Začínam s činčami :-)

Zde se můžete ptát a radit o tom, co činčila smí či nesmí jíst.

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Host

Začínam s činčami :-)

Příspěvekod Host » Ne Pro 20, 2009 11:14

ahojte všetci odborní chovatelia :-) do činčily som sa zalúbila asi pred mesiacom, a odvtedy som dumala a študovala čo všetko si musím zaobstarať aby som si ju mohla kupiť,.... naštudovala som všetko možné o chove, strave, bývaní a ked som si bola istá že už viem toho dosť, mohla som ísť do toho :-)
činču mám už 4 den, z toho prvý den hned ako som ju doniesla mi samozrejme ušla z debničky, a zašila sa pod skrinu, kde si zmyslela že to je asi jej teraz nové bývanie :-)
kedže nemám zatial žiadne skúsenosti s chovom, nechcela som ju vyľakať, ani nejako jej ublížiť - možno som sa jej aj trošku bála, ale len trošku :-) tak som ju nechala tam v domnení, že ked jej nachystám klietku sama tam vlezie a bude to ok....
noooo bolo by to veľmi jednoduché keby to takto skončilo ale.....
činča zostala za skrinou 2 dni a ked som videla koľko hovienok mi tam narobila musela som konať.... nedalo sa nič robiť, museli sme odtiahnuť skrinu, a kedže má dve skrine vedla seba, odtiahli sme jednu uplne a druhú tak napoly a popohnali sme ju spolu aj s ocom spoza skrine dopredu do otvorenej klietky... ani toto nebolo také jednoduché, išla kade tade len nie do klietky :-) trvalo nám to asi 20 min, kym tam konečne vhupla....
teraz je už tam spokojná s reálnym bývaním a ja tiež :-)
poviem vám, že sranda to nebola spať v jednej izbe zrazu s vedomím, že pod skrinou je živý tvor ktorý mi môže v noci vyskočiť na hlavu.... prvú noc sa tak bála že vyliezla len k miske s granulami a naspäť a ja som vôbec nespala, ale druhú už bola asi viac v pohode, lebo to som už aj ja ako tak zaspala až na to že som sa zobudila na riadny hluk a činča stála pri mojej posteli a kukala na mna :-)

bola by som rada, keby ste mi hocikto napísali nejaké rady a triky ako ju mam začať "cvičiť" aby si na mna zvykala, a hlavne aby počúvala a vrátila sa ku mne ked ju budem chcieť dať naspäť do klietky ... viem že to nie je sranda, lebo činča má asi dve základne vlastnosti - zvedavosť a tvrdohlavosť, ale bude fajn, ked mi napíšete vaše začiatky.... :-)

Disable adblock

Terdule
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Zdice

Příspěvekod Terdule » Ne Pro 20, 2009 11:42

Ahojky, myslím, že je tu spousta příspěvků s ochočováním a podobně a všechny mají jedno společné- trpělivost :D Nám trvalo půl roku než se činčilka zklidnila a vymazlila, ale stojí to za to:wink: Každopádně neboj, nejsi sama- než jsem první dny zjistila, kudy se ta potvora (tlustá) dokáže protáhnout, tak mi každou noc opravdu skákala po hlavě... Tak přeji hodně zdaru :)

karas.Martinka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Adamov (Blansko)

Příspěvekod karas.Martinka » Ne Pro 20, 2009 12:41

no musím říct, že já bych neměla nervy ji nechat dva dny mimo klec :arrow: máme tady dost kabelů a už se stalo, že jsem ji na minutu při výběhu pustila z očí a ona ta mrška okusovala nějaký káblík, od té když se přiblížila ke kabelům jsem ji odehnala a tedka už ví, že tam chodit nemá :lol: :roll:

někde tu jsem četla dobrou radu, krmit jen senem a granulkama a pro pamlsek at si přijde :wink:

