klec (ať se má lépe, výška 1,5 m). Když už jsem byla u koupi té klece, tak jsem si řekla, že je pro jednu činčilku hooooooooodně velká, tak že mu dokoupím kamaráda. Koupila jsem tedy Montyho. A pak to začalo: ze začátku celkem v poho, ale pak dostal Skipi zápal plic a musela jsem ho dát do vedlejší klece. Cca po 14 dnech, když jsem ho vrátila zpátky, tak si Skipi s Montym nesnesou, takže musím mít 2 klece. Tak, toť můj problém.
Chtěla jsem se vás tedy zeptat:
1) čím to je, že se tak nemají rádi a budou se mít někdy rádi, máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
2) dále bych se chtěla zeptat na nemoci: (sice mám Skipiho 5,5 let, ale vždy byl zdraví a teď si právě nevím rady). Mám pocit, že je strašně moc hubený a to jí celkem hodně. No a proto, že je tak hubený, tak má podle mě i ty kozí záda, co s tím? Jo a bříško má teď tak divně zbarvené (do žluta). A aby toho nebylo málo, tak mu hnisá očičko :( :( :( . Jsem z něho celkem hotová, prosím o pomoc. Děkuji moc moc
3) a nevíte někdo, kolik by tak měla vážit cca 5 letá činčila?
Celou dobu co ho mám jsem s ním neměla nikdy žádné problémy, až teď. Koupila jsem mu novou klec (ať se má lépe, výška 1,5 m). Když už jsem byla u koupi té klece, tak jsem si řekla, že je pro jednu činčilku hooooooooodně velká, tak že mu dokoupím kamaráda. Koupila jsem tedy Montyho. A pak to začalo: ze začátku celkem v poho, ale pak dostal Skipi zápal plic a musela jsem ho dát do vedlejší klece. Cca po 14 dnech, když jsem ho vrátila zpátky, tak si Skipi s Montym nesnesou, takže musím mít 2 klece. Tak, toť můj problém.
Chtěla jsem se vás tedy zeptat:
1) čím to je, že se tak nemají rádi a budou se mít někdy rádi, máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
2) dále bych se chtěla zeptat na nemoci: (sice mám Skipiho 5,5 let, ale vždy byl zdraví a teď si právě nevím rady). Mám pocit, že je strašně moc hubený a to jí celkem hodně. No a proto, že je tak hubený, tak má podle mě i ty kozí záda, co s tím? Jo a bříško má teď tak divně zbarvené (do žluta). A aby toho nebylo málo, tak mu hnisá očičko :( :( :( . Jsem z něho celkem hotová, prosím o pomoc. Děkuji moc moc
3) a nevíte někdo, kolik by tak měla vážit cca 5 letá činčila?
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Lucko, na sbližování činčil se podívej do kategorie Ostatní - Přijel Montes Willy. Už jsem to tam psala, zatím se mi to vždycky osvědčilo. Když se vrátil Fousek po 3 dnech po operaci, Lucka ho chtěla vykousat z klece. Pomohla klec v kleci. Ale jesli má Tvůj činčilák zdravotní problémy, jako že má, asi bych je k sobě nedávala, rvačky jej stresují a navíc se asi necítí moc dobře. Tohle by chtělo veterinu. I to očičko může být způsobeno problémyse zuby, Fouskovi takhle začaly v 7 letech růst kořeny stoliček :( Nevím, odkud jsi, v Brně jsou odborníci na činčily na veterinární fakultě na Palackého, MVDr. Jekl, Hauptman, Knotek. Držím palce, aby byl myšák zdravý. Můžem se domluvit na: 548mat@seznam.cz
silva napsal:Lucko, na sbližování činčil se podívej do kategorie Ostatní - Přijel Montes Willy. Už jsem to tam psala, zatím se mi to vždycky osvědčilo. Když se vrátil Fousek po 3 dnech po operaci, Lucka ho chtěla vykousat z klece. Pomohla klec v kleci. Ale jesli má Tvůj činčilák zdravotní problémy, jako že má, asi bych je k sobě nedávala, rvačky jej stresují a navíc se asi necítí moc dobře. Tohle by chtělo veterinu. I to očičko může být způsobeno problémyse zuby, Fouskovi takhle začaly v 7 letech růst kořeny stoliček :( Nevím, odkud jsi, v Brně jsou odborníci na činčily na veterinární fakultě na Palackého, MVDr. Jekl, Hauptman, Knotek. Držím palce, aby byl myšák zdravý. Můžem se domluvit na: 548mat@seznam.cz
Hojky ahojky,
děkuji moc za radu, hned se tam na to sbližování kouknu, protože už fakt nevím. Taky nevím, jestli to nebyla hloupost koupit Skipimu po pěti letech co žije sám kolegu :? . No a ten veterinář je další problém, protože já jsem z Havířova a tady nikdo nikoho nedoporučuje :( . Osobně já taky ne. Skipi měl teď zápal plic, byla jsem s ním u veterináře (který je v Havířově hodně prohlášený) a měla jsem pocit, že činčile vůůůůůůůůbec nerozumí, ach jo. A nevíš náhodou, čím to může být, že byl celou dobu zdraví jak řípa a teď, když mu koupím novou klec a kamarády tak to začalo :( .
