Zařizování nového bydlení pro činčilu - vlastní výroba

Diskuze o bydlení, venčení a klecích.

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Psychoklara

Zařizování nového bydlení pro činčilu - vlastní výroba

Příspěvekod Psychoklara » Po Pro 25, 2006 12:35

Ahoj,
Chci vás poprosit o pár rad. Plánujem v příštím roce koupit mámě činčilu a chceme jí pořádně přichystat bydlení, než ji koupíme, času máme tedy spoustu. Rozhodli jsme se, že kupovat nic nebudem a sestrojíme vše sami. Nebyl by problém zhotovit všechno z přírodního dřeva, ale nemáme na to nejlepší vybavení (motorová pila atd.) a příjde mi snažší přebudovat starou skříňku. Takže se chci především zeptat:

Jaké materiály jste na bydlení pro svou činčilu použily?

Do spodní části bysme chtěli dát sklo, aby nebyl všude nepořádek, i když ho k činčilám nedoporučují,
má to nějaká rizika? Nebo je snazší a pohodlnější použít pletivo? Pokud ano, tak jaké?

Ve fotogalerii je mnoho pěkných ukázek bydlení pro čínči, ale nikde nejsou vidět detaily. Pokud někdo máte fotografie z výstavby kotce, nebo můžete poskytnout detaily jednotlivých zařízení (např. jak máte uchycená dvířka) či jiné skvělé vychytávky, prosím, dovolte mi nahlédnout a inspirovat se! :oops:

Za všechny rady a fotografie budu moc vděčná. :wink:

Disable adblock

STYRO
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Trnava, SR

Příspěvekod STYRO » Po Pro 25, 2006 18:04

Takže pořadě :wink: :
Pokud chceš použít starou skříň, tak výběr materiálu není - bude to ze skříně. Ale pamatuj, že činča potřebuje prostor na výšku.
Sklo používat dole je zbytečné, stači dřevo které bude mít hranu překrytou pletivem. Pokud se nedostanou ke hraně, tak nehlodají - do plochy se nedokážou zahryznout. Bordel ale bude stejně, bobkují totiž všude, i na poličkách a jak tudy lítají, tak to vyhazují ven. Taky když nebudou mít krytou nádobu s pískem, tak určitě něco vyhází.
Pokud byste chtěli dělat skříň vlastní, je to nejlepší z laminované dřevotřísky. Má to tu výhodu, že slušně odolává vodě (moči). Nářadí není třeba, ve stolařství (nebo i v některých marketech - Baumax, OBI) ti to nařežou přesně. Pak se to jenom skolíkuje nebo sešroubuje, připevní se pletivo, panty a můžeš osazovat vnitřní vybavení.
Pletivo je vhodné sehnat pozinkované, ale kvalitnější, protože činče ho berou do zubů a z těch šmejdových ochranní vrstva opadává. Mrkni kupř. sem http://www.ploty-pletivo.cz/chovatelske-site.html.
Pokud chceš fotky detailů, napiš mail a něco ti nafotím.

ivik
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Hranice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zařizování nového bydlení pro činčilu - vlastní výroba

Příspěvekod ivik » Po Pro 25, 2006 18:24

Psychoklara napsal:Ahoj,
Chci vás poprosit o pár rad. Plánujem v příštím roce koupit mámě činčilu a chceme jí pořádně přichystat bydlení, než ji koupíme, času máme tedy spoustu. Rozhodli jsme se, že kupovat nic nebudem a sestrojíme vše sami. Nebyl by problém zhotovit všechno z přírodního dřeva, ale nemáme na to nejlepší vybavení (motorová pila atd.) a příjde mi snažší přebudovat starou skříňku. Takže se chci především zeptat:

Do spodní části bysme chtěli dát sklo, aby nebyl všude nepořádek, i když ho k činčilám nedoporučují,
má to nějaká rizika? Nebo je snazší a pohodlnější použít pletivo? Pokud ano, tak jaké?

Ve fotogalerii je mnoho pěkných ukázek bydlení pro čínči, ale nikde nejsou vidět detaily. Pokud někdo máte fotografie z výstavby kotce, nebo můžete poskytnout detaily jednotlivých zařízení (např. jak máte uchycená dvířka) či jiné skvělé vychytávky, prosím, dovolte mi nahlédnout a inspirovat se! :oops:

mohla bych ti prodat mou starou mám už daný inzerát je také ručně vyrobená ve spodu je plexisklo a už je tam mnoho houpaček a žebříků jestlo by jsi měla zájem tak tam mám i kontakt ale jestli si ji chceš udělat sama tak držím pěsti ať je co nej :wink:

Sepp
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Severní - Střední Čechy a okolí

Re: Zařizování nového bydlení pro činčilu - vlastní výroba

Příspěvekod Sepp » Út Pro 26, 2006 16:01

Psychoklara napsal:Ahoj,

Kdyz budes chtit, tak se podivej na me stranky... pokud budes chtit i podrobnejsi rozpis, tak mi napis do emailu a ja ti to poslu... jinak fotky z montaze zatin nejsou... ale co nevidet se na tom zacne pracovat :)

Disable adblock

kovbojicek
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod kovbojicek » Čt Pro 28, 2006 22:50

kdybys chtela jeste nejakou jinou inspiraci

Kód: Vybrat vše

http://osmak-degu.net/viewtopic.php?t=91
je to sice v mensich rozmerech, ale ty se daji uzpusobit

Sepp
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod Sepp » Út Led 02, 2007 14:14

tohle by muselo uspokojit i cincily - opet prevzato od Osmaku:
http://www.degus.org/navod_klec.htm

STYRO
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod STYRO » Út Led 02, 2007 14:21

Sepp napsal:tohle by muselo uspokojit i cincily - opet prevzato od Osmaku:

Myslím, že jo, ale pro činčily bych to natáhl víc do výšky.

