nemocná játra můžou mít na svědomí i kokcidie
-
- Zlatý uživatel
nemocná játra můžou mít na svědomí i kokcidie
Tak znama byla u MVDr.Vlacha s tou samickou,kterou si ode me brala do adopce a pan doktor krev odebirat nechtel, ze by ty hodnoty u tak maleho zviratka nemusely odpovidat, ze se to strasne spatne posuzuje. Zadni zuby rikal, ze bez narkozy nejdou prohlidnout, aby se tam mohl poradne podivat na vadne postaveni a tak, s cimz naprosto souhlasim a radeji riskovat narkozu, nezli prohlidku tlamicky u tak cileho a vsetecneho zviratka, kde hrozi nasledne nechtene poraneni tlamicky, osobni zkusenost, kdy jsem diky tomuto o jednu milovanou samicku prisla. Navic pry doporucil bobky na parazitologii kvuli podezreni na mozne kokcidie, ktere se v pozdni fazy projevuji stejne, jako onemocneni jater a vlastne kokcidie streva a jatra napadaji, takze hodne problemu s jatry muze byt nejen nezdravou a nevhodnou stravou, ale i z tohoto duvodu. Mela problemy se zacpou uz v zime, nyni prichazely stavy podobne epilepsii a je hubenejsi, lina ji srst.
Ale pozor. Pan doktor rekl, ze bobky se musi sbirat nejmene tri dny a posledni den byt co nejcerstvejsi, aby koprologie mela smysl, jinak se tam nemusi nic poznat, protoze se treba den nemusi vyloucit vubec. A specializovana klinika, kde jsou schopni udelat dokonaly rozbor je az v Plzni, ale z Prahy se tam bobky svazi, budu mit telefon k dispozici do tydne. Takze pokud jste nekdo daval bobky na koprolku jen nasbirane v jednom dni, tak to nemelo smysl, coz mam hroznou radost teda. Jak je mozny, ze to v te laborce u nas treba nerekli a i jinde a tvrdily, ze staci bobku par momentalne sebranych, kdyz to neni pravda.
Takze, kdo ma s cincilkou podobne priznaky, tak to sem pisu, cim to muze byt, ze to nemusi bat epilepsie, mozkova prihoda, ani nevhodnym krmenim, ale parazity.
Ale pozor. Pan doktor rekl, ze bobky se musi sbirat nejmene tri dny a posledni den byt co nejcerstvejsi, aby koprologie mela smysl, jinak se tam nemusi nic poznat, protoze se treba den nemusi vyloucit vubec. A specializovana klinika, kde jsou schopni udelat dokonaly rozbor je az v Plzni, ale z Prahy se tam bobky svazi, budu mit telefon k dispozici do tydne. Takze pokud jste nekdo daval bobky na koprolku jen nasbirane v jednom dni, tak to nemelo smysl, coz mam hroznou radost teda. Jak je mozny, ze to v te laborce u nas treba nerekli a i jinde a tvrdily, ze staci bobku par momentalne sebranych, kdyz to neni pravda.
Takze, kdo ma s cincilkou podobne priznaky, tak to sem pisu, cim to muze byt, ze to nemusi bat epilepsie, mozkova prihoda, ani nevhodnym krmenim, ale parazity.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Ino,
musím říct, že jak propaguješ už dlouhou dobu koprologický rozbor,
psala jsi, že bobky musí být sbírané tři dny. Takže, kdo čte diskusi a rozhodl se k rozboru bobků na základě tvého podnětu, tak tuhle zásadní informaci snad věděl.
Jinak díky za informace! :wink:
musím říct, že jak propaguješ už dlouhou dobu koprologický rozbor,
psala jsi, že bobky musí být sbírané tři dny. Takže, kdo čte diskusi a rozhodl se k rozboru bobků na základě tvého podnětu, tak tuhle zásadní informaci snad věděl.
Jinak díky za informace! :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Kladno
Re: nemocná játra můžou mít na svědomí i kokcidie
Ina napsal:Zadni zuby rikal, ze bez narkozy nejdou prohlidnout, aby se tam mohl poradne podivat na vadne postaveni a tak, s cimz naprosto souhlasim a radeji riskovat narkozu, nezli prohlidku tlamicky u tak cileho a vsetecneho zviratka, kde hrozi nasledne nechtene poraneni tlamicky, osobni zkusenost, kdy jsem diky tomuto o jednu milovanou samicku prisla.
