Je normální pelychání činčily
Je normální pelychání činčily
Nejsem příliš zkušený chovatel a tak se chci Vás ostatních zeptat na toto: činčila mi už asi měsíc pelychá. Měl jsem za to, že se jedná o běžnou výměnu srsti v létě (jako třeba u psů). Nemá ale na žádném místě těla lysinu, to pelychání je rovnoměrné. Je to normální nebo se mám strachovat, že s činčilou něco je?
Také začal mít v oblasti zadečku zacuchané chloupky, což dříve nikdy nemíval. Nemyslím si však, že to je zažívacími potížemi, poněvadž bobečky má předpisové. Může to být nevhodnou nádobou na koupání nebo bych měl častěji měnit písek? Písek má činčila dostupný neustále, takže se chodí koupat, kdy se mu zachce. Ale často písek docela znečistí. Často si také o výměnu písku sám "řekne". Prostě přijde a kouše mě do nohy. Když písek vyměním, tak se zase začne chovat normálně.
Možná jsou to trochu pitomé otázky, ale raději se ptám, co kdyby byl nějaký problém. Nechci s ním běhat po veterinářích zbytečně, určitě tam nechodí rád. A jelikož k němu mám blízký vztah, tak by tam byl každou chvíli kvůli prkotinám.
Ještě dodám, že jeho chování je normální. V noci je velmi živý, všude běhá a šplhá, přes den si zaleze a spí, je velmi přítulný k lidem, a to i k cizím, když má náladu lézt lidem po hlavě, tak to udělá a nechá se drbat skoro od každého.
Také začal mít v oblasti zadečku zacuchané chloupky, což dříve nikdy nemíval. Nemyslím si však, že to je zažívacími potížemi, poněvadž bobečky má předpisové. Může to být nevhodnou nádobou na koupání nebo bych měl častěji měnit písek? Písek má činčila dostupný neustále, takže se chodí koupat, kdy se mu zachce. Ale často písek docela znečistí. Často si také o výměnu písku sám "řekne". Prostě přijde a kouše mě do nohy. Když písek vyměním, tak se zase začne chovat normálně.
Možná jsou to trochu pitomé otázky, ale raději se ptám, co kdyby byl nějaký problém. Nechci s ním běhat po veterinářích zbytečně, určitě tam nechodí rád. A jelikož k němu mám blízký vztah, tak by tam byl každou chvíli kvůli prkotinám.
Ještě dodám, že jeho chování je normální. V noci je velmi živý, všude běhá a šplhá, přes den si zaleze a spí, je velmi přítulný k lidem, a to i k cizím, když má náladu lézt lidem po hlavě, tak to udělá a nechá se drbat skoro od každého.
-
- Bronzový uživatel
No moje činčilka taky občas pelychá, někde sem četla že můžou pelychat i ze stresu nebo tak. Myslím že je to normální...
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51
pelichání
ahoj, já si myslím, že to není nic proti ničemu. Hlavně když dobře bobkuje, celkově je v pohodě. Já mám taky činčiláka béžáka, ten mi víc pelichá, chuchvalce mám všude. Jinak jsem měla standarty a těm chlupy asi víc držely. Můj má od doby co jsem si ho koupila ve zveráči na zadečku jakoby delší malou štětinku, myslela jsem, že si ji koupáním nějak odstraní, ale je to tam. Netrápím se kvůli tomu, on není tak přítulný abych ho zkoumala. Hlavně, že jinak je v pohodě a lumpačí.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
moje cincila pousti chlupy jen když se lekne nebo je nervozni... ale myslim, ze i cincily meni kozich ze zimniho na letni.. zvlast v tehle vedrech.
