bylinky
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
My dneska nasbírali sedmikrásky :) jsou jich tu miliooooony. Jinak kopřivy, meduňka,... to je klasika :) A už se třesem na první seno :)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
U nás už se taky suší o sto šest, všude plechy s bylinkama. :) Zatím jsem začala sušit sedmikrásky,pampelišku, hluchavky, řebříček, jitrocel a kopřivy. Je to balzám na nervy a když si k myškám sednu a poslouchám, jak to z klecí krásně křupká... :D
-
- Stříbrný uživatel
Ahoj, jsem tu nová, po 14leté pauze jsme si s přítelem pořídili opět činčilky a nutno říct, že jsem už ledasco zapomněla. Snažím se tu z příspěvků vytáhnout, jaký všechny druhy bylinek, plevele a lístků činčilky smí a jaký jsou pro ně jednovatý/nevhodný, ale nedaří se mi to nějak zkompletovat. Taky mam krapet bordel v tom, jestli smí všechny jen sušené, nebo některé i zelené a v květu. Moc by mi pomohlo, kdyby mi to nějaká dobrá duše mohla osvětlit. Ty naše dvě nový holky baštěj všechno s velkou chutí, ale jsou jim teprv dva měsíce, tak jim nechcem nevhodným výběrem nějak ublížit. Budu vděčná za nějakej širší přehled... :)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: okr. České Budějovice
Našim činčilkám dávám všechno v sušené formě.pampelišky,sedmikrásky,kopřivy,malinové listy,jitrocel
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bouzov
Ahoj chtěla bych se zepat jestli činčila muže usušenou kopretinu
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
takze muzu davat cincilkam susene bylinky ve velkem mnozsti?nebo take jen jako mlsky?kolikcca listku pampelisky?davam jen jeden. Dekuji
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: okr. České Budějovice
já dávám jenom jako mlsku.například dávám 1 květ pampelišky
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
AnnaVV napsal:já dávám jenom jako mlsku.například dávám 1 květ pampelišky
to ja prave taky jen takhle malo,ale z tehle diskuze vypliva,ze muzou asi vic ne?
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
No, aby se z toho neposrajdili... Já květy pampelic nedávám vůbec, jen občas (tak 1x do tejdne) pampališkové listí...
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
tak ja nemyslela jen pampelisky,ale kdyz jim nevadi seno a bylinkma tak to jich snedi taky hodne ne?
A muzu ji davat susene listky z vrby?strasne ji chutnaji.
A muzu ji davat susene listky z vrby?strasne ji chutnaji.
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
všeho moc škodí !!! pokud budeš dávat všechno s mírou, tak to bude v pořádku. :wink: Ony ty bylinky jsou vlastně léky. V některých je látek více, v některých méně. Pokud ale budeš dávat pamlsky s mírou a budeš je střídat, mělo by to být v pořádku.
My třeba střídáme: goju,mrkev,sedmikrasky, koprivu, větvičky, kuličky od vitakraftu, pampelišky, vojtěškové pelety, vločky, lístky z růže, šípky,březové listí, malinové a jahodové listí a rozinky. A dodržuji pravidlo, že nedávat víc jak 5 pamlsků denně. 8)
My třeba střídáme: goju,mrkev,sedmikrasky, koprivu, větvičky, kuličky od vitakraftu, pampelišky, vojtěškové pelety, vločky, lístky z růže, šípky,březové listí, malinové a jahodové listí a rozinky. A dodržuji pravidlo, že nedávat víc jak 5 pamlsků denně. 8)
Naposledy upravil(a) martej dne Ne Kvě 29, 2011 9:16, celkem upraveno 1 x.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
dobře díky,to já také zatím nikdy nedala víc :)
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
nevíte někdo jestli mohou činčily lucinku ? roste to tu hojně na poli.
-
- Nový uživatel
m§žem dať činčilke sušené listy jahody a hrozna?
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
sušené lístky jahod můžou,suší se kojícím samicím na mlíčko
z hroznovými listy zkušenosti nemám ale myslím že tu někdo psal že je suší
z hroznovými listy zkušenosti nemám ale myslím že tu někdo psal že je suší
-
- Stříbrný uživatel
listy jahod ano, ale jako vše v malé míře a bez chemických postřiků. Listy nesmí být ani znečištěné od ptáků nebo jiných zvířat. A nejprve usušit. :)
Listy hrozna nevím a nevím o nikom, kdo by jim je dával
Listy hrozna nevím a nevím o nikom, kdo by jim je dával
-
- Nový uživatel
ďakujem veľmi pekne a samozrejme, že sušené :) tak ešte počkám na nejaké dalšie názory
--------------------------
Přesunutí příspěvků do správného tématu
--------------------------
Přesunutí příspěvků do správného tématu
Bodlinka-h napsal:tak jsem přes net objednala bylinky u bylinymikes.cz a příjemně mě překvapily jak ceny, tak rychlost vyřízení objednávky :) bylinky už mam doma a vřele všem doporučuju :) jinak pořád platí, že mam navíc listy lesního jahodí a ráda vyměním
silva napsal:V tyto dny trhám lipový květ (pro rodinu) a lipové listy (pro činčily). Mám nasušenou hromadu listí kroucené vrby, listí pampelišek a růžových lístků. O prázdninách přibude borůvčí, listí maliníku - prostě co bude. Dám to do sušičky - a je to :D
Bodlinka-h napsal:Tak musím doplnit informace o dovezeném zboží z bylinymikes.cz . Bohužel, květy pampelišek byly plné broučků a červů, takže putovaly hned po rozbalení do popelnice, a sušené listy kopřiv přišly nadrcené, ač to nikde nepíšou... zbytek byl v pořádku.
