prosím pomozte!!!

Je vaše činčila nemocná? Hledáte správného veterináře?

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Pá Črv 17, 2011 21:29

Mohli by to být parazity,tam se může objevovat střídavě zácpa nebo měkčí bobečky.Ta koprologie by byla v tomto případě nutná.Jestli krmíš třeba domácím senem snadno se nakazí tasemnicí,roupy,škrkavkami....
Nezměnil jsi granulky?Nezačala hubnout po tom co jsi je dal k sobě?

Disable adblock

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Místo/Bydliště: Okolí Českých Budějovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Pá Črv 17, 2011 22:02

nn granulky jsem neměnil a Barča začala hubnout asi až půl měsíce po tom co byly spolu, to je jenom odhad spíš je to malinko víc.

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Pá Črv 17, 2011 22:15

nezačali se holky víc honit?že by se hádali?
mluvil jsi s rodičemi o koprologii?tak nákladné to není a věděl bys že nemá parazity,vyjde to na 100kč

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Pá Črv 17, 2011 22:17

Ja bych take zacala nejdrive koprologii.Zkus si vsimnout, zda kdyz neco bastej, napadne neotvira tlamicku a napadne dlouho nezvyka.

Disable adblock

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » So Črv 18, 2011 9:03

nn holky see navzájem nehoní.

saskie
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod saskie » So Črv 18, 2011 12:32

Ještě se zeptám na seno, neboť Lieavcová říala, že když je bolí zoubky, seno je to poslední, co by si vzaly. Ale teď si říkám, že je to asi hloupá otázka, když říkáš, že ti nebaští ani pamlsky. No kdybys měl rodicare (případně s omizrnou kaší), mohl bys zkusit, jestli bude jíst tohle. Kdyby jo, tak hlad má, ale bolí jí něco v tlamičce. No ale kašovitá strava se dá udělat i z jiných věcí. Třeba rozmočit granule, nebo ovesný vločky. Ale s tim já zkušenost nemám, to by poradili přesně jiní, já dávala ten rodicare, když jsem dokrmovla.

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Ne Črv 19, 2011 11:07

už se to zlepšilo, už jakštakš jedí, mlsky jedí opravdu jen když se jim chce, někdy je na truc nechtějí. No ale jak už jsem psal, pořád se to zhoršuje.

saskie
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod saskie » Ne Črv 19, 2011 11:12

To si trochu odporuje :roll: :-k

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Ne Črv 19, 2011 12:52

z tvých odpovědí nic moc nevyčtu.Teď to vypadá jak?Hubne?Kolik má teď gramů?
Vidíš jí u misky žrát?žere seno?když jim dáv větvičku hlodá jí?neteče jí z nosu?
Jestli pořád hubne jak dlouho chceš čekat?

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Ne Črv 19, 2011 14:11

To fakt snad ani neni mozny.Opet mi prijde, ze si tady nekdo dela z nas legraci, nebo nevi, co pise.
Jednou napises, ze je to spatny, pak zase lepsi a dobry a vzapeti s tim, ze se to horsi.
Opravdu nechapu, na co chces jeste cekat, ze nezajedes k Lietavcove, nebo Jeklovi.Jak dlouho budes jeste ceka, nez umre?:-(.Pak tady ale nebrec prosim Te, jak moc Te to mrzi.A pokud Ti rodice brani v tom, abys ji k veterinari vzal, tak to se na me nezlob, ale pak v takovym pripade nemam slov uz vubec a nemel sis zadne zviratko porizovat, dokud nebudes rozhodovat o techto vecech sam.
Omlouvam se, ze jsem se neudrzela a musela to napsat, ponevadz fakt nesnasim tvrde, kdyz vinou blbosti lidi trpej zvirata, ktera se nemuzou a neumi branit.