Sepp
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel

Příspěvekod Sepp » Út Led 02, 2007 14:26

STYRO napsal:
Sepp napsal:tohle by muselo uspokojit i cincily - opet prevzato od Osmaku:

Myslím, že jo, ale pro činčily bych to natáhl víc do výšky.

nejen do vysky i do sirky - ale ja myslel ten navod a napad...

Psychoklara

Příspěvekod Psychoklara » So Led 20, 2007 14:08

Děkuji moc všem za rady. Rozhodli jsme se nakonec pro vlastní výrobu. První nákres vypadá takhle (je ještě bez rozměrů). Bílé a tmavě fialové části budou ze dřeva, modrá část bude skleněná a šedofialová část bude z pletiva. Snad nám to vyjde, držte palce, ať doma nejsou nějaké protesty.:?

[/img]http://www.psychoklara.wz.cz/klec.jpg

Psychoklara

oprava

Příspěvekod Psychoklara » So Led 20, 2007 14:15

Obrázek

lwici
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwici » So Led 20, 2007 14:16

Psychoklara napsal:Děkuji moc všem za rady. Rozhodli jsme se nakonec pro vlastní výrobu. První nákres vypadá takhle (je ještě bez rozměrů). Bílé a tmavě fialové části budou ze dřeva, modrá část bude skleněná a šedofialová část bude z pletiva. Snad nám to vyjde, držte palce, ať doma nejsou nějaké protesty.:?

[/img]http://www.psychoklara.wz.cz/klec.jpg

To vypadá moc dobře. Myslím, že to bude takový činčilí superbejvák :).

STYRO
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod STYRO » So Led 20, 2007 14:51

A proč chceš dolů dávat část skleněnou?

lwici
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwici » So Led 20, 2007 15:33

STYRO napsal:A proč chceš dolů dávat část skleněnou?

Na líbající bobečky???

STYRO
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod STYRO » So Led 20, 2007 15:56

lwici napsal:
STYRO napsal:A proč chceš dolů dávat část skleněnou?

Na líbající bobečky???

Bobečky budou líbat vždycky, kvůli tomu bych to tam nedával. Pokud to nemá speciální význam, použil bych raději pletivo.

silva
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvekod silva » So Led 20, 2007 16:00

Měj na paměti, že domeček je třeba občas umýt horkou vodou i zevnitř. To sklo se bude mýt hůř a hlavně asi častěji. Nešlo by něčím nahradit? Jinak to vypadá moc pěkně. Pošli potom fotku v reálu.

Psychoklara

Proč sklo?

Příspěvekod Psychoklara » Ne Led 21, 2007 9:29

Za prvé - kvůli lítající podestýlce a bobkům
za druhé - z estetického hlediska nechci mít všude pletivo.

Douho jsme to probírali. Vím že celé skleněné by to být nemohlo kvůli vlhkosti. Kdyby se srážela voda na stěnách byl by to problém, chudák činčilka, mohl by se jí zašmodrchat kožíšek.:roll:

Činčila i s domečkem bude dárek pro mámu (právě nám umřelo morčátko a mámě je smutno, chci jí dát něco "živějšího") a bydlet bude v kuchyni. Nerada bych tam měla klec jako takovou, i ta morčecí tam působila trochu podivně a především ty hobliny na zemi. Uznejte že v kuchyni to nemůže být jak v chlívku. Kotec jsme s přítelem pojali jako "součást nábytku". Samozřejmě účelnost je přednější, ale věříme, že se to dá s estetikou spojit.

Silva: na čištění jsem myslela. Chtěla jsem udělat vyndavatelné dno, ale v tomhle provedení to není možné. Rozhodli jsme se, že dáme na dno linoleum, které po stranách přichytíme lištou (aby činča kousala přinejhorším jen do dřevěné lišty). Lino je naštěstí dobře omyvatelné, takže sice to bude trochu náročnější, ale mělo by to jít. Mimochodem, jaké prostředky na mytí používáš? :wink: (nerada bych jí tam dala něco moc škodlivého, ale prý existují i speciální dezinfekce)

silva
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod silva » Ne Led 21, 2007 10:24

