Vracející se průjem
-
- Nový uživatel
Vracející se průjem
Zdravím, mám činčiláka cca rok, váží zhruba 400g a poslední půlrok se mu skoro periodicky co měsíc vrací průjem. Zkusil jsem snad vše co jsem se dočetl různě na internetu a zabralo to asi jen jednou. Pak jsem dvakrát navštívil veta, jenže problém je v tom, že on sám moc těmhle malým zvířatům nerozumí což mi sám řekl. Bydlím v malém městě a pokud je mi známo nemáme tu žádného veta co by činčilám rozuměl nějak více. Zpět k problému, pokaždé mi dal vet bio-lapis, nasadil jsem dietku a do dvou dnů bylo vše v cajku. Pak asi měsíc klid a znova průjem a tohle se opakuje zhruba co měsíc už asi tak půl roku. Teď naposled mi dal 3 sáčky bio-lapisu a říkal mi, ať mu ho dávám pravidelně každý týden alespoň jednou. Dočetl jsem se tu, že by to nemělo ničemu vadit, ale přijde mi to divný dopovat ho chemií co vy na to ?
Jinak krmím ho domácím senem, peletkama a troškou obilí. Pamlsky dostává tak max jednou týdně a to omyté sušené ovoce (křížaly, meruňky občas banán), suchý chleba. Zelené nedávám vůbec. Vodu měním každý den.
Nevím, kde je chyba a budu rád za každou radu. Předem díky :)
Jinak krmím ho domácím senem, peletkama a troškou obilí. Pamlsky dostává tak max jednou týdně a to omyté sušené ovoce (křížaly, meruňky občas banán), suchý chleba. Zelené nedávám vůbec. Vodu měním každý den.
Nevím, kde je chyba a budu rád za každou radu. Předem díky :)
-
- Nový uživatel
Ještě na doplnění
Zapomněl jsem dodat, že činčilák běhá jako divej, je aktivní (někdy až moc) a ješte mu přidávám k granulkám minerální vitamíny co jsem dostal od veterináře, značka trixie (http://krmivo-hlodavci.heureka.cz/trixi ... avec-15ml/) to je snad vše... :)
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vracející se průjem
Dobrý den,
pokud veterinář nedělal koprologii, tak bych začla právě tímto. Ve fóru najdete přesný postup jak sbírat vzorky a jak dlouho. Pokud si na koprolku veterinář netroufne sám (nebude mít vybavení nebo tak něco), určitě bude vědět, kam daný vzorek zaslat. Činčilák může mít ve střevech přemnožené nějaké bakterie/prvoky. Takže ideálně vyšetřit, ať víte, jestli nejsou průjmy způsobeny nějakými breberkami (na ty by se pak nasadil metrozol a byl by klid)
Pokud bude koprologie čistá, je největší pravděpodobnost, že původ bude někde ve stravě. Tomu by možná odpovídalo i to, že pokud dáte probiotika, je vše za pár dní v pořádku. (Jinak uvedená probiotika jsou celkem kvalitní a činčilce je můžete dávat i dlouhodobě, není to chemie, jsou to zdravé bakterie... je to jako u člověka každé ráno snídat jogur :D )
Kde by tedy mohl být problém ve stravě:
- domácí seno může obsahovat nějakou bylinku, která průjem spouští
- obiloviny bývají často zdrojem plísní, v mačkaném obilí můžou lehce žluknout tuky (co dáváte za obilí?)
- je problém v granulích (plíseň, moli...)
Jinak problém by mohl teoreticky být například i v podestýlce, ale nevím jakou používáte...
