bydleníčko
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
bydleníčko
Prosím někoho o radu, mám 14 dní činčilku Elišku budou jí 4 měsíce. Je trochu plachá, ještě si zvyká. Máme boudu ze spodní kuchyňské linky 1,5m na délku 80cm na výšku a hloubka je 50cm, dřevěná dvířka s pletivem zevnitř. Do domečku si sama vběhne a bývá venku cca 1hodinu okolo 9 večer. Jenže jakmile je půlnoc začne hlodat dvířka s pletivem a nedá se v pokopi spát... mám strach že půjde z domu, protože máme malý byt a nemáme ji kam dát. V domečku má vše co potřebuje větev, domeček, poličky sepiovou kost.... pomohlo by koupit ještě jednu činčilku???? třeba se tam bojí a nutí....moc prosím o radu.....
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Adamov (Blansko)
i moje činča kouše dvířka raději než větve :wink: a to ji mám v pokojíku, já si zvykla mě to nevadí ten šrumec, jen ségra si občas stěžuje :lol:
a fakt, že je na cestě další činča přijala (díky bohu) bez reptání :lol:
podle mě pokud můžeš a máš místo a velkou klec tak kup kamaráda, bud budou kousat dveře společně nebo si budou hrát ... :roll:
a fakt, že je na cestě další činča přijala (díky bohu) bez reptání :lol:
podle mě pokud můžeš a máš místo a velkou klec tak kup kamaráda, bud budou kousat dveře společně nebo si budou hrát ... :roll:
-
- Nový uživatel
- Místo/Bydliště: Paskov
Měla jsem s činčilkou ten samý problém, a i když byli v kleci dva, s kousáním nepřestala. Vyřešila jsem to tak, že jsem je přestěhovala z voliéry do klece a je klid. :)
-
- Nový uživatel
Re: bydleníčko
no tak to nevím jestli si zvyknu, v noci jsem ji přestěhovala do akvárka po rybkách, ale nechci ji stále stresovat stěhováním....no kluka mám jen zamluveného a váhám co udělat. Maminka ji také z ložnice vyhostila ...
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Adamov (Blansko)
prostě si musíš uvědomit, že jelikož je čičnilka noční zvíře, tak bude dělat v noci trochu hluku ...
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Trnava, SR
Myslím že po 14ti dnech je ještě brzy na rozhodování. Zatím si asi ještě zvyká. Taky zkus zjistit původ rámusu: pokud lomcuje s dvířky, je třeba je zabezpečit, jestli kouše pletivo, zkus ji tam upevnit jako zábranu kus kartónu nebo dřeva. Taky ji při výběhu prožeň, žádné vyvalování na jednom místě. Pak snad už na rámus nebude mít náladu.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: okr. Český Krumlov
- Kontaktovat uživatele:
Nám dělají rámus skoro všichni,začnou když jdem spát a dělají to skoro celou noc.
Snažila jsem se zjistit proč,ale prostě je to baví.Tak jsem rezignovala a koupila si špunty do uší,aspoň se vyspím. :D
Jsou to holt noční zvířátka a potřebují si hrát a zabavit se.
Jestli jí máš v akvárku,tam být nesmí-činčilky patří do klece či voliéry!!!!!!
Snažila jsem se zjistit proč,ale prostě je to baví.Tak jsem rezignovala a koupila si špunty do uší,aspoň se vyspím. :D
Jsou to holt noční zvířátka a potřebují si hrát a zabavit se.
Jestli jí máš v akvárku,tam být nesmí-činčilky patří do klece či voliéry!!!!!!
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Praha
Moje činčily blbly asi pul roka, ale stačilo je unavit a rámus nebyl. Je pravda, že jako malé blbly, teď Micce je přes rok a Jasňák o pár měsíců mladší a jsou teď v noci klidnější. Potřebovaly tu svoji pubertu. Takže nelámej hůl, spíš kup druhou a špunty do uší a než půjdeš spát, dej jim třeba hodně sena, oni se zabavěj a pak máš čas usnout. Nebo jsem jim tam dala kus toaleťáku a oni ho rozcupovaly a nosily do domečku. Prostě je pořádně nech proběhnout a nečím je zabav, než půjdeš spát.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
zkus upravit akvárko na celoživotní pobyt..... Výhody akvárka - minimum bordelu a hluk jen z okusovaných poliček a větví a pak když se činča v noci rozhodla stěhovat misku (volný pád kameninové misky vedl k rozbití spodního skla a neuvěřitelnýmu rachotu
Jo a jestli uvažuješ o koupi kamaráda pro činču tak s počtem zvířátek roste i hluk..... (teda aspoň u nás se úměrně zvyšoval...). S Barčou samotnou se dalo v pohodě žít v jednom pokoji ale jak se k ní přidala Matylda tak bylo soužití takové nešťastné
1. akvárko 2. akvárko
Jo a jestli uvažuješ o koupi kamaráda pro činču tak s počtem zvířátek roste i hluk..... (teda aspoň u nás se úměrně zvyšoval...). S Barčou samotnou se dalo v pohodě žít v jednom pokoji ale jak se k ní přidala Matylda tak bylo soužití takové nešťastné
1. akvárko 2. akvárko
-
- Stříbrný uživatel
Jak teď mám 2 činčiláky v pokoji,tak musím říct,že ten můj chipík hluk dělá,ale jeho spolubydlící Hopík rachot nedělá,čeká než ho pustím venku :-)
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Prostějov
Já mám Oskara s Jonášem, taky ve skříňokleci v pokoji. Někdy zlobí hodně, někdy ani nic neslyším :lol: , ale můj přítel rezignoval už dávno :lol: ....tak když spí u nás spíme v jiném pokoji. Nebo u něho doma. Ale o víkendu spal i semnou a dvěma mými chlupáčky a kupodivu ani nevyváděli :lol: . sem tam do něčeho kousnou, nebo jim spadně větvička či něco jiného :D, ale kvůli příteli je stěhovat nebudu :lol:
činčila je noční zvíře, není divu, že v noci dělá rámus :D proto se všude píše, že by neměla být ve stejném pokoji, kde spíš.. já ji teda v pokoji mám, zvyknul sem si na to a navíc mě neprobudí ani projíždějící tank, když spím :D
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Zdice
Souhlasím s Dakiem :) Pokud hluk nepřesáhne 80 decibelů, tak si člověk zvykne na všechno-u nás kupříkladu činčilky vůbec nejsou to nejhlučnější. No jo, panelák- tady je i o 3 patra slyšet kýchnutí... :lol: Každej si holt užívá jinak :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava!!!