-
- Zlatý uživatel
Náš Fousek byl zdravý 6,5 roku. Nepočítám kousnutí od Lucky, který mu zhnisalo. Pak začaly očička a rentgen ukázal, že mu rostou kořeny stoliček do hlavičky. Prostě obrovský problém. Nemáš dojem, že Skipy žárlí na nové přírůstky? Asi bych je zatím měla odděleně, Skipíka v jeho původní kleci, než se dá dohromady. A upřednostňovala bych jej v mazlení. Mám dojem, že někdo je tu z Opavy a psal, že je tam dobrý veterinář. Zkusím to najít, to není až tak daleko od Havířova.
silva napsal:Náš Fousek byl zdravý 6,5 roku. Nepočítám kousnutí od Lucky, který mu zhnisalo. Pak začaly očička a rentgen ukázal, že mu rostou kořeny stoliček do hlavičky. Prostě obrovský problém. Nemáš dojem, že Skipy žárlí na nové přírůstky? Asi bych je zatím měla odděleně, Skipíka v jeho původní kleci, než se dá dohromady. A upřednostňovala bych jej v mazlení. Mám dojem, že někdo je tu z Opavy a psal, že je tam dobrý veterinář. Zkusím to najít, to není až tak daleko od Havířova.
No je to hrůůůůza. Já mám o něho strašný strach a nejhorší na tom je to, že opravdu v mém okolí není žádný fakt hodně dobrý veterinář. Myslím si, že nežárlí, protože kluky mám fakt hodně krátce, ještě se nenechají pomazlit, tak se mazlím jenom s ním, protože on reaguje na jméno, na přivolání...atd. To by bylo super, kdyby v mém okolí znal někoho dobrého. A můžu třeba nějak poznat (já jako laik), že to bude od zubů? Protože on papá všechno (i tvrdé věci) a nemám pocit, že by měl něco se zubama. A taky je strašně hubený a přitom papá hodně, tak nevím. Ale nahmatám mu všechny kosti :( .
Děkuji mooooooooc za radu
L
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: západočeský kraj - Rokycany
- Kontaktovat uživatele:
ahoj - Montes patří mě - a můžu ti říct, že velká činča stoprocentně žárlí, protože já mám doma 3 letou původní a 14 dní mám 2měsíční miminko, taky jsem si myslela, podle toho, co tu pořád čtu, že to bude v pohodě je seznámit. Denda (ten velkej) má čtvrt roku velikou klec a byl v pohodě. Ale, co jsem přivezla Bukeše, ten je zatím ve starý kleci u tý velký, takže na sebe vidí, tak se Denda začíná měnit, hraje si na pána tvorstva a jasně dává najevo, že on je můj mazlíček a malej je vetřelec a to by se chtěl Bukešek tak moc kamarádit a velkej mu to nedovolí. Zrovinka teď po dvou neúspěšných návštěvách malýho u velkýho se chystám na Silvinky radu klec v kleci - určitě se to časem povede a kluci se budou mít rádi. Asi je vážně znát i ten celkový věkový rozdíl.
Nebuj, určitě to vyjde, ale je fakt, že jestli je Skipi nemocný a žárlí na novýho, tak bych ho nechala zatím samotnýho a druhou klec dala, tak aby na sebe neviděli... Oboum se věnuj zvlášť, ať starší nemá pocit, že je špatný a že sis přinesla náhradu. Mě totiž přijde, že to oba nanejvíš vytáčí, že na sebe vidí, ale nemůžou do sebe pořádně vjet :roll:
Hlavně držím palečky, aby se Skipi co nejdříve uzdravil - teď asi potřebuje tvojí péči víc než novýho kamaráda...