Host

Příspěvekod Host » Ne Pro 20, 2009 16:41

Terdule napsal:Ahojky, myslím, že je tu spousta příspěvků s ochočováním a podobně a všechny mají jedno společné- trpělivost :D Nám trvalo půl roku než se činčilka zklidnila a vymazlila, ale stojí to za to:wink: Každopádně neboj, nejsi sama- než jsem první dny zjistila, kudy se ta potvora (tlustá) dokáže protáhnout, tak mi každou noc opravdu skákala po hlavě... Tak přeji hodně zdaru :)

no ešte že ja som osoba strašne netrpezlivá, kedže som v znamení Barana :P ale zatial nám to ide nejak spolu, v noci si už odo mna zobrala granulku z prsta ....a zasmiala som sa aj na tom ako píšeš že potvora "tlustá" a kade sa prepchá... no veru nezdá sa to na nu :D dík za odpoved

Disable adblock

Host

Příspěvekod Host » Ne Pro 20, 2009 16:44

karas.Martinka napsal:no musím říct, že já bych neměla nervy ji nechat dva dny mimo klec :arrow: máme tady dost kabelů a už se stalo, že jsem ji na minutu při výběhu pustila z očí a ona ta mrška okusovala nějaký káblík, od té když se přiblížila ke kabelům jsem ji odehnala a tedka už ví, že tam chodit nemá :lol: :roll:

někde tu jsem četla dobrou radu, krmit jen senem a granulkama a pro pamlsek at si přijde :wink:

joj kábliky mám aj ja v izbe, ku kompu aj k tlačiarni, a veru neviem si predstaviť že by sa do nich zakusla a nedajbože aby do nej tresla elektrika :) inak krmivo som jej kupila nejake take v choprodukte mi dali ževraj kvalitné a je už v nom seno, tak neviem či jej mám dať seno ešte aj do senníka ale asi hej.... musím kupiť lebo zatial som seno nekupila..... a aký pamlsek dávate činči?? mrkvu, jablčko?

karas.Martinka
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Adamov (Blansko)

Příspěvekod karas.Martinka » Ne Pro 20, 2009 18:54

LULU napsal:
karas.Martinka napsal:no musím říct, že já bych neměla nervy ji nechat dva dny mimo klec :arrow: máme tady dost kabelů a už se stalo, že jsem ji na minutu při výběhu pustila z očí a ona ta mrška okusovala nějaký káblík, od té když se přiblížila ke kabelům jsem ji odehnala a tedka už ví, že tam chodit nemá :lol: :roll:

joj kábliky mám aj ja v izbe, ku kompu aj k tlačiarni, a veru neviem si predstaviť že by sa do nich zakusla a nedajbože aby do nej tresla elektrika :) inak krmivo som jej kupila nejake take v choprodukte mi dali ževraj kvalitné a je už v nom seno, tak neviem či jej mám dať seno ešte aj do senníka ale asi hej.... musím kupiť lebo zatial som seno nekupila..... a aký pamlsek dávate činči?? mrkvu, jablčko?

do káblíků se zakousnou hnedka, jsem měla klec pod televizí a vzadu trčely káblíky, ale v dostatečné vzdálenosti od klece, jednou někdo musel do klece ždrknout a Royík si ty drátky prostrkal do klece a okusoval je, no potom nám nejela televize, že :oops:
abyste si nemysleli, že jsem nezodpovědná, já tu klec tam měla provizorně a sháněla jsem nějaký velký karton mezi ty káblíky a klec, nakonec jsem udělala skřínoklec :-)

já dávám sušenou mrkev, jkřížalky, šípečky

Terdule
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Zdice

Příspěvekod Terdule » Ne Pro 20, 2009 19:41

My dáváme šípky, mrkev, křížaly a jednou za čas sušený chlebík na zoubky. Čerstvé věci u nás moc neletí :lol: Taky mi funguje zaťukání na koupelnu (akvárko s pískem), kterou činča miluje a už letí do klece. A jinak- kabely (taková delikatesa). Přítel si jednou odložil na klec myš od počítače asi s metrovou šňůrou a netuše nic nekalého se pak tuze divil, že má myš totálně bez kabelu...:D Pupík si s ní dokonce vystlal domeček :roll:

Disable adblock

Vrátit se na “Strava”