Vlhké bobky
-
- Bronzový uživatel
Vlhké bobky
Ahoj, mam problém s cincilkou. Nejdřív jsem si myslel že to je jen normální průjem (už jsem se s nim setkal), ale ani po týdnu se nic nezměnilo. Boky nejsou tak řídké jako u průjmu. Jsou jakoby obalené v nějakém slizu. Jsou měkčí, ale zase se na dají úplně lehce rozmacknout. Tvar mají stejný jako normální botky. Na povrchu je takový mazlivý.
Činčila je ještě mládě (no už jí bude skoro 10 týdnů), u ostatních cincil jsem si něčeho podobného nevšiml. Za jakoukoliv radu budu rád.
Činčila je ještě mládě (no už jí bude skoro 10 týdnů), u ostatních cincil jsem si něčeho podobného nevšiml. Za jakoukoliv radu budu rád.
-
- Bronzový uživatel
Re: Vlhké bobky
mojmu pomohli susene boruvky a hermankovy caj. Nie je mozne, ze by mala giardiu?
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to trvá takhle dlouho a neupravilo se to, poslala bych bobky na koprologii. Do té doby pouze granule, k nim lžíci sušeného heřmánku s vločkami, žádné pamlsky, hodně sena a denně možno dát 2-3 sušené borůvky. A kontrolovat váhu.
-
- Bronzový uživatel
Netuším co to je. Mají to asi všichni, ale u prcka je to nejhorší. Posílám foto.
-
- Bronzový uživatel
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Jestli to mají všichni tak hned začít sbírat bobečky a poslat na koprologii, může jít o parazity. Koprologie http://www.cincilkyzvetrni.eu/index.php ... &Itemid=11
-
- Bronzový uživatel
Při dnešním vážením jsem zjistil že během 6 dnů zhubnul prcek o 30g. Sesbírám bobečky a půjdu s nimi k veterináři. Dva dny jsem jim dával sušený heřmánek s vločkami, ale nic se nezměnilo. Taky jsem si všiml, že jsou trochu více ospalé a hodně se tulí k sobě. A taky často vydávají (hlavně samec) zvláštní zvuky, jakoby hlasité kuňkání. Zítra jim kompletně vyčistím klec a dám novou podestýlku. Za jakoukoliv radu budu rád.
-
- Bronzový uživatel
Pro upřesnění jedná se o zvuk uvedený na této stránce jako poslední: http://hlodavci.zviratadoma.cz/cincila- ... ace-zvuky/
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Vojkovice
Měla jsem stejný problém. Činčilí slečna začala mít vlhké bobečky, tak jsem jí dávala ovesné vločky ale nic se tím nezměnilo. A asi dva dny na to dostala svalové křeče a jeli jsme k vetovi. Dostala antibiotika a vitamin B. Od té doby je Princezna v pořádku. Bobečky se jí srovnaly. Jen nevím jestli ty bobky a ty křeče měli něco společného...:/
A ještě k těm zvukům, ty můj sameček vydává taky. Ale opravdu jen zřídka a v noci ze spaní, jak píšou i na těch stránkách...
A ještě k těm zvukům, ty můj sameček vydává taky. Ale opravdu jen zřídka a v noci ze spaní, jak píšou i na těch stránkách...
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Jak jste dopadli s činčilkou???
Dávejte hodně sena a dejte i probiotika, tím nic nezkazíte - udělá to dobře na jakékoliv střevní potíže.
Dávejte hodně sena a dejte i probiotika, tím nic nezkazíte - udělá to dobře na jakékoliv střevní potíže.
-
- Bronzový uživatel
Dneska jsem byl u veterináře pro výsledky, řekl mi že žádné prvoky nenašel, ale kdyby se měli zkoumat bakterie tak že by se to muselo posílat někam dál. Myslí se že bude v pořádku (přibírá, není to úplně řídký průjem), ale stejně mi dal probiotika aby se vyrovnala mikroflora. Takže doufám že se brzo uzdraví.
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Prostějov
Zdravíčko. Nechci zakládat nové téma. Mám obdobný problém.
Samečkovi je cca 13 let. Během těch 13 let, co ho mám míval občasně průjem, někdy se přejedl jablíčka a vše ok.
Nyní je to ale horší, průjem má tak měsíc, lepí se mu to na tlapky :( Čekal sem jako vždy, že se to spraví. Ale ne. Jako první sem mu přestával dávat pamlsky - rozinky, děsně je miluje.