Nebuj, určitě to vyjde, ale je fakt, že jestli je Skipi nemocný a žárlí na novýho, tak bych ho nechala zatím samotnýho a druhou klec dala, tak aby na sebe neviděli... Oboum se věnuj zvlášť, ať starší nemá pocit, že je špatný a že sis přinesla náhradu. Mě totiž přijde, že to oba nanejvíš vytáčí, že na sebe vidí, ale nemůžou do sebe pořádně vjet :roll:
Hlavně držím palečky, aby se Skipi co nejdříve uzdravil - teď asi potřebuje tvojí péči víc než novýho kamaráda...
-
- Zlatý uživatel
Koukni hned na první téma - činčilí lékaři v ČR a SR. Jsou tam asi 4 nebo 5 stran a na jedné jsem zahlídla odkaz na webovou adresu na severní Moravu, vyber si dostupného lékaře a telefonicky se ujisti, že rozumí činčilám. Nebo výlet do Brna, v nabidce je telefon na vet. kliniku, pracovní doba je 8.00 - 15.00 hod. V nouzi nejvyšší bys mohla pár dnů Skipíka nechat u mě, pokud by měl jezdit na kontroly apod. Držím palce.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no myslím, že zuby by mohlo značit, kdyby začal drobit při papání nebo slintat. Zkusím tě uklidnit - před rokem jsem si myslela, že má Denda taky kozí záda, ale papal normálně, začala jsem ho tedy více pouštět, aby měl pohyb, upravila stravu a přijde mi, že se z toho dostal sám. Jinak na Plzeňsku jsou doktoři taky jedna radost, když jsem se tenkrát ptala na veterině drobných savců, jak se dají léčit kozí záda u činčil, odpověděli mi "co prosím"?? a šel hledat radu do odborný literatury...
Uvidíš, lidi tu hodně doporučují koprologii bobků - tu ti udělají v každé laborce, tam se toho taky hodně pozná, i když zuby asi ne...
A hodně si ho všímej, jestli se nemění a ať má hodně výběhu. Moc s nemocema zkušenosti nemám, ale nám to pomohlo a myslím si, že je Denda teď naprosto v pořádku!
Uvidíš, lidi tu hodně doporučují koprologii bobků - tu ti udělají v každé laborce, tam se toho taky hodně pozná, i když zuby asi ne...
A hodně si ho všímej, jestli se nemění a ať má hodně výběhu. Moc s nemocema zkušenosti nemám, ale nám to pomohlo a myslím si, že je Denda teď naprosto v pořádku!
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Olomouc
silva napsal:V nouzi nejvyšší bys mohla pár dnů Skipíka nechat u mě, pokud by měl jezdit na kontroly apod. Držím palce.
Vzdycky me hrozne potesi, jak jsou tady lidi hodni a ochotni si pomahat, at uz s prevozem cinci nebo takhle.....
Je to trosku mimo tema ale nedalo mi to :oops: :wink:
-
- Zlatý uživatel
:oops: :D
silva napsal:Koukni hned na první téma - činčilí lékaři v ČR a SR. Jsou tam asi 4 nebo 5 stran a na jedné jsem zahlídla odkaz na webovou adresu na severní Moravu, vyber si dostupného lékaře a telefonicky se ujisti, že rozumí činčilám. Nebo výlet do Brna, v nabidce je telefon na vet. kliniku, pracovní doba je 8.00 - 15.00 hod. V nouzi nejvyšší bys mohla pár dnů Skipíka nechat u mě, pokud by měl jezdit na kontroly apod. Držím palce.
Myslím, že už jsem se tam koukala a nikoho jsem tam nenašla, ale ještě tam mrknu, třeba jsem to přehlédla. No ono by ten vílet do Brna nebyl tak strašný, ale je to právě to, co ty říkáš. Ono to není jen jedna návštěva. Jsi moc hodná, děkuji mooooc za nabídku, ale bojím se, že kdybych ho nechala někde jinde tak se asi zblázní 8)
Děkuji mooooooooc mooooooooc za radu, musím to nějak vymyslet.
Sekyrkova napsal:no myslím, že zuby by mohlo značit, kdyby začal drobit při papání nebo slintat. Zkusím tě uklidnit - před rokem jsem si myslela, že má Denda taky kozí záda, ale papal normálně, začala jsem ho tedy více pouštět, aby měl pohyb, upravila stravu a přijde mi, že se z toho dostal sám. Jinak na Plzeňsku jsou doktoři taky jedna radost, když jsem se tenkrát ptala na veterině drobných savců, jak se dají léčit kozí záda u činčil, odpověděli mi "co prosím"?? a šel hledat radu do odborný literatury...
