šípky a mráz

Zde se můžete ptát a radit o tom, co činčila smí či nesmí jíst.

Fórum je deaktivované. Toto je pouze archív. Dotazy pokládejte zde.

Hanča
Bronzový uživatel
Bronzový uživatel
Příspěvky: 196
Registrován: Ne Bře 08, 2009 18:43

šípky a mráz

Příspěvekod Hanča » So Zář 12, 2009 16:32

Našla jsem tu několik témat, kde všichni píšete, že je nejlepší sbírat šípky až po mrazíku..
Nějak se mi to nezdálo, tak jsem hledala na netu a všude je opak, že nejlepší je sbírat šípky na přelomu září a října, ale ne po mrazíku, to už se vitamín C z šípku ztrácí...posílám odkazy.
Takže si říkám, kde se vzaly ty informace, že sběr je dobrý po mrazíku? Toto píše jen jeden odkaz...dalších deset píše opak (nekopírovala jsem všechny)
Jestli máte doma nějakou odbornou literaturu, tak sem napište, co je v ní o šípkové růži a sběru plodů..

http://hobby.idnes.cz/hit-podzimu-sipko ... ylinky_lis

http://www.kafe.cz/chci-byt-zdrava/nemo ... t-289.aspx

http://druidova.mysteria.cz/STRANKY_BYL ... INKARE.htm

http://www.mineralfit.cz/domaci-lekar-c ... -ruze-584/

http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=193

http://botanika.borec.cz/ruze_sipkova.php


tady zase píšou po mrazíku, ale je to jediný zdroj, kde píší opak a pak tady toto fórum samozřejmě: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3%ADpky

Disable adblock

Avatar uživatele
Ivanka
Stříbrný uživatel
Stříbrný uživatel
Příspěvky: 775
Registrován: Ne Črc 24, 2005 23:14
Místo/Bydliště: Brno

Příspěvekod Ivanka » So Zář 12, 2009 20:22

já myslím, že sběr PO mrazíku se týká šípků, které chceme tepelně zpracovávat - na nějaké marmelády atd., myslím, že to má nějakou souvislost s tvorbou a vyšším obsahem cukrů v přemrzlých plodech (nebo přemrznou i plísně a houby v nich a pak se zpracovaný šípek nekazí??? :oops: ...takhle nějak mi to kdosi kdysi vysvětloval
šípky k sušení a přímé konzumaci bych přemrzlé asi netrhala, jsou jaksi zčernalé a vypadají nechutně :oops:

Terezka
MODERÁTOR
MODERÁTOR
Příspěvky: 4367
Registrován: Pá Črv 18, 2004 8:40
Místo/Bydliště: Středočeský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Terezka » So Zář 12, 2009 21:19

No ty černé bych nesbírala. Trhám je až po prvním mrazíku, kdy konečně nejsou tvrdé jako kámen, ale jsou na zmáčknutí v prstech trochu měkké.

Avatar uživatele
tuta
Zlatý uživatel
Zlatý uživatel
Příspěvky: 1479
Registrován: Út Črv 27, 2006 21:58
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tuta » Ne Zář 13, 2009 17:06

no a proto jak jsou trošku změklé líp se vaří marmoška.....

Disable adblock


Vrátit se na “Strava”