Ale činčilák je smutnej, roky dostával rozinky a nyní hodiny čeká, kuňká a nic nedostane. Je mi ho líto. O granule nemá moc zájem, spíše vůbec. Připadá mi, že mírně zhubl a možná má mírně nafouklé bříško, ale možná je to jen můj pocit. Je pořád venku, čeká na rozinky a je takový neklidný.
Taky když si jej pohladím, tak mi pořád líže ruku! Dával sem mu lízat cukr, trošku soli, vše bere. Koupil sem mi i vitamínové tabletky pro činčily, je tam hlavně vápník. To všecko si dá, ale efekt žádnej. Teď přejdu na sušený heřmánek a seženu myslím borůvky? jak se tu psalo. Ale za každou radu bychom byli vděční. Trpí tím nejen on, já, ale i samička, která je zvyklá na každodenní běhání a díky špinavým capkám běhat nemůže.
Samečkovi je cca 13 let. Během těch 13 let, co ho mám míval občasně průjem, někdy se přejedl jablíčka a vše ok.
Nyní je to ale horší, průjem má tak měsíc, lepí se mu to na tlapky :( Čekal sem jako vždy, že se to spraví. Ale ne. Jako první sem mu přestával dávat pamlsky - rozinky, děsně je miluje.
Ale činčilák je smutnej, roky dostával rozinky a nyní hodiny čeká, kuňká a nic nedostane. Je mi ho líto. O granule nemá moc zájem, spíše vůbec. Připadá mi, že mírně zhubl a možná má mírně nafouklé bříško, ale možná je to jen můj pocit. Je pořád venku, čeká na rozinky a je takový neklidný.
Taky když si jej pohladím, tak mi pořád líže ruku! Dával sem mu lízat cukr, trošku soli, vše bere. Koupil sem mi i vitamínové tabletky pro činčily, je tam hlavně vápník. To všecko si dá, ale efekt žádnej. Teď přejdu na sušený heřmánek a seženu myslím borůvky? jak se tu psalo. Ale za každou radu bychom byli vděční. Trpí tím nejen on, já, ale i samička, která je zvyklá na každodenní běhání a díky špinavým capkám běhat nemůže.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Plzeň
Pokud to trvá tak dlouho, určitě nechat udělat koprologii a zjistit jestli nemá parazity. Pokud nebude mít,tak to bude špatným stravováním. Mohlo se mu změnit zažívání, začít být citlivější věkem, nebo může mít poškozený trávení právě stravou,co měl doposud. Vzhledem k věku už asi není tolik potřeba vyhrožovat,že tolika rozinkama se mu škodí, mají moc cukru(cukrovka,zuby), stejně tak vůůbec mu nedavat lízat cukr a sůl! :shock: Když má průjem, měl by dostávat především jen seno a peletky, přidává se hrstička vloček, ty staví. Nebo ještě muže pomoct smecta.
-
- Nový uživatel
No já z toho lízání ruky usoudil, že mu chybí nějaké minrály. To samé, když běhal v pokojíčku, tak prvně běžel ke zdi a začal okusovat omítku. Tak sem mu dodal vápníkové tablety, sůl, atd. Jinak je to dědek, 13 let sem ho měl, když sem zakládal tenhle nick, bude mu už beztak tak k 15ti letům. Je to naše stará vojna, ale žije se mnou půl života, nechci o něj přijít... :( A opravdu byl závislej hlavně na rozinkách a senu, granule nechce, raději snad hladoví. Nemůže mít i cukrovku, nebo tak? Fakt ten věk je požehnanej.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Pokud trvá průjem takto dlouho, bude asi někde problém. Posbírat nebo seškrábat bobky z klece a odnést na koprolku vám řekne, jestli nemá zvíře nějakého parazita. Může to být způsobeno napřiklad změnou podestýlky, jiným senem, v seně může být plíseň... Důvodů může bylt hodně. Mám jednu samičku, která má citlivější trávení a té stačí jen jiná várka sena nebo jiná podestýlka než na kterou je zvyklá (vždycky při čištění ji musí ochutnat) a dostane okamžitě průjem.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Každopádně smecta činčilce s průjmem může pomoci. Většinou zabere rychle. Pokud je zvíře nafouklé pomůže subsimplex.
Každopádně vše co píšete mi nápadně připomíná příznaky selhání ledvin jedné mé samičky. Hubla, měla průjem, nafouklé bříško... Ale rozhodně nechci strašit.
Každopádně vše co píšete mi nápadně připomíná příznaky selhání ledvin jedné mé samičky. Hubla, měla průjem, nafouklé bříško... Ale rozhodně nechci strašit.