Ahojky,
děkujííííííí všem mooooooooooooc za radu, jste fakt všichni zlatí. No já právě taky nevím, jestli se jedná o kozí záda, ale mám doma ještě dva a ti třeba ten "tzv. hrb" nemají. Je ale zase fakt, že Skipi je hrozně moc hubený, fakt mu nahmatám všechny kosti, ale nevím proč. Papá celkem dost a to i žrádlo i sladkosti, ale prostě ne a ne přibrat, tak nevím :? :? :? . No u nás jsou ti doktoři taky "super", mám pocit, že vím tak max. co je to pes a kočka a vše ostatní jde mimo ně. A co zjistí na té koprolce? A to mám dát přes veterináře?
Já mám právě pocit, že se nemění, že je furt stejný. On je od mala takový celkem klidný (oproti těm novým divochům).
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
držím palce, ať je vše v pořádku!!! >:*B
Děkuji vám všem za rady a pomoc, jste fakt všichni moc zlatí :) :)
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no mě tady tu koprolku taky radili, zjistí se tam převážně paraziti a tak, jestli nemá něco uvnitř :oops: přesně nevím. Mě naštěstí vyšla negativní a stojí to pár kaček. Myslím kolem stovky. Já ji vezla do Plzně, kde je veterina a má laboratoř. Určitě nějakou poblíž najdeš i v seznamu, radši si tam zavolej a řekni jim, že chceš nechat udělat koprologii činčilích bobků a oni tě určitě odkážou, kam přesně s nima. :wink: Doma sesbíráš pár bobečků za poslení 3 dny a necháš je v mrazáku a ty tam pak odvezeš, i kdyby to bylo k ničemu, alespoň pro dobrý pocit. Já ale Denískovi taky nahmatám kosti a občas má za krkem taky drobet nahrbeno, když sedí, ale myslím, že je to normální, protože vše dělá jak má....
tak uvidíš, já jsem bohužel ze západu a moc zkušeností s nemoci nemám, tak určitě ti napíše ještě někdo zkušený z vašich končin. Hlavně přeju, abys našla nějakého šikovného veterináře a měla zdravé myšky!!!!!
tak uvidíš, já jsem bohužel ze západu a moc zkušeností s nemoci nemám, tak určitě ti napíše ještě někdo zkušený z vašich končin. Hlavně přeju, abys našla nějakého šikovného veterináře a měla zdravé myšky!!!!!
-
- Zlatý uživatel
Taky jsem před pár rokama 3 dny sbírala bobky a skladovala je navlhčené v krabičce od filmu - to mi poradili na veterině v Brně. Tenkrát to vyšlo pozitivně, sameček byl nositelem a neměl vůbec žádný problém, doslova pos--- byla samička. Oba dostávali injekční stříkačkou lék, ale název nevím. Jenom mě pan primář Knotek upozornil, že je to přenosné na člověka, a tím pádem je třeba zvýšené mytí rukou apod., a že by nemocná činča neměla běhat po kuchyni, po stole atd.
Všem vám lidičky strašně mooooooooc děkuji, ani nevíte jak. Hned si zjistím kde tady můžu udělat tu koprolku a zanesu to tam (bojím se ale ať něco nezjistí). A hned začnu hledat vhodného veterináře.
Hned jak to nějak dopadne, dám vám všem určitě vědět, děkujííííííííííí mooooooooooooooc ještě jednou.
A nevíte někdo, co bych měla Skipimu dávat na to, aby přibral? Je fakt hoooooooooodně hubený (spočítám mu všechny kosti :) .
Hned jak to nějak dopadne, dám vám všem určitě vědět, děkujííííííííííí mooooooooooooooc ještě jednou.
A nevíte někdo, co bych měla Skipimu dávat na to, aby přibral? Je fakt hoooooooooodně hubený (spočítám mu všechny kosti :) .
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Lucie,
nechcem ta nijako strasit, ale podla mna v prvom rade chod so Skipim k poriadnemu veterinarovi, lebo moze to byt hocico podla toho co opisujes. V ziadnom pripade by som ho nedavala do klietky s novou cincilou, nakolko nevies, aku chorobu ma. Podla toho hnisaveho oka a chudisti to mozu byt zuby. Nevahaj a konaj hned. Skuseny veterinar ti moze cincilku zachranit. ak mas viac casu kukni aj starsie prispevky, casto sa to tu riesilo, ci uz zuby, alebo zoznamovanie novych cincil. Co sa tyka prikrmovania zvacsa davaju ovsene vlocky. Ale veterinar ti povie co a ako. Na tvojom mieste by som vyuzila moznost co ti ponukla Silva, nemas co stratit, mozes iba ziskat.
