ZACHVATY PRI SPANI

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

pinokio

ZACHVATY PRI SPANI

Příspěvekod pinokio » Po Črv 26, 2006 6:22

Ahojky, prosim o radu...! Nas bobik zacal mit cca 1x za 2 dny takovy divny zachvaty pri spani...normalne lezi, na bocku v chaloupce a najednou se mu zacnou trepat nozicky, zacne sebou skubat a kdyz ho chci probudit tak chvili vubec nereaguje.. dokonce na nej muzu i sahnout (jinak by se probudil uz pri otevreni klece!!)... jak se probere uplne se vydesi a jednou se stalo, ze pak zacal plakat. Nevim co by to mohlo byt...prosim o radu...diky.
P.S. jeste jedna nesouvisejici maickost... prestehovali jsme se (v prosinci) do bytu s balkonem... moc rad na nej Bobik chodi... muze spadnout?.. u podlahy neni zabradli. Zatim se vzdy jen s respektem priblizil k okraji, ale mame velky strach... jake mate zkusenosti.. Diky :o)

Disable adblock

camilla
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Žatec (Ústecký kraj)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod camilla » Po Črv 26, 2006 7:23

může mít zlé sny. U činčil jsem to nikdy nezpozorovala, ale u ostatních zvířat ano. Jinak nevím, čím by to mohlo být.
A na ten balkon bych ji vyůbec nepouštěla. Něčeho se lekne a máš jí dole....

Janča
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Janča » Po Črv 26, 2006 10:48

no, já bych se bála epilepsie... činčilky ji mít můžou... u nich jsem to nikdy neviděla, ale můj přítel epileptik se chová při záchvatu úplně stejně, a taky je má jen ve spánku...
a na ten balkon ji nepouštěj, nezapomeň že nemá ani tušení, co je dole za hloubku, hrozně špatně vidí... zatím vítězí strach, ale co až vyhraje zvědavost, nebo úlek... nebo ucpi všechny únikový cesty, ale to by asi bylo na dlouho :wink:

Ivanka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvekod Ivanka » Po Črv 26, 2006 10:50

Janča napsal:no, já bych se bála epilepsie... činčilky ji mít můžou... u nich jsem to nikdy neviděla, ale můj přítel epileptik se chová při záchvatu úplně stejně, a taky je má jen ve spánku...
a na ten balkon ji nepouštěj, nezapomeň že nemá ani tušení, co je dole za hloubku, hrozně špatně vidí... zatím vítězí strach, ale co až vyhraje zvědavost, nebo úlek... nebo ucpi všechny únikový cesty, ale to by asi bylo na dlouho :wink:

taky mně hned napadla epilepsie! viděla jsem to u psa, vypadalo to stejně a taky chvíli trvalo, než zvířátko přišlo k sobě...i pak bylo ještě chvíli úplně zmatené. :(

Disable adblock

Janča
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Janča » Po Črv 26, 2006 11:55

a co teprv kdyby uměly ty zvířátka mluvit... u Míry je to pak ve stylu... Co se stalo, proč je tu máma? - Měl si zase záchvat - ach jo, a já proč mě bolí hlava...................o 2 minuty později.............. Co tu děláš, mami, co se stalo? :?

camilla
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Žatec (Ústecký kraj)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod camilla » Po Črv 26, 2006 11:59

na epilepsii jsem úplně zapoměla.... jsem nějak mimo...vůbec mi to nemyslí... :roll:

Ina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Ina » Po Črv 26, 2006 12:05

Na balkon bych ji rozhodne nepoustela, je spis zazrak, ze jeste nespadla dolu. Jsou zvedave, nejdrive se jen opatrne priblizi, ale jednoho dne bys ji mela na svedomi. Nelze se spolehat ani na utesneni skvir, nebo, ze si nekdo mysli, ze je balkon vysoky, neni nikdy dost vysoky a uz se take stalo, ze se cincilka nekomu dostala pres vyssi zidku balkonu a nasli ji mtrvou dole.
Ty zachvaty co popisujes jsou epilepticke s nejvetsi pravdepodobnosti, nebo to muze byt i problem s jatry, cukrovka, ale aby se zjistila prava pricina, musel by se udelat kompletni rozbor krve, ktery delaji myslim jen v Brne na Palackeho. Pokud to nebude caste, u moji jedne holciny to bylo asi jednou mesicne, tak bych to neresila zatim, ponevadz stejne apilepsie u cincil moc lecit nejde. V tom Brne maji leky, ale maji vedlejsi ucinka na jatra, takze je to zacarovany kruh. Pouze bych ji v kleci zabezpecila policka, aby byly nizko nad podlazkou v kleci, kdyby v zachvatu spadla, tak aby se nezranila.