Jeden průjmový příklad z mého chovu:
Mám samičku, která hned po porodu dostala průjem - léčit dvoudenní miminko bývá téměř nemožné, ale podařilo se a probiotika udělala zázrak. Samička měla ale velmi dlouho citlivé zažívání. Například pouhá změna druhu sena u ní způsobila průjem (brala jsem seno od koní a s tím bylo vše v pořádku, dala jsem jí kupované a průjem byl na světě). Postupem času se trávení upravilo, avšak když jsem jí změnila podestýlku z dřevěných pelet na konopné pazdeří, tak opět dostala průjem (v ostatních klecích problém nebyl). Koprologie vždy čistá, po podání probiotik a návratu k původnímu krmení či podestýlce se vše zlepšilo.
Nutno podotknout, že uvedená váha mi příjde poměrně hodně nízká vzhledem k věku činčilky. Avšak některá zvířata mohou začít přibírat později a nebo jsou drobnější.
Co se pamlsků týče, tak banán se činčilám nedoporučuje, neboť je příliš tučný, většinou se nedá koupit bez přidaného cukru/medu ale hlavně může způsobit zácpu! Veškeré ovoce je ideální dávat nesířené nejlépe doma nasušené ze surovin ze zahrádky, nebo v bio kvalitě.
Jak dále postupovat:
- nechat vyšetřit bobky (v případě negativního výsledku se zaměřit na krmení)
- prohlédnout granulky, jestli nejsou zamolené
- zkusit obilí nahradit balenými ovesnými vločkami (ty samy o sobě staví)
- vyzkoušet jestli není problém se senem (koupit pytlík sena ve zverimexu a vyzkoušet, jestli bude také problém)
pokud veterinář nedělal koprologii, tak bych začla právě tímto. Ve fóru najdete přesný postup jak sbírat vzorky a jak dlouho. Pokud si na koprolku veterinář netroufne sám (nebude mít vybavení nebo tak něco), určitě bude vědět, kam daný vzorek zaslat. Činčilák může mít ve střevech přemnožené nějaké bakterie/prvoky. Takže ideálně vyšetřit, ať víte, jestli nejsou průjmy způsobeny nějakými breberkami (na ty by se pak nasadil metrozol a byl by klid)
Pokud bude koprologie čistá, je největší pravděpodobnost, že původ bude někde ve stravě. Tomu by možná odpovídalo i to, že pokud dáte probiotika, je vše za pár dní v pořádku. (Jinak uvedená probiotika jsou celkem kvalitní a činčilce je můžete dávat i dlouhodobě, není to chemie, jsou to zdravé bakterie... je to jako u člověka každé ráno snídat jogur :D )
Kde by tedy mohl být problém ve stravě:
- domácí seno může obsahovat nějakou bylinku, která průjem spouští
- obiloviny bývají často zdrojem plísní, v mačkaném obilí můžou lehce žluknout tuky (co dáváte za obilí?)
- je problém v granulích (plíseň, moli...)
Jinak problém by mohl teoreticky být například i v podestýlce, ale nevím jakou používáte...
Jeden průjmový příklad z mého chovu:
Mám samičku, která hned po porodu dostala průjem - léčit dvoudenní miminko bývá téměř nemožné, ale podařilo se a probiotika udělala zázrak. Samička měla ale velmi dlouho citlivé zažívání. Například pouhá změna druhu sena u ní způsobila průjem (brala jsem seno od koní a s tím bylo vše v pořádku, dala jsem jí kupované a průjem byl na světě). Postupem času se trávení upravilo, avšak když jsem jí změnila podestýlku z dřevěných pelet na konopné pazdeří, tak opět dostala průjem (v ostatních klecích problém nebyl). Koprologie vždy čistá, po podání probiotik a návratu k původnímu krmení či podestýlce se vše zlepšilo.
Nutno podotknout, že uvedená váha mi příjde poměrně hodně nízká vzhledem k věku činčilky. Avšak některá zvířata mohou začít přibírat později a nebo jsou drobnější.
Co se pamlsků týče, tak banán se činčilám nedoporučuje, neboť je příliš tučný, většinou se nedá koupit bez přidaného cukru/medu ale hlavně může způsobit zácpu! Veškeré ovoce je ideální dávat nesířené nejlépe doma nasušené ze surovin ze zahrádky, nebo v bio kvalitě.
