Voliéra venku
Voliéra venku
Zdravíčko, chci se zeptat, když je teď venku pěkně, může třeba činčila bydlet venku ve voliéře? nebo musí být chována čistě jenom v domě? Děkuji
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava, SR
- Kontaktovat uživatele:
myslim,ze by nemala byt vonku....
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Venku je na činčilku moc vlhko a to by mohlo ublizit jejimu kozisku.ven bych ji urcite nedavala :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Místo/Bydliště: Žatec (Ústecký kraj)
- Kontaktovat uživatele:
ven rozhodně ne :wink:
-
- Bronzový uživatel
- Místo/Bydliště: Bratislava
zvlhli by im kozusky....takze nie
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
myslím, že když se bude mít kam schovat bude mít stíněnnou voliéru, bude ji mít chráněnnou před průvanem a deštěm tak to není zas až tak špatný nápad...
Ť.
Ť.
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Středočeský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Taky se přikláním k tomu, že kdyby voliéra měla 5 zakrytých stěn, nebyl tam průvan, tak by v pěkném počasí mohla být třeba 2 hodiny denně venku. Zase je třeba brát v úvahu, že je to noční tvor a ruch venku, řvaní ptáků by jí asi nedělalo moc dobře.
-
- Bronzový uživatel
asi by nebolo zle keby to bolo iba na tie dve hodinky ako pisala Terezka, ale urcite nie cele dni a noci...
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Navíc včera bylo pěkně hnusně, pršelo, ochladilo se a přišlo to strašně rychle, odpoledne sluníčko, za půl hodiny déšť.
Prostě nenechávat bez dozoru. V létě dopoledne taky dávám Ferdíka s klecí na balkon, aby se nadýchal čerstvého vzduchu.
Prostě nenechávat bez dozoru. V létě dopoledne taky dávám Ferdíka s klecí na balkon, aby se nadýchal čerstvého vzduchu.
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Severní - Střední Čechy a okolí
Jelikož má mít činčila pokojovou teplotu a nízkou vlhkost vzduchu, tak je to hodně stupidní nápad.
Stačí když si přešteš/přečtete něco o historii a prvních pokusech velkochovu činčil v Evropě. Právě z důvodu toho, že je nelze chovat ve venkovních voliérách došlo v minulém století k vybití populace žijících ve volné přírodě. Až později se přešlo na "halové farmy".
Stačí když si přešteš/přečtete něco o historii a prvních pokusech velkochovu činčil v Evropě. Právě z důvodu toho, že je nelze chovat ve venkovních voliérách došlo v minulém století k vybití populace žijících ve volné přírodě. Až později se přešlo na "halové farmy".
-
- MODERÁTOR
- Místo/Bydliště: Turnov, Sušice
- Kontaktovat uživatele:
Já osobně plánuji propojení vnitřní voliéry s voliérou venku. Ať si vyberou kde jim je lépe. Samozřejmě bude chráněná od větru, deště a predátorů. Bude tam dostatek schovek atd.
Co se týče teploty - myslíte že v Andách kolem 2000 až 3000 m.n.m. mají činčily pokojovou teplotu (cca 20 st. C)? A dokonce mám pocit, že se ani pokojová teplota nedoporučuje, nýbrž nižší. A vlhkost bude v Andách taky vyšší než v bytě. :wink:
Co se týče teploty - myslíte že v Andách kolem 2000 až 3000 m.n.m. mají činčily pokojovou teplotu (cca 20 st. C)? A dokonce mám pocit, že se ani pokojová teplota nedoporučuje, nýbrž nižší. A vlhkost bude v Andách taky vyšší než v bytě. :wink:
-
- Bronzový uživatel
žanda napsal:Já osobně plánuji propojení vnitřní voliéry s voliérou venku. Ať si vyberou kde jim je lépe. Samozřejmě bude chráněná od větru, deště a predátorů. Bude tam dostatek schovek atd.
Niekde som citala, ze sa doporucuje 17 st. C.....takze taka chladnejsia izbova teplota.
