vrozená vada
vrozená vada
Chtěla bych se zeptat,mám teď asi 3.den činčilku samečka.Je mu 6 týdnů.V inzerátu bylo,že má vrozenou vadu - jedno ouško níž.Neumí to ouško vztyčit. Odůvodnění znělo,že je to díky poloze u maminky v bříšku.Nevadilo mi to,připadal mi tím přitažlivější.Ale teď,když jsem si ho pustila v pokojíčku,zjišťuju,že má i ocásek hned u kořene zakřivený na levou stranu.Postižené ouško je též na levé straně.Jinak běhá krásně a je čiperný.Mám však starost,chtěla jsem ho hlavně jako chovného k mým dvěma samičkám a nevím,zda to není geneticky přenosné.Nemáte taky někdo podobnou zkušenost nebo názor?Děkuju předem.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: olomouc
6 týdnů? mládě má u maminy zustat 8-12 tydnů! je to fakt ještě malilinkaty mimi. a kolik váží?
Je celkem možný, že se to zpraví, protože je to ještě drobek :D
myslim, že to geneticky přenosné není(taky se mu to mohlo stát až po porodu, když se třeba porval)
ale taky by neuškodily fotky.
Jen tě chci varovat, že pokud budeš mít za nějaký čas mladé, nech je u maminy těch 8-12 týdnů a pusť je do světa, pokud budou mít nad 200 gramů :D
Je celkem možný, že se to zpraví, protože je to ještě drobek :D
myslim, že to geneticky přenosné není(taky se mu to mohlo stát až po porodu, když se třeba porval)
ale taky by neuškodily fotky.
Jen tě chci varovat, že pokud budeš mít za nějaký čas mladé, nech je u maminy těch 8-12 týdnů a pusť je do světa, pokud budou mít nad 200 gramů :D
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: vrozená vada
Iveta napsal:Chtěla bych se zeptat,mám teď asi 3.den činčilku samečka.Je mu 6 týdnů.V inzerátu bylo,že má vrozenou vadu - jedno ouško níž.Neumí to ouško vztyčit. Odůvodnění znělo,že je to díky poloze u maminky v bříšku.Nevadilo mi to,připadal mi tím přitažlivější.Ale teď,když jsem si ho pustila v pokojíčku,zjišťuju,že má i ocásek hned u kořene zakřivený na levou stranu.Postižené ouško je též na levé straně.Jinak běhá krásně a je čiperný.Mám však starost,chtěla jsem ho hlavně jako chovného k mým dvěma samičkám a nevím,zda to není geneticky přenosné.Nemáte taky někdo podobnou zkušenost nebo názor?Děkuju předem.
těžko říct-jaký byli jeho rodiče??Nebyla matka moc mladá??A jaký byli barvy??Je opravdu moc malý-v 6ti týdnech má bejt u mámy-ja bych ho nedala dřív jak ve 12 týdnech
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Hradec Králové
- Kontaktovat uživatele:
Sice jsem pár mláďat už odchovala, ale nevím, přesně určit že vada je daná polohou v matčině břiše.... Je možné, že to byla výmluva, ale pošli fotky a jak říká Martina, zjisti, jaké mutace jsou rodiče. Spíš než na polohu v břiše, bych se přikláněla k něčemu jinému. Alice nám řekne víc :lol:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
Naše první mimčo (Matýsek) se narodil s ocáskem do kličky - jak prasátko. Nenechal si na něj sáhnou, ječel, takže vyrostl s ocáskem do kličky. Asi bych se u něj přikláněla k poloze plodu v těle činčily. I malé děti mohou mít podobné problémy se správným držením nožiček ze stejného důvodu.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
silva napsal:Naše první mimčo (Matýsek) se narodil s ocáskem do kličky - jak prasátko. Nenechal si na něj sáhnou, ječel, takže vyrostl s ocáskem do kličky. Asi bych se u něj přikláněla k poloze plodu v těle činčily. I malé děti mohou mít podobné problémy se správným držením nožiček ze stejného důvodu.
ocásek bych pochopila.. ten může snadno narůst křivě, když je činčilka špatně "smotaná" v mamině.. ale ouško.. :shock: no nevim.. nevim..