To je pravda jen napůl. Dokonalá prohlídka zadních zubů bez narkózy možná není, to ano. Ale jinak pan doktor Vlach zoubky bez narkózy prohlíží a to může potvrdit i Maru. Uspávat zvířátko pár dní po sobě jen kvůli prohlídce by byl totální nesmysl. Stejně tak kdyby pan doktor Lumpíkovi prohlížel tlamičku pouze v narkóze, absolvoval by jí Lumpík už dobře 10x a z toho 9x zbytečně.
Spousta majitelů činčilek se při podezření na problémy se zuby bojí jít na veterinu právě kvůli strachu z narkózy. Nebojte se, na požádání vám veterinář předběžnou prohlídku bez narkózy udělá. Hlavně zajděte na prohlídku včas, čím dříve, tím je zvířátko silnější a tím má větší šanci přestát narkózu (pokud bude nutná, pokud zoubky nejsou v pořádku) bez újmy. Stejně tak se nebojte, že kontrola zoubků po ošetření v narkóze bude probíhat opět v narkóze - nebude. To by musela nastat mimořádná situace. Ina nechtěla svým příspěvkem nikoho vyděsit, ani odradit od návštěvy veterináře - snad jsem její informaci dostatečně doplnila.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Mrač 178
Re: nemocná játra můžou mít na svědomí i kokcidie
To je pravda jen napůl. Dokonalá prohlídka zadních zubů bez narkózy možná není, to ano. Ale jinak pan doktor Vlach zoubky bez narkózy prohlíží a to může potvrdit i Maru. Uspávat zvířátko pár dní po sobě jen kvůli prohlídce by byl totální nesmysl. Stejně tak kdyby pan doktor Lumpíkovi prohlížel tlamičku pouze v narkóze, absolvoval by jí Lumpík už dobře 10x a z toho 9x zbytečně.
To vám mohu potvrdit. Byla jsem s Bubášem na zákroku se zubama, Bubáš špatně jedla, všecko drobila a tak jsem raději jela k doktorovi. Vyšetřil jí pusu při vědomí, ale nic nenašel a tak jí uspal a když mi jí vracel řekl, že měla 2 zuby zkažené a musel jí vyškrabat ty kazy. Měla jsem jít na kontrolu při obtížích. Po týdnu se to najednou zhoršilo a Bubík si sahala stále víc a víc do pusiny. Jeli jsme k doktorovi, vyšetřoval Bubášovi zoubky bez narkózy a vyšetřil jí i zadní zoubky, protože ten kaz měla na stoličkách :wink:. Narkózu činčám určitě nedává při každé prohlídce zubů, to by jim asi i uškodilo.
-
- Zlatý uživatel
no te zname to nechtel delat zbytecne a rikal, ze aby mohl zadni zuby dokonale zkontrolovat, bez narkozy to nejde a ze ted ji nechce zbytecne uspavat a stresovat, protoze nedrobi a ji normalne, akorat ma ty krece, je hubenejsi a lina, ma natekle trosku i brisko, takze prvotni bude ta koprolka.
Terezko, ja uz to zpatky nectu, takze nevim, co a jak jsem psala ohledne te koprolky a sberu bobku:-), ale mam zato, ze jsem nekde i psala, ze staci sebrat co nejcerstvejsi bobany ted hned do 2 hodin, coz mi zase rikali v te laborce, ze to staci jich par a ani cerstve byt nemusi. O tom, ze tri dny mi kdysi rikal jiny veterinar a ted, co pan doktor Vlach rekl te zname me presvedcilo, ze to musi byt alespon tri dny a posledni nejcerstvejsi. A navic by se mely poslilat do te Plzne, mam kontakt na MVDr.Hlasný tel.233376848, nebo 604326587 a s nim se domluvit, jak je do te Plzne dostat. Pry tam jsou schopni udelat opravdu dokonaly rozbor, coz jinde nemusi, maji tam nejak dobre na to vybavenou laborku specialne. Kdo je z Prahy a okoli, tak mu zavolejte a dela se svoz z Prahy do Plzne k nim.Proto jsem na to upozornila, protoze kdonechal delat koprolku, tak se to nemuselo ukazat treba, pokud se ty kokcidie nevyloucily zrovna v jednom dni, nebo jestli rozbor delali dyl a zalezi asi i na vybaveni te laboratore, jak jsem pochopila.