Na dno linoleum - myslíš, je jej časem nepodčůrá? Asi bych nechala podlahu volnou, abych ji mohla občas umýt - i kvůli parazitům, roztočům apod. Když čistím holkám klec, tak shrnu noviny s hoblinami a dno vytřu vlhkým hadrem. A v létě přendám holky do menší klece, tu velkou vyneseme na dvůr a vezmu ji kartáčem, horkou vodou a savem - všechno hadicí. Vysadíme i dvířka a odmontujeme poličky. Na sluníčku to proschne. Kožešiny stihnou totiž počůrat skoro všechny poličky a bobky jsou zapadaný taky všude. Takže tak. Ještě k tomu sklu - nešlo by vyřešit jako u ptačí klece - že by nebylo napevno, ale v drážkách, aby se mohlo vysouvat? To by bylo ideální.

tuta
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tuta » Ne Led 21, 2007 10:40

a nesežerou ti ty noviny?

silva
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod silva » Ne Led 21, 2007 12:16

Novin si ani nevšimnou. Teď si akorát vynutili misku s pilinami navíc do třetího patra, aby nemuseli scházet až do přízemí, když chtějí čůrat :D Jsou mazaný. :D Jeden čas jsem dávala na dno přebalovací podložky pro mimina, ale bylo tp dost drahé a myšani se bavili tím, že je převraceli dnem vzhůru. Zůstávám u novin a hoblin. :D

STYRO
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Re: Proč sklo?

Příspěvekod STYRO » Ne Led 21, 2007 14:05

Psychoklara napsal:Za prvé - kvůli lítající podestýlce a bobkům
za druhé - z estetického hlediska nechci mít všude pletivo.

Kvůli podestýlce to akutní není, činčily se v ní nehrabou jako jiní hlodavci. Taky tráví většinu času na poličkách.
Kvůli bobkům ti nepomůže nic, pokud budeš mít jenom 10cm pletiva, věř tomu, že bobky ven poletí :twisted: . Oni totiž bobkují všude, i na poličkách a jak pak lítají tak je vyhazují všude, i ven.
Pokud uděláš spodek z laminované dřevotřísky, tak čůrání nevadí. Já mám bezpodestýlkovej systém a občas udělají loužičku na holou desku, ale laminát to zatím zvládá v pohodě. A když budeš mít komplet podestýlku, tak ta to vysaje a máš to na 100%.
Do estetického hlediska mluvit nemůžu :wink: .

kovbojicek
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Re: Proč sklo?

Příspěvekod kovbojicek » Po Led 22, 2007 9:14

Psychoklara napsal:...

Silva: na čištění jsem myslela. Chtěla jsem udělat vyndavatelné dno, ale v tomhle provedení to není možné.

jestli chces docela dobry napad jak to mam rady je obrazek, aby se i sklo dalo cistit pohodlne:-) Má to zasupovaci dvirka z obou stran uchycena do listy - drive toto bylo na skrinkach v obyvaku:-))

Obrázek

catherine
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Místo/Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catherine » Po Led 22, 2007 11:50

No napad to nie je zly, ale to sklo by som ta ani ja nedavala, jedine ze do tych list, a fakt je ze bobky a bordel bude aj tak, lebo bobky budu aj na polickach a jak bude po nich skakat tak bobky budu vyletovat 8)

kovbojicek
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod kovbojicek » Po Led 22, 2007 19:53

to bíle jsou listy, ja mam osmaka, takze mne to staci takhle vysoky,... klecf mam umistenou 150 cm vysoko (tam zacino dno) takze by byl problem ji porad sundavat,... proto jsem si tohle nechala udelat na zakazku (a co me to stalo nervu) ale funguje to perfektne:-) tak to byl maly napad na vytvoreni spodku klece:-D

STYRO
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel

Příspěvekod STYRO » Po Led 22, 2007 21:44

kovbojicek napsal:to bíle jsou listy, ja mam osmaka, takze mne to staci takhle vysoky,... klecf mam umistenou 150 cm vysoko (tam zacino dno) takze by byl problem ji porad sundavat,... proto jsem si tohle nechala udelat na zakazku (a co me to stalo nervu) ale funguje to perfektne:-) tak to byl maly napad na vytvoreni spodku klece:-D

Pro osmáky je to super, ale ti se zdržují hlavně dole. U mne jsou činče pořád na poličkách, dolů sejdou jenom kvůli čůrání (i to ne vždy :evil: ) nebo když jim tam dám písek. Taky nevím, jestli by jim vyhovovalo mlátit větvičkou do skla (o pletivo to mají rády).

kovbojicek
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel

Příspěvekod kovbojicek » Po Led 22, 2007 23:37

STYRO napsal:Pro osmáky je to super, ale ti se zdržují hlavně dole. U mne jsou činče pořád na poličkách, dolů sejdou jenom kvůli čůrání (i to ne vždy :evil: ) nebo když jim tam dám písek. Taky nevím, jestli by jim vyhovovalo mlátit větvičkou do skla (o pletivo to mají rády).

a tos vzal kde čéče??:-D :-D (doufam, ze vidis ty rozchechtany smile) osmaci milujou vysky, ten muj, dole jenom zahrabava dobroty, jinak je porad na polickach... v tomhle myslim, jsou stejni:-)

Disable adblock

Vrátit se na “Bydlení”