Činčilí miminka
-
- Nový uživatel
Činčilí miminka
Ahoj,Chtěla bych se zeptat do kolikati let je doporučené připouštění činčily,Moje činčilka už má kolem 8let.Takže by mě zajímalo jestli už na to není"stará"
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Liberec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Činčilí miminka
Je, poprvé by měly zabřeznout do dvou let věku... A navíc u činčilek se nepřipouští, chovají se v párech, nebo v chovných skupinách :wink:
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Brno-Královo pole
- Kontaktovat uživatele:
Osmiletá samička je už stará na zabřeznutí, protože její pánevní kosti už nejsou pružné, ale jsou postupem věku pevně srostlé a činčila by nemohla porodit a hrozilo by úmrtí samice při porodu :!: .
Vhodný věk je od 10 měsíců do 2 let na zabřeznutí a následný porod za dalších 111 dní, kdy je samice nejpružnější v pánvi a potom taky opět může v pozdějším věku bez obav zabřeznout a porodit.
Teď je lepší k osmileté samici koupit nějakou menší nedorostlou samičku, nejlépe mladou, která nemá potřebnou váhu cca 550 g a hodí se jako společnice. Jestliže samec zůstává nadále s osmiletou samicí, tak se neohlíží při samičině říji, jestli je dost mladá a váhově velká, tak po nakrytí samice je problém na světě :( . I když se samice bude bránit, tak ji samec stejně oplodní. Pro samce je lepší nová mladá a váhově i věkem odpovídající samice s důležitým přihlédnutím při výběru obou mutací u rodičů na případné zdravé potomky. :wink:
Vhodný věk je od 10 měsíců do 2 let na zabřeznutí a následný porod za dalších 111 dní, kdy je samice nejpružnější v pánvi a potom taky opět může v pozdějším věku bez obav zabřeznout a porodit.
Teď je lepší k osmileté samici koupit nějakou menší nedorostlou samičku, nejlépe mladou, která nemá potřebnou váhu cca 550 g a hodí se jako společnice. Jestliže samec zůstává nadále s osmiletou samicí, tak se neohlíží při samičině říji, jestli je dost mladá a váhově velká, tak po nakrytí samice je problém na světě :( . I když se samice bude bránit, tak ji samec stejně oplodní. Pro samce je lepší nová mladá a váhově i věkem odpovídající samice s důležitým přihlédnutím při výběru obou mutací u rodičů na případné zdravé potomky. :wink:
-
- Nový uživatel
Děkuji vám za informace :) Já jsem se ptala hlavně ze zajímavosti,Ale aspon vím že kdybych do budoucna plánovala novou samičku tak bych věděla co a jak :)
Vrátit se na “Březost a odchov mladých”