Terezko, ja uz to zpatky nectu, takze nevim, co a jak jsem psala ohledne te koprolky a sberu bobku:-), ale mam zato, ze jsem nekde i psala, ze staci sebrat co nejcerstvejsi bobany ted hned do 2 hodin, coz mi zase rikali v te laborce, ze to staci jich par a ani cerstve byt nemusi. O tom, ze tri dny mi kdysi rikal jiny veterinar a ted, co pan doktor Vlach rekl te zname me presvedcilo, ze to musi byt alespon tri dny a posledni nejcerstvejsi. A navic by se mely poslilat do te Plzne, mam kontakt na MVDr.Hlasný tel.233376848, nebo 604326587 a s nim se domluvit, jak je do te Plzne dostat. Pry tam jsou schopni udelat opravdu dokonaly rozbor, coz jinde nemusi, maji tam nejak dobre na to vybavenou laborku specialne. Kdo je z Prahy a okoli, tak mu zavolejte a dela se svoz z Prahy do Plzne k nim.Proto jsem na to upozornila, protoze kdonechal delat koprolku, tak se to nemuselo ukazat treba, pokud se ty kokcidie nevyloucily zrovna v jednom dni, nebo jestli rozbor delali dyl a zalezi asi i na vybaveni te laboratore, jak jsem pochopila.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Kladno
Ina napsal:no te zname to nechtel delat zbytecne a rikal, ze aby mohl zadni zuby dokonale zkontrolovat, bez narkozy to nejde a ze ted ji nechce zbytecne uspavat a stresovat, protoze nedrobi a ji normalne, akorat ma ty krece, je hubenejsi a lina, ma natekle trosku i brisko, takze prvotni bude ta koprolka.
Probůh proč by měl veterinář kontrolovat zadní zuby činčile, která normálně jí a nedrobí? Pokud tato informace je výchozí pro konečný závěr, že bez narkózy stoličky prohlídnout nejdou, tak by pro příště bylo možná lepší napsat přesně toto, co veterinář řekl, a ne nějaké závěry. Tvoje předchozí informace "Zadni zuby rikal, ze bez narkozy nejdou prohlidnout, aby se tam mohl poradne podivat na vadne postaveni a tak, s cimz naprosto souhlasim a radeji riskovat narkozu, nezli prohlidku tlamicky u tak cileho a vsetecneho zviratka, kde hrozi nasledne nechtene poraneni tlamicky, osobni zkusenost, kdy jsem diky tomuto o jednu milovanou samicku prisla." totiž říká, že stoličky není možné vůbec prohlídnout. Tato nová informace říká, že je nelze prohlídnout dokonale.
Proč lidi zbytečně děsíš? Ty snad neznáš ten stres, v jakém je chovatel, když se má rozhodnout, zda svou slintající a vyhublou činčilu odnese na veterinu? Zkus se vžít do kůže těch lidí, co to tu čtou a co možná od návštěvy veteriny odradíš, protože se narkózy bojí. Budou raději čekat doma, jestli to samo nepřejde a tím se stav jejich chlupáče jen zhorší. Žádný normální veterinář přece nebude dávat narkózu zbytečně a pokud někdo přijde na veterinu s podezřením na problém se zuby, udělá se nejprve prohlídka bez uspání a dle závěru se veterinář rozhodne, co dál. Každý problém vzadu v tlamičce má své příznaky, vše je možné předběžně diagnostikovat prvotní prohlídkou. Pokud ta na takový problém poukáže, pak už není pro chovatele nad čím přemýšlet. Buď činčilka zemře na neléčený problém, který se sám od sebe nespraví, nebo dostane šanci a veterinář jí ošetří, i když s rizikem, které s sebou narkóza nese - ovšem toto je riziko, které není zbytečné, protože toto riziko znamená šanci na přežití. Takové rozhodnutí je pro chovatele mnohem snazší. Proto znovu opakuji, že není třeba se bát jít na veterinu, zbytečně tam nikdo činčilce narkózu dávat nebude.
-
- Zlatý uživatel
Ja lidi nechci desit a popisovala jsem tady jen svou zkusenost vysetreni tlamicky, ani ne zubu bez narkozy a predesle brouseni stolicek bez narkozy tez, kdy se tak hrozne zhorsila, ze slintala krev, coz predtim nebylo. Neprala bych zase ja tohle nikomu zazit a proto jsem to tady psala, ze pokud by se nedejboze nekdy problem se stolickama objevil, tak bych po porade se zkusenym veterinarem byla radeji pro narkozu a riskla ji. Samozrejme, pokud by prohlidek zubu melo byt vic, tak je logicke a holy nesmysl davat pokazde cincile narkozu, coz by ani neprezila a zadny veterinar by ji to ani nedal. Zalezi take, kdo to dela, myslim ty zuby, kazdy veterinar je machr na neco jineho a my jsme tenkrat bohuzel byli na veterine, kde s tim zkusenosti moc nemeli. Nasledne po prevozu na specializovanou kliniku, kde ji davali dohromady a operovali mi rikali, ze tak do pul roku na kontrolu a ze by ji zase prispali a prohlidli zuby. Tak snad vedeli, co rikaji, byla tam i stomatologie a s cinilama delali. Narkozy prezila dve za sebou v kratke dobe i operaci, ale neprezila prohlidku tlamicky u jineho veterinare, takze proto jsem to tady psala. Byla jsem u toho, kdyz ji ji prohlizel, drzeli jsme ji 3 a to byla velmi hodna a klidna samicky, ktera si sama chodila pro leky a otvirala pusinku, aby se ji tam mohly vstriknout a presto stacilo male skubnuti v jakem byla stresu pri prohlidce a osklive skrabnuti bylo ted hned. Proto si myslim, ze pokud se jedna o celkovou prohlidku, kde i zuby rentgenuji, je lepsi ta slabsi narkoza. V zadnem pripade nechci nikoho odradit od navstevy veterinare, kdyz ma cincila problemy se zubama, o tom jsem tady snad ani nepsala, ale sla bych uz jedine tam, kde je vyhlaseny stomatolog, jak tady je o nem psano a poradila bych se s nim.Ten uz urcite bude vedet, jestli je potreba a lepsi cincilu prispat, nebo ne. Jak jsem cetla, tak pan doktor Fiala take prohlizi zuby bez narkozy, takze je to asi i o odbornosti a duvere. Vim, ze na tamtu veterinu bych uz nesla nikdy ani omylem, tenkrat jsem nevedela do ceho jdu vubec, problem se zubama jsem za ta leta resila prvne a myslela jsem si naivne, ze kdyz je to veterina pro mala zviratka a rekli mi, ze cincilam brousi zuby, ze neni se ceho bat.
-
- Zlatý uživatel
Bavili se o mozne prohlidce zubu, ponevadz spoustu indentickych priznaku muze mit u cincily na svedomi cokoliv, treba i ty zuby. Jeji cincilka zhubla, lina ji srst a ma krece, mela natekle brisko a pravdepodobny problem v tenkem streve, zanet, coz klidne take muze byt projev problemu se zubama, ta moje samicka to tak mela. Nejdrive zacaly strevni problemy, nasledne pomale zvykani. Slintat a zvracet krvave sliny zacala az po prohlidce a brouseni bez te narkozy. Proto uvazovali o te prohlidce zubu zadnich, ale nejdrive se musi udelat ta koprolka a teprve po vylouceni kokcidiozy se muze riskovat dalsi. Take krev se nakonec nerozhodnul brat, protoze by nemel ty hodnoty u tak maleho zviratka podle ceho posoudit a Ty jsi se zminovala Ivo, ze Lumpikovi krev bral, takze tomu nerozumim. Pokud se kokcidie neprokazou a ikdyby se prokazaly, tak by bylo potreba jaterni testy udelat, protoze jinak se tezko zjisti, co ji je a navic se ji dela i hrb.
Kokcidie u činčil je dost nepravděpodobná. Není to zrovna typ zvířete, který by byl na tento typ parazitálních onemocnění extrémně vnímavý. Kokcidie jsou záležitostí spíše koz a ovcí.
-
- Zlatý uživatel
Bohuzel nemas pravdu, na tohle jeste musim reagovat, ponevadz cincili trpi a muzou trpet na vnitrni parazity jako kokcidie, girardie, dokonce muzou mit v sobe i vajicka skrkavek, ci tasemnice. Kazdy druh zvirete ma svoje kokcidie, hlodavci, ptaci i jini a veterinari by mohli potvrdit, kolik cincil uz lecili na kokcidiozu a jine parazity. Jestli dostanu kontakt na zminenou kliniku v Praze, kde se tim primo zabyvaji, muzes si to zjistit primo tam.
Ina napsal:Bohuzel nemas pravdu, na tohle jeste musim reagovat, ponevadz cincili trpi a muzou trpet na vnitrni parazity jako kokcidie, girardie, dokonce muzou mit v sobe i vajicka skrkavek, ci tasemnice. Kazdy druh zvirete ma svoje kokcidie, hlodavci, ptaci i jini a veterinari by mohli potvrdit, kolik cincil uz lecili na kokcidiozu a jine parazity. Jestli dostanu kontakt na zminenou kliniku v Praze, kde se tim primo zabyvaji, muzes si to zjistit primo tam.
Mícháš malinko spousty věcí dohromady. Víš vůbec co jsou kokcidie? Dost o tom pochybuji. Škrkavky a kokcidie jsou nebe a dudy. Bez urážky, ale chce to napřed nastudovat základy veterinární medicíny. A kdyby jsi znala životní cyklus kokcidíí tak pokud máš přehled čím krmíš činčilu a původ krmení, je riziko minimální. Daleko pravděpodobnější jsou jiné důvody. Navíc, kdyby jsi to četla pořádně, věděla by jsi, že jsem to nevyloučil, jen označil za méně pravděpodobné. Daleko častější mnohem mnohem a mnohem je to právě u koz a ovcí. Veterináři rádi straší přes ledasčím. Škrkavky a tasemnice jsou mnohobuněční živočichové. A jsou druhově dost vázaní na určitou skupinu zvířat, obvykle čeleď. Jejich nepřeberné množství.
Omlouvám se, zase jsem se nepřihlásil. Ten nademnou je ode mne.
Liliana napsal:Já mám dojem, že kokcidie jsou nebezpečné především pro ta zvířata, která se krmí čerstvou zelení. Třeba králíci. Ale přenášet se přece můžou různě, ne? Stačí setkání s nějkakým zvířetem, které se krmí trávou čerstvou nebo s nějakým zvířetem, které v sobě kokcidie má.
Tak to je omyl. Kokcidie přežívají v půdě, kam se dostanou s trusem infikovaných zvířat. Přežívají není správný výraz, správně je to anabioza. Zde čekají na svého dalšího hostitele i několik let. Do těla hostitele se dostanou orální cestou, tzn. zvíře je sežere spolu trávou na které se popásá. Tam se totiž "přesouvají" v době vegetačního období. Po té co projdou až do střeva kokcidie ožívají. Jejich cyklus je mnohem složitější, ale to asi netřeba rozebírat ne? Takže jen kontakt se zvířetem nestačí.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Páni, to je zajímavý :) jen tak dál, mě cizopasníci vždycky fascinovali, ale detaily zrovna neznám, jen obecně, životní cyklus atp.
Ano, pokud požírají navzájem vlastní trus, pak je to možné, ale vlastní kontakt nemůže vést k přenosu nákazy. Ale dost pochybuji, že by tímto způsobem získala nějaká činčila v domácím chovu kokcidiozu. Jediná možnost je zkrmování sena neznámého původu z infikovaných pastvin a luk, popř. zeleného z podobných zdrojů.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Co můžou přenášet slepice za parazity, které by byly přenosné travou, respektive senem?
-
- Zlatý uživatel
Anonymous napsal:Ina napsal:Bohuzel nemas pravdu, na tohle jeste musim reagovat, ponevadz cincili trpi a muzou trpet na vnitrni parazity jako kokcidie, girardie, dokonce muzou mit v sobe i vajicka skrkavek, ci tasemnice. Kazdy druh zvirete ma svoje kokcidie, hlodavci, ptaci i jini a veterinari by mohli potvrdit, kolik cincil uz lecili na kokcidiozu a jine parazity. Jestli dostanu kontakt na zminenou kliniku v Praze, kde se tim primo zabyvaji, muzes si to zjistit primo tam.
Mícháš malinko spousty věcí dohromady. Víš vůbec co jsou kokcidie? Dost o tom pochybuji. Škrkavky a kokcidie jsou nebe a dudy. Bez urážky, ale chce to napřed nastudovat základy veterinární medicíny. A kdyby jsi znala životní cyklus kokcidíí tak pokud máš přehled čím krmíš činčilu a původ krmení, je riziko minimální. Daleko pravděpodobnější jsou jiné důvody. Navíc, kdyby jsi to četla pořádně, věděla by jsi, že jsem to nevyloučil, jen označil za méně pravděpodobné. Daleko častější mnohem mnohem a mnohem je to právě u koz a ovcí. Veterináři rádi straší přes ledasčím. Škrkavky a tasemnice jsou mnohobuněční živočichové. A jsou druhově dost vázaní na určitou skupinu zvířat, obvykle čeleď. Jejich nepřeberné množství.
Vim moc dobre, co jsou skrkavky a tasemnice, nemej obavy. Nejsem tak hloupa, abych nevedela, jaky je rozdil mezi skrkavkou a kokcidii. Bohuzel ale tim dost trpi cincili a nejen cincili z nekterych zverimexu, clovek si uz nakazenou cincilu casto prinese, nebo i v nekterych zanedbanych chovech, ci prenos z jineho zvirete poziranim bobku apod.Daleko horsi jsou ale giradie.
Ja uz se tady nechci dohadovat, tohle uz si tady reste beze me, ja to nechavam na posouzeni poverenych lidi v laborce.
Většina parazitů, ať už jednobuněčných či mnohobuněčných, jejich oocysty, vajíčka atp. se z těla dostávají trusem se do těla dostávají opět prostřednictvím trávicícho traktu. Vyjímka jsou např. motolice, jež se v jednom vývojovém stádiu provrtávají skrz pokožku. Takže všichni tito paraziti, od měnavek a kokcidií přes motolice až po tasemnice, mohou potenciálně infikovat jiné zvíře. Naštěstí jsou mnozí paraziti jsou dost vybíraví a mají svůj vývojový cyklus uzpůsobený na dost specifické hostitele, v horším případě savci, ptáci atp., v tom lepším jsou specializovaní na určitou čeleď či dokonce rod. Což nevylučuje, že v každé fázi vývojového cyklu může být hostitel značně odlišný. Možností je spousta od různých měňavek až po motolice. Tasemnice jsou dost rodově vybíravé. Pokud počkáš tak týden, dodám Ti přesnější informace, teď jsem na dovolené, takže se mi to nechce příliš rozebírat.
Ina napsal:Vim moc dobre, co jsou skrkavky a tasemnice, nemej obavy. Nejsem tak hloupa, abych nevedela, jaky je rozdil mezi skrkavkou a kokcidii. Bohuzel ale tim dost trpi cincili a nejen cincili z nekterych zverimexu, clovek si uz nakazenou cincilu casto prinese, nebo i v nekterych zanedbanych chovech, ci prenos z jineho zvirete poziranim bobku apod.Daleko horsi jsou ale giradie.
Ja uz se tady nechci dohadovat, tohle uz si tady reste beze me, ja to nechavam na posouzeni poverenych lidi v laborce.
Já netvrdím, že jsi hloupá. Jen to malinko bereš moc osobně. Kokcidie může přenést požíráním bobků. Ano, to jsem psal, ale pokud činčila požírá bobky, znamená to, že má výživové nedostatky. Je špatná skladba krmné dávky.
Liliana napsal:A čistě teoreticky, pokud se na pastvině, odkud se bere seno, které kupujeme, vyskytují divocí králíci, kteří v sobě kokcidie mají, může se takto přenést na zvíře nákaza? Pokud požije to seno?
Ano může, ale pastvina zřejmě nebude tak zamořená kokcidiemi, aby to bylo příliš pravděpodobné. To by musela být oplocená a ti králíci by tam museli být ve velkém počtu a silně infikování. Pokud se pastvina pravidelně vápní (nikoliv však mletým vápencem) je riziko nízké. Vápnění dihydrátem vápna totiž kokcidie spolehlivě zabíjí.
Vrátit se na “Nemoci a potíže”