Bylinky
Bylinky
Ahojky, byl jsem na zahradě tak jsem dal nějaký bylinky nasušit ale nevim jestli to můžu dát činčile...
Nasušil jsem oregano, meduňku citronovou, tymián a mátu (myslim že peprnou). Můžu mu to dát a mám mu to dávat jako pamlsek nebo mu to můžu klidně přimíchat do sena? A co se týče pampelišek, tak dáváte i květy?
Díky
Nasušil jsem oregano, meduňku citronovou, tymián a mátu (myslim že peprnou). Můžu mu to dát a mám mu to dávat jako pamlsek nebo mu to můžu klidně přimíchat do sena? A co se týče pampelišek, tak dáváte i květy?
Díky
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Já bylinky dávám jednou za čas.. přeci jenom jsou to malí tvorečkové.. Co všechno za bylinky můžou to nevím (já dávám jenom kopřivu, heřmánek, pampelišku, šípek, bodlák a sedmikrásku).. sušené pampeliškové květy jim moooc chutnají.. :D :wink:
-
- Bronzový uživatel
Re: Bylinky
kubika1 napsal:Ahojky, byl jsem na zahradě tak jsem dal nějaký bylinky nasušit ale nevim jestli to můžu dát činčile...
Díky
s medunkou a matou opatrne, ty davej spis jako pamlsek
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Liberec
já jim meduňku a občas i mátu dávám, ale raději ne moc, fakt jen jako mlsku. s oreganem ani tymiánem zkušenost nemám, ale určitě se tu někdo najde :) no a po sušených květech pampelišek se moje myšeny můžou zbláznit :)
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Moravskoslezský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Bylinky jednině jako pamlsek. Myšani je mají moc rádi, ale pozor, dávat jen střídmě a určitě ne denně.
... ale můžou se po nich utlouct :). Já dávám občas Meduňku. Hlavně když jsou myšáci večer moooc divocí... když dostanou pár lísteků, tak celou noc hezky "chrní" :)... a Já taky, protože když už ji vytáhnu tak si dám s nima... čajíček :).
... ale můžou se po nich utlouct :). Já dávám občas Meduňku. Hlavně když jsou myšáci večer moooc divocí... když dostanou pár lísteků, tak celou noc hezky "chrní" :)... a Já taky, protože když už ji vytáhnu tak si dám s nima... čajíček :).
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Liberec
lwici napsal:Bylinky jednině jako pamlsek. Myšani je mají moc rádi, ale pozor, dávat jen střídmě a určitě ne denně.
přesně tak, čajovna u činčilek :) tím samozřejmě nechceme se Lwici tvrdit, že naše činči záměrně drogujeme, aby nedělaly hluk ;)
-
- Vážený uživatel
- Místo/Bydliště: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
taky jim to občas šoupnu..hlavně v dny, kdy nemůžou mít dostatečnej výběh a pak mě buděj mlácením do klece :-D
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Rajec, SR
bylinky
ahojte chcem sa spytat ci mozu cincilky papat:
trnkove kvietky a plody
hlohove kvietky a plody
jahodove listky a kvety
ribezlove listky samozrejme chemicky neosetrene a susene
natrznik (mochna) husí
podbel
vopred dakujem za odpovede
trnkove kvietky a plody
hlohove kvietky a plody
jahodove listky a kvety
natrznik (mochna) husí
podbel
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
Re: bylinky
boba napsal:ahojte chcem sa spytat ci mozu cincilky papat:
trnkove kvietky a plody
hlohove kvietky a plody
jahodove listky a kvety
natrznik (mochna) husí
podbel
trnkove kvietky a plody - u trnek nevim :?
hlohove kvietky a plody - ano
jahodove listky a kvety - ano
ribezlove listky samozrejme chemicky neosetrene a susene - nevim co to je ribezlove? :oops:
natrznik (mochna) husí - nevim :?
podbel - ano
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
trnkove kvietky a plody-pokud myslíš švestku tak plody omezeně (jsou sladké a moc výživné), květy jsou snad v pohodě
hlohove kvietky a plody - květy mi smrdí, plody se zas moc mačkají (pouštějí barvivo)... jsou dobré na snížení tlaku a srdeční činnost, pro činče nevím
jahodove listky a kvety - taky omezeně kvůli vitamínům
ribezlove listky samozrejme chemicky neosetrene a susene - omezemě kvůli vitamínům
natrznik (mochna) husí - na uvolnění, proti křečím
podbel
Myslím, že žádná z těch bylinek v omezeném množství neuškodí, dávat spíš jak mlsky rozhodně bylinky nenahradí seno...
M.
hlohove kvietky a plody - květy mi smrdí, plody se zas moc mačkají (pouštějí barvivo)... jsou dobré na snížení tlaku a srdeční činnost, pro činče nevím
jahodove listky a kvety - taky omezeně kvůli vitamínům
ribezlove listky samozrejme chemicky neosetrene a susene - omezemě kvůli vitamínům
natrznik (mochna) husí - na uvolnění, proti křečím
podbel
Myslím, že žádná z těch bylinek v omezeném množství neuškodí, dávat spíš jak mlsky rozhodně bylinky nenahradí seno...