Sice to není k tématu ale chtěla jsem se zeptat: chci pořídit k načemu Macíkovy kamaráda akorát nevím jestli bude stačit klec - v80xd95xh35(vím hloubka je málo ale nějak jsme to nedomysleli když jsme tu skříňo-klec vyraběli :D ) planuji dělat novou skříňo-klec (v140xd95xh50) ale to až tak v květnu protže teď není čas.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Než seženeš kamaráda a projde karanténou,tak skoro nová klec bude.
Do té doby určitě vydrží i v menší kleci když mají prostor běhat.
-
- Zlatý uživatel
minlub napsal:Než seženeš kamaráda a projde karanténou,tak skoro nová klec bude.
Jsem nechápava... tak že na nějaký čas může být pro dva? pokud budu mít doma povolení tak nového činčiláka budu mít hned...
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Ostrava
Prostě nechápu že si někdo pořídí zvířátko aniž by o něm něco vědel. Je pro činčilku typické že dělá v noci hluk - je to noční zvířátko. Není jisté že přestane okusovat dveře když budou dva, a nikdo to nezaručí. Spíše se zamysli co budeš dělat když to nevyjde? "Zbavovat" se jedné činčilky je asi jednoduužší než dvou, a to neberu v potaz jak je to vůči zvířátkům nespravedlivé!
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Reňaaa napsal:minlub napsal:Než seženeš kamaráda a projde karanténou,tak skoro nová klec bude.
Jsem nechápava... tak že na nějaký čas může být pro dva? pokud budu mít doma povolení tak nového činčiláka budu mít hned...
Klidně je tam dej,pokud budou denně běhat tak problém není.Potřebují mít pohyb a ta klec není zas tak malá aby tam nemohli být dokud nebude nová klec.A klec jim brzo uděláte tak to není jako bys je tam chtěla nechat napořád.
Jen počítej že nového myšáka musíš mít skoro měsíc v karanténě v jiné místnosti.Máš ho do čeho dát?
-
- Zlatý uživatel
minlub napsal:Reňaaa napsal:minlub napsal:Než seženeš kamaráda a projde karanténou,tak skoro nová klec bude.
Klidně je tam dej,pokud budou denně běhat tak problém není.Potřebují mít pohyb a ta klec není zas tak malá aby tam nemohli být dokud nebude nová klec.A klec jim brzo uděláte tak to není jako bys je tam chtěla nechat napořád.
Jen počítej že nového myšáka musíš mít skoro měsíc v karanténě v jiné místnosti.Máš ho do čeho dát?
Jo to počítám že tak do března ho budu mít, měsíc karanténa+seznamování, tak že by v té kleci stejně byli asi tak měsíc než by se udělala nová a činčiláka pouštím kadý den tak na 2 hod o víkendu i víc.
-
- Stříbrný uživatel
Já jinak popřeji,ať se hledání správné činčilky vydaří a ať jim nová klec potom slouží :wink:
Měsíc je v pohodě,horší by bylo,kdyby tam byli půl roku :wink:
Měsíc je v pohodě,horší by bylo,kdyby tam byli půl roku :wink:
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s chocolate,měsíc je v pohodě.
Klidně si činčilku pořiď- přeji mnoho úspěchů při vybírání.
Klidně si činčilku pořiď- přeji mnoho úspěchů při vybírání.
-
- Zlatý uživatel
Děkuji! Asi to bude standartek - sameček protože nechci mít mladé, sice jsem chtěla původně black velveta ale ti jsou drazí.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Když počkáš a budeš hledat,tak seženeš i ne moc drahýho Black Velvetka.
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Brno, Černovice
Já mám 5 činčil a všechny v pokoji, kde spím. Když je pořádně proženu večer při venčení, tak jen tak lehce ohlodávají klacíky, takže hluk minimální. Ale ikdyž mě občas ze spaní probudí jejich dupání, tak jsem si na to zvykla :-D
-
- Zlatý uživatel
No tak to doma jsem se ptala jestli můžu mít druhého činčiláka a nic proti tomu neměli, tak už se chystám podat inzerát ve rubrice Sháním. Rozhodla jsem se pro standartka protože chov nemám v plánu založit :) zatím :D