-
- Nový uživatel
Ta koprologie, dělají to zřejmě na veterině, na kolik to vyjde?
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Jj, na veterině. Je dobré sbírat bobky cca pět dní, vždycky ty nejčerstvější, davat do lahvičky a zakapnout troškou vody (pár kapek) aby bobky nevyschly. Ale myslím, že pokud činčilka má průjem, tak ani není třeba sbírat tak dlouho...
Cena vyšetřeni se pohybuje cca okolo 80-200kč
Cena vyšetřeni se pohybuje cca okolo 80-200kč
-
- Nový uživatel
Tak sem dnes sehnal sušené borůvky a heřmánek. Borůvky mu jedou, ale heřmánek ne, spíš samička zkoumala co to je, on to přešel. Ale dal sem to vylouhovat do napáječky. Uvidíme, jak to bude za týden, jestli se to zlepší.
-
- Nový uživatel
Na úvod stručné vysvětlení - co do stravování činčilek, už několik měsíců nepatřím mezi zastánce GSV (granule-seno-voda) ale přirozenější potravy pro činčilky, a to granule rozhodně nejsou.
Teď také řeším problém s vlhkými bobky našich dvou nových činčilích spolubydlících, kteří minulý týden přibyli k dvěma stávajícím. Vyzkoušela jsem radu lidí, kteří mají s činčilkami mnohem větší zkušenosti a funguje skvěle. Takže: Dokud se stav nezlepší, radikální antigranulová dieta, takže dokud se stav nezlepší, vyloučit granule, hodně sena, sušených květů a listů, olejnatá semena (len, sezam, dýně, slunečnice), v sušeném i čerstvém stavu bylinky, které nechybí prakticky v žádné kuchyni - majoránka, fenykl, tymián, bazalka... Nemusí být všechny najednou, stačí to, co máš zrovna po ruce. Není třeba se bát čerstvého jablíčka -pomůže doplnit tekutiny, které činčilka ztrácí průjmem. Dále pak čerstvé jehličnanové dřevo – éterické oleje z jehličnanů stimulují imunitní systém, kůra poskytne hodně lignínů, které střevní bakterie v tlustém střevu zpracovávají na fenoly, které působí jako jed na bakterie. Tak se hladina bakterií v tlustém střevu srovná na normální míru a tím brání množícím se mikrobům typu E.coli a kvasinek v přemnožení a zaplavení střeva. Větvičky musí být čerstvé, aby činčilky jedli kůru. A také čerstvé dřevo listnatých stromu jako bříza vrba. A také denně v menším množství oříšky a mandle, které pomůžou doplnit energii, jinak získávanou z granulí. Pochopitelně všechno v přirozeném stavu, nesolené, nepražené. Skvěle pomáhá také olej z černého kmínu (já jsem ho koupila v německé bioprodejně jako "Schwarzkümmelöl", ale věřím, že bude k dostání i tady. Podávej pipetou anebo stříkačkou bez jehly v množství ca 0,1 ml. Vřele doporučuji i mletou léčivou minerální zeminu. Opět jsem kupovala v bioprodejně v Německu, takže název je „Heilerde“, já mám značku Luvos, jsou i jiné. Používá se i u lidí při problémech s trávením a při střevních potížích. Jednoduše nasypat do misky. Hrozně jemně to práší, takže v celém pokoji je bledohnědý poprašek :D, ale činčilky jsou do něj úplně zblázněny, dokonce se v něm i koupou. Uvidíš, že tvá činčilka ho bude také jíst jako divá. Prášek na sebe v těle naváže škodliviny a pak se trusem vyloučí – pomáhá to očistě organismu.
Takže když to shrnu – doporučuji přesný opak toho, co se dočteš ve všech příručkách o chovu činčil. Já to ale vyzkoušela s našimi dvěma prcky a opravdu to zafungovalo. Napřed měl vlhké bobky jeden. Vyloučila jsem granule a druhý den to bylo v pořádku. Tak jsem jim granule opět dala (jsou na ně ještě zvyklí) a včera byl problém s bobky zas u druhého. Tak jsem opět vyloučila granule a je to teď ok. Naše stávající dvě činčilky se také stravují od loňského října podobně, jen dostávají i hodně čerstvého zeleného a zatím v malém množství i granule – věřím, že se jich časem zbavíme úplně. Je to náročnější na čas i na peníze, ale kdž vidím, jak se činčilkám daří, a jak jsou čilé, tak to určitě stojí zato.
Držím palečky, ať je činčilka brzy v pořádku!