Eva Darebná

Příspěvekod Eva Darebná » Po Črv 26, 2006 15:30

Také by to mohly být ledviny.Mému Myšáčkovi nastydly a to se mu stalo osudné :cry: V poslední fázi mi ležel na bříšku a škubal nožičkama.Zavolej si co nejdřív do Brna a obědnej se,tam to zjistí podle moči a krve,kde je problém.Krev Ti na žádné jiné veterine neodeberou,tak neváhej a jdi rovnou tam.
Tel. do Brna:
MVDr.Hauptman - 541562368
MVDr.Jekl - 732615647

Kdyby jsme tam s Myšutkou nejeli,už by mezi námi nebyla.

ivik
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Hranice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ivik » Po Črv 26, 2006 18:25

Eva Darebná napsal:Také by to mohly být ledviny.Mému Myšáčkovi nastydly a to se mu stalo osudné :cry: V poslední fázi mi ležel na bříšku a škubal nožičkama.Zavolej si co nejdřív do Brna a obědnej se,tam to zjistí podle moči a krve,kde je problém.Krev Ti na žádné jiné veterine neodeberou,tak neváhej a jdi rovnou tam.
Tel. do Brna:
MVDr.Hauptman - 541562368
MVDr.Jekl - 732615647

Kdyby jsme tam s Myšutkou nejeli,už by mezi námi nebyla.

jo jo to není žádná sranda raději tam zajeť

Sharona
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Postřižín u Prahy

Příspěvekod Sharona » Po Črv 26, 2006 18:56

Ja myslím, že je to epilepsie. Tak jak ji popisuješ. to same měl jedem muj osmak, vzdycky jsem se strašně vyděsila, pak byl jako když je mrtvej - uplně hadrovej a pak se postupně probral a byl zmatenej. Nakonec ho to chytlo když mi utelk na skříň a sadl dolů tak nešikovně, že se zabil.
Navic pry činčily občas epilepsií trpí - říkal mi to chovatel od kterého mám poslední činčilu Kikinu. Taky říkal, že se v podstatě má postupovat jako u lidí klid, zvíře podržet aby si něco neuděklalo, spíše šero - ne prudké světlo. eventuelně jim veterinář múže dát nějaká antiepileptika, která se ale u lidí (u činčil nevím) musí brát furt aby vznikla hladina a záchvaty vůbec nevznikaly. Asi bych ti doporučila poradit se s veterinářem, který ví jak se co dávkuje činčilám.

Sharona
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod Sharona » Po Črv 26, 2006 18:59

Jo a co se týče toho balkonu - v žádném případě bych je tam nepouštěla. Něco se šustně a skočí bezhlavě ven. činčila když se lekne, tak hrozně rychle uskočí někam pryč a je jí jedno kam. Asi by bylo škoda sbírat jí dole ne?? :roll:

Ina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Ina » Po Črv 26, 2006 19:02

existuji a v tom Brne mi je nabizeli, ale zaroven mi rikali, ze bohuzel maji i vedlejsi ucinky a pusobi na jine organy, tak jsem to prozatim zavrhla.
Asi by bylo opravdu nejlepsi do toho Brna zajet na kompletni vysetreni, jak zminuje Eva a ta vi, co pise, ponevadz byla na vicero veterinach, kde byla Mysutka akorat pokusny tvor, ale problem se vubec nezjistil, ba dokonce ji chteli na jedne operovat brisko, uplne zbytecne.

Sharona
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod Sharona » Po Črv 26, 2006 19:36

Souhlasím, určitě navštiv veterináře. Křeče mohou být určitě i jiného původu (ale nejsem veterinář, léčím jenom lidi) - nedostatek vápníku či jiných minerálů, atd. Takže by to chtělo určitě celkové vyšetření.

pinokio

Příspěvekod pinokio » Út Črv 27, 2006 5:42

Moc Vám všem dekuji za rady... na balkou uz nepujde nikdy (smutne tam kouka prez sklo dveri...:o) ) a s tim veterinarem to zkusine nejak vymyslet... Ahojky Z.

Ina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Ina » Út Črv 27, 2006 11:45

Z Olomouce to neni do toho Brna az tak daleko, porad to mate bliz, nez ja.