-
- Nový uživatel
Taky bych se toho nebála. Jedna z našich činčil taky hrozně pelichá. Její chlupy jsou prostě všude, ta druhá zase vůbec :wink:
děkuju všem
děkuju všem za rady. Uklidnili jste mě. Jen bych ještě potřeboval pořešit ty jeho dready na zadečku. Mám tu je třeba rozčesat? občas mu je jakoby vydroluju, ale to se mu teda moc nelíbí, nechá se sice, ale dělá u toho prskavé zvuky. Jeden jsem mu i ustříhl. Přijde mi, že mu to dost vadí, ale koupáním se to prostě nespraví, přitom v přední části těla se mu to dá do pořádku dost rychle, i když se někde zašpiní (což se mu občas stane, jelikož až na jednu poličku vleze v bytě úplně všude (vyleze i na skříňa a na lednici (oboje kolem 2 metrů vysoké).
Jestli to pouštění chlupů z nervozity, to těžko říct. Je dost náladový, někdy je dost družný a jindy vysedává na balkoně a k nám vůbec nejde, jen když slyší otevřít lednici. nebo se jde nažrat a zase zmizí na balkon.
ještě mě napadlo. všude jsem četl, že činčily nesnáší světlo. Ale Max někdy normálně chodí na balkon, kde je v létě fakt vedro a zejména ráno i světlo. Kolikrát tam i spí v nějaké ze svých skrýší. Je fakt, že se tam většinou někam schová, ale viděl jsem ho tam párkrát pobíhat i za světla.
Jestli to pouštění chlupů z nervozity, to těžko říct. Je dost náladový, někdy je dost družný a jindy vysedává na balkoně a k nám vůbec nejde, jen když slyší otevřít lednici. nebo se jde nažrat a zase zmizí na balkon.
ještě mě napadlo. všude jsem četl, že činčily nesnáší světlo. Ale Max někdy normálně chodí na balkon, kde je v létě fakt vedro a zejména ráno i světlo. Kolikrát tam i spí v nějaké ze svých skrýší. Je fakt, že se tam většinou někam schová, ale viděl jsem ho tam párkrát pobíhat i za světla.
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Teď nevim, jestli sem to sprváně pochopila....ty máš na lednici klec, kterou má otevřenou a chodi se proběhnout na balkon?? Je možný, že ty zcuchany chlupy má právě proto, že je venku ! Byla ted vysoká vlhkost vzduchu, kterou činčily nesnáší a tak se mu začali cuchat. Já osobně výběhy na blakoně nědoporučuju. Činčila by měla být doma. Nikdy nevíš co kde může chytit. Jinak pokud je na balkoně vedro, tak ji tam vůbec nepouštěj, aby se nepřehřála.
Dredy na zadečku normálně ustřihni a každej večer mu dávej písek.
Dredy na zadečku normálně ustřihni a každej večer mu dávej písek.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem to pochopila tak, že činčila jenom dokáže na tu lednici vyskočit a ne že tam má klec :wink: . Jinak já bych jí taky nepouštěla na balkon.
nee, činčila nemá klec na lednici, jen tam umí vyšplhat. :)
mám docela dobrý balkon, poněvadž nehrozí, že spadne dolů. Chodí tam hrozně rád, poněvadž tam má dobrá místa na vysedávání a taky kouká ven. Má tam taky písek, ke kterému má přístup pořád, a klacky na kousání.
Jinak, abych to vysvětlil, činčila má klec, ale je puštěná, do klece chodí jen jíst a pít. Občas si tam zaleze, ale má raději jiné skrýše. Do klece ji zavírám, jen když hrozí že uteče z bytu.
mám docela dobrý balkon, poněvadž nehrozí, že spadne dolů. Chodí tam hrozně rád, poněvadž tam má dobrá místa na vysedávání a taky kouká ven. Má tam taky písek, ke kterému má přístup pořád, a klacky na kousání.
Jinak, abych to vysvětlil, činčila má klec, ale je puštěná, do klece chodí jen jíst a pít. Občas si tam zaleze, ale má raději jiné skrýše. Do klece ji zavírám, jen když hrozí že uteče z bytu.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51
činčila na balkoně
Ahoj, nepošleš foto, neumím si představit :lol:
fotka
poslat fotku můžu, jak je na lednici, ale nevím, jak se sem vkládají fotky.. je to sice nekvalitní fotka z mobilu, ale srandovní
Vrátit se na “Nemoci a potíže”