jasmin napsal:Tak to je taky radost:-(
martej napsal:Bodlinka-h napsal:Tak musím doplnit informace o dovezeném zboží z bylinymikes.cz . Bohužel, květy pampelišek byly plné broučků a červů, takže putovaly hned po rozbalení do popelnice, a sušené listy kopřiv přišly nadrcené, ač to nikde nepíšou... zbytek byl v pořádku.
měla si to reklamovat.
jasmin napsal:Taky bych je reklamovala, tady mas jisty narok, nebot jde o cerstve zbozi, teda cerstve obejdnane myslim.S tou cerstvosti uz si asi nejsem tak jista:-(
minlub napsal:já bych chtěla poslat peníze,měla jsi to nafotit a napsat jim
Bodlinka-h napsal:reklamovat to už nešlo, podle jejich reklamačního řádu bych to musela poslat zpátky celý a do dvou pracovních dnů a já už část dodávky použila a nebudu jim platit další poštovný... Navíc by vyměnili jen ten balíšek s pampeliškama a brouci by se zaím rozlezli i do ostatních balíčků. Jen jsem jim poslala mejla.
Bodlinka-h napsal:tak se firma zachovala líp, než bych čekala. Poslali mi omluvný mejl a nabídli mi vrácení peněz za pampelišky. Velmi solidní jednání, to se mmi už dlouho nestalo... Většinou musim všude bojovat
minlub napsal:tak to je perfektní,u nich když budu potřebovat si objednám
Bodlinka-h napsal:Jo, potěšili mě :) sice je to dražší, než když si nasušíš sama, ale levnější a větší výběr než JR farm.. vlastně jsem na levnější bylinky nikde nenarazila. A k tomu fér jednání...
luciex napsal:budu za levno prodávat :
listy pampelišek
listy růží
listy maliníku
listy jabloně
květy růží
poupata růží
sedmikrásky
jitrocel
směs jetel+řebříček
teď se vše suší,takže vhodné ke krmení to bude tak za 3 týdny :)
pokud by jste měl někdo o něco zájem tak napište,budu rezervovat :)
luciex napsal:ještě jsem zapomněla na směs kopřivy+hluchavky ;)
a během léta plno křížal :D
Nellynka napsal:ahojky ,chtěla jsem se zeptat ... mohou činčilky i jahodové listy nesušené ? ...
martej napsal:jednou za čas ano - se zelenym se musí opatrně.
-
- Zlatý uživatel
Ahoj mohla by činčilka sušenou levanduli?mámeji mezi bylinkama na zahrádce a furt mi to vrtá hlavou jestli ji můžou.A ještě bych se chtěla septat co vše sbiráte a sušíte si sami :D . My sbíráme :heřmánek,jitrocel,máta,šípky,kopřivu,sedmikrásky,lipový květ,malinové listý,jahodníkové listy,celerová nat,vypěstovali jsme si i topinambur tak jsou i topinamburove tyčinky mužou se po nich utlouct :lol:,křížalky,sušenou mrkvičku,větvičky dávámě:jablon,hrušen,vrbu,lísku. Holky hrozně rády mlsají tak jsme se zásobily :lol:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Okr. Beroun
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, Levanduli bych jim nedala, v levanduli se spíše koupe než cokoliv jiného. Je to květina příjemného aroma, vim, že se z ní dělal odvar proti kašli, ale činčile bych jí nedala... :wink:
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: opava
ja jsem levanduli davala pokud jsm mela.vzdy jeden stonek na cincu asi tak jednou za mesic.jsem radsi opatrnejsi ale moc jim chutnala.nezbyl ani kvitek
-
- Zlatý uživatel
Ahoj co si myslíte o jasanu do klece jeho kůra je léčivá :wink: a obsahuje třísloviny.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Hluboká nad Vltavou
- Kontaktovat uživatele:
pamlsek ze zahrady
Ať hledám jak hledám nenašla jsem jestli taky sušíte i violky (fialky) - květy. Teď nám jich na zahradě vykvetlo spousta. Ty pokojové (africké) vím, že jsou jedovaté ale tyhle v zahradě jsou bylinky ale jak známo ne každou bylinku je dobré dávat jen tak jako pamlsek. Máte zkušenost? Zažila jsem je už udělané v cukru na dortu ale když tak pročítám výživu ohledně činčilek mám pocit, že člověk toho zvládne zdlábnout víc než tihle chlupáčci.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Re: bylinky
Myslím, že jedne kvítek za čas by nevadil.
http://nasezahrady.blogspot.com/2011/04 ... iolka.html
http://nasezahrady.blogspot.com/2011/04 ... iolka.html
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Hluboká nad Vltavou
- Kontaktovat uživatele:
díky taky už jsem prošla toho ...ale asi nebudu zkoušet.... když jsem pročítala různé bylinkářské rady ohledně violek co z toho dělat a užívat, tak je ta mtaké varování, že předávjkování může způsobit nevolnost.... tak u lidi slabej odvar se dá uhlídat ale nevím jak silné to je když zbaští celej kvítek že :? tak jí dám něco jiného postupem se toho nasuší hafo :)
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Ono je vhodných bylinek dost, tak to asi bude lepší :)