Ivanka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvekod Ivanka » Út Črv 27, 2006 15:28

činčila ve sněhu :shock: :? ??? to se divím, že tam šla, do té zimy a mokra... :?
já bych to neriskla, pouštět je do sněhu - a oni by ani nešli, jsou dost opatrní!

Ina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Ina » Út Črv 27, 2006 17:07

Taky bych se bala, aby nenastydla a snih je mokry hlavne:-)
Jinak s tim Brnem a prohlidkou je to fakt, az se ochladi, tak si tam domluvte navstevu, ikdyz jsem zprvu radila, ze muzes pockat. Ja tam take byla hlavne teda kvuli podezreni na problem se zubama, ktery se nastesti nepotvrdil a take kvuli tem zachvatum, ponevadz se nevi, pokud se neudela krevni rozbor kompletni, jestli je to epilepsii, nebo jatra, ledviny, cukrovka. Vse bylo vporadku, coz jsem rada, takze epilepsii zatim neresim, leky na to tam maji, ale jak jsem psala, maji vedlejsi ucinky na jatra, takze pokud to nebude nutne, lecit to nebudu.Zatim jsem u ni zachvat videla naposledy pred Vanocema.

Terezka
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: Středočeský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Terezka » Út Črv 27, 2006 17:34

Občas přinesu domů sněhovou kouli a Ferdík se do toho vždycky s chutí zakousne :) Ale kousne si jen jednou, aby nenastydnul.

Ina
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod Ina » Stř Črv 28, 2006 13:57

Tak to asi ne, v te knizce take pisou, ze v puvodni domovine je jejich zdrojem tekutin, ze olïzuji rosu, snih a stavu z ¨nejakych plodu. Tady u nas bych se spis bala, ze snih neni cisty, jako treba dest obsahuje ty emise, ci co.

Ketka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Pilníkov
Kontaktovat uživatele:

Re: ZACHVATY PRI SPANI

Příspěvekod Ketka » Čt Črv 29, 2006 16:28

pinokio napsal:Ahojky, prosim o radu...! Nas bobik zacal mit cca 1x za 2 dny takovy divny zachvaty pri spani...normalne lezi, na bocku v chaloupce a najednou se mu zacnou trepat nozicky, zacne sebou skubat a kdyz ho chci probudit tak chvili vubec nereaguje.. dokonce na nej muzu i sahnout (jinak by se probudil uz pri otevreni klece!!)... jak se probere uplne se vydesi a jednou se stalo, ze pak zacal plakat. Nevim co by to mohlo byt...prosim o radu...diky.
P.S. jeste jedna nesouvisejici maickost... prestehovali jsme se (v prosinci) do bytu s balkonem... moc rad na nej Bobik chodi... muze spadnout?.. u podlahy neni zabradli. Zatim se vzdy jen s respektem priblizil k okraji, ale mame velky strach... jake mate zkusenosti.. Diky :o)
Já bych to viděla taky na epilepsii.Náš pes jí má a vždy když má záchvat třese sebou,strácí stabilitu,slintá,knučí a někdy i nevnímá,někdy dokonce blinká :cry:.To jí pak někdo musíme vzít do náručí,protože se neudrří na nohou a taky aby se tolik nebála!Bere na to prášky a bude je brát až do smrti! :cry:

Majky

Re: ZACHVATY PRI SPANI

Příspěvekod Majky » Čt Črc 06, 2006 20:52

pinokio napsal:Ahojky, prosim o radu...! Nas bobik zacal mit cca 1x za 2 dny takovy divny zachvaty pri spani...normalne lezi, na bocku v chaloupce a najednou se mu zacnou trepat nozicky, zacne sebou skubat a kdyz ho chci probudit tak chvili vubec nereaguje.. dokonce na nej muzu i sahnout (jinak by se probudil uz pri otevreni klece!!)... jak se probere uplne se vydesi a jednou se stalo, ze pak zacal plakat. Nevim co by to mohlo byt...prosim o radu...diky.

Velmi pravděpodobně se jedná o epilepsii. Müsel by to posoudit veterinář, na základě subjektivního popisu potíží a objektvního vyšetření. Ale bude to poměrně nákladné. Promysli si jak moc ji to ohrožuje, léčba medikamenty bude problematická, zda-li vůbec možná. A může být pro ni i větším rizikem.
PS: Samozřejmě že může spadnout... tak jako člověk, když něco neodhadne.

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”