Jak dále postupovat:
- nechat vyšetřit bobky (v případě negativního výsledku se zaměřit na krmení)
- prohlédnout granulky, jestli nejsou zamolené
- zkusit obilí nahradit balenými ovesnými vločkami (ty samy o sobě staví)
- vyzkoušet jestli není problém se senem (koupit pytlík sena ve zverimexu a vyzkoušet, jestli bude také problém)
-
- Nový uživatel
Díky za rady, prubnu to seno, peletky vypadají vpoho, obilí nahradím těmi vločkami. Jako podestýlku používám noviny.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Neokusuje činčilka noviny? Barvy a případná pojiva obsažená v nich by zvířátku mohly zmíněné problémy způsobit.
-
- Nový uživatel
No, je fakt, ze občas s nima pěkně zatočí, takže je možné, že si sem tam kousek ochutná, Pokud by to mohlo být způsobené tímto, čím noviny nahradit? Peletkama, kočkolitem, hoblinama?
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Vhodných podestýlek je mnoho. Liší se především cenou a tím, jak dlouho vydrží. Každému vyhovuje něco jiného, takže ideálně vyzkoušet, co bude pro Vás nejlepší.
Vhodné podestýlky:
Dřevěné pelety, hobliny, konopná podestýlka, kukuřičná podestýlka, řezaná sláma...
Nedoporučuji klasické kočkolity. Bentonit v případě pozření může zvíře ucpat!
(Použitelné kočkolity jsou biokats sepiolite, cats best öko plus)
Vhodné podestýlky:
Dřevěné pelety, hobliny, konopná podestýlka, kukuřičná podestýlka, řezaná sláma...
Nedoporučuji klasické kočkolity. Bentonit v případě pozření může zvíře ucpat!
(Použitelné kočkolity jsou biokats sepiolite, cats best öko plus)
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Jinak me se hodně líbila konopná podestýlka. Stačila jí malá vrstva, výborně saje, celkem dobře pohlcuje pachy, není těžká při manipulaci. Nevýhodou je relativně vysoká cena a horší dostupnost.
-
- Zlatý uživatel
Urcite nechat udelat koprologii, navod najdes tady a zkuseny vet by mohl udelat, kdyby se tam nic nenaslo jeste vyter.Pokud ale nema veterinar zkusenosti, radeji bych to neriskovala a kdyby byl vetsi problem, pokud mas moznost a cincilaka mas rad, tak holt se neda nic jineho delat, nez jet i daleko za vetem, ktery je doporucovany a zkuseny pres cincilky.
Vahu ma nizkou nato, ze mu je rok a rozhodne nedavat noviny, jako podestylku, ani banan, merunku.Merunky a peckovynove plody nesmeji vubec, zustala bych pouze u krizalky, ale nesirene a denne sipek suseny, denne muze i platek susene mrkve.Vse ale dobre omyt a v troube ususit teplem, nebo horkym vzduchem.
Nedavala bych ani chleba suseny, vetsinou jsou plne chemie a take zito cincila nesmi treba.To by musel byt domaci, poctivy a ne zitny.
Zkus jeste sehnat susene boruvky, ale pouze v bioprodejne, aby to byly jen ususene plody, bez jakekoliv konzervace a prislazeni a dej mu ted denne dve asi tyden a uvidis.Stejne ale by to chtelo urcite tu koprologii pro vylouceni vnitrnich parazitu a girarrdii, kokcidii i jinych.Podle me ma neco v sobe z toho, mozna i proto je tak hubenej
Vahu ma nizkou nato, ze mu je rok a rozhodne nedavat noviny, jako podestylku, ani banan, merunku.Merunky a peckovynove plody nesmeji vubec, zustala bych pouze u krizalky, ale nesirene a denne sipek suseny, denne muze i platek susene mrkve.Vse ale dobre omyt a v troube ususit teplem, nebo horkym vzduchem.