Zdraví Diana
Teď také řeším problém s vlhkými bobky našich dvou nových činčilích spolubydlících, kteří minulý týden přibyli k dvěma stávajícím. Vyzkoušela jsem radu lidí, kteří mají s činčilkami mnohem větší zkušenosti a funguje skvěle. Takže: Dokud se stav nezlepší, radikální antigranulová dieta, takže dokud se stav nezlepší, vyloučit granule, hodně sena, sušených květů a listů, olejnatá semena (len, sezam, dýně, slunečnice), v sušeném i čerstvém stavu bylinky, které nechybí prakticky v žádné kuchyni - majoránka, fenykl, tymián, bazalka... Nemusí být všechny najednou, stačí to, co máš zrovna po ruce. Není třeba se bát čerstvého jablíčka -pomůže doplnit tekutiny, které činčilka ztrácí průjmem. Dále pak čerstvé jehličnanové dřevo – éterické oleje z jehličnanů stimulují imunitní systém, kůra poskytne hodně lignínů, které střevní bakterie v tlustém střevu zpracovávají na fenoly, které působí jako jed na bakterie. Tak se hladina bakterií v tlustém střevu srovná na normální míru a tím brání množícím se mikrobům typu E.coli a kvasinek v přemnožení a zaplavení střeva. Větvičky musí být čerstvé, aby činčilky jedli kůru. A také čerstvé dřevo listnatých stromu jako bříza vrba. A také denně v menším množství oříšky a mandle, které pomůžou doplnit energii, jinak získávanou z granulí. Pochopitelně všechno v přirozeném stavu, nesolené, nepražené. Skvěle pomáhá také olej z černého kmínu (já jsem ho koupila v německé bioprodejně jako "Schwarzkümmelöl", ale věřím, že bude k dostání i tady. Podávej pipetou anebo stříkačkou bez jehly v množství ca 0,1 ml. Vřele doporučuji i mletou léčivou minerální zeminu. Opět jsem kupovala v bioprodejně v Německu, takže název je „Heilerde“, já mám značku Luvos, jsou i jiné. Používá se i u lidí při problémech s trávením a při střevních potížích. Jednoduše nasypat do misky. Hrozně jemně to práší, takže v celém pokoji je bledohnědý poprašek :D, ale činčilky jsou do něj úplně zblázněny, dokonce se v něm i koupou. Uvidíš, že tvá činčilka ho bude také jíst jako divá. Prášek na sebe v těle naváže škodliviny a pak se trusem vyloučí – pomáhá to očistě organismu.
Takže když to shrnu – doporučuji přesný opak toho, co se dočteš ve všech příručkách o chovu činčil. Já to ale vyzkoušela s našimi dvěma prcky a opravdu to zafungovalo. Napřed měl vlhké bobky jeden. Vyloučila jsem granule a druhý den to bylo v pořádku. Tak jsem jim granule opět dala (jsou na ně ještě zvyklí) a včera byl problém s bobky zas u druhého. Tak jsem opět vyloučila granule a je to teď ok. Naše stávající dvě činčilky se také stravují od loňského října podobně, jen dostávají i hodně čerstvého zeleného a zatím v malém množství i granule – věřím, že se jich časem zbavíme úplně. Je to náročnější na čas i na peníze, ale kdž vidím, jak se činčilkám daří, a jak jsou čilé, tak to určitě stojí zato.
Držím palečky, ať je činčilka brzy v pořádku!
Zdraví Diana
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Plzeň
Je poslední příspěvek provokace všech,kteří mají dlouholeté zkušenosti se stravováním a kritika literatury,která je založená na faktech o podmínkách, v kterých žijí činčily a tudíž krmí tak jak krmí? Nebo si opravdu někdo může myslet, že činčila v přírodě ve vysokých nadmořských výškách najde slunečnici,mandle,oříšky, kmínový olej, jehličnaté lesy, zelenou trávu.
Stejně tak průjmy bývají z čerstvých větviček nedostatečně proschlých a čerstvé jablíčko průjmu taky neprospěje.
Aneb příspěvek o tom,jak zničit činčile játra.
Stejně tak průjmy bývají z čerstvých větviček nedostatečně proschlých a čerstvé jablíčko průjmu taky neprospěje.
Aneb příspěvek o tom,jak zničit činčile játra.
-
- Nový uživatel
Určitě to nemá být provokace, ale spíš alternativní návrh. A také podnět do diskuze a na zamyšlení, že když se něco dělá nějakým způsobem dlouho, nemusí to nutně být ten nejlepší způsob :).