-
- Stříbrný uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no tady se spis nabizi otazka proc to vubec delat?kdyz je ve dne hezky tak cincila ma spat a v noci kdyz je aktivni tak je venku vetsinou vlhko.ja nevim ale ja v tom moc nevidim duvod.ptacky davam ven prtoze jsou stastni kdyz vidi ty divoky a volaji na ne.zelvy protoze potrebuji slunko ale cincilu...navic tady padlo slovo bydlet ne ji na chvili dat ven :wink:
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Niekde som citala, ze sa doporucuje 17 st. C.....takze taka chladnejsia izbova teplota.
brr, to tedy pěkně chladný pokoj... činčám by možná tahle teplota vyhovovala mám je potvory ráda, ale že bych chtěla nastydnout... radši je (a jejich kožíšky) budu trápit přetopeným pokojem.
:oops:
Ť.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
hani napsal:no tady se spis nabizi otazka proc to vubec delat?kdyz je ve dne hezky tak cincila ma spat a v noci kdyz je aktivni tak je venku vetsinou vlhko.ja nevim ale ja v tom moc nevidim duvod.ptacky davam ven prtoze jsou stastni kdyz vidi ty divoky a volaji na ne.zelvy protoze potrebuji slunko ale cincilu...navic tady padlo slovo bydlet ne ji na chvili dat ven :wink:
To máš pravdu. Ale já tu voliéru beru jako zvětšení jejich prostoru a samozřejmě jen na "teplé" letní noci. Ve dne si raději zalezou domů, ale v noci můžou řádit ve velikém prostoru.
Samozřejmě ve dne dát činčilu s klecí na sluníčko je blbost.
-
- Stříbrný uživatel
žanda napsal:Já osobně plánuji propojení vnitřní voliéry s voliérou venku. Ať si vyberou kde jim je lépe. Samozřejmě bude chráněná od větru, deště a predátorů. Bude tam dostatek schovek atd.
Ono by si to taky chtělo občas přečíst něco i prostředí v které žijí činčily. Prosím zkus to. Třeba se dočteš to co já.
Podnebí And je rozdílné podle výšky, ve vnitrozemí Amazonské nížiny je po celý rok horku a sucho. Lima ležící blízko u pobřeží má lednovou průměrnou teplotu 23 °C a červencovou teplotu 16 °C a pouze 5cm průměrných ročních srážek.
Takže chovat činčilu v prostředí středoevropském je naprosto nemyslitelné.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Sepp napsal:žanda napsal:Já osobně plánuji propojení vnitřní voliéry s voliérou venku. Ať si vyberou kde jim je lépe. Samozřejmě bude chráněná od větru, deště a predátorů. Bude tam dostatek schovek atd.
Ono by si to taky chtělo občas přečíst něco i prostředí v které žijí činčily. Prosím zkus to. Třeba se dočteš to co já.
Podnebí And je rozdílné podle výšky, ve vnitrozemí Amazonské nížiny je po celý rok horku a sucho. Lima ležící blízko u pobřeží má lednovou průměrnou teplotu 23 °C a červencovou teplotu 16 °C a pouze 5cm průměrných ročních srážek.
Přečtu. :wink: Ale opravdu si myslíš, že tam je 23 v noci? Kdyby tam bylo takové teplo, proč tedy mají činčily tak hustý kožich? A ty srážky jak píšeš jsou malé, ale jsou.
To, že udělám činčile výběh ven přece neznamená že ji nechám zmoknout. A vlhkost vzduchu není tak vysoká, aby jí to vadilo. A kdyby jí to vadilo, tak půjde zase do bytu. :wink:
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Ve chvíli, kdy si v bytě vyvětráš, se vlhkost v bytě změní.
Píše se sice, že činčila má mít suchý vzduch, já zase musím mít vlhký, máme doma asi 80 % vlhkost a myšákovi to zřejmě nevadí.
Píše se sice, že činčila má mít suchý vzduch, já zase musím mít vlhký, máme doma asi 80 % vlhkost a myšákovi to zřejmě nevadí.
-
- Stříbrný uživatel
žanda napsal:Sepp napsal:žanda napsal:Já osobně plánuji propojení vnitřní voliéry s voliérou venku. Ať si vyberou kde jim je lépe. Samozřejmě bude chráněná od větru, deště a predátorů. Bude tam dostatek schovek atd.