Prajem vela sil a nech je myska brzo zdrava :wink:
nechcem ta nijako strasit, ale podla mna v prvom rade chod so Skipim k poriadnemu veterinarovi, lebo moze to byt hocico podla toho co opisujes. V ziadnom pripade by som ho nedavala do klietky s novou cincilou, nakolko nevies, aku chorobu ma. Podla toho hnisaveho oka a chudisti to mozu byt zuby. Nevahaj a konaj hned. Skuseny veterinar ti moze cincilku zachranit. ak mas viac casu kukni aj starsie prispevky, casto sa to tu riesilo, ci uz zuby, alebo zoznamovanie novych cincil. Co sa tyka prikrmovania zvacsa davaju ovsene vlocky. Ale veterinar ti povie co a ako. Na tvojom mieste by som vyuzila moznost co ti ponukla Silva, nemas co stratit, mozes iba ziskat.
catherine napsal:Ahoj Lucie,
Ahojky,
jsem ráda, že mi radíte, protože jak jsem již psala, Skipiho mám sice 5,5 roku, ale nikdy jsem s ním žádné problémy neměla až teď. A právě nevím, co mám dělat. Ale díky vám všem už vím co udělám. Co nejdříve si nechám udělat koprolku a zajedu k pořádnému veterináři.
Děkuji moc moc
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
držíme palečky a tlapičky, ať to dobře dopadne!!! [-o< >:*B
Děkuji všem, určitě dám vědět, jak to dopadne.
-
- Zlatý uživatel
Podívej se do příspěvků a zkus najít kontakt na Biffi. Mám pocit, že je z Opavy, třeba ví o dobrém veterináři pro činče. Opava by měla být dostupnější než Brno. Na přikrmování po problémech se zuby jsem dávala injekční stříkačkou instantní kaši Nomina - ovesná, víceobilná apod, rozmíchaná ve vlažné vodě. Činča to lízala i přímo z misky. Kaše se dá rozmíchat v trošce vody a doplnit bílým netučným jogurtem. Dobré jsou pšeničné klíčky, ovesné vločky, buď suché nebo zase jako kaše stříkačkou. Záleží, jak bude ochotný to brát. Toto jsou rady z veteriny. Ale pokud žere a je hubený, tak ta koprologie bude nutností.
silva napsal:Podívej se do příspěvků a zkus najít kontakt na Biffi. Mám pocit, že je z Opavy, třeba ví o dobrém veterináři pro činče. Opava by měla být dostupnější než Brno. Na přikrmování po problémech se zuby jsem dávala injekční stříkačkou instantní kaši Nomina - ovesná, víceobilná apod, rozmíchaná ve vlažné vodě. Činča to lízala i přímo z misky. Kaše se dá rozmíchat v trošce vody a doplnit bílým netučným jogurtem. Dobré jsou pšeničné klíčky, ovesné vločky, buď suché nebo zase jako kaše stříkačkou. Záleží, jak bude ochotný to brát. Toto jsou rady z veteriny. Ale pokud žere a je hubený, tak ta koprologie bude nutností.
Na koprolku se chystám zítra. Protože opravdu papá celkem hodně a je hubený jak proutek. Do jídelníčku už jsem mu zavedla ovesné vločky, tak snad po nich alespoň trochu přibere.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Northumberland, England
Máme doma půlročního činčinláka a do neděle bylo všechno v pohodě - pravidelné koupání, strava, denní výměna vody. Ale už druhý den je chudák schoulený v koutě klece a nechce ani jíst, ani pít, ani běhat. Navíc vypadá jako by se klepal nebo mu víc pulsoval bok. Když ho chci vzít tak prská a nechce, ale na hlazení a šimrání, obzvlášť bříška, drží a mačká se na mě. Veterináře bohužel v okolí žádného nemáme a činčilího už vůbec, tak se pokouším zjistit něco tady. Napadá mě jestli to nemůže být kýla.
děkuji za odpovědi
děkuji za odpovědi
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
a nemohlo ho něco vylekat??? Třeba se lekl štěkajícího psa, nebo velkého hluku z televize. Mohl jsi ho špatně vzít nebo venku nahánět... Zkus milé slovo a hodně si ho všímej, pokud by to bylo tak, musí poznat, že ho máš rád a chce to trpělivost, aby činča získala důvěru, ale pokud nebude i nadále jíst, mohlo by se jednat o nemoc, s tím moc zkušeností nemám.
Vydrž, určitě Ti tu ještě někdo poradí!! Hlavně ať je vše brzo v pořádku!!!
Vydrž, určitě Ti tu ještě někdo poradí!! Hlavně ať je vše brzo v pořádku!!!
Vrátit se na “Nemoci a potíže”