Diana
Diana
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Z těchto návrhů bych osobně nezkoušela skoro žádný. Na zácpu bych dala jablíčka pouze sušená, čerstvé větvičky z jehličnanů mohou být hodně smolnaté, mají hodně kůry a spíše průjem či jiné obtíže mohou způsobit. Olejnatá semena, oříšky, mandle aj. tučné věci už vůbec ne vzhledem k tomu, že činčilky neumí tolik zpracovávat tuky, usazují se jim na játrech a ty se pomalu ztučňují. Což pohledem nepoznáme, myslíme jak je to dobré, ale činčilce zkracujeme život.
Základem při průjmu (a nejen při něm) je seno, s tím souhlasím. Granule bych nevysazovala, ale omezila. Průjmem tělo ztrácí minerály a důležité látky, které jen seno nedodá. Bylinky proti průjmu jsou dobré, přidala bych sušenou borůvku, heřmánek, svatojánský chléb.
Pokud jsou měkké bobky či průjem dlouhodobý, vyloučila bych i jiné příčiny např. paraziti, bakterie aj.
Základem při průjmu (a nejen při něm) je seno, s tím souhlasím. Granule bych nevysazovala, ale omezila. Průjmem tělo ztrácí minerály a důležité látky, které jen seno nedodá. Bylinky proti průjmu jsou dobré, přidala bych sušenou borůvku, heřmánek, svatojánský chléb.
Pokud jsou měkké bobky či průjem dlouhodobý, vyloučila bych i jiné příčiny např. paraziti, bakterie aj.
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
S Dianou nemohu souhlasit ani v jednom... a ani jedno rozhodně nedoporučuji...
Na průjem - seno, pár peletek, ovesné vločky. Do 3 dnů je po problémech...
Olejnatá semena, tak to je případ sám pro sebe, smrtelná steatóza jater, která vzniká z usazování tuků na játrech zvířete dotyčné asi nic neříká... :roll:
Opravdu to byl příspěvěk dobrý tak akorát k odrovnání činčily a ne ku prospěchu...
A k zamyšlení je spíše ta věc, kde na tyhle rádoby super alternativy lidi choděj :roll:
Chovám činčily už hafo let, spolupracuji s veterináři i dlouhodobými chovateli (jak mazlíčkáři, tak kožkaři), ale takové hovadiny, co tu píše dotyčná jsem ještě nezažila... [-o<
Další věc, Lenca má naprostou pravdu, činčila pochází z And, v celku nehostinné pustiny, tam opravdu pochybuju, že by se živila slunečnicema, ořechama či snad jehličnanama... :D
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aconcagua_13.JPG - no, fakt hele, samá slunečnice, ořech i ty lesy tam jsou :D :D
Na průjem - seno, pár peletek, ovesné vločky. Do 3 dnů je po problémech...
Olejnatá semena, tak to je případ sám pro sebe, smrtelná steatóza jater, která vzniká z usazování tuků na játrech zvířete dotyčné asi nic neříká... :roll:
Opravdu to byl příspěvěk dobrý tak akorát k odrovnání činčily a ne ku prospěchu...
A k zamyšlení je spíše ta věc, kde na tyhle rádoby super alternativy lidi choděj :roll:
Chovám činčily už hafo let, spolupracuji s veterináři i dlouhodobými chovateli (jak mazlíčkáři, tak kožkaři), ale takové hovadiny, co tu píše dotyčná jsem ještě nezažila... [-o<
Další věc, Lenca má naprostou pravdu, činčila pochází z And, v celku nehostinné pustiny, tam opravdu pochybuju, že by se živila slunečnicema, ořechama či snad jehličnanama... :D
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aconcagua_13.JPG - no, fakt hele, samá slunečnice, ořech i ty lesy tam jsou :D :D
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bouzov
Naprosto souhlasím s Wulfi.Dotyčná Diana by se měla kouknou to atlasu jak vypadají Andy.Dyť činčily jsou vůůbec rády že tam najdou suchou trávu a vodu v podobě rosy.A přsně tak tučná semena jakéhokoli druhu činčile škodí!! A doufám že nechceš aby tvé činčilky umřeli v křečích?A o co myslíš že si budou brousit zobky když né pravidelným žvýkáním pelet?Větve sou ti prd platný nehlodají je neustále jako granulky.To jim chceš dát pilník třeba?A doufám že se nedočkám ještě toho že když jim dáváš čerstvou zeleninu tak že nepotřebují napáječku.Mohu otázku?Nejsi ekolog ?
Vrátit se na “Nemoci a potíže”