Nedavala bych ani chleba suseny, vetsinou jsou plne chemie a take zito cincila nesmi treba.To by musel byt domaci, poctivy a ne zitny.
Zkus jeste sehnat susene boruvky, ale pouze v bioprodejne, aby to byly jen ususene plody, bez jakekoliv konzervace a prislazeni a dej mu ted denne dve asi tyden a uvidis.Stejne ale by to chtelo urcite tu koprologii pro vylouceni vnitrnich parazitu a girarrdii, kokcidii i jinych.Podle me ma neco v sobe z toho, mozna i proto je tak hubenej
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: OSTRAVA
- Kontaktovat uživatele:
holky to krásně napsaly. nemusí se u vás jednat vůbec o nějakou nemoc, ale může to něco vyvolávat. tím rozborem zjistíš jestli je v pořádku :)
já bych taky doporučila buď sušené borůvky anebo černé uhlí - dej půlku nebo čtvrtku. fakt to neuškodí. chemii bych zatím nedávala:(
uvidíš dle výsledků.
dej mu dostatek sena, granulky na které je zvyklý. nedávej žádné pamlsky.
vymyj napáječku octovou vodou - dobře to desinfikuje.
podestýlku doporučuji hobliny (bez příchutí - aroma)
co se týká váhy, má ji fakt nížší. jak dlouho ho necháváš běhat? má svůj režim? klidně se ptej...chodí tu hodně chovatelů co ti poradí.
až mu bude lépe, doporučím i do granulek (můžeš změnit - namíchat - nepřecházet hned na nové) ovesné vločky. i tím by ti trošku mohl
zesílet.
já bych taky doporučila buď sušené borůvky anebo černé uhlí - dej půlku nebo čtvrtku. fakt to neuškodí. chemii bych zatím nedávala:(
uvidíš dle výsledků.
dej mu dostatek sena, granulky na které je zvyklý. nedávej žádné pamlsky.
vymyj napáječku octovou vodou - dobře to desinfikuje.
podestýlku doporučuji hobliny (bez příchutí - aroma)
co se týká váhy, má ji fakt nížší. jak dlouho ho necháváš běhat? má svůj režim? klidně se ptej...chodí tu hodně chovatelů co ti poradí.
až mu bude lépe, doporučím i do granulek (můžeš změnit - namíchat - nepřecházet hned na nové) ovesné vločky. i tím by ti trošku mohl
zesílet.
-
- Nový uživatel
Tak prujem se nam zatim podarilo zazehnat, uz dobre tri tydny je vse v cajku, zmenil jsem podestylku, zacal kupovat balenou vodu, upravil krmeni a zatim je to ok :) Jinak koprologii jsem pro jistotu nechal udelat taky, vysledky bych se mel dozvedet v prubehu tydne tak uvidim, jsem sam zvedav...behame temer kazdy den, v prumeru tak 30-40 minut, nekdy dele, nekdy mene. Rezim ma si myslim staly a nemenny, kdyz jsem v praci beha s pritelkyni takze v tom si myslim nebude zadny problem :)
Granulky jsem koupil beaphar care +, micham mu je s peletkama, ale zatim mi prijde, ze mu moc nechutnaji, ale uvidim casem. Zaradil jsem susenou mrkev, ta mu taky ze zacatku moc nejela, ale ted ji zblajzne jak nic takze vpoho. Ted jen aby zacal trosku pribirat no...
Granulky jsem koupil beaphar care +, micham mu je s peletkama, ale zatim mi prijde, ze mu moc nechutnaji, ale uvidim casem. Zaradil jsem susenou mrkev, ta mu taky ze zacatku moc nejela, ale ted ji zblajzne jak nic takze vpoho. Ted jen aby zacal trosku pribirat no...
-
- Nový uživatel
takze vysledky z Jihlavy prisly dneska postou a nalez je negativni :) tak jsem si celkem oddechl :)
Vrátit se na “Nemoci a potíže”