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Ne Črv 19, 2011 19:36

Prominte za zmatky. Tak tedy upřesňuju: Barča pořád hubne momnetálně má 384 g. Šíla už zase nehubne (nejspíš to byl planý poplach, nebo nevím). Obě holky větvičky ohryzávají a Barču normálně vídám u sena i u granulí a baští. Takto to vypadá momentálně. Konečně jsem přemluvil rodiče - koprologii mám povolenou. Takže bych se rád zeptal (nejsem si jistej). Když sbírám ty bobečky na koprologii, tak je všechny dávám pořád do stejné lahičky či zkumavky (neoddělujou se bobečky z každého dne). Bobečky se májí vždy za kápnout, tady nevím jestli jenom ty "nový" nebo i ty z minulého dne. Tu lahvičku (zkumavku) mám mít někde v chladu? Potom tu lahvičku (zkumavku) dám do obálky a pošlu. Prosím odpovězte mi na otázky a pokud jsem tu něco napsal špatně nebo něco (důležitého) nezmínil, tak mě prosím opravte.

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Ne Črv 19, 2011 19:38

ještě doplňuju, z nosu jí neteče.

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Ne Črv 19, 2011 19:47

To že ti činčilka (Šíla) spadla o cca. 7g to není hubnutí.Činčilkám váha kolísá jak jsou nažrané,vybobkované nebo podle toho kdy vážíš.
Musíš je vážit ve stejnou denní dobu,např večer před běháním.Taky je možné že je to vážení stresuje a cítí to z tebe prot jsou trochu dolů.
Koprologii udělej a pak můžeš řešit co dál,váhu u Barči kontroluj ale ne denně,to jí nepřidá.Když nebude rapidně (co jsem vyčetla 2-3g za pár dní není hubnutí) hubnout není nutná denní kotrola.Teď se zaměř na to co jí nevyhovuje,klidně to může být pouze stresové.
Když to budeš posílat poštou musíš posílat v pondělí,max. v úterý jinak to do konce týdne nemusí udělat a bude jim to tam přes víkend ležet a bude to zkreslené.
Takže seber dnes,zítra, v úterý ráno a pak hned pošli.Od obou čerstvé 3 bobečky,zakavávání vodou je prot aby zůstali vlhké,když dáš první den malinko víc nemusíš další dny zakapávat.Všechny do jednoho pytlíku,jen každý den přidáváš nové,skladuješ uzavřené v lednici.

jasmin
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod jasmin » Ne Črv 19, 2011 22:31

Taky se mi to hubnuti nezda drasticke, myslela jsem dle toho, co jsi psal, ze je to horsi.
Koprologie bude dobrej start k tomu, aby se vyloucily ty paraziti.Pokud jinak nemaji problemy pri kousani potravy, tak snad bude vse vporadku se zubama.Pokud by ale byla zacpa, ci prujem, ci se to stridalo, pak by to bylo potreba resit, ale to by mela objasnit ta koprologie.
Neprobehla u vas posledni dobou nejaka zmena?Nevrtaji sousedi, nebo neni nejaky hluk nezvykly doma atd.?Cincilky reaguji velice citlive na jakekoliv sebemensi zmeny, ktere my nemusime vubec zaznamenat, ci postrehnout.
Mozna je to takova blbost, ale neuprednostnujes treba jednu pred druhou?Pokud ta puvodni byla zvykla nejdrive dostavat pamlsek a podrbani prvni, pak pribyla nova, tak je potreba dodrzet, ze porad budes prvne drbat tu prvni a davat ji, jako prvni i pamlsek.Zda se to k smichu, ale fakt to tak funguje u nich.

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Po Črv 20, 2011 18:38

minlub napsal:To že ti činčilka (Šíla) spadla o cca. 7g to není hubnutí.Činčilkám váha kolísá jak jsou nažrané,vybobkované nebo podle toho kdy vážíš.
Musíš je vážit ve stejnou denní dobu,např večer před běháním.Taky je možné že je to vážení stresuje a cítí to z tebe prot jsou trochu dolů.
Koprologii udělej a pak můžeš řešit co dál,váhu u Barči kontroluj ale ne denně,to jí nepřidá.Když nebude rapidně (co jsem vyčetla 2-3g za pár dní není hubnutí) hubnout není nutná denní kotrola.Teď se zaměř na to co jí nevyhovuje,klidně to může být pouze stresové.
Když to budeš posílat poštou musíš posílat v pondělí,max. v úterý jinak to do konce týdne nemusí udělat a bude jim to tam přes víkend ležet a bude to zkreslené.
Takže seber dnes,zítra, v úterý ráno a pak hned pošli.Od obou čerstvé 3 bobečky,zakavávání vodou je prot aby zůstali vlhké,když dáš první den malinko víc nemusíš další dny zakapávat.Všechny do jednoho pytlíku,jen každý den přidáváš nové,skladuješ uzavřené v lednici.