M.
-
- Bronzový uživatel
ribezle neviem ci s mekkym ci tvrdým take male cierne (byvaju aj biele a cervene) bobulky na kríkoch pestuju sa na zahradke a dostat ich cez leto kupit aj na trzniciach teda u nás na slovensku ma to také hranaté listky ako tuta poznamenala obsahuje to dost vitaminu C
pokud myslíš švestku tak plody omezeně (jsou sladké a moc výživné)
myslim ze to nie je to co myslis ty tuta ja myslim take male trpke bobulky vypada to sice ako slivka ale takej velkosti ako hlohinky s velkou kostkou vo vnutri
a ece by som chcela vediet ci smu cince borievky to su tie male gulicky z ktorich sa robí borovicka - palenka
pokud myslíš švestku tak plody omezeně (jsou sladké a moc výživné)
myslim ze to nie je to co myslis ty tuta ja myslim take male trpke bobulky vypada to sice ako slivka ale takej velkosti ako hlohinky s velkou kostkou vo vnutri
a ece by som chcela vediet ci smu cince borievky to su tie male gulicky z ktorich sa robí borovicka - palenka
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no klasická tplaná rnka tu ti jíst nebudou (teda po mě to Barča házela) je to na ně dost trpké, ale jinak neškodné (kdyby toho snědli moc tak hrozí nanejvýš překyselení žaludku...) Měla jsem ale celkem úspěch s jeřabinama a bezinkama (ale dost omezeně)...
M.
PS: beru to z lidského hlediska jak to působí na lidi...
M.
PS: beru to z lidského hlediska jak to působí na lidi...
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Želetava, Bítovánky
- Kontaktovat uživatele:
ribezle není to rybíz??? trnka bych řekla že je hodně trpká tu bych nedávala
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Ríbezle je rybíz ;-).
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
achá, tak rybíz bych asi nedávala, i když jednou za dlouhýýý čas možná kousík jo.
Jinak jako bylinky se můžou ještě:
pampelišky
kopřivy
řebříček
sedmikrásky
mátu (malilinko)
meduňku (malilinko)
okvětní lístky šípku
borůvky (na průjem)
.....
Jinak jako bylinky se můžou ještě:
pampelišky
kopřivy
řebříček
sedmikrásky
mátu (malilinko)
meduňku (malilinko)
okvětní lístky šípku
borůvky (na průjem)
.....
-
- Bronzový uživatel
Měla jsem ale celkem úspěch s jeřabinama a bezinkama (ale dost omezeně)...
M.
bezinkami myslíš bobulky z bazy???
M.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Semily-Jičín
- Kontaktovat uživatele:
dej si pozor některý jeřabiny jsou jedovatý,nevím jaký druh :wink: dělají z nich i štávy.boba napsal:Měla jsem ale celkem úspěch s jeřabinama a bezinkama (ale dost omezeně)...
M.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jak je to s jedovatostí jeřabin:
http://hoowoo.euweb.cz/herb2.htm#jerabina
o bylinky se zajímám už dlouho, věděla jsem, že čerstvé jeřabiny jsou jedovaté všechny (jen jsem nevěděla proč...)
M.
http://hoowoo.euweb.cz/herb2.htm#jerabina
o bylinky se zajímám už dlouho, věděla jsem, že čerstvé jeřabiny jsou jedovaté všechny (jen jsem nevěděla proč...)
M.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Špindlerův Mlýn, Bedřichov 36, 543 51
Bylinky
Docela se chytám s Aronií, černou jeřabinou, ale taky jenom omezeně, sušenou mrkví, jeřabiny pravé mám jenom kompotované pro sebe a jsou dobré se svíčkovou - a to zase jenom pro sebe, ale na podzim si nasuším i pro Žolinka >:*B
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Havlíčkův Brod
- Kontaktovat uživatele:
pampelišky myslíte i květy??
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, natrhat a usušit. :P Já je projistotu ještě před sušením omývám vodou.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Třinec
- Kontaktovat uživatele:
Možná se ptám hloupě, ale sedmikrásky taky sušené? :oops:
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Jo o. :P
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Trnava, SR
Já dávám pampelišku i čerstvou, ale jenom kousíček, aby jim to neublížilo 8) .
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Semily-Jičín
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bylinky
nejsem si jistý,ale černá jeřabina je i sirová jedlá,děláme z ní štávu,ale asi záleží na druhu jestli jich je víc :wink:Jitka Řeháková napsal:Docela se chytám s Aronií, černou jeřabinou, ale taky jenom omezeně, sušenou mrkví, jeřabiny pravé mám jenom kompotované pro sebe a jsou dobré se svíčkovou - a to zase jenom pro sebe, ale na podzim si nasuším i pro Žolinka >:*B