Přečtu. :wink: Ale opravdu si myslíš, že tam je 23 v noci? Kdyby tam bylo takové teplo, proč tedy mají činčily tak hustý kožich? A ty srážky jak píšeš jsou malé, ale jsou.
To, že udělám činčile výběh ven přece neznamená že ji nechám zmoknout. A vlhkost vzduchu není tak vysoká, aby jí to vadilo. A kdyby jí to vadilo, tak půjde zase do bytu. :wink:
Ne opravdu, ale opravdu si nemyslím, že je tam 23°C celoročně, ve dne v noci. Ale stejně tak si opravdu nemyslím, že ji vyhovuje zdejší podnebí.
Jediné co ti můžu na to řicit je, aby si se ve škole zeptala zeměpisáře, aby ti vysvetlil jaky rozdíl je mezi podnebím v Česku a v Peru. A zoologa, aby ti pověděl něco o životě činčil v přírodě.
Včera tu málem upalujete děti co vodí činčilu po ulici a teď máte nápady na chov činčil ve venkovních volierách.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Seepe, ty to nechápeš. Já řeknu, že budu mít volieru, kam mohou, ale nemusí. Je to na jejich volbě. Chápu, že podnení u nás je jiné, ale podmínky v bytě jim Andy nevynahredí! Nebo snad ano?
Koukám že si spolkl moudro světa. Končim s diskuzí s tebou. Nemá to smysl. Akorát se tu hádáme a napadáme!
Koukám že si spolkl moudro světa. Končim s diskuzí s tebou. Nemá to smysl. Akorát se tu hádáme a napadáme!
-
- Stříbrný uživatel
- Místo/Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Tak to ti fakt závidím :oops: přítel si z práce půjčil přístroj který měří vlhkost v bytě naměřil něco mezi 40-50% a v koupelně s prádle právě vyndaným z pračky necelých 60%Terezka napsal:Ve chvíli, kdy si v bytě vyvětráš, se vlhkost v bytě změní.
-
- MODERÁTOR
- Kontaktovat uživatele:
Momentálně máme doma 82% vlhkost, máme ten domácí barometr s ukazatelem teploty a vlhkosti vzduchu, takže velkou přesnost nepředpokládám, ale orientačně to stačí.
Já jako alergik potřebuju vysokou vlhkost, Ferda jako činčila zase nízkou, takže kompromis je ten, že s vlhkostí nedělám nic, jen když je nejhůř, tak ve svém pokoji rozprašovačem zvlhčuju vzduch.
Já jako alergik potřebuju vysokou vlhkost, Ferda jako činčila zase nízkou, takže kompromis je ten, že s vlhkostí nedělám nic, jen když je nejhůř, tak ve svém pokoji rozprašovačem zvlhčuju vzduch.
-
- Zlatý uživatel
Taky jsem tuhle možnost zvažovala přes léto, ale k realizaci nedošlo. Myslím si, že ve dne chce činča spát a určitě jí na oči nedělá dobře prudké sluníčko a taky teplota. Naši myšani jsou celoročně v chodbě, kde není topení - v zimně 17 stupňů, v létě 20 stupňů a zdá se, že jim to vyhovuje. V místnosti, kde bylo v létě 28 stupňů a odpolední sluníčko si v létě lehali na bok a lapali po dechu. Mají raději nižší teploty.
-
- Stříbrný uživatel
silva napsal:Taky jsem tuhle možnost zvažovala přes léto, ale k realizaci nedošlo. Myslím si, že ve dne chce činča spát a určitě jí na oči nedělá dobře prudké sluníčko a taky teplota. Naši myšani jsou celoročně v chodbě, kde není topení - v zimně 17 stupňů, v létě 20 stupňů a zdá se, že jim to vyhovuje. V místnosti, kde bylo v létě 28 stupňů a odpolední sluníčko si v létě lehali na bok a lapali po dechu. Mají raději nižší teploty.
28°C už je vážne krize. To už se jim začíná přehřívat organismus. Někdo tu měl baječnou věc, mramorové desky.
Jinak v přírodě se činčila právě přes den ukrývá v dutinách a norách, je tam přítmí a chládek.
-
- Zlatý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
ty moje potvory v létě před chlazením utíkaly (kam jsem dala chlazení, tak se přesunuli do jiné části akvárka) a to jsem doma měla kolem 30 :oops: