Činči v oddělených klecích
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Činči v oddělených klecích
Zdravím Činčiláře! :)
Chtěla bych se vás zeptat na váš názor k dilema, které právě řeším. V dubnu se moji činčilce Jill narodil kluk císařským řezem. Tatínka doma nemáme a jelikož už nechci aby měla Jillka další mimina (byla s tím velká komplikace), rozhodla jsem si Jimba (synek) nechat. Přistavěla jsem klec a teďka je chovám odděleně. Nemohu je spolu nechat vůbec běhat - Jimbo na Jill pořád skáče a ona je z toho nervózní a raději se někde schová, se zadkem v koutě, než aby se proběhla. Kontakt mají jen přes mříž (mají i tak udělaný domeček, takže spolu můžou spinkat). Pořád mi ale vrtá hlavou, jestli jim takovýto kontakt stačí? Jillka je samotářka a tak mi nepřipadá, že by tím trpěla, ale Jimbo vždycky hrozně lítá po kleci, když běhá venku zrovna Jill a furt jí čumáčkuje přes klec a vyhledává. Přemýšlím, jestli by nebylo lepší Jimba vyměnit za nějakou samičku, aby mohly bydlet činči spolu (nová dvoj klec se dá spojit). Mám Jimbase moc ráda, je to přece jen vymodlené a vypiplané miminko (málem porod nepřežil). Každý další názor velmi ocením. =)
Omlouvám se, jestli tu již někde takové téma je, bohužel jsem ho neobjevila.
Děkuji =)
Chtěla bych se vás zeptat na váš názor k dilema, které právě řeším. V dubnu se moji činčilce Jill narodil kluk císařským řezem. Tatínka doma nemáme a jelikož už nechci aby měla Jillka další mimina (byla s tím velká komplikace), rozhodla jsem si Jimba (synek) nechat. Přistavěla jsem klec a teďka je chovám odděleně. Nemohu je spolu nechat vůbec běhat - Jimbo na Jill pořád skáče a ona je z toho nervózní a raději se někde schová, se zadkem v koutě, než aby se proběhla. Kontakt mají jen přes mříž (mají i tak udělaný domeček, takže spolu můžou spinkat). Pořád mi ale vrtá hlavou, jestli jim takovýto kontakt stačí? Jillka je samotářka a tak mi nepřipadá, že by tím trpěla, ale Jimbo vždycky hrozně lítá po kleci, když běhá venku zrovna Jill a furt jí čumáčkuje přes klec a vyhledává. Přemýšlím, jestli by nebylo lepší Jimba vyměnit za nějakou samičku, aby mohly bydlet činči spolu (nová dvoj klec se dá spojit). Mám Jimbase moc ráda, je to přece jen vymodlené a vypiplané miminko (málem porod nepřežil). Každý další názor velmi ocením. =)
Omlouvám se, jestli tu již někde takové téma je, bohužel jsem ho neobjevila.
Děkuji =)
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
Re: Činči v oddělených klecích
Ahojky, sameček dospěl a nerozlišuje, zda je to jeho mamina nebo ségra nebo cizí samice, pro něj je to prostě samice, která mu voní. Pokud si chceš Jimba nechat, tak bych byla pro kastraci... Sameček by se měl uklidnit... :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Plzeň
souhlasím s Wulf...pokud si ho chceš nechat,tak bude šílet po samici.Když bude vykastrovaný,tak s ní bude moct být a nebude se trápit pachy.Mám vykastrovaného samečka,tak vím,jak to bylo u nás :)
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Pečky
- Kontaktovat uživatele:
Kastrace samečka je nejlepší řešení.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za odpovědi.
Vidíte, kastrace mě vůbec u takhle malejch tvorečků nenapadla. Od císařského řezu mam zkušenost, že je u činčilek nebezpečná anestesie - Jillka se z toho nevzpamatovala do teďka a musim jí dokrmovat RodiCarem, protože jinak nežere ani granule a hubne. Na začátku července měla i strašlivý křeče a tak i podezření na postižení jater.
Mohu se tedy zeptat na vaší zkušenost s kastrací samečků?
Vidíte, kastrace mě vůbec u takhle malejch tvorečků nenapadla. Od císařského řezu mam zkušenost, že je u činčilek nebezpečná anestesie - Jillka se z toho nevzpamatovala do teďka a musim jí dokrmovat RodiCarem, protože jinak nežere ani granule a hubne. Na začátku července měla i strašlivý křeče a tak i podezření na postižení jater.
Mohu se tedy zeptat na vaší zkušenost s kastrací samečků?
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jo, teďka sem našla téma katrace =)
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Plzeň
musi ten lekař mit inhalačni narkozu :!: , pak je to v pořadku.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Jablonec nad Jizerou- okres Semily
- Kontaktovat uživatele:
Nechávala jsem taky kastrovat samce, a neměl inhalační anestezii a vše bylo v pořádku, krásně se probudil a je stejný jako před kastrací i občas zkusí prohnat samičku, ale samo nemá šanci :D
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem se o tý kastraci bavila s veterinářkou a zjistila jsem, že asi ve stresu není. Podle toho, co mi říkala to vypadá, že je v pohodě - srst v pořádku, bobky v normě, ... Kontakt přes mříže by jim prý měl stačit - jsou na sebe zvyklí, takže by byl asi hodně smutnej, kdybych ho dala pryč. Kastraci zatim dělat nebudu - nechám to až když bych si všimla že není v pohodě, je agresivní, nebo kdyby hubl či tak. Ona jeho máma má stejnak nějaký zdravotní potíže (včera měla zase takovej malej záchvat - byla taková vláčná, vypadala že má bolesti, tak jsem jí musela dát dormicum), takže bych je asi musela stejnak oddělovat, aby měla svůj klid. Jillka je opravdu silná činča a hodně toho zvládá - jen mam o ní strach...
Ale děkuji za rady =)
Ale děkuji za rady =)