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Oslo NORSKO!!!!!!!!
- Kontaktovat uživatele:
Usko aj chvostik sa mohli pocas porodu zlomit, respektive chvostik sa mohol vyklbit. To sa stava, cincile to neprekaza a neni to dedicne. :D
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Alice napsal:Usko aj chvostik sa mohli pocas porodu zlomit, respektive chvostik sa mohol vyklbit. To sa stava, cincile to neprekaza a neni to dedicne. :D
:shock: jej.. tak to jsem netušila, že ucho se může zlomit.. :(
-
- Zlatý uživatel
Alice prosim Te, chtela jsem se zeptat. Ted jsem pomahala umistit tri cincily, z cehoz dve byly par, ale je mozne, ze jsou pribuzne, mozna i sourozenci, slecna je koupil z velkochovu, kde chovatel rusil chov a chtel vsech 100cincil utratit, tak od nej zachranila alepon ten jeden parek. Je ale divne, ze se tomu parku narodilo nejdriv jedno mlade, samicka, ktera ma jen tri nozicky, pry u te ctvrte ma jen pahylek a pred 8mesici se jim narodilo dalsi mlade, samec a ten je slepy, uz mu je 8mesicu.Typla bys to kvuli tomuto na geneticky proble a ze ten par bude skutecne pribuzny, nebo se muze narodit i slepe mlade a trinohe normalne i nepribuznemu paru?
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Oslo NORSKO!!!!!!!!
- Kontaktovat uživatele:
Ina napsal:Alice prosim Te, chtela jsem se zeptat. Ted jsem pomahala umistit tri cincily, z cehoz dve byly par, ale je mozne, ze jsou pribuzne, mozna i sourozenci, slecna je koupil z velkochovu, kde chovatel rusil chov a chtel vsech 100cincil utratit, tak od nej zachranila alepon ten jeden parek. Je ale divne, ze se tomu parku narodilo nejdriv jedno mlade, samicka, ktera ma jen tri nozicky, pry u te ctvrte ma jen pahylek a pred 8mesici se jim narodilo dalsi mlade, samec a ten je slepy, uz mu je 8mesicu.Typla bys to kvuli tomuto na geneticky proble a ze ten par bude skutecne pribuzny, nebo se muze narodit i slepe mlade a trinohe normalne i nepribuznemu paru?
To trojnohe mnada sa nemuselo narodit 3 nohe.Je dost mozne ze pri tazsom porode ako ho samicka tahala zo seba mu tu jednu nohu odhryzla. To sa nie hned zisti a moze to vyzerat ako keby sa bez nohy narodil. Co sa tyka oci, neviem ako myslis ze je slepy.Ma vyvinute oci? Alebo ich ma len take sive, zakalene? Aj toto mohlo byt v dosledku predcasneho porodu kedy oci neboli otvorene a majitel ich nechal zatvorene az prilis dlho.Normalne by sa mali za par dni otvorit ak sa do vtedy neotvoria, mal by ich majitel jemne otvorit za pouzitia sterilnej vody.Inac oko nebude stimulovane a strati schopnost vidiet. Obe veci mozu vsak byt nasledok pribuzenskeho parenia.Vtedy su taketo vady ako chybajuce koncatiny typicke.Ja osobne by som tieto zvierata uz spolu neparila. Zrejme tam nieco bude, co nefunguje.Len sa zbytocne samica vycerpava.
-
- Zlatý uživatel
Dik, ja jsem si to myslela take. Psala jsem mu to a snad je opravdu oddeli.Nejhorsi je, ze jsou porad spolu jak rodice, tak ten 8mesicni slepy samec v jedne kleci, takze mohl nakryt i matku a to nepisu a mozne bitce mezi otcem a synem, ktera hrozi. Tomu priteli byvalemu te slecny je to jedno, vubec se o ne nestara a nechava je byt osudu. Tak snad pro ne bude i takto rychla adopce do chovu lepsi reseni.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Kladno
Mrňousek má konec ocásku (poslední dva články) ohnuté do pravého úhlu - prý se mu to stalo př porodu. Neměl a nemá s tím problém.
Vrátit se na “Nemoci a potíže”