To od obou čerstvé 3 bobečky - to mám nechat koprologii udělat u Šíly i u Barči? (jestli ano, tak každá má mít svůj pytlík na bobečky?)

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Po Črv 20, 2011 18:47

jsou spolu v kleci tak hromadnou od obou.jestli to má jedna tak to má nebo se to projeví i u druhé (může být v inkubační době) a stejně budeš muset zaléčovat obě.do jednoho pytlíčku od obou

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Po Črv 20, 2011 19:03

takže za 1 den do sáčku 6 bobečků. A co když to má jenom Barča to potom musím "léčit" i Šílu, i když by třeba byla Šíla v pořádku?

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Po Črv 20, 2011 19:06

a ještě potom za tu koprologii se bude platit jenom ta stovka, nebo dvě stovky, když to je koprologie obou holek. (jenom mě to zajmá, aby mě to potom nezaskočilo)

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Po Črv 20, 2011 19:09

nemůžeš léčit jenom jednu,vždy léčíš všechny co jsou v kleci.když jsou spolu v kleci mají to obě nebo u jedné jsou příznaky a u druhé je stadium bez příznaků než se to projeví
Kdybys zaléčil jednu,u druhé se to rozjede a zpětně ti nakazí tu zaléčenou.
Budeš platit za jeden vzorek je jedno o d kolika je to činčil když je to v jednom pytlíku.

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Út Črv 21, 2011 15:52

dobře. díky za rady

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Stř Črv 29, 2011 14:11

tak vás zase všechny zdravím. V pátek jsem odeslal koprologii a teprve včera mi přišla odpověď. Napsal bych dřív ale nešel mi internet. Ale tedy ty informace. Koprologie objevila parazity jménem Giardia spp. což jsem u veterináře (který se zabývá výhradně hlodavci) zjistil že by měli být nějací bičíkovci, nebo něco takového. Doporučil mi toto Banminth Katze pasta, je sice určená pro kočky, ale ty látky by měli působit stejně jako kdybych koupil tu samou akorát pro hlodavce (+ zbytečně bych utratil další necelou stovku navíc, tato je levnější a působí stejně). Jenom bych se chtěl zeptat nemáte nějaký šikovný trik jak do té jejich tlamičky tu pastu dostat? Holky vždy křečovitě sevřou pusu a nic z toho není (zatím jsem to jenom 1 zkoušel). Funguje ještě něco jiného (jenom třeba rada do budoucna).

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Stř Črv 29, 2011 15:04

giardie jsou dost časté,mají je normálně v trávicím traktě a změna (např. stěhování, nová kamarádka, převoz) je může přemnožit a objeví se problém. Já je naštěstí nikdy neměla, ale co jsme četla většinou se projevují průjmy. Takže bych si typla že první nakažená bude ta co ti průjmovala a ne že by se přežírala granulek.
V lékách je hodně vyzkoušených léků na giardie, které činčily můžou a dávají se třeba do napájecí vody. Tímto bych si nebyla jistá, není hlodavec jako hlodavec a výrobce snad ví proč vyrábí pro kočky a pro hlodavce, nějaký rozdíl tam bude.
Pastu si nadávkuješ jak potřebuješ (buď do stříkačky nebo vytlačíš potřebné malé množství) a musíš jí to máznout na jazyk. Držíš jí zádama na tvůj hrudník a jistíš tlapičky aby se moc neházela. Nejlepší je to ve dvou.

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Stř Črv 29, 2011 15:08

chovatel1
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chovatel1 » Stř Črv 29, 2011 18:41

vodu převařuju a seno mám domácí

minlub
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod minlub » Stř Črv 29, 2011 18:56

Může to být i ze sena, kdyby se to opakovala začala bych kupovat balené.

Disable adblock

Vrátit se na “Nemoci a potíže”